kokosowy - 4500 przepisów (strona:65/300)

Ciasto bananowe z cynamomem i kokosem 393

takich należy ;) Piekłam już kiedyś mocno bananową wersję tego ciasta w polewie czekoladowej (polecam zajrzeć TU). Tym razem propozycja z dodatkiem kakao i cynamonu oraz wiórkami kokosowymi - bez polewy, banany nadają mu wystarczającej słodyczy. Wiórki kokosowe świetnie się w takie ciasto wpasowywują - uroczo chrzęszczą w zębach :) Następnym razem dodam też garść żurawiny, jej kwaskowaty smak wyśmienicie będzie się(...)pszennej (250g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka ciemnego kakao  1 łyżeczka cynamonu 3 duże dojrzałe banany (lub 4 małe) 1 szkl. wiórek kokosowych (100g) Banany rozgnieść widelcem na papkę.Wymieszać oddzielnie w misce składniki sypkie - mąkę, proszek, sodę, kakao, cynamon. Jaja ubić mikserem ze szczyptą soli. Dodawać stopniowo cukier, cały czas ubijając

Grunt to przepis!
Rafaello czyli moja chwila przyjemności 2288

bardzo chciało mi się szukać po ciemku sklepu całodobowego  (lenistwo to przyczynek do kreatywności). Moje "puste w środku" kulki zostały zatem ozdobione jedynie wiórkami kokosowymi i w takiej formie zostały zaserwowane szerszej publiczności. Dla lepszego efektu ułożyłam je w piramidkę jak na reklamie, w końcu miała być najlepsza kopia. Kulki spotkały się z uznaniem i zachwytem(...)środku gdyż tempo w jakim znikały ciasteczka ze stołu mogło się skończyć połamaniem zębów. Składniki: 20 dag masła 1 szklanka cukru pudru 2 jajka 20 dag wiórek kokosowych 2 opakowania herbatników (2x85g) 5 dag orzechów laskowych Wykonanie: Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, cały czas ucierając dodawać cukier puder i jajka. Na koniec do masy dodać wiórki kokosowe (około

ciastkarnia na kruchym spodzie
Sernik z zielonej herbaty Matcha pod śmietankową chmurką 235

idealnie uzupełnia się ze słodką śmietanką :) Składniki na spód i sernik: 150g herbatników maślanych 70g masła 2 tabliczki białej czekolady 700g serka do serników z wiaderka 1 puszka mleka kokosowego (400ml) 2 płaskie łyżki herbaty matcha 4 płaskie łyżeczki żelatyny 1/2 szkl. wody Składniki na śmietankową piankę: 500ml śmietanki 30% 3 łyżeczki żelatyny  1/4 szkl. wody 3 łyżki cukru(...)tabliczki czekolady i miksujemy razem z herbatnikami na masę przypominającą mokry piasek. Wykładamy nią dno tortownicy, mocno dociskając. Wstawiamy do lodówki do całkowitego ostygnięcia. 2. Do rondelka wlewamy mleko kokosowe, dodajemy 1 1/2 czekolady i herbatę matcha i gotujemy aż do całkowitego rozpuszczenia czekolady, cały czas mieszając. Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szkl. gorącej wody i odstawiamy na 5 minut. Łączymy

My Culinary Art
KOKOSANKI. 221

Kokosowy zapach unosi się tu i ówdzie, słodko-lepki, egzotyczny, a zarazem tak domowy i swojski. Kokosanki, to tak naprawdę mój sposób na białka. Gdy chcę upiec bezy wiem, że to nie ma najmniejszego sensu - nikt u mnie za nimi nie przepada. Wolę więc dorzucić kilka składników, poświęcić nieco więcej czasu, ale mieć pewność, że to co upieczone, z pewnością(...)wiórków kokosowych2 białka w temp. pokojowejszczypta soli3 łyżeczki mąki ziemniaczanej W rondelku rozpuszczam masło z cukrem, aż powstanie jednolita, płynna mieszanina. Dodaję mleko i wyłączam palnik. Wrzucam wiórki kokosowe, dokładnie mieszam i odstawiam do wystygnięcia. Białka ubijam na sztywną pianę z odrobiną soli, a pod koniec ubijania dodaję po łyżeczce mąki ziemniaczanej. Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni, a blachę wykładam

