cytrynowy - 2500 przepisów (strona:44/167)

Zupa rybna z mleczkiem kokosowym 130

trawa cytrynowa, 600 g ryby morskiej (kręgosłup, głowa)*, 2 liście limonki, 1 – 2 chili, kawałek świeżego imbiru (2 cm), kawałek kopru włoskiego, kawałek pora, 1 marchewka, 1/2 pietruszki, kawałek selera, 400 g filetów rybnych (łosoś, troć, dorsz, turbot...) sok z 1 limonki, 70 ml mleka kokosowego, 50 g pokrojonej w julienne marchewki, 50 g pokrojonego w julienne selera, sól, cukier(...)Kawałki ryby włożyć do garnka, dodać rozerwane (aby oddały więcej aromatu) liście limonki, rozgniecioną trawę cytrynową, chili, pokrojony w plasterki imbir oraz warzywa. Lekko osolić. Gotować na małym ogniu, aż elementy ryby będą miękkie. Przecedzić wywar, dodać sok z 1/2 limonki, zagotować. Włożyć filety ryby, pokrojone na 1 cm szerokości paski. Gotować około 3-4 minut. Wyjąć rybę, wlać resztę

królestwo garów
Nalewka truskawkowa 11498

sama - Panna Truskawka i niech tak pozostanie Nalewka truskawkowa Składniki na 2 l kilogram truskawek szklanka spirytusu 1/2 l wódki 2 szklanki cukru 2 szklanki wody małe opakowanie kwasku cytrynowego Do dzieła!!! Truskawki dokładnie myjemy, przebieramy i szypułkujemy. Przekrawamy je na pół i wrzucamy najlepiej do jakiegoś słoja. Zalewamy wódka i spirytusem i odstawiamy - moje w ciemnym miejscu stały(...)cukru - gotując czekamy aż syrop stanie się klarowny, studzimy delikatnie i wlewamy do niego nalewkę ( podobno ważne jest aby nalewkę wlewać do syropu a nie na odwrót ) i kwasek cytrynowy, mieszamy . Odstawiamy na kilka tygodni. Ja swoją naleweczkę próbowałam po ok 2 tygodniach i jest naprawdę pyszna - bardzo aromatyczna, tylko póki co dość delikatna liczyłam na troszkę mocniejszy trunek

sierotka maRysia w kuchni
Ryż z warzywami na parze 166

marchewka fioletowa  1/2 cukinii żółtej  1/2 cukinii zielonej  płatki kwiatów jadalnych   natka pietruszki  Przyprawy :  pieprz cayenne  pieprz ziołowy  pieprz cytrynowy  Ryż układamy w pojemniku do ryżu, układamy na pierwszym poziomie parowaru, zalewamy pojemnik na wodę, oraz pojemnik z ryżem wrzątkiem i włączamy urządzenie na 25 minut.  Wszystkie warzywa myjemy(...)Papryki oczyszczamy i kroimy w paski. Marchewki obieramy i kroimy w plastry. Cukinie również w plasterki. Cukinie przyprawiamy pieprzem cayenne, marchewki pieprzem ziołowym, a kalafiory pieprzem cytrynowym. Na 13 minut przed końcem parowania ryżu, na drugim poziomie na folii układamy kalafiory i marchewki, a na trzecim pozostałe warzywa. Natkę myjemy, osuszamy papierowym ręczniczkiem i siekamy. Płatki kwiatów jadalnych również siekamy

Parowar Faceta
,,Tarta z dyni” 111

jesienne szaro-bure dni. Składniki: Spód: 250 g herbatników maślanych 100 g miękkiego masła Składniki na masę: 2 szklanki puree z dyni sok wyciśnięty z 1cytryny 2 galaretki cytrynowe 1 łyżka cukru Wykonanie: Ciastka mielimy w malakserze a następnie mieszamy razem z stopionym masłem i wykładamy równomiernie dno foremki. Schładzamy przez minimum 30 minut w lodówce. W tym czasie Puree(...)dyni gotujemy z sokiem z cytryny. Do gorącej masy wsypujemy galaretkę cytrynową i bardzo dokładnie mieszamy. Masę studzimy, tężejącą wykładamy na kruchy spód. Tartę wstawiamy do lodówki, żeby masa całkowicie zastygła

Podróż w kulinaria
mintaj pieczony ze szpinakiem i fetą 146

obiad lub kolację.  Składniki: 4 filety z mintaja 300 g szpinaku 2 ząbki czosnku 2 łyżki śmietany 1 łyżka masła 2 plasterki sera feta sól pieprz pieprz cytrynowy Rybę ułożyć na blaszce do pieczenia. Posypać solą i pieprzem cytrynowym. Szpinak usmażyć na maśle, dodać czosnek, sól i pieprz a na końcu śmietanę. Wyłożyć na rybę. Fetę pokroić w kosteczki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Placek z jabłkiem i żurawiną 162

