grupowym wpisie na najlepsze wigilijne śledzie miałam już nie przygotowywać żadnych śledzi, ale jednak wpadłam na pomysł, aby śledzie potraktować moją wódką cytrynową rozmarynówką , może być normalna wódka i chciałam się tym pomysłem z Wami podzielić, gdyż to był bardzo dobry pomysł . Tatar ze śledzia marynowany w wódce to pyszna przekąska, przystawka która będzie smakować dorosłym gościom, którzy uwielbiają śledzie(...)porcje: 2 podwójne filety śledziowe lub zwykłe solone 1 plaster melona 1 mały ogórek koperek 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka octu jabłkowego (u mnie domowy) łyżka cytrynowej rozmarynówki lub wódki 2 łyżki oliwy pieprz do smaku, ewentualnie sól Przygotowanie: Jeśli do przygotowania tatara wykorzystujemy śledzie solone to najpierw płuczemy je pod bieżącą wodą, a następnie moczymy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDecorada Delecta, 1 opakowanie maczku smak truskawkowym Decorada Delecta, 1 opakowanie maczku smak mango Decorada Delecta, 1 opakowanie maczku tutti frutti Decorada Delecta . Lukier cytrynowy 3/4 szklanki cukru pudru, 1 łyżka wrzącej wody, 1 łyżka soku z cytryny. Lukier królewski 1 białko, 200 cukru pudru, 1/2 łyżeczki soku z cytryny, barwniki spożywcze . Uwagi: Czas pieczenia pierniczków(...)grubość 3 mm podsypując ciasto mąką. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wytnij pierniczki, przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, piecz partiami po 8 minut, wystudź. Przygotuj lukier cytrynowy - cukier wymieszaj z gorącą wodą w moździerzu, dodaj sok z cytryny, wymieszaj. Przy pomocy pędzelka silikonowego nanieś lukier na wybrane lub na wszystkie pierniki. Pierniki połóż na kratkę, mokry lukier udekoruj
SzczyptaSmaQprzygotowania pysznej zupy z botwinką w zimie. Będziemy potrzebować: na 1 kg botwinki będziemy potrzebować 2 słoiki 700 ml 1 kg botwinki 500 ml wody 1 łyżeczka kwasku cytrynowego lub sok wyciśnięty z połowy cytryny około 25 ml Link do filmu z przygotowania: Botwinka na zimę https://www.youtube.com/watch?v=vBIHATGRC9c Przygotowanie: Botwinkę oczyszczam z żółtych liści i dokładnie płuczę. Oczyszczoną botwinkę(...)minut, od czasu do czasu mieszając - na początku botwinki jest bardzo dużo ale po chwili zmniejszy swoją objętość i puści sok. Po zakręceniu gazu do botwinki dodaję kwasek cytrynowy i dokładnie mieszam. Nakładanie botwinki do słoików i pasteryzacja: Słoiki i wieczka należy wcześniej wyparzyć i dokładnie wytrzeć. Lekko przestudzoną botwinkę nakładam do słoików delikatnie ugniatając, pozostawiając około 3 centymetrów wolnego
Uwaga Babcia Gotujemargarynę z czekoladą, dokładnie miksujemy. Banany kroimy w kostkę, dodajemy do masy, mieszamy. Gotowe ciasto wlać do keksówki wyłożonej papierem, Piec ok. 50-60 minut w 180*. Polecam z cytrynowym lukrem: kilka łyżek cukru pudru mieszamy z taką ilością soku cytrynowego, aby otrzymać gęsty lukier ;-) On zjadł zdecydowanie za dużo ;) [EDIT] Ostatnio zapomniałam dodać do ciasta cukru. Też było dobre
Kuchnia w szuwarachłyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżeczki przyprawy korzennej 2 łyżki kakao 150g zmielonych migdałów (lub orzechów) 50g kandyzowanej skórki pomarańczowej (następnym razem dodam odrobinę więcej) 50g kandyzowanej skórki cytrynowej 50g rodzynek (wcześniej namoczonych i odsączonych) 50g wiórków kokosowych 250ml mleka (temperatura pokojowa) ewentualnie ok. 25 dużych okrągłych opłatków Dodatkowo: lukier roztopiona czekolada bakalie do posypania Sposób przygotowania: 1. Miękkie masło(...)Piec pierniki w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 15-20 minut. 6. Jeszcze ciepłe pierniki polukrować lub posmarować roztopioną czekoladą i posypać bakaliami, np. skórką pomarańczową lub cytrynową. 7. Pierniki są gotowe do spożycia. Ładnie się przechowują i nie twardnieją. Polecam i życzę smacznego!!! Źródło: Domowe wypieki