W kuchni Karmel-itki
Torcik waflowy 214

ironio) czekolada to za mało. Można ją jednak wykorzystać w przygotowaniu takiego oto torcika.Składniki:Opakowanie okrągłych wafli tortowych (ok. 7 sztuk) Tabliczka gorzkiej czekolady (100 g)Puszka mleka kokosowego (ok. 400 ml)Masło orzechoweSyrop z agawy lub cukierAromat śmietankowy1 łyżeczka kakaoPrzygotowanie:     Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. W międzyczasie przygotowujemy krem kokosowo-śmietankowy. Mleko kokosowe w postaci(...)miksujemy do uzyskania kremowej konsystencji.      Kolejność nakładania poszczególnych warstw jest dowolna. Ja zaczęłam od rozpuszczonej czekolady, drugi wafel pokryłam masłem orzechowym, a kolejny kremem kokosowym. Dalej szłam według tego samego wzoru z zastąpieniem jednej warstwy kremu kokosowego czekoladą. Krem zostawiłam na polanie wierzchu torcika. Wszystko zależy od tego, jak dużo zostanie nam się czego

Weganizm infantylny
Makaroniki z kremem Raffaello 193

mascarpone ·       80 g białej czekolady ·       1 łyżka likieru kokosowego ·       ½ łyżeczki aromatu kokosowego w proszku (opcjonalnie) ·       4 łyżki wiórków kokosowych   Przygotowanie: Migdały zmielić razem ze 100 g cukru pudru. Ja kupiłamjuż zmielone migdały (do nabycia(...)czasie wyjąć i wystudzić.Przygotować krem. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić aby przestygła. Mascarpone przełożyć do miski, cały czas miksują dodawać po łyżce czekolady. Następnie dodać wiórki kokosowe, likier i aromat. Wymieszać dokładnie. Schłodzić w lodówce około 40 minut. Makaroniki przełożyć przygotowanym kremem. Przechowywać w pojemniku w lodówce

Mania Gotowania
Wolowina madras-beef madras 169

Zapraszam dzisiaj do kuchni hinduskiej- mieszanka mleka kokosowego, przypraw I papryczek chilli- zadowoli nawet , najwybredniejsze podniebienie. W glownej roli dzisiaj - wolowina madras.Skladniki:1-2 ostre papryczki chilli2 lyzeczki kolendry2 lyzeczki kurkumy1/2 lyzeczki imbiru1/4 lyzeczki pieprzu2 puszki mleka kokosowego60 gr masla lub ghee2 cebule pokrojone w kostke3-5 zabki czosnku- wycisniete przez praskeok 700 gr wolowiny250 ml bulionu wolowegosok z cytrynysolpoppadoms(...)Wykonanie. Maslo rozpuszczamy w garnku, dodajemy cebule I czosnek. Smazymy ok 5-8 min.Do miseczki nalewamy mleko kokosowe- dodajemy kolendre, kurkume, imbir, pieprz I badzo drobno pokrojone papryczki. Dodajemy do garnka z cebula I gotujemy ok 2-3 min.Dodajemy pokrojona w kostke wolowine I dusimy pod przykryciem ok 1.5 h lub az wolowina bedzie miekka. Dodajemy na koniec mleko kokosowe

