owoce. Z czereśni przygotowałam galaretkę, która pokrywa wierzch tarty, natomiast wnętrze, jak i spód z ciasta kruchego są zdominowane przez smak kokosu. Masa, która wypełnia tartę, to połączenie jogurtu greckiego i wiórków kokosowych, po upieczeniu ma zwartą konsystencję i zachwyca mocno kokosowym smakiem. Tarta kokosowa z czereśniamiSkładniki:ciasto120g mąki pszennej50g wiórków kokosowych30g cukru pudru70g masła1 łyżka zimnej wodyszczypta soli masa
Smakołyki Berenikicotta na mleczku kokosowym. Panna cotta na kefirze z syropem pomarańczowym Jogurtowa Panna Cotta z musem truskawkowym ma gładką i aksamitną konsystencję. Przepis na 4 porcje. 200 ml jogurtu greckiego 100 ml śmietanki 30% 3 łyżeczki cukru pudru 1 łyżka żelatyny czekolada gorzka 4 kruche ciasteczka wielkości otworu formy na muffiny Mus truskawkowy: 10 dużych truskawek (mogą być mrożone(...)zalewamy 2 łyżkami śmietany, zostawiamy ją aż napęcznieje. Pozostałą śmietanę zagotowujemy z 3 łyżeczkami cukru, dodajemy napęczniałą żelatynę i chwilkę gotujemy aż żelatyna się rozpuści, studzimy, następnie dodajemy jogurt grecki , mieszamy i przelewamy na kruche ciasteczka. Zostawiamy do stężenia w lodówce na godzinę.. Gdy Panna Cotta stężała, wyciągamy ostrożnie desery z formy i układamy je na talerzu. Polewamy musem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmało słodkie. Należy podawać je mocno schłodzone, gdyż masa jogurtowa ma kremową konsystencję i nie powinna długo stać w temperaturze pokojowej. Do wykonania masy jogurtowej polecam bardzo gęsty jogurt grecki, gdyż rzadszy jogurt może wymagać dodania większej ilości galaretki. Najsłodszym elementem ciasta jest galaretka z musu truskawkowego, choć jej słodkość zależy od smaku truskawek oraz ilości dodanego cukru. Biszkopt kakaowy(...)Składniki: biszkopt 50g mąki pszennej 10g kakao 60g cukru pudru 3 jajka szczypta soli 2 łyżki zimnej wody 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia masa jogurtowa 750g gęstego jogurtu greckiego 1 opakowanie galaretki cytrynowej 200ml wody 1 łyżka cukru wanilinowego (opcjonalnie) 200g truskawek mus truskawkowy 500g truskawek 5-6 łyżek cukru pudru lub do smaku 5 łyżeczek żelatyny Wykonanie: BISZKOPT
Smakołyki Berenikipudrem, nie mogłam już znaleźć w szafce frużeliny jagodowej, więc posypałam gofry jagodami, które jeszcze są w zamrażalniku. Gofry jogurtowe z cukrem pudrem i jagodami 1 szklanka jogurtu greckiego 1/3 szklanki zimnej wody 1 płaska łyżka cukru pudru 1 łyżka oleju 1 jajk0 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 szklanka mąki pszennej szczypta soli Żółtko oddzielamy od białka, ubijamy białko(...)sztywno ze szczyptą soli. Żółtko przekładamy do miski, dodajemy jogurt grecki, wodę, cukier puder oraz olej. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z sodą, ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Dodajemy ubite białko i delikatnie łączymy je z masą mieszając za pomocą łyżki. Odstawiamy ciasto jogurtowe na 30 minut. Formę od gofrownicy nagrzewamy, następnie delikatnie smarujemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwpadają do środka podczas pieczenia i utrzymują się na wierzchu wypieku. Ciasta jogurtowe charakteryzują się wilgotną konsystencją, często łączone są z różnymi owocami. Najlepszy do tego przepisu będzie jogurt grecki lub gęsty jogurt naturalny, choć pewnie można wykorzystać nieco rzadszy jogurt, zmieniając nieco proporcje dodanej do ciasta mąki.Przepis jest do wykorzystania w formie o wymiarach 25x14x7cm lub podobnej wielkości
