gwiazdki anyżu 4 goździki 2 strąki kardamonu 2 kory cynamonu 50 ml oleju, najlepiej arachidowego 2 łyżeczki kolendry mielonej 2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka kurkumy 1 trawa cytrynowa 2 liście laurowe 2 liście curry (opcjonalnie) Składniki na pastę: 7 cm korzenia imbiru 1 mała biała cebula 1-2 łyżki pasty Sambal Oelek 5 dużych ząbków czosnku 2 liście limonki(...)kaffirDo podania: ryż jaśminowyłyżeczka kurkumyskórka z cytryny CZAS PRZYGOTOWANIA: 120 - 240 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1/ Wołowinę kroimy w kostkę, trawę cytrynową zgniatamy tłuczkiem do mięsa, cebulę czerwoną kroimy w piórka. Wszystkie składniki na pastę wkładamy do miksera i blendujemy na gładką masę. 2/ Do garnka z grubym dnem wlewamy olej i porządnie go rozgrzewamy. Wrzucamy czerwoną cebulę, podsmażamy
Tajskie smakiaroni2 kg cukruok. 200 szt. liści wiśni2 łyżki kwasku cytrynowego3 litry wodyAronię i liście wiśni zalać wodą, zagotować. Wsypać cukier, gotować ok. 15 minut. Pod koniec gotowania dodać kwasek cytrynowy. Pozostawić pod przykryciem na kilka godzin. Co jakiś czas przemieszać. Następnie przecedzić. Sok rozlać do słoiczków i pasteryzować 10 minut. Przechowywać w ciemnym, chłodnym pomieszczeniu
Praktyczna plkonfiturą, do tego mój ulubiony ryż na mleku z dodatkiem malin i śmietanki. A na wierzchu mała porcja śmietanki i truskawek... Biszkopt:4 jajka, 50g cukru,3 krople aromatu cytrynowego, 70g mąki pszennej, łyżka mąki ziemniaczanej, 250ml konfitury malinowej. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier. Dodawać kolejno żółtka oraz aromat cytrynowy. Mąki przesiać, dodać do ciasta
Z miłości do słodkościsame plusy: ma mnóstwo witamin, szybko się go robi i świetnie chłodzi w upalne dni... Składniki:duży pęczek botwinki, pęczek koperku, pęczek szczypiorku, pęczek rzodkiewki, ogórek, szczypta kwasku cytrynowego, 3 duże niezbyt gęste jogurty naturalne, 1 duży kubek kefiru, sól, pieprz.PrzygotowanieWszystkie warzywa dokładnie umyć. Botwinkę oczyścić i pokroić. Gotować do miękkości w niewielkiej ilości osolonej wody, około 15minut. Odcedzić(...)Rzodkiewkę i ogórka pokroić w plasterki. Szczypior i koper drobno posiekać. Do przestudzonej botwiny dodać jogurty oraz kefir, doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą kwasku cytrynowego. Dodać resztę warzyw. Dokładnie wymieszać. Schłodzić. Można podawać z jajkiem ugotowanym na twardo. Smacznego:) Przepis dodaję do akcji
Z miłości do słodkościmięty. Wspaniale gasi pragnienie i jest bardzo orzeźwiający. Dodatkowo wspomaga pracę naszego żołądka;) Warto więc po niego sięgnąć;) Składniki:30 gałązek świeżej mięty, 1/2 kg cukru, łyżka kwasku cytrynowego, 2 litry wody. Przygotowanie Wodę zagotować z cukrem i kwaskiem cytrynowym. Do gorącego syropu dodać opłukaną miętę. Przykryć i odstawić na całą dobę. Następnie usunąć miętę
Z miłości do słodkościduże pomidorykulka mozzarelli (125g)pieprz cytrynowysól bazylia, oregano,czosnek PRZYGOTOWANIEFilety myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.Na na dwóch kawałkach folii aluminiowej układamy najpierw po jednym filecie. Oprószamy pieprzem cytrynowym, solą, czosnkiem, bazylią i oregano. Pomidory kroimy w plastry.Połowę układamy na rybach i znów doprawiamy -tym razem tylko oregano i bazylią. Następnie kładziemy mozzarellę pokrojoną w plastry
