partii zrobiłam nalewkę jagodową, trochę zamroziłam, a resztę dałam rodzinie. Drugą partię znowu rozdzieliłam między rodziną i zaplanowałam wykorzystać jagody do wypieków. Pierwszy przepis jaki Wam prezentuję to ciasto cytrynowe z jagodami. Ciasto jest na oleju i zawiera nietypowy składnik, jakim jest woda gazowana. Muszę Wam powiedzieć, że ciasto smakuje REWELACYJNIE, jest puszyste, delikatne i wilgotne. Jestem oczarowana tym ciastem(...)mało wysiłku ono wymaga, a smakuje tak pysznie, że odruchowo sięga się po następny kawałek :).Polecam gorąco to ciacho! CIASTO CYTRYNOWE Z JAGODAMI. Składniki: 225 ml oleju 4 jajka 200 g cukru 400 g mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z 1 cytryny 250 g jagód 200 ml wody gazowanej
Zakątek rozkoszy kulinarnychSkładniki: 250 g mąki pszennej 3/4 łyżeczki suchych drożdży szczypta soli 125 ml mleka 1 małe jajko 3 płaskie łyżki oleju 1/3 szklanki cukru 1,5 łyżeczki cukru cytrynowego 2 łyżeczki ekstraktu cytrynowego Na nadzienie: 150 g jagód 1,5 łyżki cukru 0,5 łyżki mąki ziemniaczanej skórka z 1/2 cytryny Wszystkie składniki na nadzienie wymieszać i odstawić. Mąkę wymieszać
Domowa cukiernia Ewymoże być też inna ryba) 3 łyżki serka mascarpone 1,5 szkl. truskawek (większych ciut więcej) 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka octu balsamicznego 2 łyżki cukru pieprz cytrynowy sól ziołowa wiórki masła Kluseczki kładzione: 2 jajka 2 brykiety mrożonego szpinaku 1/2 szkl. mąki 1 łyżka oleju rzepakowego sól Dekoracja: granat-ziarna świeża mięta truskawki Sposób przygotowania: Filety(...)dorsza myjemy pod zimną wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Folię aluminiową tniemy w prostokąty, każdy oprószamy solą ziołową i pieprzem cytrynowym, kładziemy po jednym kawałki fileta, ponownie oprószamy przyprawami, układamy po wiórku masła i zawijamy w szczelny pakuneczek. Tak przygotowane wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut. Salsa truskawkowa: Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek i przekładamy na patelnię
Kolorowy Przepisownikktóra świetnie smakuje prosto ze słoika. Jest również doskonałym składnikiem sałatek oraz ciast i deserów. Pycha! 1 kg cukinii 1/2 kg cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżeczki kwasku cytrynowego ok 5 szt goździków 1,5 l wody Obraną cukinie pokroić w kostkę i umieścić w niewielkim garnuszku. Wodę zagotować z kwaskiem cytrynowym i przelać do cukinii. Całość odstawić
Di gotujegrana padano dołożone i pieprzem doprawione. Składniki: 2 - 3 porcje makaronu bavette, 1 mała cukinia, 10 g sera grana padano, sól do smaku, pieprz czarny do smaku, pieprz cytrynowy do smaku, 1 filet z kurczaka, 1 łyżeczka musztardy miodowej Dijon, olej rzepakowy, 1 płaska łyżka przyprawy – suszone pomidory z czosnkiem(...)bazylią, świeża czerwona bazylia. Przygotowanie: Musztardę mieszamy z 2 łyżkami oliwy, doprawiamy pieprzem czarnym i cytrynowym oraz szczyptą soli. Filet z kurczaka myjemy, oczyszczamy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacieramy go przygotowaną musztardą i odstawiamy na ok. 15 min, następnie grillujemy na grillu bądź patelni grillowej. W tym czasie przygotowujemy cukinię i makaron, który gotujemy w lekko osolonej wodzie
