soczysta pierś i chrupka szynka parmeńska z pewnością nie raz zawitają na moim stole. To poprostu jest dobre ! SKŁADNIKI 2 piersi z kurczaka 8 plastrów szynki parmeńskiej pieprz cytrynowy, sól oregano oliwa z oliwek 1 szklanka ryżu do risotto (odmiana arborio) ok. pół litra bulionu 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka curry 1/3 papryki czerwonej(...)papryki żółtej 1/3 papryki zielonej sól, pieprz parmezan łyżka masła KURCZAK Piersi kroimy w podłużne plastry na 4 części. Przyprawiamy solą i pieprzem cytrynowym oraz oregano. Delikatnie skarmiamy oliwą. Każdy kawałek zawijamy w szynkę parmeńską i układamy na blasze do pieczenia. Pieczemy w piekarniku przez ok 20 minut w temp. 180 st. RISOTTO Na głębokiej patelni rozpuszczamy łyżkę masła
Mój Smak na ŻycieWypity bez oznak "otrucia" dnia następnego, ratuje testowanego z opałów i udowadnia jego prawdziwe zakochanie :) A teraz przechodząc do sedna sprawy, pewnie zdziwić kogoś może dodawana szczypta soli. Sok cytrynowy pewnie nie zdziwi. Fenomen polega na tym, że nasze kubki smakowe odczują intensywniej słodki smak, jeśli zaangażujemy delikatnie do pracy również te kubki smakowe reagujące na słony smak. Wtedy kwaśny(...)przegryzł" się z alkoholem. Truskawki lekko tylko rozmrozić (tak by dały się zmiksować) i zmiksować dokładnie w malakserze razem z drobno posiekanym kawałkiem papryczki chili (bez pestek) i sokiem cytrynowym. Posolić szczyptą soli. Połączyć zmiksowane truskawki z wódką. Przygotować 2 podstawki lub małe talerzyki: na jeden wlać 1 łyżkę czerwonego syropu i kawałek drobno posiekanej papryczki chili lub likieru
Sztuka gotowania w/g Samirymożna go zamienić na szynkę - czy inne ulubione dodatki. (7-8 sztuk) 140g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska) 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego ( Skworcu ) 1 szczypta soli (solidna) 1 jajko 1/2 szklanki śmietany (można zastąpić kefirem lub maślanką) 30 ml oliwy 40g żółtego sera 50g wędzonego łososia (użyłam brzuszków; waga po obraniu) Ser zetrzeć(...)wierzchu. Łososia rozdrobnić na mniejsze kawałki (wg uznania) i również odłożyć kilka kawałków na wierzch muffinów. W pierwszej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i pieprz cytrynowy. W drugiej zmiksować jajko, olej i śmietanę. Suche składniki połączyć z mokrymi i następnie zmieszać łososiem i żółtym serem.. (Masę należy mieszać ręcznie - widelcem i do połączenia się
Di gotujebabki. Są proste i niebywale pyszne. Znikają u mnie w domu bardzo szybko i faktycznie zostają po nich jedynie słodkie okruszki ;) Dziś mam dla Was przepis na wspaniałą delikatnie cytrynową babkę. Upiekłam ją, aby osłodzić domownikom (i sobie) dni zmagania się z chorobą. Choć zmęczenie doskwiera nie umiem obyć się jednak bez gotowania lub pieczenia. Niedziela, kawa lub herbata, ukochana(...)rodzina i słodki wypiek. Spróbujcie. Taką babkę przygotowuje się naprawdę szybko i łatwo, nie potrzebujemy do niej nawet miksera, a jej delikatnie cytrynowy smak i puszysta struktura powinny ucieszyć każdego. Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 mały cukier wanilinowy 15 g 2 łyżki soku z cytryny skórka otarta
