Greckie kofty pojawiły się na naszym talerzu całkiem niedawno. I na pewno będą na nim częstszym gościem. Czym są kofty? W wersji greckiej to grillowany, bądź pieczony w piekarniku szaszłyk z wieprzowego mięsa mielonego. Podaje się go zazwyczaj z dipami. My podajemy go w towarzystwie sosu tzatziki, który nadaje trochę orzeźwienia i świeżości, oraz pity z oliwkami. Bardzo smaczne lekkie
Jakugotujesz.plCzęsto wracam w domu do sernika na jogurcie greckim .Jest bardzo puszysty , jeśli użyjemy dobrej jakości , gęstego jogurtu i ma cudownie czekoladowy spód .Dziś wersja mini z malinami ,moja ulubiona. SKŁADNIKI :NA OKOŁO 20 MINI SERNICZKÓW CZEKOLADOWA MASA: 125 G MASŁA 0,5 SZKLANKI CUKRU 5 ŁYŻEK WODY 1 ŁYŻKA OLEJU 2 ŁYŻKI KAKAO WSZYSTKIE SKŁADNIKI UMIEŚCIĆ W GARNKU ,DOPROWADZIĆ(...)ZMIKSOWAĆ ,NASTĘPNIE MĄKĘ PRZESIANĄ Z PROSZKIEM DO PIECZENIA I KRÓTKO ZMIKSOWAĆ . NA KONIEC DODAĆ BIAŁKA UBITE NA SZTYWNĄ PIANĘ I WYMIESZAĆ DELIKATNIE ŁYŻKĄ . MASA JOGURTOWA : 400 G JOGURTU GRECKIEGO ,GĘSTEGO 0,5 SZKLANKI CUKRU 2 JAJKA ,ODDZIELNIE BIAŁKA I ŻÓŁTKA 1 BUDYŃ ŚMIETANKOWY W PROSZKU 1 CUKIER WANILIOWY 5 ŁYŻEK SOKU Z CYTRYNY MALINY ,NA WIERZCH SERNICZKÓW ,MROŻONYCH NIE ROZMRAŻAMY
Ladylaura.tego ciasta zabierałam się już dłuższy czas aż w końcu zrobiłam. Spotkałam wiele przepisów, jedne były ze śmietaną drugie z jogurtem naturalnym inne znowu z jogurtem greckim. Ja akurat w lodówce miałam jogurt grecki więc go użyłam. Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu i smaczne. Ciasto wzbogaciłam jeszcze borówkami ale można zrobić też wersję bez owoców. składniki: kruche ciasto(...)żółtek szczypta soli pół szklanki cukru pudru 250 g schłodzonego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia masa jogurtowo-kokosowa 5 białek szczypta soli 1 szklanka cukru 1000 g jogurtu greckiego (2,5 dużego kubka) 2 opakowania budyniu śmietankowego po 40 g 150g wiórków kokosowych oraz 200 g borówek Przygotować kruche ciasto. Na stolnicę wysypać mąkę. Dodać proszek do pieczenia
Monia miesza i gotujełyżki oleju. Warstwa biała z galaretkami: 4 galaretki o różnym smaku ( ja miałam o smaku wiśniowym, truskawkowym, agrestowym, pomarańczowym ), galaretka cytrynowa, 2 czubate łyżki cukru pudru, 500g jogurtu greckiego. Warstwa górna: 2 galaretki o smaku agrestowym, puszka brzoskwiń ( 240g po odsączeniu ). Przygotowanie: Biszkopt: Odzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę razem z cukrem. Żółtka wymieszać z proszkiem(...)250ml wody i przelać do głębokich talerzy. Zostawić do ostygnięcia, a gdy ostygną włożyć do lodówki do stężenia. Następnie pokroić w kostkę i w misce zmieszać je kolorami. Jogurt grecki zmiksować z cukrem pudrem. W minimalnej ilości wody rozpuścić galaretkę cytrynową - cały czas mieszać aż do całkowitego ostygnięcia. Ostygniętą galaretkę wlewać do jogurtu greckiego - razem zmiksować. Do masy jogurtowej dodać
W kuchni u Monikiwzięłam się do dzieła. W szafce leżał makaron świderki i tak powstała sałatka makaronowa z pomidorkami koktajlowymi i papryką. Sałatka jest kolorowa, pożywna i lekka, bo zrobiona na jogurcie greckim. Dodałam do niej sok z cytryny i łyżeczkę oliwy, co świetnie podkręciło smak. Sałatka idealnie nadaje się na przyjęcia domowe albo jako drugie śniadanie do pracy. Zawsze to jakaś odmiana(...)PAPRYKĄ. Składniki na 3 - 4 porcje: 180 g makaronu 1/2 papryki czerwonej, 1 duży ogórek 150 g pomidorków koktajlowych 200 g jogurtu greckiego 1 łyżeczka oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny sól pieprz 1 średnia cebula szalotka Sposób przyrządzania: Makaron
