cytrynowy - 2500 przepisów (strona:67/167)

Marynowane jabłka do mięs 93

Marynowane jabłka do mięs jabłka- koniecznie jędrne twarde i zdrowe 1 l wody 35 dag cukru 0,5 łyżeczki soli 3 łyżki octu 10% (można zastąpił czubatą łyżeczką kwasku cytrynowego) do słoika 1 goździk 2-4 ziarenka pieprzu czarnego 2 ziarenka ziela angielskiego Jabłka umyć, większe pokroić na części, usunąć gniazda nasienne i poukładać dość ciasno z słoikach. Dodać przyprawy

Pieguskowa Kuchnia
Muffinki z porzeczkami 119

szklanka porzeczek (dałam czarne) cukier puder do posypania Porzeczki umyć, oberwać z gałązek. Masło roztopić i przestudzić. W misce roztrzepać jajka z cukrem, wlać masło i mleko, dodać skórkę cytrynową, wymieszać. Mąkę, proszek i sodę przesiać, wsypać do mokrych składników, wymieszać trzepaczką. Do ciasta wsypać porzeczki, krótko wymieszać. Ciasto nakładać do wyłożonej papilotkami formy na wysokość 3/4, wstawić do nagrzanego

Obiad gotowy
Sałatka z bobem, cukinią oraz fetą 163

rozsmakowując się w coraz to nowych daniach z dodatkiem bobu. Fantastycznie sprawdził się on w prostej sałatce rodem z kuchni greckiej, z dodatkiem grillowanej cukinii, fety oraz oliwek. Ziołowo-cytrynowy dressing nadał sałatce orzeźwiającego charakteru, idealnie wręcz łącząc całość w lekki, znakomity na cieplejsze dni posiłek. Składniki na 1 porcję: garść roszponki lub liści dowolnej sałaty 1 mała

Even Better Food
Aromatyczne roladki drobiowe 167

sera feta półtłustego 2 łyżki kukurydzy z puszki Bonduelle 1 łyżka masła skórka z 1/2 cytryny 1/2 łyżeczki oregano Przygotowanie: farsz: Ser feta kruszymy, dodajemy do niego otartą skórkę cytrynową, oregano, masło oraz kukurydzę, całość mieszamy. Udka nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posypujemy lekko solą i pieprzem. Na mięso nakładamy warstwę farszu, a potem zwijamy w roladę. Każdą z rolad

Bon appetit mon amie
Okroshka Oкрошка - Chłodnik ruski 167

opcjonalnie!!) Wykonanie: Jajka, ogórki, rzodkiewki i awokado pokroić w drobną kosteczkę Szczypior wraz z cebulkami i koper drobno pokroić W dużej misie wymieszać kefir z bulionem wołowym, dodać sok cytrynowy i ocet a następnie dodać wszystkie pokrojone składniki Wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem Schłodzić w lodówce przed podaniem a najlepiej odstawić na noc do lodówki. Mi najbardziej

Sztuka gotowania w/g Samiry
Bananowa chmurka 508

drobnego cukru do wypieków 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 60 g gorzkiej czekolady (ja dałam mleczną) Galaretka z bananami i ananasem: około 8 – 10 bananów 1 puszka ananasów 3 cytrynowe galaretki 3,5 szklanki wrzącej wody Krem śmietankowy z wanilią: 500 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej 250 g serka mascarpone, schłodzonego 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka pasty z wanilii

Smaki Na Talerzu
Tęczowe galaretki 251

Składniki: (na 4 porcje)   1/3 op. niebieskiej galaretki (25 g) 1/3 op. czerwonej galaretki truskawkowej (25 g) 1/3 op. zielonej galaretki agrestowej (25 g) 1/3 op. żółtej galaretki cytrynowej (25 g) 4x150 ml gorącej wody 500 ml mleka 2 łyżki żelatyny (bez górki, raczej płaskie) 3 łyżki cukru pudru     Przygotowanie: Wszystkie galaretki rozpuścić w czterech osobnych miseczkach

