cytrynowy - 2500 przepisów (strona:54/167)

Ciasto „Tulipan” 473

pieczenia- 7 łyżek oleju- 1,5 łyżki cukru waniliowego- 2 łyżki kakao- 0,5 szklanki suchego maku- 1 kisiel wiśniowy- 2 łyżki mąki tortowej (można zamiast mąki dać kisiel cytrynowy)  Masło utarłam z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą masę. Dodałam olej i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ubiłam na sztywno pianę, dodałam i delikatnie wymieszałam. Ciasto podzieliłam(...)kupki z ciasta. Piekłam 45 minut w temp. 175°C.  Po upieczeniu i przestygnięciu przekroiłam na 2 blaty. Przygotowałam masę z:- 250 ml śmietanki kremówki (dobrze schłodzonej)- 1 galaretki cytrynowej rozpuszczonej w 1 szklance wrzącej wody- 250g serka mascarpone- 3 łyżek cukru pudruUbiłam śmietankę z cukrem pudrem, wmieszałam mascarpone, dodałam ostudzoną, tężejącą galaretkę, delikatnie wymieszałam. Blaty ciasta lekko posmarowałam dżemem

mojewypiekiinietylko
Budyniowiec śmietanowy z figami 149

olejuSkładniki na masę budyniową:- 3 opakowania budyniu waniliowego bez cukru- 1/2 litra mleka- 6 łyżek cukru- 340 g miękkiego masła- 250 g mascarpone Składniki na masę śmietanową:- 1 galaretka cytrynowa- 200ml wrzątku- 500 ml słodkiej śmietanki (fresh cream)- 2 łyżki cukru z wanilią- 4 galaretki o różnych kolorachDodatkowo:- figi 5 szt. (albo inne owoce)- 2 galaretki na wierzch ciasta Białka(...)delikatnie go wmieszać. Biszkopt przekrawamy na dwie części, nasączamy sokiem owocowym (np. z marakują), lekko smarujemy kwaśnym dżemem (porzeczkowym) i nakładamy masę budyniową. Teraz kolej na masę śmietanową. Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 200 ml wrzątku, studzimy. Gdy jest zimna i zaczyna tężeć ubijamy 500 ml śmietanki (fresh cream) z cukrem waniliowym. Do ubitej śmietany dodajemy zimną galaretkę, mieszamy. Zastygnięte (dzień

mojewypiekiinietylko
Wiosenna sałatka z wędzonej makreli 253

strukturę ryby). Jajka kroimy w kostkę, dodajemy pokrojoną paprykę, 4 łyżki odsączonej kukurydzy, pokrojony w cienkie talarki por, drobno pokrojoną cebulę, posiekany szczypiorek. Solimy, oprószamy pieprzem, dodajemy paseczki skórki cytrynowej, 1 łyżkę soku z cytryny. Sałatkę mieszamy. Dodajemy kawałki makreli, skrapiamy olejem sezamowym, delikatnie łączymy składniki. Posypujemy posiekaną kolendrą. Podajemy przybraną pomidorkami koktajlowymi ze świeżą bagietką lub… z czym(...)lubi.   Wiosenna sałatka z wędzonej makreli należy do moich ulubionych. Idealnie się nadaje na śniadanie, czy kolację. A przy tym jest lekka, o świeżym, delikatnie cytrynowym smaku. Dla mnie – pysznie. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Wiosenna sałatka z wędzonej makreli appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Mielone kotlety rybne 136

stąd właśnie dzisiejszy przepis.    Składniki: - ok. 80 dag filetów z dorsza- 1 czerstwa bułka- 1 jajko- 1 cebula- 1- 2 ząbki czosnku- koperek, natka pietruszki- sól- pieprz (dałam cytrynowy, ale może być zwykły)- 2 łyżeczki słodkiej papryki (dałam wędzoną)- skórka z cytryny (opcjonalnie)- mleko do namoczenia bułki- bułka tarta do panierowania- olej do smażenia Czerstwą bułkę moczymy(...)sól, pieprz, paprykę – wyrabiamy masę. Siekamy koperek i natkę pietruszki. Do masy dodajemy jajko oraz posiekaną zieleninę, ponownie dokładnie wyrabiamy. Jak kto lubi (ja tak) może dodać trochę skórki cytrynowej. Z masy formujemy owalne kotleciki, panierujemy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju, z obu stron na rumiano.Mielone kotlety rybne, to dobra alternatywa dla kotletów wieprzowych. Są lekkie

