długoweekendowym grillowym objedzeniu proponuję moją ulubioną lekką grecką sałatkę. Pewnie każdy ją zna, ale ja uświadomiłam sobie, że jeszcze nie zagościła na blogu. Pamiętajcie koniecznie - kupcie do niej prawdziwą, dobrej jakości fetę - fetopodobne wykluczone!!! I pod żadnym pozorem nie dodawajcie do niej sałaty :) SKŁADNIKI (4 porcje, 1 porcja - 286 kcal) 4 dojrzałe pomidory (na zdjęciach widzicie koktajlowe - zapomniałam
Moje Kuchenne Rewelacjefoodów są burgery . N ajlepiej smakują t e domow e , gdyż wiem co w ni ch jest i z jakiego mięsa są zrobion e . Dziś polecam wersję burgera po grecku z fetą i oliwkami :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldfoodów są burgery . N ajlepiej smakują t e domow e , gdyż wiem co w ni ch jest i z jakiego mięsa są zrobion e . Dziś polecam wersję burgera po grecku z fetą i oliwkami :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldskórki. Kroimy wzdłuż na pół, jeszcze raz tak samo. Pozbawiamy go pestek które wyrzucamy, a ogórka kroimy równie drobno jak resztę warzyw. Dodajemy odcedzony z puszki bób i szykujemy grecki winegret. Czosnek przeciskamy przez praskę lub siekamy i rozcieramy na pastę, wrzucamy go do blendera lub słoika. Dodajemy olej, oliwę, ocet, sok z cytryny, suszone oregano. Miksujemy wszystko na gęsty(...)pelati /śliwkowe/lima 1 malutka czerwona cebula 1 szalotka 6-7 gałązek szczypioru 3-4 gałązki bazylii ½ dużego pęczka natki pietruszki 10 czarnych oliwek 50g sera feta do posypania GRECKI WINEGRET 3 łyżki octu z czerwonego wina 2 łyżki soku z cytryny 2 średnie ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki oleju słonecznikowego 1 łyżeczka suszonego majeranku sól
Karo in the Kitchenkońcu koniec egzaminów! Następny to chyba matura :P Z tej okazji zapraszam Was dzisiaj na wyjątkowy deser na bazie jogurtu greckiego z dodatkiem truskawek i owsianych ciasteczek. Deser zajada się na zimno, gdy poszczególne warstwy stężeją. Chciałam Was również dzisiaj uprzedzić, że najbliższe 3 dni spędzam w stolicy, na wycieczce ze szkoły, więc do soboty się z Wami(...)truskawkowy: 350 g umytych i obranych truskawek 2 łyżeczki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżki zimnej wody 2 łyżki wrzątku Masa jogurtowa: 600 g jogurtu greckiego 3 łyżki cukru pudru 8 łyżek musu truskawkowego skórka otarta z 1/2 cytryny 3 łyżeczki żelatyny 3 łyżki zimnej wody 3 łyżki wrzątku Dodatkowo: 4 truskawki do dekoracji
Nastoletnie Wypiekaniegłówka sałaty lodowej ( lub pół większej ) 1/2 świeżego ogórka ( średnio – długiego ) 6-7 pomidorków koktajlowych ( truskawkowych lub rzymskich ) 1/2 pęczku szczypiorku garść roszponki ( lub dwie garści ) 1 jogurt grecki 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka – płaska , cukru sól , pieprz do smaku Sałatę , płukamy i rozrywamy palcami , wrzucając do miski . Dodajemy , obranego ze skórki , pokrojonego ogórka ( ja kroję całego ogórka(...)wzdłuż , a potem w plasterki – wychodzą zgrabne kawałki ) , posiekany szczypiorek ( warto pociąć nożyczkami , szybciej i można prosto nad miską z sałatką ) . Jogurt grecki mieszamy z cukrem , solą , pieprzem i wyciśniętym praską czosnkiem , dodajemy do sałatki , mieszamy . Wierzch posypujemy roszponką , pokrojonymi w ćwiartki pomidorkami i gotowe " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Proste , prawda , ale wciśnięcie , tego