Smaki Edyty
Kurczak madras- chicken madras 261

Smakoszy mleka kokosowego I drobiu, zabieram do posmakowania w kuchni hinduskiej. :) Jakiś czas temu była wołowina madras- dzisiaj będą piersi z kurczaka. Szybko I prosto , a I zawsze możemy zaskoczyć naszych domowników I gości.Zapraszam  Skladniki:1-2 ostre papryczki chilli2 lyzeczki kolendry2 lyzeczki kurkumy1/2 lyzeczki imbiru1/4 lyzeczki pieprzu2 puszki mleka kokosowego60 gr masla lub ghee2 cebule pokrojone(...)kurczaka250 ml bulionu kurczakowego2-3 łyżki soku z cytrynysol Wykonanie.Podobne do wolowiny madras.Maslo rozpuszczamy w garnku, dodajemy cebule I czosnek. Smazymy ok 5-8 min.Do miseczki nalewamy mleko kokosowe- dodajemy kolendre, kurkume, imbir, pieprz I badzo drobno pokrojone papryczki. Dodajemy do garnka z cebula I gotujemy ok 2-3 min.  Najważniejsze :) jak kroimy papryczki chilli - nie zapomnijmy ubrać

Smaki Edyty
Ciasto styropian 610

przez około 10 minut - podpieczony spód wyjąć i pozostawić do ostygnięcia- śmietanę przełożyć do miski, dodać do niej budyń i proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać- do masy wsypać wiórki kokosowe i wymieszać- z białek ubić pianę, pod koniec ubijania dodając do niej cukier- pianę przełożyć delikatnie do masy śmietanowej, wymieszać łyżką do połączenia się składników- masę przelać na podpieczony spód(...)śmietanowej jest zdecydowanie mniejsza niż ta, którą sypiemy do sernika. Na pewno też trochę inaczej będzie smakować ciasto upieczone z jogurtem. W moim cieście delikatnie wyczuwalny jest smak wiórków kokosowych oraz leciutko kwaskowaty smak śmietany, który może uchodzić za smak twarogu dla mniej wprawnych smakoszy. Masa jest śnieżnobiała, co również odróżnia ją od masy sernikowej, która ze względu na obecność

Smakołyki Bereniki
Ciasto Cytrynowe z Lukrem Mandarynkowym 187

Lubimy ciasta cytrynowe. To ma wyjątkowo wyczuwalny smak cytryny. Takie lekko orzeźwiające ciasto. Oryginalny przepis pochodzi z Moje Wypieki. Autorka użyła masła, ja zaryzykowałam z olejem kokosowym, ciasto wyszło fajne, z lekką nutą kokosową. Składniki: 140 g oleju kokosowego Biooil ( w postaci stałej) - (w oryginalnym przepisie było 180 g masła) 150 g  drobnego cukru do wypieków 3 duże(...)skórka otarta i wyciśnięty sok) 160 g zmielonych migdałów 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g mąki kukurydzianej Wykonanie: Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej. W pierwszej kolejności zmiksowałam olej kokosowy z cukrem. Potem wrzuciłam pozostałe składniki razem i zmiksowałam na gładką masę, lekko ziarnistą. Dno formy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy masę. Ja jak widać

Blondynka Gotuje
Kokosowe ciasto z burakami i karobem 210

powstało brownie (jak w oryginale), ale równie dobre ciasto. Trochę się obawiałam efektów po wyjęciu z piekarnika, bo nie rośnie zbyt dużo, ale struktura jest idealna - delikatna dzięki mące kokosowej. Dodatkowo w cieście wylądowały posiekane orzechy, więc jest i element chrupkości ;)  Kokosowe ciasto z burakami i karobem 4 małe ugotowane buraki 3 jaja 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej szczypta soli(...)morskiej 2 łyżeczki karobu 4 łyżki ksylitolu 1/2 szklanki mąki kokosowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia garść posiekanych orzechów włoskich ksylitol w pudrze do posypania Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę o bokach 20×20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Buraki umieścić w rozdrabniaczu i zmiksować na gładką masę. Jajka przełożyć do misy i ubić na puszystą pianę z dodatkiem

