Soczysty pstrąg pieczony w piekarniku, z dodatkiem aromatycznych, cytrynowych pieczarek, podany z warzywną salsą i pieczonymi ziemniaczkami. Składniki na pstrąga: świeży, patroszony pstrąg 4 średnie pieczarki 2 łyżeczki majonezu ( można pominąć ) 3 ząbki czosnku otarta skórka z połowy cytryny+łyżeczka soku garść posiekanej natki pietruszki sól, pieprz Przygotowanie pstrąga: Pstrąga myjemy, osuszamy i oprószamy solą, oraz pieprzem. Do środka wkładamy(...)wnętrze ryby łyżeczką soku z cytryny, wkładamy do lodówki na minimum godzinę. Pieczarki kroimy w plasterki, podsmażamy lekko przez 5 minut, by puściły sok. Przestudzone mieszamy z majonezem, skórką cytrynową, pietruszką, przetartym czosnkiem i przyprawami. Gotową mieszanką, faszerujemy pstrąga, zawijamy go ciasno w folię aluminiową i wkładamy do nagrzanego do 180st. piekarnika na 30 minut ( na 10 minut przed końcem
NiePieprz.plprostu pyszne! Koniecznie musicie spróbować! (około 18-19 sztuk) 125g masła/margaryny 75g cukru 1 jajko (duże) 220g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki aromatu cytrynowego Dodatkowo: 90g czekolady (użyłam mlecznej) Masło/margarynę utrzeć z cukrem do puszystości. Miksując - dodać jajko i aromat cytrynowy. Na końcu wsypać mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia
Di gotujeserka 'Mój ulubiony', 300 g śmietanki 30%, 1,5 opakowania żelatyny fix do deserów Dr.Oetker , 1 łyżeczka cukru waniliowego, 5 łyżek cukru pudru, 1 galaretka truskawkowa Dr.Oetker , 1 galaretka cytrynowa Dr.Oetker , kilkanaście okrągłych biszkoptów, 1 łyżka soku z cytryny, 1 banan, ok.7-8 truskawek. Przygotowanie: Serek miksujemy z śmietanką. Dodajemy cukier waniliowy i cukier puder. Żelatynę do deserów przygotowujemy(...)pół i dołożyłam dwie połówki. W dwóch ćwiartkach na przeciw siebie układamy plasterki bananów i smarujemy je sokiem z cytryną, dzięki temu nie ściemnieją. Zalewamy tężejącą galaretką cytrynową (galaretka musi być lekko stężała, bo inaczej wyleje się poza określone ćwiartki lub wsiąknie w masę serową). Ciasto chowamy do lodówki. Gdy galaretka stężeje, układamy plasterki truskawek w dwóch pozostałych ćwiartkach
Aga w kuchnicukru wanilinowego 250 ml śmietanki 36% (bardzo mocno schłodzonej) 2 3/4 łyżki żelatyny (płaskie) + 1/2 szklanki wrzątku 1/2 opakowania okrągłych biszkoptów (około 90 g) opcjonalnie 2 galaretki o smaku cytrynowym + około 950 ml wody do rozpuszczenia dowolne małe owoce - u mnie 2 łyżki mrożonych jagód Przygotowanie Najpierw przygotowujemy tortownicę. Na dnie tortownicy układamy szczelnie biszkopty. Dla bezpieczeństwa polecam wcześniej wyłożyć(...)najmniej 2 godziny. Po tym czasie sprawdzamy czy nasz sernik odpowiednio stężał.Jeśli tak na wierzch układamy dowolnie wybrane owoce (u mnie są to mrożone jagody). Przygotowujemy cytrynową galaretkę. Rozpuszczamy 2 galaretki w 950 ml wody. Ilość wody została zmniejszona do sugerowanej przez producenta, aby galaretka była gęstsza i szybciej stężała. Wystudzoną galaretkę (lekko już tężejącą) wylewamy ostrożnie na nasz
Słodkie okruszkiZapraszam na tęczowy torcik z galaretek. Na pewno spodoba się dzieciom. Składniki: 450 ml mleka 45 g żelatyny galaretki: cytrynowa, brzoskwiniowa, pomarańczowa, poziomkowa, wiśniowa, z owoców leśnych Każdą galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wrzącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Żelatynę namaczamy w zimnym mleku. Gdy żelatyna napęcznieje, podgrzewamy ją do momentu rozpuszczenia i studzimy(...)wodą. Dno tortownicy posypujemy wiórkami kokosowymi, a następnie zalewamy je 70 ml masy mlecznej i schładzamy w lodówce. Na tę warstwę wylewamy 200 ml tężejącej galaretki cytrynowej i ponownie schładzamy w lodówce. Na przemian wylewamy masę mleczną i galaretkę. Po wylaniu każdej warstwy torcik schładzamy w lodówce. Smacznego
