This lemon tart is a french classic. I love that tangy taste and I hope you will like it too.Tatra cytrynowa to klasyka kuchni francuskiej. Uwielbiam ten kwaśny smak i mam nadzieję, że Wam też przypadnie do gustu.Ingredients for the pastry110g flour75g cold unslated butter1 tablespoon ice cold water1 small eggpinch of saltIngredients for the fillingZest from 2-3 lemons150ml
Kulinarna rozmowaPyszna wilgotna babka o cytrynowym smaku.Babka zachowuje długo świeżość dzięki dodatkowi serka homogenizowanego :)Składniki:3 jajka,200 g cukru,1 opakowanie cukru wanilinowego,150 g miękkiego masła lub margaryny,250 g waniliowego serka homogenizowanego,250 g mąki,1 opakowanie kisielu cytrynowego,4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,skórka starta z 1 cytryny,sok z 1 cytryny,garść rodzynek,2 łyżki
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaporcje) Składniki: 300 g filetów z białej mięsistej ryby, u mnie dorsz pokrojony w grubą kostkę 3 cm kawałek imbiru, obrany 2 ząbki czosnku 1 łodyga trawy cytrynowej, posiekana sok z 1/2 limonki 2 świeże czerwone papryczki chilli (lub więcej jeśli lubisz bardzo pikantne dania) 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 cebula, posiekana w drobną kostkę olej 2 chlusty sosu rybnego(...)smaku) 400 ml mleka kokosowego 100 ml wody sól posiekana kolendra do podania Przygotowanie: W celu zrobienia czerwonej pasty curry, zmiksuj blenderem imbir, czosnek, trawę cytrynową, sok z limonki, chilli, przecier pomidorowy z odrobiną oleju, tak by otrzymać konsystencję luźnej pasty. W dużym rondlu lub głębokiej patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę i smaż przez 5 minut. Następnie dodaj pastę curry
karmelowyProste wykonaniu ciasto, które zachwyca kolorem. Bitą śmietanę, którą najczęściej można spotkać w przepisach do tego ciasta zastąpiłam jogurtu naturalnym połączonym z galaretką cytrynową, dzięki temu ciasto jest orzeźwiające. Składniki: Ciasto 450 g mrożonego szpinaku szklanka cukru 4 jajka szklanka oleju 2 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia MASA 800 g jogurtu naturalnego 3 galaretki cytrynowe żurawina Szpinak rozmrozić
RAROSSAćwiartki 1 marchewka, plasterki (opcjonalnie) 1 liść kapusty pekińskiej (opcjonalnie) 2 liście kaffiru 3 suszone małe papryczki chilli 3 strąki kardamonu 1 łyżka pasty Tom Kha 2 łodygi trawy cytrynowej, zgniecione nożem 2 pieczarki, pokrojone w plastry 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżka sosu rybnego lub sojowego 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1/4 cytryny 1. W garnku lub woku rozgrzewamy olej(...)Wrzucamy papryczki i kardamon, smażymy przez 1 minutę i wyjmujemy. Wrzucamy imbir, czosnek, szalotkę i pieczarki. smażymy kolejną minutę. 2. Wlewamy wodę, dodajemy trawę cytrynową, kapustę i marchewkę. Gotujemy pod przykryciem 5 minut. 3. Wlewamy mleko kokosowe i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy pastę Tom Kha, kolendrę, cukier i sos rybny. Gotujemy pod przykryciem 10 minut. 4. Dodajemy
Tajskie smakigustu..Wanilia z cukru wanilinowego nadała słodkiego smaku..i przyjemnego aromatu.. 3 kg (obranej) cukinii 1 kg cukru cukier wanilinowy Wodzisław kilka goździków 3 łyżeczki kwasku cytrynowego W 1,5 litra zimnej wody rozpuścić kwasek cytrynowy. Cukinię obrać, usunąć pestki i pokroić w kostkę .Włożyć do gara (gliniak lub coś szklanego) i zalać wodą z kwaskiem.Obciążyć
Moje domowe kucharzenieFasolka szparagowa na zimę z przepisu babci :) Składniki na garnek o pojemności 5litrów Fasolka szparagowa 3/4 5-litrowego garnka Sól 1,5 łyżki Cukier 3 łyżki Kwasek cytrynowy szczypta W szklance wody rozpuścić cukier, sól i kwasek cytrynowy. Do garnka o pojemności 5 litrów wrzucić fasolkę, wlać zawartość szklanki i dopełnić wodą (do prawie pełna). Doprowadzić […] The post Fasolka
