tamtym roku Lebkuchen, niemieckie pierniczki. Byłam bardzo ciekawa ich smaku, toteż postanowiłam je upiec i nie zawiodłam się! Są wspaniale miodowe z lekkim posmakiem migdałowym, okrąglutkie i urocze, a cytrynowa nuta nadaje im niepowtarzalny aromat. Gorąco polecam! Przepis zaczerpnęłam z bloga Moje wypieki . Lebkuchen 250 g mąki pszennej 85 g zmielonych migdałów 3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika 1 łyżeczka(...)zmielonego cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 200 ml płynnego miodu 85 g masła pół szklanki drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej W jednej misce wymieszać wszystkie suche składniki, mąkę, migdały, proszek do pieczenia i sodę. W garnuszku z grubym dnem podgrzać miód i masło, aż do momentu kiedy masło się rozpuści. Zdjąć z palnika
Przepysznik - BLW i nie tylkogotujemy z wodzie na al dente. Sos: Cytrynę sparzamy, suszymy, kroimy na plasterki, a następnie na ćwiartki. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy cytrynę i chwilkę podgrzewamy, żeby masło nabrało cytrynowego smaku. Makaron polewamy masłem cytrynowym, posypujemy świeżo startym serem i pieprzem. Rada: Sos przygotowujemy podczas gotowania makaronu. Do przygotowania domowego makaronu najlepiej użyć specjalnych maszynek :) http://www.hendi.pl/sprzet_kuchenny/maszynki_do_makaronu.html
Moniki Smakołykimacie lemon curd to trzeba zrobić albo kupić w Tesco :) Na specjalnej półce (takie produkty "fajniejsze" z czarną etykietą - gorzkie czekolady, dżemy, dobre musli) można doszukać się właśnie kremu cytrynowego prosto z Anglii. Niestety, jest dość drogi, niewielki słoiczek (ok. 300 g, a więc mniej więcej tyle ile potrzeba do lodów) kosztuje 12 zł. Dla porównania koszt wytworzenia własnego(...)skondensowanego i ubitą śmietanę łączymy, delikatnie mieszając szpatułką. Masę dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy lemon curd i delikatnie łączymy. Do pojemnika nakładamy naprzemiennie trochę warstwy śmietankowej, trochę cytrynowej (np. po 2-3 łyżki). Na wierzch wykładamy za pomocą łyżeczki wąskie strużki pozostałego kremu lemon curd . Całość lekko mieszamy łyżką. Wstawiamy do zamrażarki na kilkanaście godzin. Przed podaniem
bistro mamaSaltimbocca, czyli skaczący do ust to danie popularne w całej Italii. Istnieje jego wiele odmian i wariacji. Poniżej prezentujemy wyborną saltimboccę w sosie cytrynowym. 4 filety cielęce lub drobiowe liście szałwii 8 plasterków prosciutto 100 ml bulionu 50 ml soku z cytryny 1/4 szklanki białego wina pół łyżeczki mąki kukurydzianej oliwa, sól, plasterki cytryny Filety posypujemy solą, przybieramy liśćmi szałwii(...)owijamy dwoma plasterkami prosciutto (spinamy wykałaczkami). Następnie, tak przyrządzone filety smażymy na oliwie dodając stopniowo białe wino. W miseczce mieszamy bulion, mąkę kukurydzianą i sok cytrynowy aż uzyskamy jednolitą masę. Następnie wlewamy ją na patelnię i podgrzewamy aż zgęstnieje, bez przerwy mieszamy. Filety polewamy tak uzyskanym sosem oraz przyozdabiamy kawałkami cytryny. Smacznego! PS Jeśli Wam smakuje zapraszamy do polubienia
Bon Ton Italiałyżki cukru 2,5 łyżki mąki pszennej 1,5 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg twarogu z wiaderka 1 szkl cukru pudru 1 galaretka cytrynowa 1,5 szkl wody 5 łyżeczek żelatyny Ale-raj 0,5 l kremówki 30% Galaretka: 2 galaretki leśne owoce jeżyny borówki amerykańskie Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywno(...)obrotach lub wymieszać łopatką. Blachę o wymiarach 33*22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać i wyrównać masę jajeczną. Piec około 15 minut w 170 stopniach. Masa serowa: Galaretkę cytrynową i żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i odłożyć do wystudzenia. Ser przełożyć do misy miksera wsypać cukier puder i zmiksować końcówką do ucierania. Wlać zimną galaretkę, ponownie zmiksować. Ubić
