szkl. cukru Krem kawowy: 2/3 litra mleka 1 budyń wanilinowy 5 łyżek cukru 3 łyżki kawy rozpuszczalnej 2 łyżki kakao 1 kostka masła 1 łyżka cukru pudru 1 galaretka cytrynowa Opcjonalnie: 1-2 łyżki rumu lub koniaku Sposób przygotowania: 1) Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę, uważając, aby nie "przebić", gdy tylko piana zacznie się robić sztywna zaczynamy dodawać cukier(...)Studzimy często mieszając, aby nie powstał kożuch. 3) Masło (w temperaturze pokojowej) ucieramy na puszystą masę wraz z cukrem pudrem. Stopniowo dodajemy budyń - cały czas ucierając. Dodajemy przestudzoną galaretkę cytrynową rozrobioną w około 1 szklance wody. Można skropić alkoholem. Chłodzimy. 4) Ostudzony biszkopt przekrawamy na 3 blaty, każdy blat przekładamy masą kawową (na spód dajemy górny blat odwracając
Kolorowy Przepisownikkostka masła lub margaryny 1/2 szkl. cukru 1 łyżeczka sody Krem: 5 łyżek cukru 1/2 litra mleka 5 łyżek kaszy manny 1 kostka margaryny lub masła 1 zapach cytrynowy Polewa: 1/2 kostki masła 1/2 kostki margaryny 1/2 szkl. cukru 2 łyżki wody 2 łyżki kakao Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy wgłębienie do którego wbijamy jajka, dodajemy kostkę(...)zrumienienia na złoty kolor) w rozgrzanym piekarniku. Krem: Kaszę mannę gotujemy z cukrem na mleku. Studzimy. Masło lub margarynę ucieramy mikserem na puch, dodajemy stopniowo kaszę mannę i zapach cytrynowy. Ostudzone placki przekładamy masą. Polać polewą. Można posypać wiórkami lub posypką cukrową. Polewa: Wszystkie składniki przekładamy do rondelka, doprowadzamy do wrzenia i cały czas mieszając gotujemy około 5-10 minut
Kolorowy PrzepisownikZapraszam na pyszny kompocik jabłkowo , rabarbarowy z odrobiną kwasku cytrynowego firmy RAFEX :) Składniki : około 4 słodkich jabłek około 4 pałek rabarbaru 1 łyżeczka cynamonu cukier do smaku szczypta kwasku cytrynowego firmy RAFEX około 1,5 do 2 litrów wody Wykonanie : Jabłka umyć, pokroić w ćwiartki wycinając gniazda nasienne. Rabarbar umyć i obrać z nitek
Sama słodycz i szczypta chiliwpis sponsoruje moje uwielbienie do kanapek, świeżości warzyw i ich pięknych kolorów :) Składniki: mała bagietka, kilka zielonych szparagów, mała cukinia, ząbek czosnku, pomidorki koktajlowe, świeża bazylia, ricotta, oliwa cytrynowa, sól i pieprz, parmezan Bagietkę należy wcześniej opiec / zgrillować / podgrzać na patelni - żeby była chrupiąca. Ze szparagów odłamać łyko - wystarczy delikatnie napiąć szparaga, a on sam złamie się(...)minut gotowania. Kiedy są ugotowane odcedzamy je na durszlaku. W między czasie małą cukinię kroję obieraczką do warzyw na cienkie, długie wstążki. Na małej patelni rozgrzewam oliwę cytrynową ze zmiażdżonym czosnkiem, wrzucam cukinię i smażę dosłownie z minutkę - doprawić do smaku solą i pieprzem. Wcześniej podgrzaną bagietkę smaruję ricottą, następnie układam wstążki cukinii, szparagi, świeżą bazylię i pomidorki koktajlowe
Plate of JoyPastę Curry Massaman do dania możemy sami zrobić w domu! Jak? Zobaczcie! PASTA CURRY MASSAMAN SKŁADNIKI: * suszone papryczki chili – 5 szt * korzeń galangalu – 1 łyżka * trawa cytrynowa – 2 łodygi * czosnek – 2 ząbki * szalotka – 1 szt * cynamon – 1 laska * kolendra, nasiona kopru włoskiego – po 1 łyżce * pieprz, kmin, kardamon – 1 łyżeczka * goździki(...)SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Chili, szlotkę, czosnek, korzeń galangalu oraz trawę cytrynową siekamy. Dodajemy resztę przypraw i wrzucamy na suchą i gorącą patelnię. Prażymy kilka minut a następnie zmielimy w blenderze. PATELNIA GRANITOWA GŁĘBOKA BALLARINI Z LINI LUCCA Na granicie już od jakiegoś czasu mam przyjemność smażyć ( też marki Ballarini ) i już wielokrotnie pisałam , że jestem zachwycona tym materiałem. Linia Lucca
