cytrynowy - 2500 przepisów (strona:60/167)

"Imbirowy księżyc z nieba spadł..." kruche ciasteczka bez glutenu, mleka i jajek 305

Kruche pierniczki z imbirem, cynamonem i  ucieranym cytrynowym lukrem. Idealne na wyjazd na wakacje  :) Składniki: skrobia kukurydziana 1 szklanka mąka kukurydziana 1 szklanka margaryna bezmleczna lub masło  200 g cukier puder  1/2 szklanki karob mielony (ew. kakao lub cykoria instant) 2 łyżeczki daktyle lub morele suszone 6 szt. aromat cytrynowy kilka kropli cukier waniliowyimbir

głodny alergik
Sałatka z pieczarek i pora 388

pieczarek.Potrzebować będziemy; 1/2 kg pieczarek 4 jaja 1 por 1-2 winne jabłka 1 puszka zielonego groszku  kilka łyżek majonezu sok z 1/2 cytryny  odrobina kwasku cytrynowego sól pieprz Pieczarki oczyścić i gotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem kwasku cytrynowego przez ok 10 minut. Przestudzić i pokroić w plasterki. Jaja ugotować i zetrzeć na tarce

Apetyczna babeczka
Kruchy placek z jabłkami lub owocami 910

czym lubicie:), u mnie oczywiście z szarą renetą:) Składniki: 50 dag mąki pszennej  10-15 dag masła 15 dag margaryny 15 dag cukru pudru 4-5 żółtek skórka cytrynowa Do przełożenia: 1 i 1/2 kg jabłek  cynamon goźdźiki cukier do smaku Przesianą mąkę posiekać z masłem i margaryną, dodać cukier, surowe żółtka, skórkę cytrynową, zagnieść szybko ciasto. Zostawić

Apetyczna babeczka
Keks rodzynkowy 172

proszku do pieczenia 175 g cukru kryształu lub brązowego 1 jajko, roztrzepane 300 ml soku pomarańczowego 1 szk rodzynek sułtanek 1/4 szk rodzynek koryntek 2 łyżki mieszanki kandyzowanej, skórki cytrynowej 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki świeżo zmielonej gałki muszkatołowej Wrzuć do miski suszone owoce, skórę cytrynową, cukier. Zalać sokiem pomarańczowym i odstawić na 8 godzin, a najlepiej na całą

Apetyczna babeczka
Grillowany kalafior z medalionami z łososia 123

łosoś. Po formy do zapiekania i grilowania zajrzyjcie na stronę homemart.plSkładniki dla 4 osób: 1 kalafior 50 - 60 dag filetów lub medalionów z łososia płatki czosnku sól pieprz cytrynowy lub czarny oliwa z oliwek 2 łyżki soku z cytryny majeranek mąka 1.Kalafior dzielimy na małe kawałki, układamy na formie do pieczenia, polewamy oliwą, posypujemy solą, pieprzem i płatkami czosnkowymi(...)termoobieg, rozgrzewamy piekarnik na 175 C, i zapiekamy kalafior przez 60 minut, obracając często aby równo się opiekał. Oliwę dozujemy wg. potrzeby.2. Filety z łososia solimy, posypujemy pieprzem cytrynowym i majerankiem, skrapiamy kilkoma kroplami cytryny. Na talerzu przygotowujemy mąkę i obtaczamy w nich przyprawione filety. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy filety. Podajemy z grillowanym łososiem

Apetyczna babeczka
Piankowiec z galaretką 183

Moja rodzinka uwielbia takie pyszności, a ja o takiej porze roku lubię im przygotowywać desery na zimno   Piankowiec z galaretką Składniki:  galaretka - truskawkowa - 1 opak galaretka - cytrynowa - 1 opak galaretka agrestowa -3 opak mleko skondensowane niesłodzone - 1 puszka  PRZYGOTOWANIE:  Galaretki dwie o smaku agrestowym przygotować według przepisu na opakowaniu. Pozostałe galaretki rozpuścić każdą oddzielnie w szklance(...)części. Do jednej części dodać galaretkę agrestową, zmiksować. Wylać pierwszą część do tortownicy, odstawić do lodówki do stężenia. Drugą warstwę przygotować z galaretką truskawkową i ostatnia warstwa z galaretką cytrynową. Wierzch pianki zalać galaretką agrestową, odstawić do całkowitego stężenia

Kuchnia Danusi
Sernik marmurek na zimno 192

Pyszny serniczek na zimno z truskawkami.Sernik marmurek na zimno SKŁADNIKI:ser biały tłusty - 0,5 kgtruskawkibiszkopty - 150 ggalaretka cytrynowa - 2 opakgalaretka truskawkowa - 1 opakgalaretka agrestowa - 1 opakgalaretka pomarańczowa - 1 opakśmietana 18%- 400 mlbita śmietana - 1 opakcukier - 2 łyżkikakao - 1 łyżeczka PRZYGOTOWANIE:Galaretki każdą oddzielnie rozpuścić w jeden szklance gotowanej wody, odstawić do lekkiego stężenia. Ser przecisnąć przez praskę, dodać(...)śmietanę i cukier, zmiksować blenderem. Do zmiksowanej masy dodać bitą śmietanę, ubić na sztywno. Następnie do masy dodawać po łyżce cytrynowej galaretki z jednej szklanki, zmiksować. Odłożyć 4 łyżki masy, resztę masy podzielić na 4 części. Każdą część masy zmiksować z inną galaretką, ostatnią zmiksować z kakao, odstawić do lekkiego stężenia. Truskawki umyć, osączyć, oszypułkować, pokroić w plasterki. Na dnie