Ala piecze i gotujepapierowym ręcznikiem wewnątrz i na zewnątrz. Skórkę nacinamy ostrym nożem- przyprawy lepiej przenikną do mięsa. Skrapiamy mocno rybę w środku i z wierzchu sokiem z pomarańczy, posypujemy solą, pieprzem cytrynowym i tymiankiem. Do środka wkładamy po gałązce zielonej pietruszki i świeżego kopru oraz półplasterki cebuli. Wierzch ryby również posypujemy przyprawami, układajmy naprzemiennie cienkie plastry limonki i pomarańczy, lekko dociskamy(...)kilka gałązek natki pietruszki łodyga lub dwie selera naciowego 1 średniej wielkości wężowy ogórek 1 czerwona cebula- pół do salsy, pół do środka do ryby sól pieprz i pieprz cytrynowy tymianek świeży lub suszony
Karo in the Kitchencałą zimę i wzmacniać swoją odporność. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 6 szklanek aronii 200 liści wiśni( może być mniej) 3 litry wody 2 -1,5 kg cukru 1 kwasek cytrynowy lub sok z 1 cytryny Wykonanie: Aronię i liście wiśni opłukać. Włożyć do garnka i zalać zimną wodą. Gotować 15 - 20 minut ( od momentu zawrzenia) po tym czasie odcedzić(...)owoce ( można je jeszcze troszkę rozdusić, żeby wyszedł cały sok). Do czystego soku dodać cukier i kwasek cytrynowy - zagotować. Gorący sok wlewać do słoików i zakręcać. Nie wymaga pasteryzacji
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaprzygotowywać. Wreszcie, po wielokrotnych próbach, tomach przeczytanych książek i wielu programach kulinarnych - wiem. Tą wiedzą zamierzam się z Wami dzisiaj podzielić ;) SMAŻONY OKOŃ MORSKI AROMATYZOWANY MIĘTĄ I TRAWĄ CYTRYNOWĄ Składniki: - 1 okoń morski - 2 gałązki mięty + kilka listków - oliwa - masło - sól Przygotowanie: Rybę skrobiemy z łusek, myjemy i filetujemy. Jej skórkę nacinamy (nie za głęboko, trzeba uważać, chodzi tylko(...)Wtedy wstawiamy patelnię na 4-5 minut do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni. Po tym czasie patelnię znowu stawiamy na kuchence, wrzucamy na nią gałązki mięty i roztłuczoną trawę cytrynową oraz masło. Przewracamy okonia na drugą stronę i polewamy go maślaną pianą. Wykładamy na talerze po 2-3 minutach. Posypujemy porwanymi liśćmi mięty. Voila! ;) Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakupołączeniu z sosem z dyni. Można oczywiście wybrać inna rybę niż ta którą ja prezentuję. Składniki: 40 dag fileta z pstrąga łososiowego 40 dag fileta z halibuta Sól Pieprz cytrynowy Ziołowa przyprawa do ryb Mąka Olej Sos: 50 gram masła 1 cebula 1 łyżeczka gorczycy 100 ml śmietany 30% Mały słoik dyni marynowanej Sól Pieprz biały 2 – 3 łyżeczki musztardy(...)Wykonanie: Ryby kroimy na mniejsze kawałki, przyprawiamy z jednej strony solą a z drugiej strony pieprzem cytrynowym, przyprawą do ryb i opruszamy mąką. Odstawiamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Do małego garnka dodajemy masło i drobno posiekaną cebulę. Szklimy. Następnie dodajemy gorczycę i śmietanę. Chwilę gotujemy aż zacznie gęstnieć. Po tym czasie dodajemy drobniutko pokrojoną dynię oraz musztardę
Smaki EwyKiedy na dworze upały i nie mamy ochoty włączać piekarnika, proponuję tęczowy torcik z galaretek . Na pewno spodoba się dzieciom. Składniki: 450 ml mleka 45 g żelatyny galaretki: cytrynowa, brzoskwiniowa, pomarańczowa, poziomkowa, wiśniowa, z owoców leśnych Każdą galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wrzącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Żelatynę namaczamy w zimnym mleku. Gdy żelatyna napęcznieje, podgrzewamy(...)misce z ciepłą wodą. Dno tortownicy posypujemy wiórkami kokosowymi, a następnie zalewamy je 70 ml masy mlecznej i schładzamy w lodówce. Na tę warstwę wylewamy 200 ml tężejącej galaretki cytrynowej i ponownie schładzamy w lodówce. Na przemian wylewamy masę mleczną i galaretkę. Po wylaniu każdej warstwy torcik schładzamy w lodówce. Smacznego