Smakołyki BerenikiTRUSKAWKOWY 80 dag truskawek 1 galaretka truskawkowa lub wiśniowa 2 łyżki żelatyny cukier do smaku MASA ŚMIETANOWA: 2 śmietany śnieżki 1 szklanka zimnego mleka 3-4 łyżki jogurtu greckiego 1 kopiata łyżka żelatyny lub: 400 ml śmietany 30% 2-3 łyżki cukru pudru kopiata łyżka żelatyny ORAZ: ok. 20 dag okrągłych biszkoptów 2 kostki czekolady do dekoracji WYKONANIE : BISZKOPT: Białka(...)przestygnięcia. Biszkopty zalewamy już gęstniejącym musem. Odstawiamy na chwilę do lodówki, a następnie przykrywamy drugim biszkoptem. Ciasto schładzamy. MASA ŚMIETANOWA: Śnieżki ubijamy ze szklanką mleka, dodajemy jogurt grecki. Żelatynę zalewamy niewielką ilością wody, gdy napęcznieje podgrzewamy w mikrofali, aż się rozpuści. Dodajemy 2-3 łyżki śmietany dobrze mieszamy i wlewamy do śmietany. Dobrze miksujemy. Chowamy na chwilkę do lodówki
Pani na deserwork and the final effect speaks for itself! SKŁADNIKI: 250 g piersi kurczaka 1 średnia czerwona cebula 250 g szpinaku baby 100 g sera typu Lazur 200 g jogurtu greckiego 200 g makaronu tagliatelle czosnek, sól, pieprz parmezan/grana padano do posypania INGREDIENTS: 250 g chicken breast 1 medium red onion 250 g fresh spinach 100 g blue cheese(...)ogniu aż szpinak się udusi. Wstaw wodę i ugotuj makaron al dente wg informacji na opakowaniu. Jak się ugotuje, odcedź go. Gdy szpinak się udusi dodaj na patelnię jogurt grecki wymieszany z serem pleśniowym pokrojonym w kawałki, posiekanym czosnkiem i przyprawami. Mieszaj i smaż na średnim ogniu aż ser się rozpuści i sos osiągnie pożądaną konsystencję, woda z jogurtu musi
Martyna Cookscałym pokoju, ba, prawie na całym piętrze unosił się piękny zapach malin. 4 jajka 80 g cukru 1 op. cukru wanilinowego (16g) 100 g mąki pszennej 80 g jogurtu greckiego (to jest około 1,5-2 łyżki) 30 ml soku Malina z lipą MalinaVITAL 220 g świeżych malin Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec stopniowo dodajemy do nich(...)cukry. Dodajemy żółtka i miksujemy dalej. Jogurt grecki mieszamy z sokiem Malina z lipą malinaVITAL. Dodajemy go do masy jajecznej. Na końcu dodajemy przesianą mąkę, miksujemy do połączenia, zmniejszając nieco obroty miksera. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość masła. Wylewamy część masy jajecznej. Na wierzchu rozkładamy maliny. Smażymy pod przykryciem, na niewielkim ogniu, do momentu aż jajka nieco się zetną
Smaki Na Talerzu340g po odsączeniu z syropu) 2 papryki czerwone (ok. 350g) pęczek szczypiorku 1 łyżeczka musztardy delikatesowej łagodnej 1 łyżka miodu 2 czubate łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu typu greckiego 1 łyżeczka octu jabłkowego 2 łyżki syropu z ananasa (tego z puszki) sól i pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Hawajska sałatka makaronowa – Wykonanie: Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu(...)papryki umyć, osuszyć, pozbawić gniazd nasiennych, a następnie pokroić w kostkę. Wszystkie powyższe składniki wrzucić do jednej miski (odrobinę szczypiorku odłożyć do ozdoby na potem), dodać majonez, jogurt typu greckiego, miód, ocet jabłkowy, musztardę i 2 łyżki syropu z ananasa, wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem, ponownie wymieszać. Ozdobić sałatkę posiekanym szczypiorkiem. Smacznego! Więcej przepisów na sałatki i surówki
