Dziś mam dla Was kolejny przepis na niesamowicie łatwe i smaczne ciacho!Intensywnie kokosowe … delikatne … niesamowicie kruche … a wyglądem przypominające znanego wszystkim i lubianego przez większość Pleśniaka.Robi się je błyskawicznie i tak samo błyskawicznie znika!Polecam!SKŁADNIKI:CIASTO:* mąka krupczatka – 3 szkl* cukier puder – 0,5 szkl* margaryna – 250 g* żółtko(...)śmietana 18% gęsta, kwaśna – 2 łyżki* proszek do pieczenia – 2 łyżeczki* kakao – 2 łyżeczkiMASA KOKOSOWA :* białko – 4 szt* cukier puder – 0,5 szkl* śmietan gęsta kwaśna 18% – 1 szkl* kokos – 200 g* powidła śliwkowe – 4 łyżkiSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:CIASTO:Margarynę z mąką siekamy nożem.Dodajemy pozostałe składniki oprócz kakao i zagniatamy szybko gładkie
Ostra na SłodkoCiasto "Bounty" - fanów tego popularnego batonika o tej samej nazwie długo nie trzeba przekonywać do jego upieczenia.Czekoladowy biszkopt, wilgotna, mocno kokosowa masa, a wszystko polane czekoladą mleczną oprószoną kokosem. A najlepsze w tym cieście jest to... że naprawdę smakuje jak "Bounty".Ciasto "Bounty" - Składniki:Biszkopt:4 jajka8 łyżek cukru1/2 szklanki mąki ziemniaczanej1 łyżka mąki tortowej2 łyżki kakao1 łyżeczka proszku(...)pieczeniacukier waniliowyMasa kokosowa:250 g wiórków kokosowych120 g masła500 ml mleka1/2 szklanki cukrucukier waniliowyPolewa czekoladowa:120 g czekolady mlecznej60 g masłaCiasto "Bounty" - Sposób przygotowania:Biszkopt:Formę ok. 22 x 32 cm wyłożyć pergaminem. Mąki przesiać. Oddzielić białka od żółtek. Na wysokich obrotach miksera ubić białka na sztywną pianę, następnie powoli, najlepiej po jednej
Słodka Stronaprzez całe cztery dni. C. trzy z nich pracuje, i to raczej dłużej niż krócej, co oznacza mnóstwo czasu na przesiadywanie w kuchni. Mam zamiar upiec coś drożdżowego (koniecznie!), kokosowego, cytrynowego i bananowego. Już się nie mogę doczekać.Ostatnio jednak naszła mnie ogromna ochota na słodkie, ale potrzebowałam czegoś, co zrobi się praktycznie samo i do przygotowania czego wszystkie składniki(...)domu. Uważnie więc przejrzałam Cakes & slices, i udało mi się natrafić na wyjątkowo zachęcającą krajankę z suszonymi morelami i kokosową kruszonką. Jak się okazało w trakcie przygotowań, nie wszystkie składniki miałam w szafkach w odpowiednich ilościach... Moreli i kokosu było za mało, ale to nie problem. Połowę moreli bowiem zastąpiłam suszonymi śliwkami, i wyszło mi dwukolorowe nadzienie, które prezentowało
Pożeraczka, czyli raz adobrzenauczyciel z zastępstwa nie był pewien.Szkoła zapowiada się więc ciekawie, o postępach i ich braku będę informować na bieżąco.Życie w takich chwilach najlepiej osłodzi pyszne, słodkie ciasto. Kokosowe? Dlaczego nie.To ciasto to popisowy numer Taty C., wszyscy je uwielbiają i się nim zajadają. Włącznie ze mną. Choć dość słodkie, jest cudownie mięciutkie, a kokosowy wierzch to czysta poezja
Pożeraczka, czyli raz adobrzecukru pudru,1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,Szczypta cynamonu.Ciasto:300 g puree z pieczonych batatów,*2 szklanki mąki,3 jaj,1/2 szklanki cukru pudru, 100 g oleju kokosowego,100 ml mleczka kokosowego,1 łyżeczka proszku do pieczenia,1 łyżeczka sody,1/4 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej,1/4 łyżeczki mielonego imbiru,1/4 łyżeczki cynamonu,szczypta mielonych goździków,szczypta mielonego ziela angielskiego,szczypta(...)BATATOR - świąteczny tort z batatów z kremem różanym.Połączyć suche składniki ciasta: przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, imbir, ziele angielskie, gałkę muszkatołową, goździki i sól.Olej kokosowy lekko podgrzać do roztopienia, zimny utrzeć z cukrem pudrem. Dodać stopniowo po jednym jaju, cały czas ucierając masę. Zmniejszyć obroty, stopniowo dodawać po łyżce suche składniki, na przemian z mlekiem