Salonik smakówlitr wody 400 ml mleczka kokosowego 2 łyżki sosu rybnego 1 łyżka sosu sojowego Sok z 1/2 limonki 1 łyżeczka oleju kokosowego 1 papryczka chili (ostra) 1 łodyżka trawy cytrynowej 2 cm kawałek świeżego imbiru 1 dymka 1 łyżeczka cukru trzcinowego Sól morska, świeżo mielony pieprz Do posypania: Pokrojony szczypiorek Przepis: W garnku rozgrzewamy olej kokosowy, dorzucamy pokrojoną papryczkę chili(...)pestek), rozgniecioną łodygę trawy cytrynowej (należy zdjąć pierwszą warstwę), obrany i drobno posiekany imbir oraz poszatkowaną dymkę. Całość podsmażamy ok. 5 minut. Następnie dodajemy do garnka rozmieszane mleko kokosowe, wodę oraz pokrojoną w kostkę pierś kurczaka. Całość dokładnie mieszamy i następnie dodajemy sos rybny, sos sojowy, cukier trzcinowy, sok z limonki i gotujemy ok. 20 minut, co jakiś
Emcia Pichcipachnące. Ogołociłam je z płatków i wytworzyłam kilka słoiczków syropu różanego. Składniki: dwie duże garście płatków róży 1,5 szklanki wody 1,5 szklanki cukru 0,25 łyżeczki kwasku cytrynowego lub sok z 0,5 cytryny Przygotowanie: Wodę z cukrem zagotować, pogotować kilka minut. Dosypać kwasek cytrynowy. Płatki róży delikatnie porwać na mniejsze kawałki, włożyć do garnka z syropem
Cakes By KejtUpały mi nie straszne - mam lemoniadę. Walcz i Ty z upałem zimnym, domowym napojem ! Lemoniada cytrynowa z miętą i bazylią doskonale chłodzi i orzeźwia. Nie zawiera żadnych niepotrzebnych dodatków, a poziom słodkości i kwaśności możesz sam/sama regulować. Składniki: 2 cytryny 3-4 łyżki cukru pudru 1,5 litra zimnej wody ( dodałam schłodzoną wodę filtrowaną, ale może być też mineralna niegazowana(...)luba gazowana ) kilka gałązek mięty 2 gałązki bazylii 3 plasterki limonki kostki lodu Wykonanie: Wycisnąć sok z cytryn. Sok cytrynowy wymieszać z cukrem pudrem i zagotować. Gotować 2-3 minuty. Wystudzić. Tym oto sposobem gazę do lemoniady mamy gotową. Do butelki/karafki/dzbanka lub innego naczynia wrzucić plastry limonki. Gałązki mięty i bazylii lekko rozetrzeć w dłoniach, tak by uwolniły swój aromat
kolorowotorcikowożółtek 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na jabłka 1 i 1/2 kg twardych jabłek 4-6 łyzek cukru sok z połowy cytryny 1 łyżka masła 1 galaretka cytrynowa,lub brzoskwiniowa Składniki na bezę: 6 białek 3/4 szklanki cukru łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej platki migdałowe do posypania Wykonanie Do miski przesiewamy mąkę z cukrem pudrem(...)ogniu często mieszając - by jabłka jak najmniej wydzieliły soku - przez 3-4 minuty. Powinny z zewnątrz stać się miękkie, ale pozostać jędrne w środku. Do gorących jabłek dodajemy galaretke cytrynowa i dusimy do całkowitego rozpuszczenia galaretki.Zestawiamy z ognia i przekładamy do zimnej miski ,aby szybciej wystygły.Na wystudzone ciasto dajemy ciepłe jabłka i wszystko wstawiamy do lodówki.Teraz pozostaje
w mojej kuchnidelikatnej pianki - ciężko się od niego oderwać w upalny dzień. Oczywiście, nie byłabym sobą, gdybym nie dodała czegoś konkretniejszego . Są więc kammerjunkere - tradycyjne kruche ciasteczka, u mnie intensywnie cytrynowe, które podaje się do tego deseru. Przepis mam od dawna ze strony Valdemarsro , i zawsze z niego korzystam. Pierwszy raz upiekłam je w Polsce, gdy chcieliśmy zaserwować moim Rodzicom prawdziwie(...)zupę pochodzi z Femina magazine: Sommer mad 2015 , delikatnie tylko zmieniłam proporcje. Razem ze mną sak duńskiego lata poznawały Mirabelka i Siankoo . Zupa maślankowo-miodowa z truskawkami i ciasteczkami cytrynowymi Składniki: (na 4 porcje) ciasteczka: 100 g mąki pszennej 50 g mąki graham 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 g cukru trzcinowego 1 łyżeczka cukru waniliowego skórka otarta
Pożeraczka, czyli raz adobrze