Pyszności Słodkościsera gorgonzola lub innego z niebieską pleśnią 1 duży ząbek czosnku sok z 1/2 cytryny lub do smaku 1 łyżeczka miodu lub do smaku sól do smaku na sos cytrynowy: sok z 1 cytryny 1 łyżka miodu sól do smaku Przygotowanie gołąbków z botwinki: Z botwinki odetnij buraczki, a z liści łodygi (łodygi nie będą nam potrzebne, możesz je dodać(...)ryż będzie ugotowany i wchłonie prawie całą wodę), ostrożnie zdejmij talerz. Uważaj, bo będzie gorący. Gołąbki podawaj na ciepło lub zimno w towarzystwie dipu z serem gorgonzola i sosu cytrynowego. *** Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy w kontakcie. Możesz śledzić moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Obserwuj mnie
Chilli Czosnek i Oliwaotwarty. Grillować możemy oczywiście kiełbasę, karkówkę czy inne mięsa. Ja w zgodzie z tematyką bloga proponuje coś lżejszego, ale wcale nie mniej smacznego. Przygotowałam dla Was przepis na cytrynowe piersi z kurczaka z dodatkiem warzyw w ostro-słodkiej marynacie. CYTRYNOWY KURCZAK 5 filetów piersi z kurczaka 1/5 szklanki oleju 1/4 szklanki soku z cytryny 1 łyżeczka ostrej papryki
Powiedz dietom niefrytkami. Najlepiej smakuje gorący świeżo upieczony. I ta chrupiąca skórka :) Pycha! Składniki 1 kurczak sól pieprz oliwa Nadzienie 2 łyżki masła klarowanego 1 cebula 2 średnie jabłka 1 trawa cytrynowa ( lub sok z połówki cytryny) 2 łyżki natki pietruszki 1 jajko 1 kromka chleba Kurczaka opłukać i osuszyć, a następnie oprószyć z wierzchu solą i pieprzem. Masło rozgrzać na patelni(...)zeszklić cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Na koniec dodać posiekaną trawę cytrynową. Wymieszać. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Chleb namoczyć w wodzie i odcisnąć.Wszystko dodać do cebuli , wbić jajko i wymieszać do połączenia się składników. Napełnić farszem kurczaka i wykałaczkami spiąć skórę. Ułożyć kurczaka w naczyniu do zapiekania i skropić go oliwą. Przez pierwsze 15 minut piec
O kuchni z uczuciembulionu (nie trzeba zużyć całego) 50 g (1 łodyga) selera naciowego 3 zielone szparagi pęczek szczypiorku ok 15 g startego parmezanu 1/2 łyżeczki startej skórki cytrynowej pieprz 1 jajo bułka tarta olej roślinny do smażenia przygotowanie Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać. Szparagom odłamać końcówki, wyrzucić, resztę pokroić w plasterki lub półplasterki(...)dobrze ugotowany a warzywa zmiękną. Wszystko zajęło mi mniej więcej 20 minut. Zdjąć patelnię z ognia, dodać pokrojony szczypiorek i starty parmezan, 1/2 łyżeczki startej skórki cytrynowej, dobrze wymieszać, przyprawić pieprzem odstawić aby ryż całkiem wystygł. Z zimnego ryżu uformować 8 kulek wielkości piłeczek golfowych. Każdą zanurzyć w rozmąconym jajku a następnie obtoczyć w tartej
Stare Garypierwszy miałam okazję przygotować jajecznicę w wersji na słodko. Z mnóstwem cynamonu i ulubionymi owocami. Smakowała wyśmienicie! Składniki: 3 jajka cynamon aromat cytrynowy lub pomarańczowy ulubione owoce olej kokosowy Sposób przygotowania: Na rozgrzaną patelnię z olejem kokosowym wbijamy jajka, lekko mieszamy i dodajemy dużą ilość cynamonu i aromat cytrynowy lub pomarańczowy. Wszystko dokładnie mieszamy. Podajemy z ulubionymi owocami. Smacznego