Ogrodnik w podróżynajbardziej kalorycznymi deserami! Czas przygotowania: 20 minut + czas pieczenia Ilość porcji: Duża tortownica Składniki: Na spód: 2 paczki ciastek owsianych 1 łyżka masła Na sernik: 500g ricotty 200g jogurtu greckiego 4 jajka 3 dojrzałe banany 2 łyżki mąki ziemniaczanej ½ łyżeczki cukru waniliowego Sok z jednej cytryny Dodatkowo: 300ml śmietany kremówki Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Odkładamy na bok. Ciastka(...)powstała masa, którą można ułożyć na dno tortownicy. W misce zgniatamy banany z sokiem cytrynowym. Można to zrobić widelcem, ale znacznie wygodniej jest blenderem. Następnie dodajemy ricotte, jogurt grecki, jajka, cukier waniliowy oraz mąkę. Całość mieszamy przy pomocy blendera, aż do połączenia składników. Wylewamy do wcześniej przygotowanej tortownicy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 220 stopni Celsjusza (grzanie z termoobiegiem
Kolizje SmakówSkładniki na 4 jajka: 4 jajka czekoladowe 3 łyżki jogurtu greckiego 3 łyżki serka homogenizowanego naturalnego 1 łyżeczka cukru waniliowego 6-7 połówek brzoskwiń z syropu Brzoskwinie odsączyć. Z 3 połówek wyciąć małe kółka. Resztę pokroić na malutkie kawałki. Z jajka czekoladowego odciąć delikatnie czubek, a następnie poodrywać boki, wyjąć plastikowe jajko ze środka. Należy to robić ostrożnie, żeby jajko(...)pękło w połowie. W misce wymieszać jogurt grecki z serkiem*. Dodać małe kawałki brzoskwini oraz cukier waniliowy, Wymieszać. Napełnić kremem jajka na wierzch dać kółko z brzoskwini. Gotowe! * krem można usztywnić żelatyną. Wtedy trzeba będzie całość schłodzić. Przepis pochodzi z magazynu Pyszne
Moja Galeria SmakuSkładniki: 250 g jogurtu greckiego; 4 gałązki kolendry; Sok wyciśnięty z 1/2 limonki; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Kolendrę umyć, osuszyć, drobno posiekać. Z 1/2 limonki wycisnąć sok. Do miseczki przełożyć jogurt. Dodać posiekaną kolendrę i sok z limonki. Wymieszać. Dip przyprawić solą i pieprzem do smaku. Wstawić do lodówki na min. 30 minut w celu schłodzenia i przegryzienia się smaków(...)SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi niewielka, widoczna na zdjęciach miseczka dipu. Jogurt grecki można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym, a limonkę - cytryną, choć wpłynie to na smak dipu. Dip ma kwaskowaty smak, aby go złagodzić można zmniejszyć ilość soku z limonki. Smak dipu można zaostrzyć dodając płatki chili. Dip idelanie nadaje się do dań kuchnii arabskiej - u mnie
Gospodyni Miejskakremowy, powstaje po odcięknięciu srewatki z jogurtu, bo lanneh to nic innego jak odcedzony jogurt. Do przygotowania serka można użyć jogurtu samodzielnie wyprodukowany w domu lub kupnego jogurtu typu greckiego - bałkańskiego. Kupując jogurt zwróć uwagę, by w składzie było wyłącznie mleko ewentualnie mleko z dodatkiem śmietanki i szczepy bakterii zakwaszające mleko. Składniki: jogurt grecki - 500 g sól - około 1/2 łyżeczki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Musaka (moussaka) to danie kuchni greckiej, choć tak naprawdę wywodzi się z Turcji. Podczas zeszłorocznych wakacji zwiedzałam Kretę i mniej więcej co drugi dzień spożywałam musakę . I nic w tym dziwnego, gdyż greckie jedzenie według mnie nie ma sobie równych! Istnieje wiele wersji musaki, a w dzisiejszym wpisie dzielę się z Wami przepisem na musakę z ziemniakami, bakłażana i mięsa