Słodkie okruszkiapetyczną, wyrazistą w smaku kompozycję, sos czosnkowy dopełnia całości. Pamiętając, że zarówno feta, oliwki, jak i pomidory są dość słone, sosu radzę już nie solić, za to dodatek pieprzu cytrynowego jest świetny, bardzo polecam:) składniki: brokuł 1/2 słoiczka suszonych pomidorów w oliwie 125 g sera feta cebula puszka czarnej fasoli garść zielonych i czarnych oliwek sos: 3 łyżki jogurtu greckiego(...)łyżki oliwy z pomidorów łyżka soku z cytryny 2 ząbki czosnku pieprz cytrynowy do smaku Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z resztą sosu, odstawić w chłodne miejsce. Brokuł ugotować al'dente. Podzielić na różyczki. Fetę pokroić w kostkę ok 1 cm. Cebulę pokroić w piórka. Pomidory w paseczki. Fasolę i oliwki osączyć. Wszystkie składniki sałatki delikatnie wymieszać, polać sosem. Schłodzić
6niebowzbogaciłam o warstwę śmietanową, jest bardziej kaloryczny niestety, ale czasem trzeba trochę pogrzeszyć! SKŁADNIKI: 0,5kg. sera w wiaderku biszkopty okrągłe 1 galaretka wiśniowa 2 galaretki: 1 truskawkowa+1 cytrynowa 250 ml. śmietanki 30% owoce do nałożenia WYKONANIE: galaretkę wiśniową rozpuszczamy w połowie zagotowanej wody określonej w przepisie na opakowaniu, galaretki:truskawkową i cytrynową w 3/4 wody z przepisu, biszkopty
Kuchnia Beatyserek mascarpone Śmietankę miksujemy na sztywno, powoli dodajemy serek mascarpone cały czas miksując i odstawiamy. Poncz – proporcja wg. uznania - woda - sok z cytryny - cukier Dodatkowo: - 1 galaretka cytrynowa - owoce (najlepiej gdyby jedne z nich były borówkami amerykańskimi) Ciasto po wystygnięciu odwracamy, góra będzie spodem a spód górą. Przecinamy na trzy części. Dolną wkładamy do tortownicy i nasączamy przygotowanym ponczem. Wykładamy(...)masę truskawkową. Kładziemy środkową część biszkoptu, nasączamy i smarujemy przygotowanym kremem, zostawiając część na boki tortu. Kładziemy ostatnią część biszkoptu i delikatnie nasączamy. W między czasie przygotowujemy galaretkę cytrynową w 400 ml wody. Borówki układamy na około tortu i w dwóch liniach po środku, bo po przecięciu środek będzie bokiem motyla. Pozostałe owoce układamy według uznania i delikatnie wykładamy
Kulinarne życiemąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej sól i pieprz olej do smażenia Cebulę obrać, pokroić w piórka. Połowę cytryny pokroić w plasterki. Z drugiej połowy zetrzeć ok. ½ łyżeczki skórki cytrynowej. Cytrynę odłożyć na bok do wyciśnięcia soku. Skórkę cytrynową wymieszać z mąkami w płaskim naczyniu. Dodać połowę tymianku. Odstawić na bok. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Na patelni rozgrzać niewielką
Pełny talerzudek kurczaka kukurydzianego, 2 papryczki chili, 1 trawa cytrynowa, 3 liście limonki, 4 cm świeżego imbiru, sok z limonki, skórka otarta z jednej cytryny, 2 łyżki miodu wielokwiatowego, sól, tłuszcz do smażenia Trawę cytrynową drobno posiekać. Z liści limonki wyrwać nerw. Obrany imbir zetrzeć na tarce o drobnych otworach. Chili posiekać (można wyjąć pestki, ja nie wyjmowałam). Wszystko razem wymieszać
królestwo garówSkładniki: 1 medalion z łososia (może być zwykły filet) - 100 g 2 łyżki jogurtu naturalnego gęstego 1 żółtko bazylia, oregano, rozmaryn, sól, pieprz cytrynowy 2 plasterki cytryny 2 gałązki koperku 150 g makaronu typu tagliatelle (ja miałam pełnoziarnisty) ŁOSOŚ PRZYGOTOWANIE: Łososia doprawiamy solą i pieprzem cytrynowym układamy na sitku do gotowania na parze, a na nim 2 plasterki cytryny. Wodę