Moje Kuchenne Rewelacjeżółtej papryki, 1 czerwonej papryczki chili, świeżej natki kolendry, świeżej bazylii, 250 gram mąki kukurydzianej, 100 gram mąki pszennej, oliwy, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu, pieprzu catenne, pieprzu cytrynowego, kminu rzymskiego. Przygotowanie dania rozpocząłem od usmażenia placuszków tacos - leniwi, niecierpliwi lub zabiegani mogą użyć gotowych tortilli, jednak, jak wspomniałem na wstępie nie dorównują one smakiem samodzielnie przygotowanymi tacos. Przygotowanie cista(...)czosnku drobno posiekałem. 2 kolby kukurydzy umieściłem na grillu i podpiekałem je do lekkiego przyrumienienia z każdej strony. W moździerzu roztarłem pół łyżeczki kminu rzymskiego i pół łyżeczki pieprzu cytrynowego. Na patelni rozgrzałem 2 łyżki oliwy, do której dodałem szalotkę z czosnkiem i chili. Kiedy cebula lekko się zeszkliła dodałem przyprawy roztarte w moździerzu, a po krótkiej chwili zmieloną wołowinę
Wyprawy kulinarneczosnku, pokrojone w plasterki 2 łyżki zielonego curry (pasta do kupienia w dziale „kuchnie świata”) 1 łyżeczka świeżego startego imbiru 1 zielona papryczka chilli 1 łyżeczka pasty z trawy cytrynowej (pasta do kupienia w dziale „kuchnie świata”) ½ łyżeczki cukru trzcinowego (wersja dietetyczna - bez cukru) ½ łyżeczki kolendry 2 łyżki sosu rybnego (wersja dietetyczna - sos sojowy jasny) Sok z połowy limonkiCZAS PRZYGOTOWANIA(...)minuty. Następnie dodajemy zielone curry, smażymy kolejne 2-3 minuty. 2. Wlewamy bulion, mleczko kokosowe, dodajemy paprykę, kolendrę i doprowadzamy do wrzenia. 3. Wrzucamy kurczaka, dodajemy pastę z trawy cytrynowej, cukier i gotujemy, co jakiś czas mieszając, aż mięso będzie miękkie. 4. Pod koniec gotowania dodajemy sos rybny i sok z limonki. Mieszamy, gotujemy jeszcze przez około 1 minutę. Gotowe
Tajskie smakibrzoskwiń i podajemy np. z buraczkami (przepis poniżej) i kopytkami. Smacznego! :) Przepis na buraczki na ciepło Składniki: 4 buraki 1 łyżka cukru 1 łyżka masła szczypta kwasku cytrynowego 1 łyżka śmietany 18% sól, pieprz Przygotowanie: Buraki zalewamy zimną wodą, wstawiamy na ogień i gotujemy do miękkości (mi to zajęło lekko ponad godzinę). Odcedzamy, przelewamy zimną wodą. Obieramy(...)ucieramy na tarce o dużych oczkach. Dokładnie mieszamy z kwaskiem cytrynowym, cukrem, doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy buraczki i smażymy, aż odparują i lekko się podsmażą. Ściągamy z ognia, mieszamy ze śmietaną i podajemy. Smacznego
My Culinary Artużyłam 2 sztuki) 200 ml mleka kokosowego ½ papryczki chili (opcjonalnie) 1 czerwona cebula 400 g pomidorów z puszki 1 ząbek czosnku sok oraz skórka z ½ limonki ½ łyżeczki trawy cytrynowej naturalnej lub w proszku (opcjonalnie) 1 łyżeczka curry w proszku 3-4 łyżki czerwonej pasty curry (w zależności od tego jak ostre intensywne danie chcemy uzyskać) łyżka mąki kukurydzianej (opcjonalnie(...)dodajemy zamarynowanego kurczaka wraz z resztą marynaty. Smażymy, aż kurczak się zarumieni. Podsmażone warzywa i kurczaka przekładamy do większego garnka, Następnie dodajemy bataty, pomidory z puszki oraz trawę cytrynową. Dusimy przez około 10 minut. W tym czasie gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu. Dolewamy mleko kokosowe oraz dodajemy przyprawę curry i pastę curry. Ilość pasty curry zależy od ostrości
Mania GotowaniaŻaden panforte nie mógłby istnieć bez orzechów - mieszanki migdałów i orzechów laskowych, choć zdarzają się również wersje z piniolami i pistacjami. Klasyczna wersja zawiera ponadto kandyzowaną skórkę pomarańczową, cytrynową lub cytronu, kandyzowane wiśnie oraz suszone figi. Ja postanowiłam dostosować panforte do własnych preferencji (i też radzę to Wam) i kandyzowane skórki zamieniłam na morele i ananasa. Jak piszę niżej, gotowe(...)migdałów ze skórką 100 g blanszowanych migdałów 125 g całych orzechów laskowych, łuskanych 275 g suszonych lub kandyzowanych owoców według gustu (suszonych fig, moreli, żurawiny, wiśni, kandyzowanej skórki pomarańczowej, cytrynowej, cytronu), u mnie 75 g suszonych fig, 75 g suszonego ananasa, 75 g suszonych moreli (pociętych w paski) oraz 50 g suszonych wiśni 5 sztuk goździków rozbitych w moździerzu