Kuchnia domowa Animasło – 40 g * mleko – 125 ml * jajko – 1 szt * sól – 1 szczypta DODATKOWO: woda – 125 ml * cukier puder – 50 g * skórka cytrynowa – 1 łyżeczka * rum – 3 łyżki * ulubione bakalie SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mąkę przesiewamy z drożdżami, cukrem i szczyptą soli. Masło podgrzewamy z mlekiem, studzimy, a następnie łączymy z jajkiem oraz suchymi składnikami(...)odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Foremki natłuszczamy, napełniamy ciastem, i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 20-25 minut. Wodę gotujemy z cukrem i skórką cytrynową, studzimy, dodajemy rum. Babeczki zanurzamy w syropie i posypujemy podprażonymi bakaliami. Smacznego
Ostra na Słodkopudru 1 szczypta soli 120g masła 2 żółtka Krem: 350g serka homogenizowanego (waniliowego) 100g masła 3 łyżki cukru pudru (płaskie) 1 łyżeczka soku z cytryny odrobina startej skórki cytrynowej Upiec babeczki. Mąkę przesiać na stolnicę i wymieszać z cukrem pudrem oraz szczyptą soli. Suche składniki posiekać z dobrze schłodzonym masłem. W powstałej kruszonce zrobić dołek, wbić(...)stopniach. (Powinny być rumiane.) Jeszcze ciepłe powyjmować z foremek. Przygotować nadzienie. Masło z cukrem utrzeć na puszystą masę i dokładnie zmiksować z serkiem. Całość połączyć z sokiem oraz skórką cytrynową. Kremem wypełnić ostudzone babeczki. Udekorować wg uznania
Di gotujemnie akurat, ale ja bardzo lubię pikantne smaki. Składniki dla 3-4 osób: 250 ml bulionu (warzywnego lub drobiowego) ½ łyżeczki świeżo startego imbiru 5 cm kawałek trawy cytrynowej (biała część, rozgnieciona) lub ½ łyżeczki suszonej 2 łyżki oleju 1 szalotka lub mała cebula, posiekana 2 ząbki czosnku, posiekane 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 2-3 łyżki czerwonej pasty curry 1 puszka(...)rozmrożonych) 1 łyżeczka brązowego cukru 2 łyżeczki sosu rybnego , lub więcej do smaku 1 papryczka chili pokrojona w krążki garść listków bazylii tajskiej Bulion zagotować z imbirem i trawą cytrynową. Gotować ok. 10 minut. Na patelni rozgrzać olej, dodać szalotkę. Podsmażyć na średnim ogniu przez ok. 3 minuty. Dodać czosnek, słodką paprykę. Podsmażyć przez minutę. Dołożyć pastę curry, podsmażać
Pełny talerzpołączeniu z masłem jest bardziej kremowy i moim zdaniem - smaczniejszy. 350g serka homogenizowanego (waniliowego) 100g masła 3 łyżki cukru pudru (płaskie) 1 łyżeczka soku z cytryny odrobina startej skórki cytrynowej Masło z cukrem utrzeć na puszystą masę i dokładnie zmiksować z serkiem. Całość połączyć z sokiem oraz skórką cytrynową
Di gotujewłoskimi jarmuż sprawdził się w Naleśnikach z jarmużem i orzechami włoskimi oraz Cannelloni z jarmużem . Przepis na pyszne pesto, tym razem w połączeniu z orzechami nerkowca i skórką cytrynową znalazłam tutaj . Jest to bodaj jedyna smaczna opcja spożycia jarmużu na surowo oprócz oczywiście zielonego koktajlu. Ciemnozielone, twarde liście jarmużu pokrojone nawet najdrobniej niestety nie sprawdzają się w surówkach(...)płatki chili - opcjonalnie Wykonanie: jarmuż pokroić w wąskie paseczki. Ze sparzonej wrzątkiem cytryny zetrzeć skórkę. Orzechy podprażyć na patelni bez tłuszczu zblendować jarmuż z dodatkiem orzechów nerkowca i skórki cytrynowej. Dolewać olej i blendować do uzyskania żądanej konsystencji. Doprawić do smaku szczyptą soli i pieprzem. Przełożyć do naczynia z przykrywką i przechowywać w lodówce do 1 tygodnia
