kokosowy - 4500 przepisów (strona:44/300)

Murzynek z kokosową kołderką 387

murzynka: 1 kostka masła lub margaryny 3/4 szkl. cukru 2 łyżki kakao 1/2 szklanki przegotowanej wody 6 żółtek 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na kokosową pierzynkę: 6 białek 1 i 1/2 szklanki cukru 1-2 opakowania wiórków kokosowych Pozostałe składniki: dżem (najlepiej porzeczkowy) tłuszcz do posmarowania formy Wykonanie: Margarynę roztopić w garnku, dodać 3/4 szklanki cukru(...)połączenia wszystkich składników, cały czas mieszając. Wlać wodę, zagotować po czym odstawić garnek i wystudzić masę. Do wystudzonej masy dodać roztrzepane żółtka (białka będą potrzebne do wykonania kokosowej pierzynki), dokładnie utrzeć mikserem. Na koniec dodawać po trochę mąkę z proszkiem do pieczenia. Blachę wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto kakaowe. Dżem rozsmarować na wierzchu ciasta (warstwa

kuchcikownia
Ciasto Rajski Obłok 167

Przepis na trójwarstwowe ciasto z biszkoptem, masą budyniowo-kokosową i pianką z owocami. Jest naprawdę bardzo pyszne i ładnie wygląda. Składniki: Biszkopt: 150 g cukru 150 g mąki tortowej 3 duże jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka octu Masa kokosowa: 500 ml mleka (1,5%) 100 g cukru 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 2 czubate łyżki mąki pszennej budyń(...)waniliowy 150 g masła 150 g wiórek kokosowych Pianka owocowa: 200 g mrożonych owoców – (ja dałam mieszkankę do smoothie: banan, jabłko, truskawki) 2 galaretki (truskawkowe) 330 ml śmietany 30% Ponadto: ok 150 g herbatników Przygotowanie Przygotowujemy biszkopt: jaja ucieramy z cukrem. Następnie, cały czas miksując, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu dolewamy ocet. Ciasto wlewamy na blaszkę

e-PrzepisyKulinarne
Kokosanki czyli poWeekendowe Lakocie odc.83 252

Uwielbiam wszystko co kokosowe, od kostki z kaszy manny i wiórków kokosowych zacząwszy a na pikantnym mięsie z mleczkiem kokosowym skończywszy, każda kokosowa wariacja mi odpowiada, no może poza koko kremem do ciała... Ciasteczka zwane kokosankami robiłam nie raz i nie jedną recepturę wykorzystałam. Uwielbiam takie bardzo wilgotne w środku, niestety takie BARDZO wilgotne wręcz gumiaste udawało mi się jedynie(...)tych z cukierni, kokosanki jakie jadłam! wilgotne, wręcz ciągnący się środek i delikatnie chrupiący wierzch. Idealny sposób na wykorzystanie zalegających białek, nawet tych mrożonych :)   Kokosanki 200 g wiórków kokosowych 350 g cukru kilka kropli ekstraktu waniliowego 5 białek Na garnku z wrząca woda ustawiamy miskę. Wsypujemy do niej cukier i wiórki oraz wlewamy białka i ekstrakt. Mieszamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Snikers 373

pół i rozwałkować na dwa placki wielkości prostokątnej formy (30 x 25 cm). Placki piec na złoty kolor około 15 minut w temperaturze 180 st.C. Wystudzić. Składniki na ciasto kokosowe: 200 g wiórków kokosowych; 150 g cukru kryształu;  5 białek; Wykonanie: Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i nadal ubijać, aż cukier kryształ się rozpuści a piana będzie(...)lśniąca. Następnie dodać wiórka kokosowe i delikatnie wymieszać. Piec w wyłożonej papierem do pieczenia formie o wymiarach 30 x 25 cm około 10-15 minut w temperaturze 180 st.C. Upieczone ciasto lekko przestudzić, wyłożyć na deseczkę, oddzielić papier i zostawić do całkowitego ostudzenia. Składniki na ciasto orzechowe: 150 g orzechów włoskich lub laskowych; 5 białek; 2 łyżki tartej bułki

In my kitchen
Szarlotka 124

należy wcześniej wyłożyć papierem do pieczenia). Ciasto podpiec w temperaturze około 180 st.C przez około 15 minut na lekko złoty kolor. Na podpieczone ciasto wyłożyć masę jabłkową, następnie masę kokosową, a na to bezę. Na tarce o dużych oczkach zetrzeć na wierzch resztę ciasta ( ciasto można trochę zmrozić w zamrażarce - lepiej się ściera). Całość piec w temperaturze 180 st.C przez(...)soku jabłkowym budyń. Całość gotować 5 minut. Do gorącej masy jabłkowej dodać namoczone w rumie rodzynki i cynamon. Całość dokładnie wymieszać i wyłożyć na podpieczone ciasto. Składniki na masę kokosową: 200 g wiórków kokosowych; 125 ml mleka; 4 łyżki cukru; Wykonanie:  Wiórki kokosowe zalać wrzącym mlekiem, dodać cukier i wszystko razem gotować na małym ogniu przez 5 minut, cały