mojewypiekiinietylko
Tartaletki sernikowe ze śliwkami 139

pieczenia- skórka starta z cytrynySkładniki na krem serowy:- 470g twarogu półtłustego- 250ml śmietany kremówki (30 – 36%)- 1/2 szklanki cukru pudru- 4 łyżki mleka w proszku (instant)- 1 galaretka cytrynowa- 200ml wrzątku do rozpuszczenia galaretki- ekstrakt waniliowy Dodatkowo:- 10 śliwek- 3 łyżki cukru brązowego- 3 łyżki wody- 1 łyżka masła Kruche ciasto zagniatamy zgodnie z przepisem, jak na jabłecznik(...)cukru, wlewamy 3 łyżki wody, mieszamy do chwili, aż cukier się dokładnie rozpuści i masa zacznie gęstnieć. Dodajemy masło oraz pokrojone śliwki. Smażymy mieszając, aż śliwki lekko zmiękną. Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 200ml wrzątku. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Twaróg miksujemy blenderem z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym. Do 250 ml śmietany dodajemy 4 łyżki mleka w proszku, ubijamy. Dodajemy

mojewypiekiinietylko
Konfitura jabłkowa 134

Luli. Oczywiście, jak to mam w zwyczaju… dodałam coś od siebie.     Składniki:  - 1 kg jabłek ( dałam jonagold)- 500g cukru- sok z cytryny- skórka z cytryny- ½ opakowania galaretki cytrynowej           Jabłka myjemy,rozkrajamy na ćwiartki, wydrążyłamy gniazda nasienne i obieramy. Każdą ćwiartkę przekrajamy jeszcze na pół, a potem kroimy  w kostkę. Po pokrojeniu wyszło mi 880g jabłek. Wrzucamy(...)wyciskamy sok). Doprowadzamy do wrzenia, smażymy ok. 30 minut (to zależy od gatunku jabłek). Owoce nie mają się rozpaść tylko pozostać w kawałkach. Pod koniec smażenia wsypujemy ½ opakowania galaretki cytrynowej (proszek), chwilę mieszamy do rozpuszczenia. Gorącą konfiturę wkładamy do czystych i wyparzonych słoiczków, zamykamy i ustawiamy nakrętką do dołu do ustudzenia. Z powyższych proporcji wyszły mi 2 słoiki

mojewypiekiinietylko
Kapusta pekińska z miodowym dresingiem 157

łyżeczki trawy cytrynowej1/6 szklanki wody1 łyżeczka miodupieprz kolorowy grubo mielony do smakusok z 1/4 cytrynyszczypta soli 2 łyżki oleju z pestek winogronZaparzyć wrząca wodą herbatę zmieszaną z trawą cytrynową i zostawić pod przykryciem na 10 minut .Przecedzić .Rozpuścić w naparze miód .Kapustę zmieszać z marchewką , obrana i pokrojona mandarynką , natką i szczypiorem .Ostudzony wywar herbaciany  z miodem zmieszać

Buniabaje w kuchni
Kapusta pekińska z miodowym dresingiem 157

łyżeczki trawy cytrynowej1/6 szklanki wody1 łyżeczka miodupieprz kolorowy grubo mielony do smakusok z 1/4 cytrynyszczypta soli 2 łyżki oleju z pestek winogronZaparzyć wrząca wodą herbatę zmieszaną z trawą cytrynową i zostawić pod przykryciem na 10 minut .Przecedzić .Rozpuścić w naparze miód .Kapustę zmieszać z marchewką , obrana i pokrojona mandarynką , natką i szczypiorem .Ostudzony wywar herbaciany  z miodem zmieszać

Buniabaje w kuchni
Zielony mus na bazie jogurtu WITALNOŚĆ 184

same za siebie. Spirulina - zaliczana do superfood posiadająca niemal że wszystkie niezbędne aminokwasy, witaminy i minerały - doskonale reguluje pracę jelit i dodaje witalności niedługo po spożyciu. Trawa cytrynowa - według ludowych przekonań podnosi koncentrację i rozjaśnia umysł, działa przeciwdepresyjnie, stosuje się ją jako dodatek do wielu mieszanek herbacianych.Orzechy włoskie to najlepszy sposób na dostarczenie układowi nerwowemu i mózgowi tego(...)minDla 1 osobySkładniki:1 bananmała garść obranych orzechów włoskich3 śliwki suszoneSpirulina sproszkowana 1,5 łyżkiOstropest plamisty mielony 2 łyżkiOwoc rokitnika sproszkowany 1 łyżkaOwoc dzikiej róży sproszkowany 1 łyżkaTrawa cytrynowa 10 ździebeł (można zastąpić suszoną)1,5-2 łyżek soku z cytrynyJogurt naturalny 350gSkórka pomarańczowa kandyzowanaPrzygotowanie:1/ Kroimy śliwki, trawę i orzechy na mniejsze części i razem z resztą produktów umieszczamy

