razem orzechowym, którego smak wspaniale skomponował się z rabarbarem. Warstwa z moimi ulubionymi łodygami przypomina konsystencją budyń, jest trochę kwaśna, trochę waniliowa. Masa serowa smakuje... Cóż, jak sernik. Cytrynowy, delikatny i leciutki. Pyszny. Całość komponuje się znakomicie, wszystkie elementy łączą się w idealną całość.Jeśli jeszcze gdzieś zobaczycie rabarbar - kupcie. I upieczcie sobie tartę. Gwarantuję, że nie będziecie żałować.Tarta(...)rabarbarowo-cytrynowa na orzechowym spodzieSkładniki:(na formę do tarty o średnicy 28 cm)spód:200 g mąki pszennej50 g cukru50 g zmielonych orzechów laskowych80 g zimnego masła1 jajkomasa rabarbarowa:500 g rabarbaru100 g cukru1 laseczka waniliiskórka otarta z 1 cytryny2 łyżki budyniu waniliowego (proszek)4 łyżki zimnej wodymasa serowa:150 g serka mascarpone2 jajka1 żółtkoskórka otarta z 1 cytrynysok
Pożeraczka, czyli raz adobrzelada wyzwanie, duszę miałam na ramieniu, a serce w gardle. W sumie niepotrzebnie - ciasto wyszło jak malowanie. I - jakież było moje zaskoczenie - nie było przesadnie słodkie, za to mocno cytrynowe, i zaskakująco lekkie. Delikatny biszkopt, przełożony kremem cytrynowym na bazie mascarpone - i gotowe. Bez żadnych cudów. Nie wyglądał jak z cukierni, za to smakował wszystkim gościom, a mnie duma rozpierała
Pożeraczka, czyli raz adobrzenieszczęsnych okazów czekało, aż się nad nimi zlituję. Wyszło coś obłędnie pysznego, i musiałam powstrzymywać się całą siłą woli, żeby nie wyjść wszystkiego od razu. Curd bowiem wyszedł mocno cytrynowy, słodko-kwaśny, dzięki czemu idealnie zgrał się ze słodkimi makaronikami. Imbirowa nuta rozgrzewa, marchewka nadaje mu pięknego, intensywnego koloru i delikatnej, marchewkowej słodyczy. Można go robić cały rok, bo składniki(...)łatwo dostępne i niedrogie. Czy jest jeszcze ktoś, kogo nie skusiłam...?Curd marchewkowo-cytrynowy z imbiremSkładniki:(na 350 g curdu)200 g marchewekskórka otarta z 1 cytrynysok wyciśnięty z 1 cytryny80 g cukru3 żółtka1 łyżka mąki ziemniaczanej1,5 cm kawałek świeżego imbiru1 łyżeczka imbiru w proszkuMarchewki pokroić w kostkę, ugotować do miękkości. Ostudzić, zmiksować na gładką masę.W garnku
Pożeraczka, czyli raz adobrzeczasu robić zakwasu, wybieram ten marki Winiary, gdyż najbardziej przypomina barszcz robiony na domowym zakawasie.Najlepszym chrzanem ze słoiczka jest chrzan w occie (większość jest zakwaszana kwaskiem cytrynowym) ze względu na jego smaku, jak np. ten. Niestety z uwagi na jego częsty brak w sklepie, często używam chrzanu na kwasku cytrynowym i zupa też dobrze smakuje.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni MiejskaBarszcz czerwony czysty na zakwasie...Intensywnie czerwony, mocno buraczany.Na domowym zakwasie, bez octu czy kwasku cytrynowego.W smaku przypominający nieco sok z kiszonych ogórków.Pełen aromatu czosnku