In my kitchen
Sernik kokosowo-malinowy 167

cukru pudru; 1 cukier waniliowy; 1 kg sera białego; 125 g śmietany 30%; 1 budyń waniliowy w proszku;   Dodatkowo: 450 g malin świeżych lub mrożonych; 100 g wiórków kokosowych; Całe jaja utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie, nie przerywając ucierania, dodawać zmielony ser, śmietanę i budyń w proszku. Tortownicę o średnicy 26 cm należy(...)wyłóż nim brzeg tortownicy, dociśnij. Spód kilkakrotnie nakłuj widelcem. Na nim rozłóż maliny (te mrożone dobrze jest rozmrozić i odlać z nich trochę soku). Wyłożone maliny posyp wiórkami kokosowymi. Na to wyłóż przygotowaną masę serową. Równomiernie rozsmaruj. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 175 st.C i piecz około 1 godziny. Następnie wyłącz piekarnik i pozostaw w nim ciasto około

In my kitchen
Bezglutenowy "sernik" jaglany z borówkami, Przyjaciele 177

sernika – parę osób to właśnie powiedziało po jego skosztowaniu i nie mogło uwierzyć, że nie ma w nim sera i jajek (!). Jeśli pominiemy białą czekoladę, będzie wegańskie. Krem kokosowy i kruche ciasto podpatrzone w sieci. Reszta to moja inwencja twórcza:). P.S. Aby uzyskać mąkę jaglaną, wystarczy zmielić kaszę jaglaną w młynku do kawy. Myślę, że zamiast kremu kokosowego (Allegro) można(...)użyć gęstego mleka kokosowego, ale jeszcze nie próbowałam.  Składniki na wegańskie kruche ciasto: 0,5 szklanki mąki jaglanej   (ewentualnie pszennej, tylko wtedy ciasto nie będzie bezglutenowe) 0,5 szklanki (razem) mąki kukurydzianej i ziemniaczanej (2-3 łyżki mąki ziemniaczanej, reszta kukurydzianej) 2 łyżki ksylitolu (ewentualnie cukru) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,6 szklanki zimnej wody

Qlinarnie i Qlinarnie
Niedzielna kawa o smaku kokosowym 134

Dziś opanowało mnie kokosowe szaleństwo :) Najpierw kokosowa rozgrzewająca zupa z zielonej soczewicy , potem kotlety z kurczaka w kokosowej panierce z zatarem . W puszce zostało mi trochę mleka kokosowego. Szkoda by było, gdyby się zmarnowało, więc dodałam je do popołudniowej kawy. Afrykańską kawę typu Arabica przygotowałam jak zwykle w kawiarce. I zamiast normalnego mleka dodałam resztę mleka kokosowego, które zdążyło się

Weekendy w domu i ogrodzie
Krem kokosowy 216

Mleko kokosowe świetnie nadaje się do zrobienia kremu do ciastek, tortów czy babeczek - nie tylko sprawia, że krem śmietankowy jest bardziej sztywny (podobną rolę może spełniać serek mascarpone), ale też fantastycznie smakuje :) Polecam jako dodatek do prostych babeczek kokosowych . Składniki: 1 puszka mleka kokosowego 200 ml śmietany kremówki 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny (opcjonalne) Dzień wcześniej mleko kokosowe(...)mleko, tak żeby oddzielić je od białej miazgi. Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę (można włożyć ja na chwilę do zamrażarki) ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i miazgę z mleka kokosowego i dalej ubijamy aż do połączenia składników. Na tym etapie krem już jest gotowy do użycia, ja dla pewności usztywniłam go jeszcze łyżeczką żelatyny. Jak to zrobić: łyżeczkę żelatyny namaczamy

Ciastkozercy
Kokosowy pudding z chia i mango 169

Szybkie rozwiązanie na odżywczy i energetyczny deser. Pyszny mus z mango w połączeniu z mlekiem kokosowym i strzelającymi między zębami nasionami chia będzie smakował wszystkim, bez wyjątku. Dobry na śniadanie, jako deser, zastąpi słodką przekąskę. Robi się sam, bo wystarczy wymieszać nasina chia z mlekiem kokosowym i na noc wstawić do lodówki. Składniki : 3 łyżki nasion chia 250 ml lekkiego(...)mleka kokosowego 1-2 łyżki syropu z agawy 1/2 łyżeczki pasty z wanilii 1/2 owocu mango kilka truskawek lub malin garstka orzeszków pistacjowych Wykonanie : nasiona chia zalać mlekiem kokosowym, dodać syrop z agawy, wanilię i wymieszać rózgą. Na noc wstawić do lodówki. Jeśli  masz gęste mleko kokosowe, najlepiej rozcieńczyć je wodą. Przepisy polecają co prawda odstawić chia