Moniki SmakołykiKuchnia podkarpacka, ponieważ w czasach mojego dzieciństwa było u nas dość popularne. Składniki: 1 sałata (tzw. masłowa) 250 ml gęstej kwaśnej śmietany 3 łyżeczki cukru 1 duża szczypta kwasku cytrynowego (obecnie można go zastąpić sokiem z plastra cytryny) 1 duża szczypta soli Sałatę płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy i rwiemy lub kroimy na mniejsze kawałki. Zimną śmietanę mieszamy z cukrem(...)kwaskiem cytrynowym i solą. Polewamy sałatę
Trzeci talerzAjax (dostępny w drogerii Rossmann) łapka do hydromasażu chusteczki do sprzątania kuchni Mr. Magic - dostępne w biedronce ręcznik papierowy spray przeciw kurzowi Sidolux ściereczka z mikrofibry soda oczyszczona kwasek cytrynowy ocet spirytusowy granulki Kret zapach do zmywarki cytrusowy (dostępny w drogerii Rossmann) lateksowe rękawiczki jednorazowe folia aluminiowa NO TO... DO DZIEŁA! Jeśli gotujecie tak często(...)Rano spłuczcie wszystko wodą - czysty i pachnący! :) Czajnik elektryczny - jeśli Wasza woda jest twarda, to co jakiś czas powinniście zająć się odkamienianiem czajnika. Wystarczy do tego kwasek cytrynowy. Na dół czajnika wsypcie ok. 20-30 g kwasku, zalejcie go wodą do ok. połowy wysokości podziałki i zagotujcie. Zostawcie do wystygnięcia. Po tym czasie wylejcie mieszankę i wlejcie wodę do pełna
Cooking Monstersałatek, deserów czy po prostu same w sobie z dodatkiem wyłącznie w postaci widelca. Pycha! Składniki: 11/2 kg gruszek 1 litr wody 70 dag cukru 1 łyżeczka kwasku cytrynowego Przyprawy: goździki cynamon ziele angielskie pieprz ziarnisty gorczyca skórka z cytryny Wykonanie: Gruszki umyć, wydrążyć nasiona i pokroić w grube plastry, następnie chwile podgotować w dużej ilości wody. Zagotować wodę(...)cukrem, kwaskiem cytrynowym (można lekko posolić). Do wyparzonych słoików włożyć plastry gruszek(jeżeli mają twardą skórkę możemy je obrać) dodać przyprawy według uznania, wlać słodką zalewę (gruszki muszą być przykryte). Szczelnie zakręcić i pasteryzować około 20 minut
Tradycyjna Kuchniazepsuło to estetykę, ale smak pozostał :) Potrzebne nam: - upieczony z tego przepisu biszkopt (jeśli macie jakiś sprawdzony przepis, użyjcie swojego, dla mnie ten jest rewelacyjny) *krem: - gotowy krem cytrynowy w proszku - 200 ml mleka - 2 łyżki miękkiego masła *masa śmietanowa: - 200 ml śmietany 30% - 2 łyżeczki żelatyny - 50 ml gorącej wody - 2-3 łyżeczki cukru pudru - krem maślany(...)woda z cytryną lub słaba herbata do nasączenia biszkoptu Przygotowanie: Ostudzony biszkopt dzielimy na dwa blaty. Każdy z nich nasączamy wodą z cytryną lub słabą herbatą. Przygotowujemy krem cytrynowy zgodnie z instrukcją z opakowania i dzielimy go na dwie części. Kiwi obieramy ze skórki i kroimy w plastry. Pierwszy blat smarujemy cienką warstwą kremu i układamy na nim kiwi
W poszukiwaniu inspiracjiSkładniki na biszkopt: jaja 6 szt mąka pszenna typ 500 1 szklanka cukier 3/4 szklanki proszek do pieczenia 1 szczypta Dodatkowo: poziomki 1 litr Krok 1 Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 900 ml wody i czekamy , aż nam lekko stężeje Krok 2 Ubijamy jaja w temp pokojowej z cukrem( masa potraja swoją objętość ). Mąkę w raz z proszkiem(...)ciasto biszkoptowe do przygotowanej formy, pieczemy w 170 stopniach koło 20-25 minut. Krok 3 Wystudzony biszkopt wkładamy do prostokątnej formy, wyłożonej folią spożywczą, kładziemy poziomki i zalewamy cytrynową galaretką( lekko tężejąca ma być galaretka).Po 3 godzinach można już wyjąc z lodówki ciacho i jeść