Zakątek rozkoszy kulinarnychRuloniki z ciasta filo z orzechami i miodem noszą nazwę baklava pochodzące z kuchni greckiej są tak pyszne i wspaniałe, że po zjedzeniu jednej sięgniecie po następną. Najpierw co to jest filo i baklava. Filo greckie słowo „liść” to bardzo cieniutkie ciasto, troszkę podobne do francuskiego, jest tak cienkie, że ciężko je własnoręcznie zrobić. Filo jest często dostępne(...)większości w supermarketów. Oczywiście ciasto filo można zrobić samemu w domu. Baklava to tradycyjny grecki deser z ciasta filo, orzechów i miodu. Ten deser uważa się, że pochodzi z Turcji i Azji Środkowej. Historycy niektórzy sugerują, że korzenie w Mezopotamii, ale ale większość dowodów wskazuje , że z środkowej Azji. Składniki: 2 opakowania ciasta filo 200 gr. masła 200 gr. orzechów
Smaczne Potrawybył bardzo udany. Składniki: 1 banan, 4-5 łyżeczek dżemu Łowicz ( ja użyłam dwóch smaków: truzkawkowy i z owoców leśnych), wyciśnięty sok z 1 cytryny, 9 łyżeczek jogurtu greckiego, 9 kawałków orzechów włoskich, 9 listków mięty. Przygotowanie: B anana obrać ze skórki i dobrze zwilżyć sokiem z cytryny - najlepiej przez ok. jednej minuty polewać go sokiem. Rozgrzać piekarnik(...)180stopni C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia ( można skropić delikatnie oliwą), położyć banana i piec przez ok.15-18min. Po upieczeniu wyłożyć na talerz. Na talerz również wyłożyć 9 łyżeczek jogurtu greckiego ( każda obok siebie). Na jogurt grecki nałożyć po pół łyżeczki dżemu, kawałek orzecha i po listku mięty. Smacznego
W kuchni u MonikiKawa mrożona w wykonaniu Justyny Sałatka z brokułem w wykonaniu Justyny Sernik ze snikersami w wykonaniu Justyny Sernik z jogurtów grecki w wykonaniu Justyny Sernik z jogurtów greckich w wykonaniu Pani Agaty Sernik z jogurtów greckich w wykonaniu Pani Danuty Szarlotka
Passion of Cookingrobię to w mikrofalówce, ale na "surowo" też są dobre. Posypać malinami, bananem, rodzynkami, polać łyżką miodu. 2. Jogurtowe śniadanie z melonem i bananem Składniki: 200ml jogurtu greckiego lekkiego 1 łyżka miodu 1/2 pokrojonego banana 1/8 pokrojonego melona bez skóry i pestek Przygotowanie: Jogurt wlać do miseczki, wymieszać z miodem, posypać owocami. 3. Pełnoziarniste racuchy z jabłkiem(...)łyżką. Olej rozgrzać, kłaść łyżką kleksy ciasta, smażyć na rumiano z obu stron. 4. Jaglanka z owocami Składniki: 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 1 łyżka miodu 2 łyżki jogurtu greckiego lekkiego owoce (u mnie borówki i nektarynki) ziarenka (dowolne) Przygotowanie: Abu ugotować kaszę jaglaną należy najpierw wypłukać ją bardzo dokładnie pod bieżącą wodą. Zalać mlekiem - ilość dwa razy większa niż
Cakes By Kejtmgiełka truskawkowy sernik na zimno Jogurtowy sernik na zimno z borówką amerykańską Czas przygotowania: 6 godzin Proporcje na tortownicę o średnicy 19 cm Składniki Masa owocowa: 345 g jogurtu greckiego 345 g borówek 200 g kremówki 30% 7 łyżek cukru pudru 6 łyżeczek żelatyny Masa biała: 125 g jogurtu greckiego 125 g serka homogenizowanego 3 łyżki cukru pudru(...)partiami dodajemy do sernika, delikatnie mieszając łyżką. Tortownicę wykładamy folią spożywczą, układamy na niej biszkopty i wylewamy masę serową. Wkładamy do lodówki, aż zastygnie. Jogurt grecki i serek homogenizowany miksujemy z cukrem pudrem. Dwie łyżeczki żelatyny wsypujemy do 1/3 szklanki zimnej wody i zostawiamy na 15 minut do namoczenia. Następnie podgrzewamy ją bardzo delikatnie