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Naleśniki kokosowe 302

Pyszne i uwielbiane naleśniki. Tym razem zrobiłam je na mleczku kokosowym. Wyszły bardzo delikatne. Podałam je z  dżemem truskawkowym . składniki: 600 ml mleczka kokosowego 1/2 szklanki wody 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 1 małe jajko 2 łyżki cukru 1 łyżka oleju Rapso 1 łyżka wiórek kokosowych Kresto oraz olej Rapso do smażenia Mleczko kokosowe(...)wodę zmiksować z mąką, jajkiem i cukrem. Dodać wiórki kokosowe i olej. Ponownie zmiksować. Rozgrzać patelnię. Na rozgrzaną patelnię nalewać porcję ciasta i smażyć złociste naleśniki. Gotowe naleśniki podawać z dowolnymi dodatkami, u mnie domowy dżem truskawkowy. Z podanych składników wyszło mi 9 cienkich naleśników

Monia miesza i gotuje
Tercet egzotyczny - ciasto ananasowo - kokosowe 379

Ciasto ananasowo- kokosowe to przysmak mojej mamy i mieści się w jej głównym menu ciast na każdą imprezę. Oczywiście jest przepyszne, leciutkie i ma coś w sobie co odróżnia je od wszystkich innych ciast, a więc wszystkim serdecznie polecam :) Biszkopt: 5 jajek 1 ¼ szklanki cukru 1 ¼ szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa kokosowa: 6 białek 1 pełna szklanka(...)trochu mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy łyżką. Masę biszkoptową wylewamy na blaszkę wyłożoną pergaminem. Biszkopt pieczemy około 25 minut w temperaturze 180°C, BEZ termoobiegu. Masa kokosowa: Białka ubijamy na sztywną pianę, do której dodajemy po trochu cukru i mieszamy łyżką. Na koniec wsypujemy stopniowo kokos i mieszamy. Gotową masę równo rozsmarowujemy na pergaminie i pieczemy w rozgrzanym

Smakowy Raj
Śląsko kopa 247

imprezach typu chrzciny, roczek, komunia i wesele. Jeśli o mnie chodzi to jest to król imprez. Ciekawa jestem kto z Was zna lub kto jadł to cudo. Składniki: Blat kokosowy 3 białka 100 g cukru 150 g kokosu ale-raj Bita śmietana  0,5 l kremówki 30% 3 łyżeczki żelatyny 1/3 szkl przegotowanej ciepłej wody 0,5 puszki ananasa(...)rodzynki sułtanki ale-raj 50 g migdały płatki ale-raj 50 ml spirytusu 50 ml soku z ananasa lub brzoskwiń Do dekoracji kokos, ananas, winogrona, brzoskwinia Przygotowanie: Blat kokosowy najlepiej upiec dzień wcześniej. Blat kokosowy:  Białka ubić na sztywno z cukrem. Wsypać kokos i wymieszać łyżką. Wyłożyć do tortownicy o średnicy 26 cm, wyłożonej na dnie papierem do wypieków

Ala piecze i gotuje
Weekendowe śniadanie - placki z ricottą i chia 201

propozycja to placuszki z ricottą z dodatkiem chia i  domowego cukru pudru różanego , który możecie zastąpić każdym innym.  Do podania z waszymi ulubionymi dodatkami lub sosem malinowo-kokosowym. Podobne placki, przygotowane z mąki kukurydzianej, możecie zjeść w Gwatemali i w Peru przy granicy z Boliwią. Najczęściej podawane ze smażonymi bananami. Smacznego :)   Czas przygotowania: 25 minut Porcje(...)łyżki nasion  chia ,   2 łyżeczki  proszku do pieczenia,   szczypta soli,   masło klarowane do smażenia, listki mięty lub stewi do przybrania.   Sos  malinowo-kokosowy     300 g mrożonych malin,   100 ml likieru  Malibu  (lub 2 łyżki syropu kokosowego),   100 ml wody,   1 łyżka oleju kokosowego,   1/2 łyżeczki

SzczyptaSmaQ
Kokosowe pancakes jak raffaello 225

Jedne z moich ulubionych choć zrobione dopiero pierwszy raz! Niezwykle aromatyczne i puszyste pancakes'y kokosowe podane z aksamitną polewą, obsypane wiórkami kokosowymi i całymi migdałami. Bardzo polecam! Składniki : 3 łyżki mąki pełnoziarnistej 1 jajko 4 łyżki jogurtu naturalnego 3-5 łyżeczek wiórków kokosowych (wg gustu) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: wiórki kokosowe jogurt naturalny lub serek mascarpone kilka(...)wszystkie składniki i łyżką dokładnie mieszamy. Nakładamy małe porcje i smażymy równomiernie z każdej strony.  Na każdy placuszek nakładamy łyżeczkę jogurtu naturalnego lub serka mascarpone, posypujemy obficie wiórkami kokosowymi i ozdabiamy całymi migdałami

Chocolate Muffin Blog