Moje-pitraszeniechłodny zimowy wieczór zapraszam na kawałek domowej szarlotki z nadzieniem jabłkowo-cytrynowym. Spód jest bardzo chrupiący, a przy tym mało pracochłonny - surowe ciasto nie wymaga chłodzenia - można od razu go upiec :) Gotowa szarlotka smakuje najlepiej na ciepło, z gałką lodów waniliowych lub kleksem bitej śmietany :) Spód: 2 szklanki mąki pszennej 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g miękkiego(...)wyłożyć papierem do pieczenia. Większą częścią ciasta wylepić dno formy. Pozostałą część schłodzić na czas przygotowania nadzienia. Dodatkowo: 1 słoik jabłek prażonych 2 łyżeczki cynamonu 1 galaretka cytrynowa 1 opakowanie cukru waniliowego Jabłka umieścić w garnku i podgrzać, dodać cukier, cynamon i galaretkę. Mieszać, cały czas podgrzewając, aż galaretka się rozpuści. Tak przygotowane nadzienie wyłożyć na wylepioną tortownicę. Wyjąć
Chocolate Muffin Blogłyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2 łyżki oleju Masa serowa: 400g sera białego półtłustego 2 jajka 60g masła 40g cukru pudru 1/2 opakowania cukru waniliowego kilka kropel aromatu cytrynowego 150 ml ml śmietany 18% 70g cukru (zwykłego) do piany z białek 1 łyżka proszku budyniowego czekoladowego (można użyć dowolnego smaku) Sos budyniowy: 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki śmietany(...)oliwę i delikatnie rozprowadzić ją łyżką (placki nie będą przywierały do patelni). Przygotować masę serową. Masło utrzeć z pudrem i cukrem waniliowym. Dodać żółtka, ser, śmietanę oraz aromat cytrynowy. Białka z cukrem ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masą serową. Masę (po około 2 czubate łyżki) rozsmarować na plackach, złożyć dwa brzegi (do środka) a następnie dość luźno
Di gotujebankietów. Potrzebne nam (na 18 mini-babeczek): - 18 małych korpusów do kruchych babeczek - 270 g serka typu almette - 150 g łososia wędzonego na zimno (u mnie z koperkiem) - pieprz cytrynowy - szczypta soli Przygotowanie: Łososia rwiemy na mniejsze kawałki, mieszamy z serkiem i blendujemy na gładką masę. Doprawiamy pieprzem cytrynowym i odrobiną soli, dokładnie mieszamy. Przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy
W poszukiwaniu inspiracjimasła najlepiej śmietankowego 150 g cukru (ok. 3/4 szklanki) 1 łyżeczka skórki z cytryny oraz 1/4 szklanki soku wyciśniętego z cytryny 3 duże jajka Lukier cytrynowy: 1 szklanka cukru pudru sok z cytryny Mąkę przesiać, dodać zmielone migdały na proszek, proszek do pieczenia i wymieszać. Masło utrzeć z cukrem na jasną masę. Następnie dodawać kolejno jajka, ciągle miksując. Na koniec(...)dodać skórkę z cytryny, mieszankę mąki z migdałami i sok cytrynowy - zmiksować. Przełożyć do formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez ok. 40-45 minut w temp. 170 stopni (sprawdzić przed wyjęciem patyczkiem czy ciasto jest już dobre). Odstawić do ostygnięcia. Do miski wsypać cukier puder, dodać sok z cytryny - zmiksować. Gdyby lukier był zbyt gęsty należy dodać więcej
Kubki smakukakaowe 1 kg sera trzykrotnie mielonego 6 dużych jajek 25 dag miękkiego masła 20 dag cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli budyń waniliowy bez cukru aromat cytrynowy łyżka gorzkiego kakao płaska łyżeczka przyprawy do piernika 2 łyżki suchego maku WYKONANIE: Blachę o wymiarach 32x23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, na dnie poukładać herbatniki. Miękkie masło utrzeć z cukrem(...)jednej miski dodać kakao i przyprawę do piernika, delikatnie połączyć. Do drugiej miski dosypać suchy mak, delikatnie wymieszać. Do pozostałej, największej porcji masy serowej dodać budyń i aromat cytrynowy, delikatnie połączyć, wyłożyć na przygotowane herbatniki. Następnie łyżką rozłożyć pacynki masy z makiem i masy z kakao, wyrównać powierzchnię. Piec 60 minut w temperaturze 170 stopni (155 z termo obiegiem
Kuchenne zapiski Edyty