cytrynowy - 2500 przepisów (strona:49/167)

Pstrąg z pieca w koprze i cytrynie 201

smaczniejszego. Mój Syn uwielbia to danie. Składniki (dla 2-4 osób):  2 pstrągi patroszone 1/2 pęczka kopru  4 plastry cytryny 1 łyżka masła sól, pieprz czarny pieprz cytrynowy Przygotowanie: Rybę skrobiemy z łusek, myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Nacieramy solą, pieprzem i lekko posypujemy pieprzem cytrynowym. Układamy w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym i odstawiamy na jakiś czas

Kuchnia po mojemu
Ananasowy sernik jogurtowy na zimno. Prawie bez tłuszczu i cukru, a na pewno bez jaj ;) Idealny na słodki Dzień Kobiet 143

wcale niemały serniczek): 1 duży jogurt anansowy 1 mały lub średni serek homogenizowany waniliowy 1/2 opakowania cukru waniliowego 2 łyżki miękkiego masła 2-3 łyżki cukru pudru 1/2 galaretki cytrynowej opakowanie żelatyny do deserów 1/2 szklanki wody 1 galaretka wiśniowa biszkopty do wyłożenia naczynia ulubione owoce (opcjonalnie) Przygotowanie: Jogurt i serek (nie prosto z lodówki) miksujemy chwilę z miękkim masłem(...)cukrem. Żelatynę rozrabiamy w gorącej, ale nie gotującej wodzie wraz z galaretką cytrynową. Kiedy ostygnie wlewamy do serka cały czas miksując. Wstawiamy na chwilę do lodówki by masa lekko stężała. Średnią tortownicę, miskę czy inne naczynie, w którym szykujemy sernik wykładamy biszkoptami. Wylewamy na nie gęstniejącą masę i wstawiamy do lodówki. W tym czasie wystudzamy galaretkę wiśniową przygotowaną wedle instrukcji

Kuchnia po mojemu
Grillowany pstrąg łososiowy z odzysku podany na miksie sałat z opiekanymi ziemniaczkami 159

ryby. Składniki (dla 2-3 osób): ok 1/2 kg fileta z pstrąga łososiowego  4-5 sporych ziemniaków (gatunek na frytki) kolorowa sałatka  przyprawa do grilla ziołowa pieprz cytrynowy sól, pieprz 1/2 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie: Osuszoną rybę nacieramy solą, pieprzem cytrynowym i odrobiną ziołowej mieszanki grillowej. Skrapiamy oliwą i odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin. Grillujemy

Kuchnia po mojemu
Treściwa sałatka Teściowej. Z brokułem, kurczakiem i kaszą jaglaną. Pełnia smaku i koloru. 247

brokuł gotowany (same różyczki) garść suszonych pomidorów (tu użyto domowego produktu autorstwa Mamy Hani) 1 niewielka papryka czerwona garść prażonego słonecznika ulubione przyprawy (do kurczaka) garść pomidorków koktajlowych pieprz cytrynowy (jako moja modyfikacja) Przygotowanie: Kaszę gotujemy w bulionie warzywnym (z dodatkiem szczypty kurkumy by miała ładny kolor). Polędwiczki z piersi kurczaka przyprawiamy wg uznania). Różyczki brokuła gotujemy w osolonym wrzątku(...)pomidorki koktajlowe - krojone lub w całości, w zależności od rozmiaru. Jeśli składniki były odpowiednio doprawione sałatka gotowa. Ja musiałam wtrącić swoje trzy grosze i porcyjkę, którą dostałam doprawiłam pieprzem cytrynowym. Pyszności. Sałatka wygląda cudownie i tak samo smakuje. Polecam.  A Autorce polecam się na przyszłość w takich podarkach ;)         Choć od 9 lutego

Kuchnia po mojemu
Słodkie bułki drożdżowe + ser, amarantus, melisa, goja 146

dodatkami. Okazało się, że dodałam do niego zbyt duże jajko i trzeba było całą masę czymś zagęścić. Stąd dodatek amarantusa. Do tego smakowite jagody goji i aromat posiekanej melisy cytrynowej. Tej masy wystarczyło na połowę ciasta, więc resztę posmarowałam powidłami śliwkowymi bez cukru. Składniki : Ciasto 480 g mąki pszennej (użyłam typu 480) jajko 8 g cukru waniliowego 6 łyżeczek cukru(...)połowę ciasta; drugą połowę posmarowałam powidłami śliwkowymi) 100 g serka śmietankowego jajko (małe!) 6 łyżek amarantusa ekspandowanego 2-3 łyżeczki cukru garść jagód goji 2 łyżki posiekanej melisy cytrynowej Roztrzepać jajko z cukrem. Dodać serek. Wymieszać na jednolitą masę. Dodać amarantus i melisę. Wymieszać. Dosypać jagody goji. Wymieszać. Odstawić na ok. pół godziny. Po wyrośnięciu ciasto wyrobić ponownie i rozwałkować

