orzechów (dałam po 1/4 szkl. orzechów laskowych i migdałów)- 1/2 szklanki ziaren siemienia lnianego- 2 łyżki nasion chia- 2 łyżki babki płesznik- 1,5 szklanki płatków jaglanych- 40g oleju kokosowego (stopionego)- 1,5 płaskiej łyżeczki soli (u mnie himalajska, zwykłej troszkę mniej)- 0,5l gorącej wodyDo wysypania dna formy użyłam białego maku.* szklanka o poj.250mlWszystkie składniki z wyjątkiem wody(...)oleju kokosowego wymieszać w misce. Następnie dodać stopiony olej kokosowy i gorącą wodę, dokładnie wymieszać. Odstawić na 5 minut, jeszcze raz wymieszać i przełożyć całość do przygotowanej wcześniej formy (ja wysmarowałam swoją delikatnie olejem kokosowym i wysypałam dno białym makiem). Dokładnie ubić łyżką maczaną w zimnej wodzie (by nie było wolnych przestrzeni), wygładzić i odstawić pod przykryciem na ok.2h. Piec
Smaczne ZdroweSkładniki: mąka tortowa 25 dag, jajka 3 sztuki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, olej rzepakowy 150 ml, mleko 3,2% 200 ml, wiórki kokosowe 1 szklanka, cukier cytrynowy Royal Brand 3/4 szklanki, wiśnie 50 dag, cukier puder 3/4 szklanki, śmietana 18 proc - ile potrzeba, wiórki kokosowe - ile potrzeba jajka, olej, cukier cytrynowy Royal Brand utrzeć na kogel-mogel wsypać mąkę(...)proszek do pieczenia, wiórki kokosowe i mikserem wyrobić do połączenia się mąki z masą jajeczną - ciasto ma być dość gęste forma silikonowa 24 cm - na dno wlać trochę ciasta i rozsypać wiśnie bez pestek - ponownie rozsypać wiśnie i wlać część ciasta i rozsypać wiśnie na koniec wlać resztę ciasta i na wierzch dać wiśnie - piec w 200C około
W Mojej Kuchni Lubięszkl cukru pudru, kostka margaryna, łyżeczka proszku do pieczenia, 4 żółtka Z podanych składników zarobic ciasto, uformować kulę i schłodzić w lodówce. 100 g wiórek kokosowych 2 szklanki mleka, 200 g śliwki suszone kalifornijskie 0,5 kostki masła, 2 łyżki cukru, 4 białka Wiórki kokosowe , gotować w mleku do momentu zgęstnienia, wystudzić. Śliwki suszone kalifornijskie , drobno(...)czasie przygotować masło i utrzeć, stopniowo dodając kokos. Ubić białka ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodać cukier. Połowę piany dodać do masy kokosowej, wymieszać. Na podpieczony spód wyłożyć śliwki, masę kokosową i pozostałe białka. Piec 40 minut w 180 stopniach lub do zrumienienia białek
Anioły w kuchniCzego chcieć więcej? A więc do dzieła. Składniki na formę keksową o długości 30 cm: 5 dojrzałych bananów 120 gram mąki orkiszowej typ 2000 30 gram mąki kokosowej EKO 2 jaja 200 gram twarogu, u mnie chudy 50 gram żurawiny suszonej 50 gram orzechów włoskich 3-4 łyżki miodu 4 łyżeczki stewii 3 łyżki oleju kokosowego 1 łyżeczka(...)sody oczyszczonej W jednej misce rozgniatamy banany na papkę, dodajemy 2 łyżeczki stweii oraz miód i dokładnie mieszamy. Do drugiej miski przesiewamy mąkę orkiszową i kokosową wraz z sodą. Do bananów dodajemy jedno jajko, (płynny/rozpuszczony) olej kokosowy i dokładnie mieszamy. Dodajemy żurawinę, posiekane orzechy włoskie oraz mąki z sodą. Całość dokładnie mieszamy. Do mieseczki po mące wkładamy twaróg
Mango Papajawłoskie dostarczają do naszego organizmu witaminę E, witaminy z grupy B oraz składniki mineralne takie jak: potas, fosfor i magnez. Zawierają także drogocenny kwas foliowy, cynk i miedź. -Wiórki kokosowe-Palma kokosowa tłumaczona jest w sanskrycie jako "drzewo, które zaspokaja wszystkie potrzeby życia". Wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, dzięki zawartości potasu ,miedzi i magnezu.A o kości zadba zawarty w nich(...)malutkie serki homogenizowane -około łyżka sosu do deserów 1 batinik BA! Bakalland -Baton zbożowy BA! 5 owoców tropikalnych to egzotyczne połączenie ananasa, papai, melona, bananów i wiórków kokosowych, dodające słonecznej energii na cały dzień. Jogurt naturalny listki bazylii, to dobry antydepresant! Do szklanej miski ,włóż na dno, pokrojone w talarki banany- tylko połowę, posyp je wiórkami kokosowymi. I dodaj suszone