SzczyptaSmaQkokosowy owsiany placek* z malinami i białą czekoladą*z dodatkiem mleczka kokosowego i wiórek kokosowychPobiegłam. Tęskniłam za tym. Krótko bo krótko, ale biegłam.. cudownie znów czuć to coś.......W czasie leżenia plackiem było jeszcze San Marino o którym prawie zapomniałam. Z bardzo ładnym widokiem na morze i mnóstwem Polaków :D Po odpoczynku czas było zacząć, tą bardziej męczącą cześć(...)mówiłam? Co tam kolano, siedzieć będę potem. Teraz jesteśmy w Rzymie i nie można tego zmarnować. A o Wenecji opowiem wam już jutro, bo teraz kończę moją kokosową kaszę manną z sosem borówkowym i lecę na rower z przyjaciółką
More food, love and dreamsbananowo-kokosowa pieczona owsianka z ricottą i dżemem jagodowymW końcu mam idealne naczynko do takich wypieków Długo tu nie było pieczonej owsianki, a szkoda, bo ta wyszła genialna, chyba muszę robić je częściej.Upiekłam wczoraj najlepszy chleb ever. Lepszego nie ma, szkoda tylko, że nie zrobiłam zdjęć, a to co z niego zostało noo, dużo tego(...)pochmurnie za oknem.Składniki:50g płatków owsianych + 80ml gorącej wody/mleka łyżka mąki kokosowejjajko1/2 zmiksowanego bananakapka mleka 1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soli, coś do posłodzenia, aromat rumowywiórki kokosowe do posypaniaPłatki zalewam wrzątkiem, solę, przykrywam i pozostawiam do całkowitego wchłonięcia płynu.*Banana, jajko i mąkę miksuję ze sobą, dodaję proszek, mleko, aromat, coś do posłodzenia i płatki. Mieszam ze sobą
More food, love and dreamsmarchewkowo-kokosowa* (kluski)papka kładziona na mleku z cukrem trzcinowym i prażonymi płatkami migdałowymi*z mąką kokosową i mleczkiem kokosowym Taa, w teorii miały być kluski, w praktyce wyszła jedna wielka papka.. nie wiem, czy to przez mąkę kokosową, marchewkę, czy bóg wie co, dwie próby..noo i obie skończyły się.. tym. Po minimy już
More food, love and dreamscukiniowo-kokosowa* muffina nadziana mascarpone i malinami; maliny*mąka kokosowa, mleczko kokosowe** upieczone w kilku papilotkach, złożoną w jedną, bo jakoś trzeba sobie radzić kiedy nie ma już papieru do pieczeniaDziwna sprawa, mascarpone cały mi się rozlał, niczym lawa wypływająca z wulkanu, smaki jak najbardziej trawione, jednak przepis jeszcze do korekty. Wakacje muffiną zaczęłam i (prawie(...)pełnoziarniste racuchy drożdżowe w całym moim życiu *.*kotlety z ciecierzycy i marchewki, kalafior pieczony batat podany z ricottą, miodem i gorzką czekoladącukinia faszerowana ryżem jaśminowym gotowanym z mleczkiem kokosowym i łososiem półowsiane cukiniowe placki cytrynowe podane z jogurtem naturalnym, borówkami i miodem żytnie pierogi nadziane ricottą z batatemdrożdżówki ze śliwkami i kruszonką, przedi
More food, love and dreamsKokosowo-kakaowa* muffina cukiniowa z jeżynami, jogurt naturalny *z mąką kokosową, mleczkiem kokosowym W poniedziałki będzie na wynos. Bo pierwsza lekcja o 7.10, pobudka jeszcze wcześniej, a u mnie zero motywacji by wstać jeszcze wcześniej. Składniki:15g mąki kokosowej 40g mąkiłyżeczka kakao100g cukinii startej na drobnych oczkach*jajko 20ml mleczka kokosowego