W kuchni KatieDługo broniłam się przed zrobieniem ryby po grecku, nie do końca przekonywało mnie połączenie składników. Podejście się zmieniło w momencie, gdy spróbowałam u znajomych tego dnia - było przepyszne, dobrze doprawione i po prostu smaczne. Więc ryba po grecku zagościła i w mojej kuchni. Składniki: 4 marchewki 4 pietruszki 1/2 selera 2 szklanki wody 1kg filetów z białej
Gotowanie i blogowaniepapryki czerwonej 1/2 papryki pomarańczowej 1/2 papryki zielonej 1 cukinia żółta 1 pomidor rzymski 2 ząbki czosnku 1/2 cebuli białej świeża bazylia grecka świeży tymianek świeża rukiew wodna Przyprawy : pieprz czarny sól Ryż naturalny przekładamy do pojemnika przeznaczonego do jego parowania, zalewamy go wrzątkiem i włączamy parowar na 35 minut(...)miąższ kroimy na małe kawałki. Cebulę białą siekamy w drobną kostkę i również parzymy wrzątkiem. Czosnku drobno kroimy. Wszystkie składniki razem mieszamy i przyprawiamy pieprzem. Świeże zioła: bazylie grecką, tymianek i rukiew wodną myjemy i osuszamy papierowym ręczniczkiem. Kiedy parowar się wyłączy wszystkie warzywa i zioła mieszamy razem i nakładamy na ryż. Jak zawsze czekam na wasze komentarze
Parowar Facetasię ze świętami. W prawdzie ta wersja nie jest świąteczna, ale pulchność wprawia mnie już w grudniowy nastrój :) Spróbujcie, a nie pożałujecie :) Składniki: 2 jajka 300ml jogurtu greckiego 1 szklanka i 3 łyżki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2 duże łyżki oleju 2 łyżki cukru duża gruszka skórka z 1/3 cytryny łyżeczka cukru waniliowego cukier(...)puder (do podania) Przygotowanie: Jajka w temperaturze pokojowej ubijać, dodając jogurt grecki oraz cukier i szczyptę soli. Do masy przesiać powoli mąkę proszek do pieczenia oraz olej. Wszystkie składniki dokładnie połączyć ze starta skórka cytryny. Obrać gruszkę. Rozgrzewamy patelnię (bez oleju) i łyżką wyłożyć na nią placki w dużych odległościach, aby miały szansę urosnąć podczas smażenia. Na małym ogniu
ChilliJemyramach wspólnego gotowania postanowiliśmy przygotować grecką moussakę. Jest to rodzaj zapiekanki, której podstawowym elementem jest bakłażan i mięso mielone - najczęściej baranina, lecz równie często przygotowuje się ją z mięsa wołowego. I właśnie taką wersję wybrałam, głównie dlatego, ze K. nie przepada za mięsem z owieczki, poza tym jest ono nieco droższe od wołowego, także wybór był prosty. Moussaka pochodzi(...)najprawdopodobniej z terenów obecnej Turcji, ale znana jest także w krajach arabskich i innych krajach basenu Morza Śródziemnego. Wersja grecka składa się z ułożonych warstwowo pieczonych bakłażanów, mięsa mielonego (przesmażonego z cebulą, czosnkiem, pomidorami, ziołami i przyprawami) oraz sosu beszamelowego. Ja postanowilam dodać do niej jeszcze warstwę ziemniaków, które utowrzyły jej bazę, a dzięki temu zapiekanka jest pożywna i sycąca
Codzienne Gotowanie