grecka - 3959 przepisów (strona:29/264)

krewetkowe saganaki 186

wyjazdach wakacyjnych zawsze mam ochotę zrobić jak najwięcej dań podobnych do tych, które jadłam. Ponieważ w tym roku krótki urlop wrześniowy spędziliśmy na Samos - więc robię dania greckie. Dzisiaj krewetkowe saganaki * - krewetki zapiekane z sosem pomidorowym i fetą. Bardzo smaczny początek posiłku.Wspomagałam się przepisem z tej strony.*Saganaki  to nazwa małej, dosyć głębokiej(...)średnich, surowych krewetek4 dojrzałe, soczyste pomidory, drobno posiekane ( lub 2 większe)1 czerwona cebula, drobno posiekanaostra papryka chili  - wg uznania2 dymki, pokrojone (opcjonalnie)2 ząbki czosnku, posiekane60 ml greckiego alkoholu Ouzo2 łyżka świeżego koperku lub pietruszki, posiekane200g sera feta, rozdrobnione lub pokrojone w kostkęoliwa z oliweksól i świeżo zmielony pieprzszczypta słodkiej papryki (opcjonalnie)przygotowanieJeżeli używamy krewetek mrożonych należy

Stare Gary
Lody,lody....niskokaloryczne truskawkowe i chałwowe na bazie jogurtu 215

przepis bedzie dla Was inspiracje do tworzenia wlasnych smakowitych lodow.Zycze smakowitego ochlodzenia !A oto druga lodowa propozycja.Po rzeskich lodach truskawkowych pyszne lody chalwowe.Poniewaz sa na bazie jogurtu greckiego sa jak jogurt idealnie gladkie,aksamitne w smaku.Naprawde rewelacyjne.Smakuja jak z najlepszej wloskiej lodziarni.Rowniez nie zamarzaja na kamien.Takze  na drugi dzien latwe do porcjowania.A jak chalwa to oczywiscie nie moze zabraknac

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Deser jogurtowo-kokosowy z melonem i arbuzem 244

propozycja wykorzystania melona i arbuza do pysznego letniego deseru.Wyglada bajecznie.Jestbardzo zdrowy i cudownie orzezwiajacy,idealny na letnie upaly.Smakowite polaczenie jogurtu greckiego z kremem kokosowym,a smak podbudowany dodatkiem Malibu.Resztki melonow i arbuza zuzylam do melonowego smoothie.Przepis znajdziesz tutaj:klik Jesli uzyjesz mocno schlodzonych skladnikow prosto z lodowki,deser po prostu blyskawiczny.Skladniki na 2 duze pucharki:300 ml jogurtu greckiego3 duze

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Domowe lody jogurtowo-malinowe 223

przygotowac wczesniej i pozostawic je przez noc w lodowce,by sie dobrze schlodzily.wszystkie skladniki lodow powinny byc porzadnie schlodzone.Gdy uzywasz mleka kokosowego puszke wstaw rowniez na noc do lodowkijogurt grecki wymieszac z kremowka lub mleczkiem kokosowym i cukrem pudrem na gladka mase bez grudek.Mase umiescic w maszynce do lodow i postepowac dalej wg instrukcjiczesc napowietrzonej masej lodowej umiescic w pudelku

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sernik na zimno z truskawkami 525

wody i dobrze mieszać kilka minut, aż nie będzie żadnych grudek.4. Na warstwę biszkoptów wyłożyć opłukane i osuszone truskawki tak, aby stały.5. Do miski przełożyć serek kremowy, jogurt grecki, sok z cytryny i przesiany cukier puder i zmiksować na gładką masę. Po trochu wlewać przestudzoną żelatynę ciągle miksując masę. W oddzielnej misce ubić śmietanę i delikatnie połączyć z masą

UgotujmyTo.pl
Tarta kawowa 1451

pyszne, aromatyczne ciasto, które dla wielbicieli kawy będzie ucztą dla zmysłów. Ciasto kruche zostało przygotowane na bazie kawy i kakao, natomiast wnętrze tarty to duet serka mascarpone z jogurtem greckim oraz napar kawowy. Wierzch tarty zwieńczają wiórki czekoladowe wykonane z mieszanki czekolad mlecznej z deserową. Całość nie jest zbyt słodka, lecz dość intensywna w smaku, a jeden kawałek tarty jest

Smakołyki Bereniki
Domowe lody miętowe z likierem miętowym 263

najlepsze domowe lody miętowe. Domowe lody miętowe z likierem miętowym: Składniki na małą porcję: 1 żółtko, 3 łyżki syropu miętowego zamiast cukru, 2 łyżki likieru miętowego, 150 ml jogurtu greckiego, Przygotowanie: Do misy robota dodajemy 1 żółtko, do żółtek dodajemy zamiast cukru – 3 łyżki dobrej jakości syropu miętowego i miksujemy  tak długo aż masa stanie się puszysta. Dodajemy jogurt(...)grecki i likier miętowy, wszystko dokładnie miksujemy. Ja to robię wszystko FP 270 Kenwood. Masę  przekładamy do silikonowej formy i  wstawiamy do zamrażarki, mrozimy kilka godzin (wystarczyło im 5 godzin), ale można je mrozić dłużej, ale wtedy przed podaniem trzeba trochę poczekać, aby móc  uformować kulki łyżką do lodów. Lody podajemy na rożkach waflowych. Te lody nie potrzebują podczas mrożenia