Kulinarne przygody Gatitykoreczków właśnie. Jeżeli znudziły się Wam już stare wersje tego dania, z żółtym serem, oliwkami czy szynką, spróbujcie tego! Ja układam te koreczki wokół ulubionej sałatki a'la greckiej , ale możecie podać je także na oddzielnym talerzyku, bądź przy innej, Waszej ulubionej, sałatce ;) KORECZKI Z POMIDORKAMI KOKTAJLOWYMI, BAZYLIĄ I SEREM TYPU GRECKIEGO Składniki: - 500 gram pomidorków koktajlowych (lub inna, dowolna(...)ilość) - 270 gram sera typu greckiego (feta) - świeża bazylia Przygotowanie: Pomidorki myjemy, rozcinamy na dwie części. Bazylię myjemy i dzielimy na listki. Ser kroimy w średnich rozmiarów kostkę. Na wykałaczkę nadziewamy: jedną część pomidorka (tę, która wcześniej trzymała się pomidorowego krzaczka), ser, drugą część pomidorka i listek bazylii. Czynność powtarzamy do wyczerpania składników. Układamy dowolnie - na oddzielnym talerzyku bądź wokół
Życie zamknięte w smakuFasola Gigantes Plaki. Grecka odmiana fasoli, którą wyróżnia naprawdę gigantyczny rozmiar. To klasyczna grecka potrawa bazująca na fasoli pieczonej w sosie pomidorowym. Co prawda u nas czasem trudno trafić na tę odmianę fasoli, ale nie zrażajcie się tym – z powodzeniem można ją zastąpić naszą największą odmianą fasoli – Pięknym Jasiem. Składniki: – 500 g fasoli gigantes bądź Piękny
Pociąg Do Kuchniwspaniałe pasuje szczególnie do mięs z grilla. Kojarzy się z latem ;), bo wtedy najczęściej występuje na stole u mnie w domu. Jeśli ktoś nie próbował to polecam ten grecki sos. Składniki: 250 g jogurtu greckiego 1 ogórek 1 duży ząbek czosnku kilka kropli soku z cytryny 1 łyżeczka posiekanego koperku sól, pieprz Przygotowanie: Ogórek obieramy, pozbawiamy gniazda nasiennego, ścieramy(...)tarce i wrzucamy do miseczki. Solimy i odstawiamy na 15 minut, po czym odciskamy z ogórka wodę. Dodajemy jogurt grecki i koperek. Następnie obieramy czosnek, wyciskamy przez praskę i również wrzucamy do miseczki. Pieprzymy do smaku, dodajemy kilka kropli cytryny. Całość dokładnie mieszamy, przykrywamy folią i wstawiamy na około godzinę do lodówki. Smacznego
Symfonia smakowanaprawdę o nim zapomniałam, co wcale nie pogorszyło jej smaku. Szczerze to w tej wersji mi bardzo smakowała. To taka odchudzona wersja domowej pizzy z sosem czosnkowym na jogurcie greckim :-). Przepis podaję z serem, jeśli ktoś koniecznie chce go dodać. Zapraszam do wypróbowania tej pizzy. DOMOWA PIZZA Z KIEŁBASĄ, POMIDORKAMI, OLIWKAMI I KUKURYDZĄ. Składniki na 2 duże blachy: Zaczyn(...)koktajlowych 5 - 6 sztuk żółtych pomidorków truskawkowych kilka łyżek ketchupu 3 łyżki kukurydzy z puszki 7 - 8 oliwek czarnych 80 g startej mozzarelli (opcjonalnie) Sos czosnkowy: 5 łyżek jogurtu greckiego 1 ząbek czosnku sól pieprz ziołowy zioła prowansalskie Sposób przyrządzania: Drożdże pokruszyć do głębokiej miseczki, dodać pozostałe składniki zaczynu i całość wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia na 15 minut. Mąkę przesiać
Zakątek rozkoszy kulinarnychOstatnio robiłam ciasto FILO , postanowiłam je wykorzystać do Galaktoboureko, greckiego ciasta, które można uznać za grecki odpowiednik naszej kremówki, choć jest zupełnie innym ciastem. Spód i wierzch to ciasto Filo, natomiast wnętrze to masa budyniowa z kaszą manną, a wszystko to nasączone cynamonowo-pomarańczowym syropem. Jeśli ktoś ma ochotę na kulinarną podróż do Grecji to zapraszam! Składniki(...)Galaktoboureko, czyli greckie ciasto z kremem 10 arkuszy ciasta Filo 100 g rozpuszczonego masła SYROP: 300 g cukry 300 ml wody ziarenka z 0,5 laski wanilii 2 łyżki kandyzowanej skórki z pomarańczy lub skórka otarta z 1 pomarańczy 1 laska cynamonu KREM: 1,3 l. mleka 5 żółtek 250 g cukru 40 g skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
Rozpustne gotowanie