Różowa kuchniawałkowania, z owocami i pianką, na której wkrótce po upieczeniu pojawiają się malutkie, bursztynowe kropelki. Ponieważ rabarbar sam w sobie jest kwaśny i nie chciałam dodatkowo zakwaszać go galaretką cytrynową użyłam galaretki gruszkowej - nadała fajnego aromatu. składniki: ciasto: 300 g mąki pszennej 150 g zimnego masła 2 łyżki cukru 4 żółtka łyżeczka proszku do pieczenia nadzienie: pęczek rabarbaru 2 łyżki(...)cukru galaretka cytrynowa beza: 4 białka 1/2 szkl cukru łyżeczka mąki ziemniaczanej łyżeczka octu Mąkę przesiać do dużej miski razem z proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone na kawałki masło i pozostałe składniki, szybko zagnieść ciasto do konsystencji grubej kruszonki, odstawić na godzinę do lodówki. Łodyżki rabarbaru obrać, pokroić w ok 2cm kawałki, wymieszać z galaretkowym proszkiem. Blaszkę natłuścić i wysypać
6niebopora 2 cebule 3 jajka 2 małe czerstwe bułki 200 ml mleka do namoczenia 2 łyżki masła natka pietruszki liść laurowy ok. 3 szt. sól, ziele angielskie, pieprz cytrynowy dodatkowo: żelatyna spożywcza na 1 litr wody Szczupaka sprawiam tzn. odcinam płetwy, ogon, głowę, myję rybę, skórę ściągam z ryby, jest tak mocna, że trudno ją uszkodzić, aczkolwiek(...)kręgosłup. Z włoszczyzny gotujemy wywar, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, głowę oraz kręgosłup szczupaka. Surowe mięso bez ości zmielić w maszynce, dodać przyprawy (sól, pieprz cytrynowy), jajka, namoczona i odsączoną bułkę , poszatkowaną natkę, cebulkę lekko podsmażoną na maśle. Masę wyrabiamy ręką. Czysty lniany ręcznik rozłożyć na stole a na nim ułożyć skórę ryby, nałożyć mięso formując
Jadło i czytadłominuty w osolonej wodzie. Sos: 3-4 ząbki czosnku - kroimy w kosteczkę kawałeczek szynki - kroimy w kostkę 1 opakowanie serka mascarpone (250 gram) sól, pieprz, ziarenka smaku, kwasek cytrynowy lub cytryna 1 łyżka masła Czosnek wrzucamy do rozpuszczonego masła, dodajemy szynkę. Chwilkę dusimy na maśle. Dodajemy mascarpone, doprawiamy pieprzem, solą, ziarenkami smaku i kilkoma kroplami cytryny lub odrobinką kwasku cytrynowego
Kuchnia smakówprzekonacie się, że jest proste i że można z niego upiec pyszne ciasta, drożdżówki, bułki czy chleby. Poniżej garść jednych z moich ulubionych drożdżowych wypieków: Drożdżówki z makiem i cytrynowym lukrem Drożdżowe bułeczki muffinkowe z czekoladą i jagodami goji Bułeczki drożdżowe z kardamonem i cynamonem Potrójnie cytrynowe drożdżówki z serem Drożdżówki z jeżynami Maślane bułeczki z masą kajmakową Prosty pszenny
Codzienna kuchnia niecodziennaduży) 3-4 większe młode ziemniaki 1 pietruszka 1 średniej wielkości cebula 2 ząbki czosnku 1 duży pęczek koperku mała puszka białej fasoli sól do smaku sok z cytryny/kwasek cytrynowy do smaku 4-5 łyżek cukru do smaku po kilka ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu 2-3 listki laurowe 0,5 szklanki domowego zakwasu na barszcz(...)ziemniaki, cebulę, czosnek, buraczki) zalej wodą, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Kiedy całość zacznie się gotować, zmniejsz ogień i dopraw zupę sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym i cukrem (pod koniec gotowania można "wyregulować" smak; chodzi o to, by w pierwszej fazie gotowania zupa nie straciła pięknego koloru). Łodygi botwinki umyj i pokrój na niewielkie kawałki, dodaj
Moje Qulinaria