Gospodyni Miejskaczasu robić zakwasu, wybieram ten marki Winiary, gdyż najbardziej przypomina barszcz robiony na domowym zakawasie.Najlepszym chrzanem ze słoiczka jest chrzan w occie (większość jest zakwaszana kwaskiem cytrynowym) ze względu na jego smaku, jak np. ten. Niestety z uwagi na jego częsty brak w sklepie, często używam chrzanu na kwasku cytrynowym i zupa też dobrze smakuje.Źródło przepisu: Wielkie
Gospodyni Miejskaczasu robić zakwasu, wybieram ten marki Winiary, gdyż najbardziej przypomina żurek robiony na domowym zakawasie.Najlepszym chrzanem ze słoiczka jest chrzan w occie (większość jest zakwaszana kwaskiem cytrynowym) ze względu na jego smaku, jak np. ten. Niestety z uwagi na jego częsty brak w sklepie, często używam chrzanu na kwasku cytrynowym i zupa też dobrze smakuje.Serem można posypywać zupę już
Gospodyni Miejskacukru;3 jaja;1 szklanka oleju;0,5 szklanki mleka;1 łyżka octu jabłkowego;2 łyżeczki proszku do pieczenia;Opakowanie cukru wanilinowego (16 g);300 g truskawek;1 kisiel cytrynowy (waga 77 g).Kruszonka:100 g mąki pszennej razowej;100 g masła;50 g białego cukru.Lukier:1 schłodzone białko;150 g białego cukru.Dodatkowo:Bułka tarta do obsypania formy;Margaryna do wysmarowania(...)ciasto polukrować.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Jest to przepis na blachę o wymiarach 24 x 28 cm,Truskawki można zastąpić innymi, świeżymi owocami, masło w kruszonce - margaryną, a kisiel cytrynowy innym smakiem.Szklanka = 250 ml.Kisiel można zastąpić mąką ziemniaczaną lub budyniem.Kisiel w owocach ma pozostać w proszku, nie należy go rozpuszczać.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni MiejskaWarto choć raz wypróbować upiec faszerowane kwiaty cukinii tym bardziej, ze teraz są łatwiej dostępne.SKŁADNIKI :kwiaty cukinii ok 10 szt feta pół kostkitymianek 3 gałązki pieprz cytrynowy listki mięty wedle uznania oliwa ok 3-4 łyżki sól różowa odrobinę czosnek 3-4 ząbkiczarnuszka wedle uznania (można pominąć ja ją uwielbiam )SPOSÓB WYKONANIA :- kwiaty cukinii myjemy(...)delikatnie i osuszamy- przygotujemy nadzienie fetę rozgnieciemy widelcem dodajemy porwaną na drobno miętę oraz świeży tymianek oderwany od gałązki. Doprawiamy cytrynowym pieprzem.- kwity cukinii delikatnie nadziewamy naszym farszem- układamy w naczyniu żaroodpornym polewając oliwą- w naczyniu układamy ząbki czosnku w łupince, który wcześniej delikatnie zgnietliśmy- całość delikatnie osolimy świeżo zmielona solą różową (można zastąpić inną )- wkładamy do nagrzanego piekarnika
Basia w kuchniziarna są dość twarde i dają aromatyczny napar." (Opis: Skworcu).Gorąca Czekolada Nastrojowy Wieczór:"Wysokiej klasy napój czekoladowy o zawartości kakao aż 70%. Dodatek drobnych kawałeczków skórki pomarańczowej i cytrynowej podkreśla smakowe walory napoju i nadaje mu orzeźwiającej nuty. Mieszanka korzennych przypraw nadaje całości niezwykłej głębi i wielowymiarowości. Kakao 70%, Cukier wanilinowy, Skórka cytrynowa, Skórka pomarańczowa