Nastoletnie Wypiekanie
KURCZAK PIECZONY Z KOPREM WŁOSKIM 169

Niby pospolity pieczony kurczak ale......koper włoski nadaje kurczakowi lekko cytrynowy smak w połączeniu z przyprawami jest przepyszny a ten zapach unoszący się po kuchni.....mmmm SKŁADNIKI 1 kurczak 2 bulwy kopru włoskiego kilka gałązek świeżego tymianku i oregano 2 łyżki suszonego lubczyku szczypta chili 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soli 1/4 łyżeczki pieprzu  WYKONANIE   Kurczaka

Mała w garnku miesza
Tacos z białą rybą, salsą z awokado i sałatą 218

naszykujcie cząstki limonki – idealnie zaostrzy teraz smak ryby! SALSA Z AWOKADO 1 duże dojrzałe awokado 2-3 małe szalotki bananowe kilka gałązek natki pietruszki lub kolendry kilka gałązek bazylii cytrynowej (albo zwykłej) 2-3 łyżki soku z limonki sól RYBA 350g filetów z białej ryby (waga po odmrożeniu, razem z lodem to jakieś 500-550g) 2 płaskie łyżeczki przyprawy

Karo in the Kitchen
Pieczone ziemniaki z cukinią 156

kolorów - to także więcej witamin! Macie ochotę na pikantne ziemniaczki? - dodajcie chili z pestkami. Smacznego:) Składniki: 6 średnich ziemniaków 1 cukinia łyżka masła z lekką górką przyprawy: sól, pieprz cytrynowy, majeranek, słodka papryka Przygotowanie: ziemniaki dokładnie myjemy, kroimy na ćwiartki, powstają łódeczki, umytą cukinię kroimy w nieco grubsze kawałki, kostkę, talarki, do woli, układamy w naczyniu żaroodpornym, mieszamy z masłem

Zasmakuj Kuchni
SALMOREJO - HISZPANSKI CHLODNIK POMIDOROWY Z GROSZKIEM 90

Bonduelle świetnie pasuje do tego chłodnika ( to ode mnie - tak jak dodanie do zupy świeżych liści mięty lub melisy - bardzo polecam). Zupę możemy wzbogacić poprzez dodanie do niej trawy cytrynowej lub kawałka ostrej papryczki chilli - naprawdę ;) Bawcie się smakami, bo nawet najdziwniejsze połączenie może okazać się idealne. Myślę, że za chwilę, kiedy zrobi się ciepło i słonecznie, chętnie sięgniemy

Moja Książka Kucharska
Pełnoziarnista babka cytrynowa 159

zarazem słodki smak! Składniki: 4 jaja 1 szklanka cukru 2 szklanki maki żytniej pełnoziarnistej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek oleju 1/2 szklanki mleka sok z cytryny aromat cytrynowy Sposób przygotowania: Jaja ucieramy z cukrem na puszystą masę.Wszystko dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy mleko, mąkę, proszek do pieczenia, sok z cytryny i aromat. Całość miksujemy do połączenia składników. Surową

Truskawkowa Fiesta
Angielskie ciasto cytrynowe- Lemon drizzle cake 170

ciasto zaliczamy do klasyki angielskiej.  Znajdziecie je na wyspach, w każdej szanowanej cukierni.  Smaczne cytrynowe. Ciasto babkowe, ale soczyste, z chrupiącą skórką. Zaskoczy Was smakiem. Polecam. Przepis na małą foremkę keksową. 200 g mąki pszennej uniwersalnej 170 g miękkiego masła 170 g drobnego cukru 3 jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia  2 łyżki mleka skórka otarta

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Babka keksowa z lustrzaną polewą 155

Kolejny przepis z cyklu Wielkanocnych wypieków….Będziecie mieć w czym wybierać :)  Piaskowa babka, zdaje się tradycyjna, pełna mieszanki keksowej, jest delikatna o cytrynowej nucie , sypka, nowoczesności dodaje jej lustrzana polewa . Kusi wyglądem i smakiem, a przy tym prosta do pieczenia, chyba o to chodzi ? Mój ideał babki na świąteczny stół. Składniki: Ciasto: 4 jajka ¾ szklanki cukru 20 dag masła

Wanilia i Kardamon

Proponowane wyszukiwania