Weekendy w domu i ogrodzie
tort jabłkowy 132

szkl. wody   1 lyzeczka cynamonu 1/2 łyżeczki  kardamonu 1/4 łyżeczki galki muszkatolowej trochę soku z cytryny 4-5 lyżek cukru trzcinowego galaretka cytrynowa ,lub żelatyna Wykonanie zagotować, aż jabłka zrobią się miękkie, i  na mus Ponownie rozgrzać mus i dodac galaretkę cytrynową ,lub żelatynę namoczoną w wodzie i rozpuszczoną.( w 1/4 szklanki goracej wody) Krem śmietankowy

w mojej kuchni
Risotto z porami i łososiem 110

cebula 1 duży ząbek czosnku 1 duży por (najlepiej z jak najdłuższą białą częścią) Spory kawałek filetu łososia bez skóry 2 łyżki masła łyżka masła klarowanego sól pieprz cytrynowy sok z ćwiartki cytryny 2 łyżki tartego parmezanu (albo grana padano) 50 ml białego wina Przygotowanie: Zaczynamy od łososia, bo później nie będzie na to czasu. Kroimy(...)kawałeczki, oprószamy solą i pieprzem cytrynowym. Podsmażamy szybko na złoto na klarowanym maśle, pod koniec smażenia, skrapiamy sokiem z cytryny i zdejmujemy z patelni. Teraz risotto. Cebulę i czosnek drobno posiekać - zeszklić na rozgrzanym maśle (1 łyżka) najpierw dodając cebulę, a po chwili czosnek. Pora pokroić wzdłuż na cztery części, a następnie na drobniejsze kawałki. Dodać na patelnię i chwilę

Kulinarne Inspiracje
Dorsz w panierce sezamowej 144

czasu – pojawił się dorsz w panierce sezamowej.     Składniki: - 1 kg filetów ze swieżego dorsza - sok z ½ cytryny - 2 jajka - 2 łyżki wody (do jajek) - sól himalajska - pieprz cytrynowy - mąka tortowa (do panierowania ryby) - ok. 120g sezamu - oliwa do smażenia     Płaty płuczemy i osuszamy recznikiem papierowym. Dzielimy na porcje, skrapiamy sokiem wyciśniętym z cytryny, oprószamy solą(...)pieprzem cytrynowym. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny. Jajka roztrzepujemy z wodą (nie ubijamy). Do miseczek wsypujemy mąkę i sezam. Rybę panierujemy kolejno: w mące – jajku – sezamie – ponownie w mące. Na patelni rozgrzewamy oliwę do smażenia (tyle, aby ryba była w połowie zanurzona). Kładziemy porcje ryby i smażymy

mojewypiekiinietylko
Pierogi z jabłkami 216

niecierpliwością i oczywiście przepisy :).  Ok dość trucia przechodzę do tematu: Składniki: ciasto na pierogi 1 kg jabłek cukier (2 łyżki) łyżeczka cukru waniliowego cynamon  ewentualnie kwasek cytrynowy dla kolorku Wykonanie: Jabłka myjemy i obieramy usuwając gniazda nasienne. Jeśli mamy większa ilość jabłek albo dużo do roboty i chcemy ładny kolor w międzyczasie możemy wrzucić je do wody(...)łyżka kwasku cytrynowego przeciwko ciemnieniu. Kroimy jabłka na kostkę. Przekładamy do garnka i na dno dajemy odrobinę wody (2 łyżki) i cukier. Gotujemy 15 minut pod przykryciem często mieszając. Pod koniec dodajemy cynamon i jeśli chcemy łyżeczkę cukru waniliowego. Jest  jeszcze inny sposób na jabłkowe nadzienie. Pokrojone w kostkę jabłka z cukrem i cynamonem można przysmażyć na łyżce masła