Z Kuchni Do Kuchnitakich należy ;) Piekłam już kiedyś mocno bananową wersję tego ciasta w polewie czekoladowej (polecam zajrzeć TU). Tym razem propozycja z dodatkiem kakao i cynamonu oraz wiórkami kokosowymi - bez polewy, banany nadają mu wystarczającej słodyczy. Wiórki kokosowe świetnie się w takie ciasto wpasowywują - uroczo chrzęszczą w zębach :) Następnym razem dodam też garść żurawiny, jej kwaskowaty smak wyśmienicie będzie się(...)pszennej (250g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka ciemnego kakao 1 łyżeczka cynamonu 3 duże dojrzałe banany (lub 4 małe) 1 szkl. wiórek kokosowych (100g) Banany rozgnieść widelcem na papkę.Wymieszać oddzielnie w misce składniki sypkie - mąkę, proszek, sodę, kakao, cynamon. Jaja ubić mikserem ze szczyptą soli. Dodawać stopniowo cukier, cały czas ubijając
Grunt to przepis!bardzo chciało mi się szukać po ciemku sklepu całodobowego (lenistwo to przyczynek do kreatywności). Moje "puste w środku" kulki zostały zatem ozdobione jedynie wiórkami kokosowymi i w takiej formie zostały zaserwowane szerszej publiczności. Dla lepszego efektu ułożyłam je w piramidkę jak na reklamie, w końcu miała być najlepsza kopia. Kulki spotkały się z uznaniem i zachwytem(...)środku gdyż tempo w jakim znikały ciasteczka ze stołu mogło się skończyć połamaniem zębów. Składniki: 20 dag masła 1 szklanka cukru pudru 2 jajka 20 dag wiórek kokosowych 2 opakowania herbatników (2x85g) 5 dag orzechów laskowych Wykonanie: Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, cały czas ucierając dodawać cukier puder i jajka. Na koniec do masy dodać wiórki kokosowe (około
ciastkarnia na kruchym spodzieidealnie uzupełnia się ze słodką śmietanką :) Składniki na spód i sernik: 150g herbatników maślanych 70g masła 2 tabliczki białej czekolady 700g serka do serników z wiaderka 1 puszka mleka kokosowego (400ml) 2 płaskie łyżki herbaty matcha 4 płaskie łyżeczki żelatyny 1/2 szkl. wody Składniki na śmietankową piankę: 500ml śmietanki 30% 3 łyżeczki żelatyny 1/4 szkl. wody 3 łyżki cukru(...)tabliczki czekolady i miksujemy razem z herbatnikami na masę przypominającą mokry piasek. Wykładamy nią dno tortownicy, mocno dociskając. Wstawiamy do lodówki do całkowitego ostygnięcia. 2. Do rondelka wlewamy mleko kokosowe, dodajemy 1 1/2 czekolady i herbatę matcha i gotujemy aż do całkowitego rozpuszczenia czekolady, cały czas mieszając. Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szkl. gorącej wody i odstawiamy na 5 minut. Łączymy
My Culinary ArtKokosowy zapach unosi się tu i ówdzie, słodko-lepki, egzotyczny, a zarazem tak domowy i swojski. Kokosanki, to tak naprawdę mój sposób na białka. Gdy chcę upiec bezy wiem, że to nie ma najmniejszego sensu - nikt u mnie za nimi nie przepada. Wolę więc dorzucić kilka składników, poświęcić nieco więcej czasu, ale mieć pewność, że to co upieczone, z pewnością(...)wiórków kokosowych2 białka w temp. pokojowejszczypta soli3 łyżeczki mąki ziemniaczanej W rondelku rozpuszczam masło z cukrem, aż powstanie jednolita, płynna mieszanina. Dodaję mleko i wyłączam palnik. Wrzucam wiórki kokosowe, dokładnie mieszam i odstawiam do wystygnięcia. Białka ubijam na sztywną pianę z odrobiną soli, a pod koniec ubijania dodaję po łyżeczce mąki ziemniaczanej. Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni, a blachę wykładam
W kuchni Karmel-itkiironio) czekolada to za mało. Można ją jednak wykorzystać w przygotowaniu takiego oto torcika.Składniki:Opakowanie okrągłych wafli tortowych (ok. 7 sztuk) Tabliczka gorzkiej czekolady (100 g)Puszka mleka kokosowego (ok. 400 ml)Masło orzechoweSyrop z agawy lub cukierAromat śmietankowy1 łyżeczka kakaoPrzygotowanie: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. W międzyczasie przygotowujemy krem kokosowo-śmietankowy. Mleko kokosowe w postaci(...)miksujemy do uzyskania kremowej konsystencji. Kolejność nakładania poszczególnych warstw jest dowolna. Ja zaczęłam od rozpuszczonej czekolady, drugi wafel pokryłam masłem orzechowym, a kolejny kremem kokosowym. Dalej szłam według tego samego wzoru z zastąpieniem jednej warstwy kremu kokosowego czekoladą. Krem zostawiłam na polanie wierzchu torcika. Wszystko zależy od tego, jak dużo zostanie nam się czego