łyżeczka cynamonu 100 g cukru 2 jajka 100 ml oleju 1 szklanka mleka 1 jabłko 1 szklanka suszonej żurawiny Skworcu  (klik) 0,5 szklanki cukru pudru Olejek cytrynowy 2 łyżki wody W jednej misce mieszamy suche produkty – przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cynamon oraz cukier. W drugiej misce mieszamy mleko, jajka i olej. Suche produkty partiami dodajemy do mokrych(...)Mieszamy łyżką, przelewamy do foremki o wymiarach 12x23 cm. Ciasto pieczemy w temperaturze 190*C przez 30 minut. Po wystudzeniu lukrujemy lukrem przygotowanym z cukru pudru, kilku kropel olejku cytrynowego i odrobiny wody

VioletoweKucharzenie
Pierś w trawie cytrynowej i ziemniaczki z wooka 108

piersi z kurczaka sól pieprz 1 łyżeczka suszonej trawy cytrynowej 2 szczypty tymianku 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka octu winnego szczypta imbiru pół szkl rosołu 1 łyżeczka mąki tłuszcz do smażenia 4-5 ziemniaków szczypta bazylii szczypta czosnku granulowanego Ziemniaki obrać pokroić w plasterki lub przy pomocy nożyka do frytek plasterki falowane, opłukać, przełożyć na durszlak i osączyć. Piersi(...)nasmarować odrobiną sosu sojowego posypać tymiankiem. W głębokim rondlu teflonowym rozgrzać tłuszcz, przyrumienić mięso z obu stron, dodać sos sojowy , ocet winny, trawę cytrynową, imbir, podlać rosołem, dodać ocet winny, sól i pieprz, przykryć i dusić ok 20 min. W międzyczasie w wooku rozgrzać tłuszcz i wrzucić ziemniaki do smażenia, posypać odrobiną czosnku granulowanego , szczyptą bazylii i odrobiną soli . Mieszać

Gotowanie jest łatwe
Sernik w cieście orzechowym z masą jabłkową 331

masy serowej. Sernik pieczemy w tej samej blaszce co ciasto orzechowe - ok. jednej godziny w temperaturze 180 stopni. Masa jabłkowa:   3 kg jabłek   4 galaretki cytrynowe  Jabłka obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Jabłka przesmażamy do momentu wyparowania płynu.Dodajemy galaretki cytrynowe i mieszamy aż się rozpuszczą. Pozostawiamy do ostygnięcia. Krem: 400 g margaryny 2 szklanki

Salonik smaków
Ciasto JAMAJKA 788

bardzo popularne ciacho, które swoim niebanalnym wyglądem zachęciło i mnie do jego zrobienia i posmakowania. No i musze powiedzieć, że było warto. Smakiem przypomina słynny już Kopiec kreta, ale cytrynowa galaretka i poncz fajnie przełamują słodycz bitej śmietany. To takie orzeźwiające, słodko-kwaśne ciacho. Takie lubię:) Przepis zaczerpnęłam stąd. Biszkopt kakaowy (na blaszkę 25x35cm) 6 dużych jaj szczypta soli(...)łyżek zimnej przegotowanej wody cukier do smaku dodatkowo: 7-8 dojrzałych, ale nie przejrzałych bananów (żółtych, bez ciemnych przebarwień na skórce) sok z jednej cytryny 3 opakowania galaretki cytrynowej kwaśny dżem do posmarowania biszkoptów (ja użyłam pomarańczowego) Zacząć od rozpuszczenia galaretek w 1 litrze wrzątku. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Biszkopt : Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli

Maślane ciasteczko
Pigwa w occie 470

cytryny Pigwę wytrzeć z nalotu, obrać, przekroić wzdłuż na pół, a następnie każdą połówkę wzdłuż na 4 części, wyciąć gniazdo nasienne. Obraną pigwę wkładać do wody zakwaszonej sokiem cytrynowym (aby nie ciemniała). Zagotować wodę z cukrem. Dodać skórkę cytrynową, goździki i listki limonki. Wkładać partiami pigwę i gotować 5 minut. Wyjąć pigwę. Do gotującego się syropu, w którym gotowała się