Truskawkowa Fiestaciasto marchewkowe, ciasto pietruszkowe, buraczkowe bardzo polecam. Z czystym sumieniem, bez obaw, że może Wam nie smakować podaję przepis na czekoladowo cukiniowe brownie, przełożone kremem śmietankowym z owocami, polane cytrynowym lukrem. Przepis na brownie z cukinią znalazłam przeglądając książki kulinarne a pomysł na połączenie z kremem i z owocami zrodził się po drodze. Czekoladowo cukiniowe brownie jest wilgotne, pyszne(...)sycące. Smak cukinii niewyczuwalny. Natomiast krem z owocami lekki, puszysty, delikatny. Słodko-orzeźwiające borówki i maliny polane cytrynowym lukrem stanowią niemalże idealne połączenie. Mój osobisty „wypiekowy tester” mąż był bardzooo zadowolony. Bardzo Wam polecam, zwłaszcza kiedy sezon na owoce lata trwa. Składniki: 150 g masła 100 g mąki 100 g gorzkiej czekolady 350 g cukinii
Made By Mom And Soncukru, napój możecie dosłodzić miodem. Biały cukier możecie równie dobrze zastąpić brązowym. Jeśli lubicie mocniejszy i bardziej wyrazisty smak cytryn w lemoniadzie, możecie dodać pół limonki, która świetnie wydobywa cytrynową nutkę. Jeśli macie ochotę poszaleć ze smakiem, dodajcie miętę czy kardamon. Nie kupujcie gazowanych napojów o smaku cytrynowym, pełnym cukru i chemii. Wasze dzieci też na pewno docenią orzeźwiający smak
Mieszam w GarnkuSkładniki na 3 porcje: 500 g szparagów zielonych, ok. 450 g surowego filetu z łososia norweskiego, 4 łyżeczki musztardy ostrej, 3 łyżeczki ziaren kapary, świeży tymianek, pieprz cytrynowy, 2 łyżki oleju rzepakowego, 1 łyżeczka soli, ¼ łyżeczki cukru, pomidory suszone w oleju. Przygotowanie: Szparagi myjemy, odrywamy stwardniałe końcówki i pozostawiamy w bardzo zimnej wodzie na 5-10 min. Należy pamiętać(...)wrzenia. Czas gotowania zależy od grubości naszych szparagów ok. 5-8 minut. Odcedzamy z wody. Łososia myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem i kroimy na 3 porcje. Doprawiamy dużą ilością pieprzu cytrynowego. Musztardę mieszamy z posiekanymi drobno kaparami, 1 łyżeczką posiekanych igiełek tymianku. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy łososia ok. 2 min od str. skóry. Następnie patelnię zdejmujemy z ognia
Moniki Smakołykisprawą mango i pożywna dzięki batatowi. Smaczna i rozgrzewająca propozycja na jeszcze wietrzne dni. Składniki (na 2 -3 porcje): 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 cm imbiru trawa cytrynowa (sproszkowana) 2 łyżki oleju sezamowego 1/2 dużego batata 1/2 mango 250 gram filetu z pstrąga łososiowego 500 ml bulionu rybnego lub warzywnego 200 ml przecieru pomidorowego marki Łowicz 1 łyżka sosu(...)opcjonalnie sok z limonki cząstki limonki/ cytryny do podania W garnku rozgrzewamy olej i smażymy na nim drobno posiekaną cebulę, czosnek i imbir. Po chwili dodajemy sambal oelek, trawę cytrynową oraz wędzoną paprykę. Dodajemy pokrojonego w kostkę batata, wlewamy bulion i całość gotujemy 8-10 minut, do miękkości batata. Następie dodajemy przecier pomidorowy, sos sojowy, rybny i klonowy. Całość
Mango PapajaSkładniki na 4 porcje: kurczak: 2 filety z kurczaka (ok. 600 g), 3 ząbki czosnku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, sól do smaku, 1 płaska łyżeczka pieprzu cytrynowego, 3 łyżki oleju rzepakowego, 3 liście świeżego czosnku niedźwiedziego, 2 czerwone cebule, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, 2 gałązki rozmarynu, 100 ml wody, ponadto: 250 g świeżego szpinaku, 100 pomidorów(...)podgrzewamy olej i podsmażamy na nim ząbki czosnku. Dodajemy mięso i obsmażamy je z każdej strony tylko tyle, żeby białko się ścięło. Zalewamy 100 ml gorącej wody, dodajemy pieprz cytrynowy, ziele angielskie, liście laurowe, rozmaryn, pokrojoną w plasterki cebulę, na wierzch układamy liście czosnku niedźwiedziego i całość dusimy pod przykryciem ok. 15 – 20 min. Kiedy mięso będzie gotowe, powstały wywar
Moniki Smakołyki