Chilli Czosnek i Oliwazdjęcia nie są takie cudne jak Kuchnia waniliowa ale deser jak zapewne tak samo pyszny :) Polecam! Składniki: 2 żółtka 2 łyżki cukru 1 szkl mleka 1 galaretka cytrynowa 1 galaretka czerwona 1 cukier wanilinowy owoce Żółtą galaretkę rozpuszczamy w 1 szkl. wody. Mleko gotujemy i pozostawiamy do ostygnięcia. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym na puszysta masę(...)Powoli dolewamy przestudzone mleko. Na koniec dodajemy galaretkę cytrynową. Rozlewamy mleczną galaretkę do pucharków, miseczek czy szklanek. Gdy galaretka stężeje układamy ulubione owoce, ja dodałam jagody i banany. Zalewamy czerwoną galaretką. Pozostawiamy do zastygnięcia
Olikowa kuchniapudru łyżka śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia Biszkopt: 5 białek 150 g cukru 60 g mąki ziemniaczanej 50 g mąki pszennej sok z połowy cytryny ( można dodać esencji cytrynowej ) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao ( użyłam firmy Symbio ) Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek ok. 1 szklanki cukru ( zależy od jabłek i od swojego ulubionego smaku(...)jakiś czas mieszać , aby się nie przypaliły. W trakcie jak jabłka będą ładnie uduszone dosypać kolendry mielonej. Dzięki tej przyprawie jabłuszka nabiorą dodatkowych smaków i aromatów - pomarańczowo - cytrynowych. Jabłecznik: Na upieczone ciasto wylewamy uduszone jabłka. Wylewamy najpierw biszkopt biały na całe jabłka a potem łyżką robimy kupki na białym biszkopcie. Na to wszystko kładziemy kawałki pozostałego ciasta kruchego
Słodkości i nie tylkowinem. W moim wydaniu dodaję mięsny akcent w postaci podsmażonego kabanosa (bądź innej kiełbaski). Plus grzanki. Pychotka! 3 cebule 2 kabanosy 2 łyżki masła 2 szklanki rosołu pieprz cytrynowy, zioła prowansalskie, sól 2 kromki chleba ser żółty Cebule pokroiłam w piórka.Wrzuciłam na dobrze rozgrzaną patelnię, po 3-4 min. zmniejszyłam ogień i delikatnie ją smażyłam, tak aby była złocista(...)wszystko razem gotowałam na małym ogniu ok. 30min. Na patelni po cebuli podsmażyłam plastry kabanosa, które następnie dorzuciłam do wywaru z cebulą. Pod koniec gotowania doprawiłam wszystko pieprzem cytrynowym, solą oraz 2 łyżeczkami ziół prowansalskich. Ja nie zagęszczam zupy cebulowej mąką, ale w zamian dodaję do niej ok. 1/2 szklanki startego żółtego sera. W tosterze podpiekłam 2 kromki chleba, które
bastalenawyniku obróbki termicznej, najczęściej cukru - sacharozy, coraz częściej stosuje się też karmel syntetyczny. Przeciwutleniacze (300 - 399) - zapobiegają ciemnieniu owoców czy utlenianiu tłuszczów. Witamina C (E 300) Kwas cytrynowy (E 330) Kwas fosforowy V (E 338) Substancje słodzące - są stosowane jako zamienniki cukru w produktach typy light np. w jogurtach, lodach, deserach itd. Sacharyna (E 954) Aspartam (E 951) Acesulfam(...)naturalne Aromaty syntetyczne Regulatory kwasowości - są stosowane w celu zmiany kwasowości oraz zwiększenia trwałości żywności. Kwas octowy (E 260) Octan wapnia (E 263) Kwas mlekowy (E 270) Kwas cytrynowy (E 330) Kwas winowy (E 334) Substancje zagęszczające i emulgatory (400-499) - nadają żywności trwałość i jakość. Agar (E 406) Mączka chleba świętojańskiego (E 410) Guma arabska ( E 416) Pektyna
Truskawkowa Fiesta