Wypisz Wymalujpuree z ziemniaków. Co tu dużo mówić... Przeniosłam się na chwilę do pięknej Sycylii... Składniki (na dwie porcje):300-400 gram filetu z dorsza, filet pozbawiamy również skóryszczypta pieprzu cytrynowego (bądź pieprz wymieszany ze skórką z ćwiartki cytryny)1/4 pęczka natki pietruszkisólpieprz1/2 czerwonej cebuli1 ząbek czosnku1 łyżka kaparów1/2 bakłażana 1/2 słoiczka czarnych oliwek- najlepiej tych z pestkami, dobrej jakości(...)ziemniaków na puree, dokładnie mieszamy. Jeżeli nie jest zbyt gęste możemy odparować przez 1-2 minuty. Pieczony dorszFilet z dorsza kroimy na mniejsze kawałki, doprawiamy solą i pieprzem cytrynowym oraz posiekaną natką pietruszki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 15 minut. Po tym czasie wyciągamy dorsza z piekarnika. Jest gotowy.Ostatni szlif...Puree kładziemy na talerze, na nim układamy
Mango Papajaodzielnym naczyniu- każda w szklance wody. Odstawiamy do stężenia. Kiedy całkowicie zastygnie wyjmujemy z naczyń, kroimy w kosteczki.Do tortownicy na dno wykładamy pokrojone w kostki kolorowe galaretki. 2 galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 2 szkl gorącej wody. Studzimy, po przestudzeniu dodajemy smietany, miksujemy dokładnie. Wylewamy do tortownicy na pokrojone galaretki. Odstawiamy do lodówki do stężenia.Jako formy użyłam formy Lillianna firmy
Z Majeczką w kuchniDziś przedstawiam pomysł na ekspresowy a przepyszny obiad. Delikatne kotleciki z polędwiczki wieprzowej, podane na pieczonej w aromatycznych przyprawach dyni z dressingiem miodowo-cytrynowym. Danie jest wyjątkowo smaczne , a co najważniejsze łatwe i bardzo szybkie w przygotowaniu. Przepis pochodzi z magazynu Kukbuk (nr listopad-grudzień 2013), jednak delikatnie go zmodyfikowałam. Polecam gorąco!Scroll down for recipe in EnglishPolędwiczka wieprzowa(...)paski2 płaskie łyżeczki curry1 łyżka miodu6 łyżek oleju1 łyżeczka octu balsamicznego500-600 g polędwiczki wieprzowejsól morskaszczypta słodkiej papryki w proszku2 łyżki mielonego pieprzu czarnego2 łyżki oliwyDressing miodowo-cytrynowy:4 łyżki oliwy1 łyżka sosu sojowego1 łyżka soku z cytryny1½ łyżki miodu1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskęszczypta soli i pieprzuPrzygotowanie:W dużej misce wymieszaj kawałki dyni z curry, miodem, olejem i octem
karmelowydokładnie mieszamy. Gdy masło się rozpuści dodajemy Kubusia z budyniami i dokładnie mieszamy do momentu zrobienia się budyniu. Następnie przelewamy masę budyniową na herbatniki i pozostawiamy do ostygnięcia.Galaretkę cytrynową rozpuścić w 350 ml gorącej wody, wymieszać - pozostawić do ostygnięcia i częściowego ścięcia.Warstwa śmietanowa: do szklanki (250 ml) wsypać żelatynę i zalać ją zimną wodą (tak, aby przykryło żelatynę
Serce zamknięte w formie pysznościbyłby TAKI aromatyczny, ani taki smaczny. Polecamy! Warto :)"CZEKOLADA DO PICIA NASTROJOWY WIECZÓR to wysokiej klasy napój czekoladowy o zawartości kakao aż 70%. Dodatek drobnych kawałeczków skórki pomarańczowej i cytrynowej podkreśla smakowe walory napoju i nadaje mu orzeźwiającej nuty. Mieszanka korzennych przypraw nadaje całości niezwykłej głębi i wielowymiarowości.Skład CZEKOLADY DO PICIA NASTROJOWY WIECZÓR:- Kakao 70%,- Cukier wanilinowy,- Skórka cytrynowa
Wypisz Wymaluj