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Dip twarogowo-jogurtowy (pikantny) 203

smażonych/ pieczonych mięs proponuję przygotować zimny dip / sos  na bazie serka homogenizowanego o,1 % tłuszczu i jogurtu greckiego, z dodatkiem czosnku, koperku i tartego ogórka. Ten sos jest jednym z moich ulubionych dipów, przygotowuje się go bardzo szybko, wymaga po przygotowaniu jedynie schłodzenia w lodówce. Dip jest bardzo aromatyczny i pikantny, za sprawą chili w młynku, ma sporo czosnku, dużą(...)gęsty i dobrze smakuje z nim mięso np. kotlety mielone, czy też smażona ryba. Dip twarogowo-jogurtowy (pikantny): Składniki: - 200 g  naturalnego serka homogenizowanego 0,1% - 200 g jogurtu greckiego -2 łyżki drobno posiekanego koperku - 2 starte na tarce jarzynowej małe ogórki gruntowe - 2 ząbki czosnku - kilka kropel octu winnego - chili w młynku Kotanyi - sól do smaku Serek łączymy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Deser kokosowy z borówkami 1465

Deser kokosowy z borówkami to prosty i szybki w wykonaniu smakołyk. Do jego głównych składników należą świeże borówki, jogurt naturalny i wiórki kokosowe. Dla osiągnięcia efektu

Smakołyki Bereniki
Tarta kokosowa z czereśniami 594

owoce. Z czereśni przygotowałam galaretkę, która pokrywa wierzch tarty, natomiast wnętrze, jak i spód z ciasta kruchego są zdominowane przez smak kokosu. Masa, która wypełnia tartę, to połączenie jogurtu greckiego i wiórków kokosowych, po upieczeniu ma zwartą konsystencję i zachwyca mocno kokosowym smakiem. Tarta kokosowa z czereśniamiSkładniki:ciasto120g mąki pszennej50g wiórków kokosowych30g cukru pudru70g masła1 łyżka zimnej wodyszczypta soli masa

Smakołyki Bereniki
Jogurtowa Panna Cotta z musem truskawkowym 344

cotta na mleczku kokosowym. Panna cotta na kefirze z syropem pomarańczowym Jogurtowa Panna Cotta z musem truskawkowym ma gładką i aksamitną  konsystencję. Przepis na 4 porcje. 200 ml jogurtu greckiego 100 ml śmietanki 30% 3 łyżeczki cukru pudru 1 łyżka żelatyny czekolada gorzka 4 kruche ciasteczka wielkości otworu formy na muffiny Mus truskawkowy: 10 dużych truskawek (mogą być mrożone(...)zalewamy 2 łyżkami śmietany, zostawiamy ją aż napęcznieje. Pozostałą śmietanę zagotowujemy z 3 łyżeczkami cukru, dodajemy napęczniałą żelatynę i chwilkę gotujemy aż żelatyna się rozpuści, studzimy, następnie dodajemy jogurt grecki , mieszamy i przelewamy na kruche ciasteczka. Zostawiamy do stężenia w lodówce na godzinę.. Gdy Panna Cotta stężała, wyciągamy ostrożnie desery z formy i układamy je na talerzu. Polewamy musem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasto jogurtowo-truskawkowe na zimno 23362

mało słodkie. Należy podawać je mocno schłodzone, gdyż masa jogurtowa ma kremową konsystencję i nie powinna długo stać w temperaturze pokojowej. Do wykonania masy jogurtowej polecam bardzo gęsty jogurt grecki, gdyż rzadszy jogurt może wymagać dodania większej ilości galaretki. Najsłodszym elementem ciasta jest galaretka z musu truskawkowego, choć jej słodkość zależy od smaku truskawek oraz ilości dodanego cukru. Biszkopt kakaowy(...)Składniki: biszkopt 50g mąki pszennej 10g kakao 60g cukru pudru 3 jajka szczypta soli 2 łyżki zimnej wody 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia masa jogurtowa 750g gęstego jogurtu greckiego 1 opakowanie galaretki cytrynowej 200ml wody 1 łyżka cukru wanilinowego (opcjonalnie) 200g truskawek mus truskawkowy 500g truskawek 5-6 łyżek cukru pudru lub do smaku 5 łyżeczek żelatyny Wykonanie: BISZKOPT

Smakołyki Bereniki
Gofry jogurtowe 319

pudrem, nie mogłam już znaleźć w szafce frużeliny jagodowej, więc posypałam gofry jagodami, które jeszcze są w zamrażalniku. Gofry jogurtowe z cukrem pudrem i jagodami   1 szklanka jogurtu greckiego 1/3 szklanki zimnej wody 1 płaska łyżka cukru pudru 1 łyżka oleju 1 jajk0 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 szklanka mąki pszennej szczypta soli Żółtko oddzielamy od białka, ubijamy białko(...)sztywno ze szczyptą soli. Żółtko przekładamy do miski, dodajemy jogurt grecki, wodę, cukier puder oraz olej. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z sodą,  ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Dodajemy ubite białko i delikatnie łączymy je  z masą mieszając za pomocą łyżki. Odstawiamy ciasto jogurtowe na 30 minut. Formę od gofrownicy nagrzewamy, następnie delikatnie smarujemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasto jogurtowe z rabarbarem 566

wpadają do środka podczas pieczenia i utrzymują się na wierzchu wypieku. Ciasta jogurtowe charakteryzują się wilgotną konsystencją, często łączone są z różnymi owocami. Najlepszy do tego przepisu będzie jogurt grecki lub gęsty jogurt naturalny, choć pewnie można wykorzystać nieco rzadszy jogurt, zmieniając nieco proporcje dodanej do ciasta mąki.Przepis jest do wykorzystania w formie o wymiarach 25x14x7cm lub podobnej wielkości

Smakołyki Bereniki