Kuchnia Danusi
Surówka z młodej białej kapusty 299

Pyszna surówka z główki młodej kapusty... jest niezastąpiona przy wiosenno-letnim obiadku ;)Składniki: 1 główka młodej białej kapusty, 2 marchewki, pół pęczka koperku, szczypta kwasku cytrynowego, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka cukru, sól, pieprz.  Przygotowanie:    Młodą kapustę szatkujemy i solimy, odstawiamy na około 20 minut. Następnie dodajmy startą na tarce marchewkę. Polewamy oliwą z oliwek(...)przyprawiamy pieprzem, cukrem oraz kwaskiem cytrynowym. Na samym końcu siekamy drobno świeży koperek i dodajemy do surówki. Mieszamy dokładnie. Najlepsza jest przyrządzona 2 godziny przed podaniem

Aga w kuchni
Nalewka z czarnego bzu 148

porzeczkową, miętową, aroniową i wiśniową.  Składniki: 1,5 kg owoców czarnego bzu, 120 liści wiśni, 1 kg cukru, 0,75 l spirytusu, 1 l wody, 20 g kwasku cytrynowego. Przygotowanie:Owoce czarnego bzu dokładnie myjemy, oddzielamy od gałązek. Następnie świeżo zerwane liście wiśni myjemy i wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy owoce czarnego bzu i gotujemy(...)minut pod przykryciem. Po tym czasie odcedzamy, dodajemy cukier i kwasek cytrynowy. Mieszamy, aż do rozpuszczenia się cukru i odstawiamy do ostygnięcia. Na końcu dolewamy wolnym strumieniem spirytus i rozlewamy do butelek. Butelki przechowujemy w ciemnym miejscu

Aga w kuchni
Surówka z kapusty sałatkowej 219

surówkę na obiad z owej kapusty;) Składniki: 1 główka kapusty sałatkowej, 2 łyżki posiekanego koperku, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 1/2 płaskiej łyżeczki soli, 1/5 płaskiej łyżeczki kwasku cytrynowego, 2 łyżki oliwy z oliwek. PRZYGOTOWANIE:    Kapustę poszatkowałam, dodałam oliwę z oliwek i przyprawiłam solą oraz kwaskiem cytrynowym. Wymieszałam i odstawiłam na 30 minut. Następnie dodałam posiekany koperek

Aga w kuchni
Pstrąg z grilla 150

Składniki: 2 patroszone pstrągi, 2 plasterki cytryny, 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego, 1/2 łyżeczki suszonej natki pietruszki, 1 łyżka oliwy z oliwek. Przygotowanie:      Pstrągi dokładnie myjemy pod zimną wodą. Następnie osuszamy je papierowymi ręcznikami. Przygotowujemy marynatę z oliwy z oliwek, soli, pieprzu cytrynowego i natki pietruszki. Taką marynatą nacieramy mięso pstrąga. Odstawiamy rybki

Aga w kuchni
Pstrąg łososiowy na warzywach 203

tylko moje zdanie ;) No i jako dodatek karmelizowana marchewka- mogłabym jeść ją samą :P Porcja dla dwóch osób. SMACZNEGO! :) Składniki: filet pstrąga łososiowego por cukinia 3 marchewki pieprz cytrynowy sok z połówki cytryny sól pieprz ziołowy odrobina tymianku masło do smażenia olej do smażenia masło czosnkowe- przepis mamy tutaj ;) zioła prowansalskie Rybę myjemy i nacieramy przyprawami: solą, pieprzem cytrynowym

Czerwona Porzeczka
Dżem śliwkowy 188

przede wszystkim 100% owoców- bo robiony przez nas! To ma kolosalne znaczenie ! Składniki -1 kg śliwek -1 opakowanie żelfix 2:1 Dr.Oetker cukier- zgodnie z zaleceniem na opakowaniu kwas cytrynowy- pół łyżeczki ,nawet mniej! Umyte i pozbawione pestek śliwki, włóż do naczynia i potraktuj blenderem, tak by powstała papka.  Wsyp troszkę kwasku cytrynowego i żelfix.  Wymieszaj. Zagotuj

Z Kuchni Do Kuchni
Czerwony barszcz wigilijny na zakwasie 415

słodkich burakach. Czerwony barszcz wigilijny na zakwasie Składniki: 1,2 kg buraków 1,2 litra wody 1 łyżka domowej warzywnej pasty bulionowej lub włoszczyzna szczypta kwasu cytrynowego 0,7 litra zakwasu na czerwony barszcz 1 łyżeczka cukru sól pieprz Wykonanie: Buraki myjemy, obieramy i kroimy w plastry. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy buraki, kwasek cytrynowy

Kulinarne przygody Gatity
Wino z dzikiej róży 164

Kolor możemy złamać dodając owoce maliny. SKŁADNIKI 10 kg owoców dzikiej róży, 25 l. wody źródlanej, 8 kg cukru kg cukru, drożdże winne pożywka dla drożdży, 60 g kwasku cytrynowego. WYKONANIE Owoce przebrać, nie usuwać pestek i szypułek.Wsypać owoce do butli i zalać gorącym syropem cukrowym (5 kg cukru rozpuszczonego w przegotowanej wodzie). Wrzucić dodać drożdże winne, pożywkę(...)drożdży i kwasek cytrynowy. Założyć rurkę fermentacyjną potrząsać butlą co jakiś czas. Trzymać w ciepłym. Po 5 dniach sprawdzić na smak , czy nie jest gorzkie. Jeśli jest dodać resztę cukru. Po miesiącu  odciągnąć wino za pomocą  przewodu rurki. Sprawdzić smak , Można dosłodzić. Dobrze jest przelać wino do mniejszego naczynia( butli), by było w środku jak  najmniej

W kuchennym oknie Ewy