More food, love and dreamsmąki orkiszowej1 łyżka oleju kokosowego4 łyżeczki stewii1 jajkoszczypta soli1/4 łyżeczki sody3 łyżki wody+ 1 łyżka wody do polewy20 gram gorzkiej czekolady 3 łyżki mleka kokosowegoMasło orzechowe mieszamy z olejem kokosowym, jajkiem oraz wodą. Mąkę mieszamy ze stewią, solą i sodą. Składniki "mokre" mieszamy z suchymi i wyrabiamy ciasto. Wałkujemy dość cienko i wycinamy wzory. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem(...)piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 12 minut. Po tym czasie ciastka przekładamy na kratkę i tam studzimy. W tym czasie robimy polewę: czekoladę rozpuszczamy z wodą i mlekiem kokosowym. Polewamy nią upieczone ciastka i odstawiamy by polewa zastygła. Ciastka przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku nawet do kilku tygodni
Mango Papajagram gorzkiej czekolady+ 20 gram do polewy czekoladowej kilka płatków migdałów2 łyżki mleka kokosowegoszczypta soli, gałki muszkatołowej, imbiru, cynamonuW jednej misce mieszamy mus z pieczonej dyni, miód, rozpuszczony olej kokosowy i jajko. W drugiej misce mieszamy mąkę ryżową z mąką migdałową, sodę i przyprawy oraz kakao. Składniki mokre mieszamy ze składnikami suchymi. Następnie dodajemy posiekane orzechy i czekoladę. Ciasto umieszczamy(...)pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 25-28 minut. Po tym czasie muffiny studzimy na kratce. Jeszcze ciepłe polewamy polewą (czekoladę rozpuszczamy z dodatkiem mleka kokosowego) i dekorujemy płatkami migdałów. Gotowe
Mango Papajatowarzyszy górskim wędrówkom Sądeckiego PttNS Beskid. Najlepszy sernik jaki jadłam, kocham ten przepis za to, że nie muszę mielić sera, a smak jest wyśmienity. Lekko wilgotny, pod bezowo - kokosową pierzynką, na kruchym spodzie, a do tego garść żurawiny, wiśni lub innych bakali, (wiśnie mile widziane z posmakiem wiśniówki :).Składniki na ciasto:2 szklanki mąki krupczatki1/2 szklanki cukru kryształu2 łyżeczki(...)rozdrabniania, aby dobrze rozdrobnić ser. 2. Gotową masę serową przelewamy na przygotowane ciasto. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C i pieczemy sernik przez 40 minut, następnie na wierzch wylewamy bezowo - kokosowa polewę i pieczemy jeszcze ok 10-15 minut. Po upieczeniu sernik odstawić do wystudzenia.Składniki na warstwę bezowo - kokosową:4 białka pozostałe z ciasta i masy serowej 4 łyżki
Apetyczna babeczkaSkładniki:200 gram mąki orkiszowej typ 20003 jajaszczypta soli4 łyżki stewii4 łyżki jogurtu naturalnego łyżka rozpuszczonego oleju kokosowego500 gram jogurtu naturalnego, u mnie 0%2 łyżki mąki kokosowej kilka kropel aromatu waniliowego1 gruszka75 gram gorzkiej czekolady o zawartości kakao nie mniej niż 70%migdały w płatkach Z mąki orkiszowej, jogurtu naturalnego, jednego żółtka, oleju kokosowego, szczypty soli i łyżki(...)spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Dwa żółtka ubijamy z trzema łyżkami stewii na puszystą piankę i powoli dodajemy jogurt naturalny cały czas ubijając. Dodajemy mąkę kokosową oraz aromat waniliowy. W innym pojemniku ubijamy białka na sztywno. Do masy jogurtowej powoli dodajemy ubite białka. Wyjmujemy ciasto z lodówki, wałujemy ciasto dość cienko i układamy w formie
Mango Papajachyba, że ktoś lubi zakalce. Ja nie bardzo. Postanowiłam więc wymyśleć jaki sposób aby obejść pieczenie biszkopta i o to efekt. Ciasto ucierane z masą migdałową oraz kokosową pianką. W końcu trzeba sobie radzić w każdej sytuacji, a złej baletnicy przeszkadza wiadomo co więc nie ma co zarzekać tylko korzystać z tego co się ma. A mnie wyszło całkiem(...)łyżki jogurtu naturalnego szczypta soli łyżeczka proszku do pieczenia 5 żółtek masa: 2 budynie 1l mleka 6 łyżek cukru kostka masła 200 g płatków migdałowych aromat migdałowy ciasto kokosowe: 5 białek 3/4 szklanki cukru 200 g wiórków kokosowych Wykonanie: Masło roztapiamy w garnku na piecu i przelewamy do miski. Dodajemy cukier i żółtka. Wszystko razem miksujemy aż do połączenia
ciastkarnia na kruchym spodzie