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!szklanka octu 4 szklanki wody 2 płaskie łyżeczki soli 3 duże łyżki cukru po 5 ziaren ziela angielskiego i pieprzu 3 listki laurowe kilka ziaren gorczycy Dodatkowo: kwasek cytrynowy Sposób przygotowania: Maślaki oczyszczamy, zdejmujemy wierzchnie skórki, dokładnie myjemy. D garnka wlewamy wodę, lekko solimy, dodajemy niewielką ilość kwasku cytrynowego, żeby grzyby nie ściemniały, zagotowujemy. Wrzucamy grzyby na gotującą się
Bajeczna Kuchniaszklanka octu 4 szklanki wody 2 płaskie łyżeczki soli 5 łyżek miodu prawdziwego po 5 ziaren ziela angielskiego i pieprzu 3 listki laurowe kilka ziaren gorczycy Dodatkowo: kwasek cytrynowy Sposób przygotowania: Prawdziwki oczyszczamy, dokładnie myjemy, obgotowujemy przez 10 minut w osolonej wodzie z dodatkiem kwasku cytrynowego, odcedzamy, przelewamy kilkakrotnie zimną wodą. Składniki zalewy umieszczamy w garnku zagotowujemy, grzyby przekładamy
Bajeczna Kuchniaszkoły a w domu często był pyszny barszczyk. Mniaaam! Barszcz czerwony Składniki: 6 buraków, 3 marchewki, 2 pietruszki, seler, por, liść laurowy, ziela angielskie, sól, pieprz, łyżeczka kwasku cytrynowego. Wykonanie: Z obranych i umytych warzyw (marchewki, pietruszki, selera, pora) gotujemy wywar. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i gotujemy do miękkości warzyw. Miękkie warzywa wyławiamy. Buraki obieramy, kroimy na plastry(...)wywaru. Barszcz gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem do momentu aż buraki będą miękkie. Barszcz doprawiamy do smaku solą, pieprzem i jeżeli jest taka potrzeba to dodajemy kwasek cytrynowy (do miseczki wlewamy 1/4 szklanki wrzątku, wsypujemy płaską łyżeczkę kwasku, mieszamy i stopniowo wlewamy do barszczu (często mieszając i degustując)). Barszcz najlepiej podawać z ugotowanymi ziemniakami lub jajkiem. Smacznego
paapilotkaanajlepiej trzepaczką). Całość podgrzać (na małym ogniu) i mieszając dodać masło i sok z cytryn. Mieszać do zagotowania i zgęstnienia masy. Krem przetrzeć przez sitko i wymieszać ze skórką cytrynową. Przygotować spód. Ciasteczka zmiksować (np. malakserem; na drobno) i wymieszać z roztopionym masłem. Całość przełożyć na dno formy wysłanej papierem pergaminowym. Przygotować masę. Czekoladę roztopić i odstawić(...)serek mascarpone a na końcu białą czekoladę. Ciasteczkowy spód posmarować cienką warstwą lemon curd, ułożyć plasterki kiwi i umieścić masę z serkiem. Całość wyrównać i ponownie posmarować kremem cytrynowym (tym razem jego warstwa powinna być grubsza) oraz obłożyć kiwi. Ciasto schłodzić w lodówce (minimum kilka godzin; ja pozostawiłam je na całą noc). Jeśli nie chcemy, aby lemon curd był
Di gotujetrawa cytrynowa, 600 g ryby morskiej (kręgosłup, głowa)*, 2 liście limonki, 1 – 2 chili, kawałek świeżego imbiru (2 cm), kawałek kopru włoskiego, kawałek pora, 1 marchewka, 1/2 pietruszki, kawałek selera, 400 g filetów rybnych (łosoś, troć, dorsz, turbot...) sok z 1 limonki, 70 ml mleka kokosowego, 50 g pokrojonej w julienne marchewki, 50 g pokrojonego w julienne selera, sól, cukier(...)Kawałki ryby włożyć do garnka, dodać rozerwane (aby oddały więcej aromatu) liście limonki, rozgniecioną trawę cytrynową, chili, pokrojony w plasterki imbir oraz warzywa. Lekko osolić. Gotować na małym ogniu, aż elementy ryby będą miękkie. Przecedzić wywar, dodać sok z 1/2 limonki, zagotować. Włożyć filety ryby, pokrojone na 1 cm szerokości paski. Gotować około 3-4 minut. Wyjąć rybę, wlać resztę
królestwo garów