królestwo garów
PIĄTKOWA KLASYKA. SMAŻONA RYBA Z ZIEMNIAKAMI I SURÓWKĄ 288

Bardzo lubię klasycznie smażone filety rybne.  Klasycznie - znaczy dla mnie panierowane w jajku i bułce tartej, a wcześniej posypane solą, pieprzem cytrynowym i obowiązkowo duuużą ilością majeranku.   Zazwyczaj kupuję do smażenia dorsza albo pyszną mirunę (podobno jeden ze smaczniejszych gatunków ryb). Minusem jest to, iż bazuję na filetach mrożonych (nieglazurowanych na szczęście), nie mając dostępu do świeżych(...)jest nie tylko pełnowartościowy,  ale i pyszny, tak więc staram się serwować go jak najczęściej. Składniki: 700 g ryby (u mnie mrożony filet z miruny) majeranek sól pieprz cytrynowy 1 cebula olej Do panierowania : 2-3 łyżki mąki 2 jajka bułka tarta Wykonanie:  Filet odmrażam kilka godzin wcześniej. Osuszam papierowym ręczniczkiem. Każdy kawałek posypuję solą, pieprzem i majerankiem

Walijskie Pichcenie
Kolorowy sernik na zimno z wiśniami 241

tortownicę 18 cm: Składniki: 350 g serek homogenizowany, (może być waniliowy) 2 op. galaretki o smaku ananasa i granatu Winiary 2 op. galaretki o smaku limonki i trawy cytrynowej Winiary 1 op. galaretki o smaku mango i marakui Winiary mrożone wiśnie, czekoladana kruchy spód: ½ szklanki mąki pszennej ½ szklanki mąki krupczatki ¼ szklanki cukru trzcinowego pół łyżeczki proszku do pieczenia 100g masła(...)mieszamy dokładnie z jedną częścią serka i przekładamy na ciasto kruche w tortownicy, wyrównujemy i wstawiamy o lodówki do stężenia. Podobnie postępujemy z galaretkami o smaku limonki i trawy cytrynowej oraz z serkiem, masę serową przekładamy na zastygniętą już masę o kolorze różowym. Na powierzchni zielonej warstwy sernika układamy mrożone wiśnie, tortownicę wstawiamy o lodówki. Ostatnią galaretkę rozpuszczamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Bardzo owocowa galaretka winogronowa - przepis 165

pycha. Sądzę że tak samo możemy użyć owoców leśnych, malin, truskawek itp. Spróbujcie z wybranymi przez Was owocami i podzielcie się opinią :) Bardzo owocowa galaretka winogronowa - przepis Składniki: galaretka cytrynowa 2 - 3 kiści winogron Bardzo owocowa galaretka winogronowa - przepis Wykonanie: Winogrona umyte i obrane z gałązek wrzucamy do garnka. Dolewamy 0,5 litra wody i gotujemy. Gdy winogrona się rozpadną(...)wsypujemy galaretkę i gotujemy jeszcze 2 - 3 minuty Zawsze wybieram galaretkę cytrynową ponieważ sądzę że jej kwaskowatość nadaje fajny posmak i nie zaburza prawdziwego smaku owoców. Ciepła galaretkę przecieramy przez sitko, rozlewamy do pucharków i odstawiamy do stężenia. Bardzo owocowa galaretka winogronowa - przepis Możemy dekorować kleksem bitej śmietanki i listkiem mięty. Bardzo owocowa galaretka winogronowa - przepis

Pyza i Surówka
Cytrusowe ciasto 119

Uwielbiam ciasta intensywnie cytrynowe. Jak dla mnie mogą być nawet bardziej kwaśne niż słodkie. Kiedyś dzieliłam się z Wami przepisem na ucierane ciasto z cytrynowym cukrem —>KLIK a dziś przedstawiam deser nie tylko z cytrynką. Znalazły się w nim także limonka, pomarańcza i grejpfrut. Przepis pochodzi z przepięknie wydanej książki „Alfabet ciast” Zofii Różyckiej. Ja dodałam

Mienta blog
Roladki z kurczaka z kurkami w sosie serowym 170

użyć również Parmezanu, Gorgonzolli, Lazura lub zwykłego serka topionego o wyrazistym smaku. Składniki: 3 filety z kurczaka, każdy podzielony na 2 płaty ok. 150 g świeżych kurek sól, pieprz cytrynowy, suszony lub świeży tymianek i rozmaryn, słodka papryka , 2 zmiażdżone ząbki czosnku 1/3 pęczka posiekanej natki pietruszki olej do smażenia Sos: 2 łyżki masła 1,5 łyżki mąki(...)natka pietruszki tymianek, rozmaryn, starta skórka z połowy cytryny i 2 łyżki soku sól i pieprz Płaty mięsa cienko rozbić, najlepiej pod folią spożywczą, przyprawić solą, tymiankiem, rozmarynem, pieprzem cytrynowym, czosnkiem i słodką papryką z obu stron. Odstawić do lodówki na 20 minut. Kurki umyć, osuszyć, większe sztuki pokroić drobniej i przesmażyć na niewielkiej ilości oleju. Pod koniec posolić, przyprawić

Czerwień i błękit

Proponowane wyszukiwania