Weganizm infantylnymascarpone · 80 g białej czekolady · 1 łyżka likieru kokosowego · ½ łyżeczki aromatu kokosowego w proszku (opcjonalnie) · 4 łyżki wiórków kokosowych Przygotowanie: Migdały zmielić razem ze 100 g cukru pudru. Ja kupiłamjuż zmielone migdały (do nabycia(...)czasie wyjąć i wystudzić.Przygotować krem. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić aby przestygła. Mascarpone przełożyć do miski, cały czas miksują dodawać po łyżce czekolady. Następnie dodać wiórki kokosowe, likier i aromat. Wymieszać dokładnie. Schłodzić w lodówce około 40 minut. Makaroniki przełożyć przygotowanym kremem. Przechowywać w pojemniku w lodówce
Mania GotowaniaZapraszam dzisiaj do kuchni hinduskiej- mieszanka mleka kokosowego, przypraw I papryczek chilli- zadowoli nawet , najwybredniejsze podniebienie. W glownej roli dzisiaj - wolowina madras.Skladniki:1-2 ostre papryczki chilli2 lyzeczki kolendry2 lyzeczki kurkumy1/2 lyzeczki imbiru1/4 lyzeczki pieprzu2 puszki mleka kokosowego60 gr masla lub ghee2 cebule pokrojone w kostke3-5 zabki czosnku- wycisniete przez praskeok 700 gr wolowiny250 ml bulionu wolowegosok z cytrynysolpoppadoms(...)Wykonanie. Maslo rozpuszczamy w garnku, dodajemy cebule I czosnek. Smazymy ok 5-8 min.Do miseczki nalewamy mleko kokosowe- dodajemy kolendre, kurkume, imbir, pieprz I badzo drobno pokrojone papryczki. Dodajemy do garnka z cebula I gotujemy ok 2-3 min.Dodajemy pokrojona w kostke wolowine I dusimy pod przykryciem ok 1.5 h lub az wolowina bedzie miekka. Dodajemy na koniec mleko kokosowe
Smaki EdytySmakoszy mleka kokosowego I drobiu, zabieram do posmakowania w kuchni hinduskiej. :) Jakiś czas temu była wołowina madras- dzisiaj będą piersi z kurczaka. Szybko I prosto , a I zawsze możemy zaskoczyć naszych domowników I gości.Zapraszam Skladniki:1-2 ostre papryczki chilli2 lyzeczki kolendry2 lyzeczki kurkumy1/2 lyzeczki imbiru1/4 lyzeczki pieprzu2 puszki mleka kokosowego60 gr masla lub ghee2 cebule pokrojone(...)kurczaka250 ml bulionu kurczakowego2-3 łyżki soku z cytrynysol Wykonanie.Podobne do wolowiny madras.Maslo rozpuszczamy w garnku, dodajemy cebule I czosnek. Smazymy ok 5-8 min.Do miseczki nalewamy mleko kokosowe- dodajemy kolendre, kurkume, imbir, pieprz I badzo drobno pokrojone papryczki. Dodajemy do garnka z cebula I gotujemy ok 2-3 min. Najważniejsze :) jak kroimy papryczki chilli - nie zapomnijmy ubrać
Smaki Edytyprzez około 10 minut - podpieczony spód wyjąć i pozostawić do ostygnięcia- śmietanę przełożyć do miski, dodać do niej budyń i proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać- do masy wsypać wiórki kokosowe i wymieszać- z białek ubić pianę, pod koniec ubijania dodając do niej cukier- pianę przełożyć delikatnie do masy śmietanowej, wymieszać łyżką do połączenia się składników- masę przelać na podpieczony spód(...)śmietanowej jest zdecydowanie mniejsza niż ta, którą sypiemy do sernika. Na pewno też trochę inaczej będzie smakować ciasto upieczone z jogurtem. W moim cieście delikatnie wyczuwalny jest smak wiórków kokosowych oraz leciutko kwaskowaty smak śmietany, który może uchodzić za smak twarogu dla mniej wprawnych smakoszy. Masa jest śnieżnobiała, co również odróżnia ją od masy sernikowej, która ze względu na obecność
Smakołyki BerenikiLubimy ciasta cytrynowe. To ma wyjątkowo wyczuwalny smak cytryny. Takie lekko orzeźwiające ciasto. Oryginalny przepis pochodzi z Moje Wypieki. Autorka użyła masła, ja zaryzykowałam z olejem kokosowym, ciasto wyszło fajne, z lekką nutą kokosową. Składniki: 140 g oleju kokosowego Biooil ( w postaci stałej) - (w oryginalnym przepisie było 180 g masła) 150 g drobnego cukru do wypieków 3 duże(...)skórka otarta i wyciśnięty sok) 160 g zmielonych migdałów 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g mąki kukurydzianej Wykonanie: Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej. W pierwszej kolejności zmiksowałam olej kokosowy z cukrem. Potem wrzuciłam pozostałe składniki razem i zmiksowałam na gładką masę, lekko ziarnistą. Dno formy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy masę. Ja jak widać
Blondynka Gotuje