Ostra na Słodkokwaskowatość cytryn rozcieńczona wodą z dużym dodatkiem cukru. W sezonie rabarbarowym cytryny można zastąpić równie kwaśnym rabarbarem, który znakomicie łączy się z pomarańczą i ziołami - miętą, stewią, melisą cytrynową, bazylią, tymiankiem lub macierzanką (do wyboru), dając cudownie chłodzący napój na gorące dni :), no i ten piękny landrynkowy kolor... Zamiast białego cukru trzcinowy, miód, ksylitol lub stewia, będzie pysznie, zdrowiej(...)Czas przygotowania: 15 minut + chłodzenie Składniki: 500 g rabarbaru, 1000 ml wody, 40 g cukru trzcinowego, ksylitolu lub stewi, 2 pomarańcze, 2 gałązki mięty ogrodowej, 2 gałązki melisy cytrynowej, 2 gałązki stewi (opcjonalnie), inne świeże zioła wg. uznania. Do podania: woda gazowana lub wino musujące (np. Prosecco), kostki lodu. Przygotowanie: W rondlu zagotować syrop cukrowy (woda, cukier, połowa
SzczyptaSmaQryby jeśli nasze dzieci za nią nie przepadają ... Składniki: ugotowana ryba (u mnie mięso z karpia, ale tutaj dobrze sprawdza się każda inna gotowana ryba) 1 jajko sól pieprz cytrynowy majeranek szczypta słodkiej papryki 1 cebula bułka tarta olej do smażenia Wykonanie: Ugotowaną wcześniej w bulionie warzywnym rybę obieramy z ew. ości, mielimy lub blendujemy. Cebulę drobno kroimy podsmażamy(...)maśle na złoty kolor, studzimy i przekładamy do ryby. Dodajemy jajko, sól, pieprz cytrynowy, majeranek, paprykę oraz trochę bułki tartej (tyle, aby masa zrobiła się dość zwarta). Mokrymi dłońmi formujemy podłużne krokiety, obtaczamy w bułce tartej i odstawiamy do schłodzenia do lodówki na ok 20 minut. Po tym czasie smażymy na dość mocno rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty
Walijskie PichcenieSkładniki: drożdże świeże 25 gram, mleko ciepłe 1 szklanka, olej rzepakowy 1/2 szklanki, aromat cytrynowy 4 krople, cukier 1/2 szklanki, sól - szczypta, jajka 2 sztuki, mąka tortowa 4 szklanki, truskawki 1/2 kg KRUSZONKA: olej rzepakowy 1/2 szklanki, cukier drobny 1/2 szklanki, mąka krupczatka 1/2 szklanki, mąka tortowa 1 szklanka w misie robota rozetrzeć drożdże z ciut ciepłym mlekiem, cukrem, zostawić(...)minut - wsypać mąkę, roztrzepane jajka, resztę cukru i mleka, sól, olej, aromat cytrynowy i hakiem robota wyrabiać z 10 minut, zostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę olejem posmarowana blaszka 25x29 wyłożona papierem do pieczenia - ciasto wyrośnięte w robocie kilka razy wyrobić i i ciasto w blaszce rozciągnąć, zostawić na 20 minut użyłam mrożone truskawki, na pół odmrożone ułożyć na cieście
W Mojej Kuchni Lubięprawda najlepsze szarlotki są z jesiennymi jabłkami ale kto powiedział , że nie można ich robić na wiosnę. Kruche ciasto a w środku nadzienie jabłkowe o delikatnym cytrynowym posmaku , posypane cukrem pudrem wyglądało by ładniej ale nie lubię przesłodzonych ciast :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto kruche: 3 szklanki mąki pszennej 1 niepełna szklanka cukru 20 dag masła lub margaryny(...)cukru waniliowego 2-3 łyżki śmietany 18% 2 łyżeczki proszku do pieczenia, płaskie szczypta soli Masa jabłkowa: około 1 kg jabłek 1-2 łyżki cukru 1 kisiel cytrynowy ( proszek) Jabłka obrać pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do garnka i rozprażyć ( ok 15 min) jeżeli nie sa soczyste podlać odrobiną wody. Do jabłek dodać cukier do smaku. Mus jabłkowy wymieszać
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniałopatki wieprzowej sos do dań chińskich Ajam Pangang 6 plasterków ananasa z puszki słoiczek (350g) pędów bambusa w zalewie ryż jaśminowy olej do woka masło sól pieprz cytrynowy kurkuma Przygotowanie: W woku rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną w kostkę łopatkę. Doprawiamy ją solą i pieprzem cytrynowym. Gdy trochę ją przesmażymy dodajemy pokrojonego w kostkę ananasa i pędy bambusa