Lubczyk i Wanilia
Pasztet drobiowy 165

filetów z kurczaka 2 ugotowane marchewki 1 duża cebula 3-4 ząbki czosnku 30 dag pieczarek 3 łyżki bułki tartej 1 1/2 łyżki majeranku 1 jajko 1 1/2 pieprzu cytrynowego sól, świeżo zmielony pieprz po szczypcie papryki mielonej słodkiej wędzonej, gałka muszkatołowa, mielona kolendra, mielona kurkuma, tymianek, rozmaryn 1 pęczek szczypiorku 50 ml brandy olej Wykonanie: Pieczarki trzemy(...)mięsa razem z marchewką. Dodajemy przeciśnięty przez prasę czosnek, cebulę z pieczarkami, jajko, bułkę tartą, posiekany szczypiorek , majeranek. Całość posypujemy pieprzem czarnym i cytrynowym, przyprawiamy podanymi przyprawami, solą oraz wlewamy brandy. Całość odkładnie mieszamy. Formę do pieczenie smarujemy olejem ii posypujemy bułką tartą. Wypełniamy formę masą. Pieczemy ok 1 godziny w temperaturze

kgwjanczewo
Odchudzony lemon curd 139

Dzisiaj przepis na niesamowicie kremowy, cytrynowy lemon curd w wersji odchudzonej bez masła i cukru :). Ten cytrynowy krem jest po prostu niesamowity, można go jeść samodzielnie, dodać go jako nadzienie do muffin albo posmarować nim kruche ciasteczka, robi się go bardzo szybko, a w tej wersji jest bardzo zdrowy i niskokaloryczny :) Składniki : - 3 cytryny - 3 jajka - 2-3 łyżki miodu

zdrowa vege kuchnia
Sernik z malinami 143

formy i posmarować dżemem malinowym. Składniki na masę serową: 1,5 kg sera białego; 30 dkg cukru pudru; 12 dkg masła; 10 jajek; 1 budyń śmietankowy lub waniliowy; olejek cytrynowy lub skórka otarta z cytryny; ewentualnie rodzynki; 1 l malin; Ser zemleć w maszynce. Masło utrzeć z cukrem na pulchną masę. Cały czas ucierając dodawać po jednym żółtku, potem(...)Przygotowaną masę wyłożyć na ciasto z powidłem, wyrównać powierzchnię i wysypać równo maliny. Składniki na bezę: 5 białek (te co zostały od ciasta); 3/4 szklanki cukru kryształu; 1 kisiel cytrynowy; Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać do momentu, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać kisiel i delikatnie wymieszać. Pianę wyłożyć na maliny. Na wyłożoną pianę zetrzeć

In my kitchen
Wielkanocne babeczki do koszyczka 155

Malutkie, puszyste, urocze babeczki wielkanocne o smaku cytrynowym. Są przygotowane z niezawodnego ciasta na babkę marmurkowa, na tyle małe, że zmieszczą się do jutrzejszego koszyczka święconkowego :) Jeśli nie posiadacie foremek do babeczek, możecie upiec je w silikonowych przeznaczonych do muffinek :)  Składniki : 2 szklanki mąki pszennej 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 200 g masła 4 jajka(...)pół łyżeczki aromatu cytrynowego 3/4  szklanki mleka Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.  Mąkę przesiać do miski i wymieszać z proszkiem i solą. Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać aromat i zmiksować. Po jednym, dodawać jajka miksując za każdym razem. Masa będzie dość lejąca.  Piekarnik rozgrzać do 160*C. Do masy maślanej na zmianę

Chocolate Muffin Blog
wielkanocny mazurek kajmakowo jabłkowy 160

upieczeniu odstawiamy ciasta do ostudzenia. składniki na masę kajmakową: 100 g gotowej masy kajmakowej 30 g masła składniki na masę jabłkową: 1 mały słoiczek marmolady jabłkowej opcjonalnie: 1 galaretka cytrynowa wykonanie: Jeśli używamy rzadkiej marmolady to podgrzewamy ją a następnie dodajemy galaretę cytrynową, mieszamy i odstawiamy do lekkiego stężenia. wykonanie: Masło ucieramy, dodajemy masę kajmakową i ucieramy na jednolitą masę

Domowy Smak Jedzenia
Lekki sos czosnkowy 106

gotowanych. Można go również dodawać do wędzonej piersi np z kaczki. składniki na 4 porcje 2-3 ząbki czosnku 1 duży ugotowany ziemniak 5 łyżek oliwy z oliwek sok cytrynowy sól i pieprz przepis Ugotowany i obrany ziemniak  a także przeciśnięty przez praskę czosnek dokładnie miksujemy z oliwą i sokiem cytrynowym, doprawiamy solą i pieprzem

Smakowite Dania

Proponowane wyszukiwania