Kuchnia PROzdrowotna
Ryba po grecku 327

cytryny- 200 g koncentratu pomidorowego- 2 liście laurowe- 2 czubate łyżeczki cukru- 3 x ziele angielskie- 6-7 ziaren pieprzu- 3 płaskie łyżeczki mielonej słodkiej papryki.- sól, pieprz- pieprz cytrynowy- mąka- olej do smażeniaPrzygotowanie:Rozmrożoną rybę pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć solą, pieprzem cytrynowym i zwykłym. Następnie obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano. Cebulę pokroić

W poszukiwaniu inspiracji
Orzeźwiający deser z kiwi i miętą. Mniam! 180

Składniki masa:100 g masła2 op. kisielu cytrynowego1 opakowanie galaretki agrestowejSkładniki pianka:250 ml śmietany 30 % 2 op. galaretki agrestowejSkładniki mus:4 kiwigarść świeżej miętyPonadto: 2

Bon Appetit Małgorzaty
Warstwowe purée warzywno - rybne 198

masła i przypraw. I na sam koniec także w innej misce  blendujemy rybę. Do ryby dodajemy 2  łyżki mleka, żeby konsystencja była bardziej kremowa. Doprawiamy ją pieprzem cytrynowym. W pierścieniu do puree układamy każdą warstwę. Najpierw warstwę zieloną (wyrównujemy), następnie warstwę białą, czyli rybę a na sam koniec warstwę pomarańczową. I delikatnie wyciągamy pierścień. (jeśli nie mamy specjalnego(...)pierścienia, możemy użyć zwykłej salaterki i użyć jej jak formy do babki z piasku :)Potrawa dobrze smakuje z sosem cytrynowym, holenderskim albo beszamelowym

Bon Appetit Małgorzaty
Frużelina truskawkowa 425

Nigdy wcześniej ich nie robiłam. Wyszły pyszne, będą w sam raz do wszelkich naleśników, placuszków czy gofrów zimą.Składniki:1 kg truskawek1 szklanka cukru1 opakowanie cukru waniliowego1 łyżeczka kwasku cytrynowego (lub sok z połowy cytryny)400 ml wody5 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej + 50 ml wody do rozpuszczeniaSposób przygotowania:1. Truskawki odszypułkować, umyć, pokroić w grube plastry lub ćwiartki(...)garnku umieścić truskawki, dodać oba cukry, wodę i kwasek cytrynowy. Zagotować.3. W misce wymieszać 50 ml wody z mąką ziemniaczaną i wlać do gotujących się truskawek. Gotować do zgęstnienia.4. Frużelinę przełożyć do słoiczków, zakręcić i pasteryzować przez 5 minut.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Kompot z rabarbaru i truskawek 165

Najzwyklejszy rabarbarowo - truskawkowy kompot. Warto go dobrze schłodzić przed podaniem, będzie idealny na letnie upały.składniki1 kg rabarbaru500 g truskaweklaska cynamonuparę ziarenek kardamonu1/2 limonkicukier do smakutrawa cytrynowa (opcjonalnie)1200 ml wodyprzygotowanierabarbar umyć, obrać, pokroić na 2 - 3 cm kawałki. truskawki umyć, odciąć szypułki, jeżeli owoce są duże przekroić na pół . Rabarbar włożyć do garnka, dodać cukier, kardamon, limonkę, cynamon(...)trawę cytrynową. Zalać wodą, zagotować. Kiedy rabarbar się zagotuje dodadać  truskawki i od tego momentu gotować ok 5 minut. Wyłączyć gaz, przykryć i odstawić do ostygnięcia. Można dorzucić parę listków świeżej mięty. Po ostygnięciu wstawić do lodówki. Podawać przecedzony lub z owocami - jak lubimy. Smacznego

Stare Gary
Pieczony łosoś ze szpinakiem i puree ziemnaiczanym 179

obieramy, gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, dodajemy gałkę muszkatołową oraz mleko i ugniatamy tworząc puree. W tym czasie łososia pozbawiamy skóry, kroimy na pół i przyprawiamy solą, pieprzem cytrynowym oraz sokiem z cytryny. Resztę cytryny kroimy w ćwiartki i układamy na filetach. Łososia umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni na 10 minut. Na łyżce oliwy z oliwek smażymy

Mango Papaja