Taste Therapyulubione ciasta. Wbrew pozorom nie wszystkie robi się dłuuugo i mozolnie. Ten przepis pozwoli Wam na uzyskanie puszystego sernika z cudowną bezową koroną bez poświęcania mu kilku godzin pracy. Cytrynowa nuta konfitury od MarokoSklep dodatkowo wzbogaci smak i przełamie słodycz. Sprawdźcie sami. Potrzebujemy: CIASTO: 100 g margaryny lub masła, zimnego pokrojonego w kawałki 200 g mąki pszennej 2 żółtka(...)Dodajemy jogurt i budyń i również mieszamy tylko do momentu połączenia się składników. Z białek i szczypty soli ubijamy pianę i łączymy delikatnie z masą serową. Ciasto smarujemy konfiturą cytrynową i wylewamy na nie masę serową. Wkładamy do piekarnika na około 50 minut/180 stopni, nie trzeba wcześniej nagrzewać piekarnika. Chwilę przed upływem czasu wypieku sernika ubijamy białka ze szczyptą soli
MamaOskarkamuli, 100 g szalotki, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka startego świeżego imbiru, 1 łyżka drobno posiekanej trawy cytrynowej, 4 listki kaffiru, 1,5 łyżki czarnego sosu sojowego, 200 ml wina białego wytrawnego, natka pietruszki lub kolendra, szczypta cukru, oliwa „ Małże błękitne lub inaczej mule, jedzone były już w starożytnym Rzymie. Ich smaczne mięso bogate jest w sole mineralne, żelazo, witaminy(...)dokładne mycie muli nie pochodzących z hodowli, gdyż są bardziej zapiaszczone od hodowlanych. Szalotkę posiekać, poddusić na oliwie z dodatkiem szczypty cukru, następnie dodać posiekany czosnek, imbir, trawę cytrynową oraz listki kaffiru, dusić razem około 2 minut. Wlać wino, dodać sos sojowy czarny i gotować do odparowania płynu. Włożyć małże i gotować pod przykryciem 5-6 minut. W trakcie gotowania
królestwo garówprzepis! Składniki: 1 dorada oczyszczona i wypatroszone 1 duży batat (około 450 g) czosnek 4 gałązki tymianku olej natka pietruszki 1/2 łyżki masła 1 mała cebula cytryna sól pieprz cytrynowy Przygotowanie: Doradę płuczemy i osuszamy. Z jednej strony robimy 3 nacięcia nożem. Rybę oprószamy solą i pieprzem cytrynowym w środku i na zewnątrz. W nacięcia wkładamy 3 połówki plastrów cytryny
Kuchnia bezglutenowa Lolinaczynie żaroodporne): 460 ml jogurtu owocowego (ja użyłam brzoskwiniowo - waniliowego) 1 małe opakowanie serka homogenizowanego waniliowego 1 żółtko 1/4 kostki masła 1 cukier waniliowy galaretka wiśniowa 1/2 opakowania galaretki cytrynowej 3-4 łyżeczki żelatyny spożywczej kilka borówek 1 banan Przygotowanie: Jogurt i serek zmiksowałam z żółtkiem i miękkim masłem. Dodałam cukier waniliowy. W 1/2 kubka zagotowanej wody rozpuściłam żelatynę(...)galaretkę cytrynową. Należy zawiesinę porządnie rozmieszać i odstawić do wystudzenia. Zimną, ale nie tężejącą mieszankę wlałam do jogurtu i zmiksowałam na jednolitą masę. Na ok. 30 minut wstawiłam do lodówki by zgęstniała. Galaretkę wiśniowa rozpuściłam w 450 ml wody i odstawiłam do wystudzenia. Tymczasem na dno naczynia wyłożyłam dla odmiany kaszę mannę ugotowaną na bardzo, bardzo gęsto z mlekiem
Kuchnia po mojemutylko zakasać rękawy i zabrać się za przygotowanie ryb do wieczornego grillowania. Składniki (na wieczorną degustację,a nie obżarstwo): 6 małych, świeżych fląderek 1 cebula sól, pieprz pieprz cytrynowy czosnek granulowany kilka plastrów cytryny masło i bułka tarta folia aluminiowa Przygotowanie: Ryby dokładnie umyłam. Na szczęście na mini-targu rybnym Pan je oczyścił z wnętrzności. Każdą rybkę z osobna zsypałam(...)solą, pieprzem czarnym i cytrynowym oraz odrobiną czosnku granulowanego. Ryby układałam warstwami w misce oddzielając każdą warstwę plastrem cytryny. Niestety w naszej wakacyjnej kuchni zabrakło cebuli, ale jeśli ktoś wspomagałby się moim przepisem to polecam do przekładania użyć także plastrów cebuli. Pięknie wydobędą i zaostrzą walory smakowe ryby. Tak przygotowane rybki przestały cały dzień w lodówce porządnie zafoliowane
Kuchnia po mojemu