FitKot
Drink "Kokosowa Mandarynka" 315

Kokosowa mandarynka, tak można powiedzieć o dzisiejszym drinku. Moc mandarynki z nutą kokosa, w zestawieniu kolorystycznym, które kojarzy mi się z rozgrzanym piaskiem na plaży i lazurowym morzem. Zapraszam :) Składniki: lód 15 ml syropu barmańskiego blue curacao ( polecam syropy   Victoria's ) 15 ml kokosowego syropu barmańskiego ( Victoria(...)soku z mandarynek (polecam soki Victoria Cymes ) 20 ml likieru Blue Curacao 30 ml wódki Wykonanie: Do szklanki wkładamy kostki lodu. Wlewamy kolejno dwa syropy barmańskie: blue curacao i kokosowy. Delikatnie, po łyżce, wlewamy sok mandarynkowy. Ilość dostosujcie do wielkości szklanki. Likier Blue Curacao i wódkę wlewamy do kieliszka. Napoje alkoholowe się zmieszają. Napoje alkoholowe, z kieliszka, wlewamy delikatnie

Smak mojego domu
Korzenne ciastka z amarantusa i orzechów włoskich 186

wersji korzennej. Koniecznie musicie ich spróbować! I pamiętajcie, aby upiec porcję takich ciastek Mikołajowi! ;) * SKŁADNIKI na 16 ciastek 4 szklanki amarantusa ekspandowanego 200 g orzechów włoskich 50 g oleju kokosowego 2-3 łyżki syropu klonowego (albo miodu lub syropu z agawy) 2 łyżki mielonego lnu 3 łyżeczki mieszanki przypraw korzennych do piernika (bez cukru i mąki) * PRZYGOTOWANIE Orzechy włoskie zmiksuj(...)proszek i połącz z amarantusem. Dodaj przyprawę korzenną. Len w osobnej szklance zalej 100 ml wrzątku i energicznie wymieszaj. Powinna powstać gęsta pasta. Wlej ją do amarantusa. Olej kokosowy podgrzej i wlej do reszty składników. Dodaj syrop klonowy. Wszystko wymieszaj dokładnie i wyrób lekko jak ciasto. Powinna powstać gęsta i lepka masa, pozwalająca się formować. W razie potrzeby dosyp więcej

Food Square
Biszkopt kokosowy z lekkim kremem waniliowym i jagodami 195

Zbieranie jagód w tym roku zaliczone, więc musiało powstać ciasto ;) Zamiast drożdżowego z kruszonką upiekłam biszkopt na mące kokosowej i przełożyłam lekkim kremem twarożkowym z nutą wanilii. Tort podarowałam w prezencie imieninowym. Jest lekki, nie zawiera masła i doskonale komponuje się ze świeżymi jagodami :) Oczywiście całość posłodziłam ksylitolem, więc tort nie zawiera tradycyjnego cukru. Na lato doskonały! :) Biszkopt kokosowy(...)lekkim kremem waniliowym i jagodami Składniki na 2 blaty: 8 jajek 8 łyżek ksylitolu 80 g mąki kokosowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki podzielić na pół. Do miski przełożyć oddzielone białka i ubić na sztywną pianę. Dodawać po łyżce ksylitol, ciągle ubijając. Stopniowo dodawać żółtka, nie przerywając mieszania na wysokich obrotach. Mąkę z proszkiem przesiać i wymieszać delikatnie łyżką

FitKot
Mango lassi – indyjski koktajl 136

domu i również się w nim zakochacie. Sekretem najlepszego mango lassi moim zdaniem jest… po prostu dobre mango, które jest dojrzałe i świeże (nie z puszki) oraz mleko kokosowe, najlepiej własnej produkcji ( przepis na mleko kokosowe ). Mango lassi - indyjski koktajl Wydrukuj przepis Porcji: 2 Czas przygotowania: 3 min Potrzebujesz: 1 dojrzałe mango 300ml mleka kokosowego (przepis na blogu) duża

Blendman