Kulinarne Przebojesól Dodatkowo: 350-400 g twarogu sernikowego (ja wykorzystałam gęsty z wiaderka) 1/3 szkl. kremówki 1-2 łyżki cukru pudru pierniczki Katarzynki – 4 sztuki około 150 g jogurtu greckiego cukier puder lub cukier wanilinowy do smaku szczypta cynamonu Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy szczyptę cynamonu oraz około 1/2 łyżeczki soli. Na środku robimy wgłębienie, do którego cienkim(...)środku każdego umieszczamy nadzienie. Zlepiamy. Pierogi wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy pod przykryciem przez około 3-4 minuty od momentu gdy wypłyną na powierzchnię. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Jogurt grecki lub kwaśną śmietanę łączymy z cynamonem. Dodajemy cukier puder lub cukier wanilinowy do smaku. Podajemy z pierogami. Dodatkowe dwa pierniczki również możemy zetrzeć na tarce i posypać nimi pierogi po wierzchu
Smaki Na Talerzupozostawić różyczki brokuła, bądź tez zmiksować go na puree przed połączeniem z ryżem. Mus z rzeżuchy: 100g rzeżuchy 100g liści szpinaku (może być mrożony) 50g śmietany 12% 50g jogurtu greckiego Rzeżuchę wrzucić do osolonego wrzątku, blanszować przez 5 minut, dodać szpinak. Po minucie, gdy liście zwiotczeją, odcedzić i przelać zimną wodą. Przełożyć do malaksera lub blendera, zmiksować, dodać śmietanę(...)gładki mus. Podawać w formie fezki uformowanej za pomocą dwóch łyżek. Mizeria z ogórków: 2 długie ogórki szklarniowe 1 łyżka śmietany 12% 1 łyżka jogurtu naturalnego (może być grecki) sól do smaku Ogórki obrać i pokroić za pomocą obieraczki do warzyw wzdłuż (można też w krążki, ale wstążki wyglądają bardzo oryginalnie). Wstążki ogórków przełożyć do miski, delikatnie posolić i odstawić
DietologDodatkowo składniki na dipy: Dip pomidorowo-kolendrowy: 1 puszka pomidorów 1/2 czerwonej cebuli 1/3 łyżeczki chilli garść świeżej kolendry sól, pieprz Dip jogurtowo-czosnkowy: 4 łyżki gęstego jogurtu typu greckiego 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki oregano sól, pieprz PRZYGOTOWANIE tortilli z kurczakiem i mango+ 2 rodzaje dipów: Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w paseczki. Kurczaka przekładamy do miski(...)pomidory przelewamy do miseczki, dodajemy drobno posiekaną czerwoną cebulę i kolendrę. Sos doprawiamy chilli, solą i pieprzem. Mieszamy i odstawiamy do lodówki. Dip jogurtowo-czosnkowy: Do miseczki przekładamy jogurt grecki. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Całość mieszamy i odstawiamy do lodówki. Zamarynowane paseczki z piersi kurczaka smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron. Usmażone przekładamy
kulinarnyJapół ze zwykłą - bo brakło :)) 1 jajko Sól Skladniki oczywiscie dokladnie łączymy i smażymy naleśniki na SUCHEJ patelni teflonowej:) mi wyszlo 6 "placków" SOS 1 4 łyżki jogurtu greckiego 2 łyżeczki musztardy (u mnie sarepska) 1,5 łyżeczki miodu SOS 2 4 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka ziół prowansalskich Szczypta (lub dwie:P) wegety:) Dodatkowo potrzebować
Mamuśka wraca do formyWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 13 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 7-9 Składniki: mała główka sałaty lodowej, 2 większe pomidory, opakowanie mozzarelli, grecki sos sałatkowy Knorr, mały ogórek gruntowy, kawałek żółtej papryki, łyżka posiekanego koperku. Przygotowanie: Sałatę myję, osuszam, kroję w paski. Pomidory i ser kroję w kostkę. Paprykę oraz ogórka kroję w drobne paseczki. Przygotowuję(...)grecki według instrukcji na opakowaniu. Wszystkie składniki łączę z sosem oraz koperkiem
JejKuchnia