Kulinarne PrzebojeSoczysty łosoś w aromatycznym sosie pomidorowo-cebulowym. Składniki Łosoś świeży 400g, filet Oliwa z oliwek 5 łyżek Sos sojowy 2 łyżeczki Pieprz cytrynowy 1 łyżeczka Cytryna 3 plasterki Sos pomidorowo – cebulowy http://kulinarneprzeboje.pl/2014/01/18/sos-pomidorowo-cebulowy/ Wykonanie: Łososia oczyścić ze skóry, umyć, osuszyć. Z oliwy, sosu sojowego i pieprzu cytrynowego przygotować marynatę. Łososia namoczyć dokładnie w marynacie
Kulinarne Przebojepłaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2,5 szklanki mąki Ser: 0,5 kg sera białego 0,5 kostki margaryny 0,5 szklanki cukru 1 łyżka budyniu śmietankowego zapach cytrynowy 3 jajka Sposób wykonania: Margarynę, cukier, wodę, kakao i cukier waniliowy zagotować i ostudzić do lekko ciepłego. Dodać żółtka i wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem, dodać co ciasta. Białka(...)ciasto. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną zamrozić a drugą wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ser przekręcić przez maszynkę, dodać cukier, dodać budyń, kilka kropel zapachu cytrynowego i żółtka. Wyrobić ser. Białka ubić na sztywno i wymieszać delikatnie z serem. Ser wyłożyć na ciasto. Na wierzch zetrzeć ciasto na tarce o grubych oczkach. Piec
Cukiernia Pychotkigustu i zrobicie :-). Miłego dnia :-) 1. Makowiec z lekką budyniową pianką 2. Puszysty jabłecznik z nutą cytryny 3. Murzynek z kremem śmietankowo - cytrynowym 4. Ciasto łaciate 5. Ciasto Świętego Jakuba 6. Ciasto pianka cytrynowa 7. Piernik przekładany powidłami śliwkowymi 8. Kremówka 9. Ciasto
kruche babeczkiroku na Święta Wielkanocne, a raczej przed, staram się wypróbować przynajmniej jeden nowy przepis. Przyznam, że od wielu lat mój nr jeden na babkę się nie zmienił. Babka cytrynowa mojej mamy nie ma sobie równych. Przepis na cytrynową babkę pojawi się za kilka dni;) Drukuj Składniki 100 g masła 130 g cukru 2 jaja 130 g mąki pszennej
Rusty ForkPyszne ciastka cytrynowe rodem z Albanii w kształcie rombów .Wyobraź sobie złociste latawce unoszące się na wietrze. Pora na pierwszy kęs... Przepis na te pyszności znalazłam w książce "Wszystkie poranki świata" Wydawnictwa Buchmann Hiszpańskie tostados, szwedzkie kanelbullar, tureckie menemen, albańskie ravani, łotewskie rupmaize, argentyńskie alfajores albo włoskie brioszki – każdy kraj ma wyjątkowe smakołyki śniadaniowe. W tej przepięknie ilustrowanej książce(...)gotowania dodaj startą skórkę z cytryny. Do środka wyciśnij również sok z cytryny, po czym zdejmij syrop z ognia i ostudź. Ciasto pokrój w kwadraty lub romby, polej syropem cytrynowym przy pomocy łyzki i udekoruj wedle gustu. Z jabłkami ciastka są obłednie pyszne
Z Kuchni Do KuchniSkładniki : 1 kg białych winogron 1/2 laski wanilii szczypta kwasku cytrynowego 0,5 kg cukru 0,5 l wody 1 l spirytusu 95 % Sposób wykonania : W odę zagotuj, wystudź, wymieszaj ze spirytusem i odstaw na dobę. Winogrona dokładnie umyj, osusz, każdy owoc przekrój na połowę , lub lekko rozgnieć drewnianym tłuczkiem. Wrzuć do słoja, dodaj laskę wanilii pokrojoną na mniejsze(...)cukier całkiem się rozpuścił. Następnie przecedź owoce przez gęste sitko, dokładnie wyciśnij z nich sok np. za pomocą drewnianej pałki. Owoce wyrzuć, połącz oba płyny ze sobą , dodaj kwasek cytrynowy, wymieszaj. Trunek odstaw na około 3 miesiące w szczelnie zamkniętym słoju. Słój postaw w ciemne miejsce, tym razem nie wstrząsaj słojem. Naleweczka w tym czasie nam się pięknie wyklaruje
Przepisy i porady kulinarnekawy, herbaty, a nawet z mlekiem na pyszną, lekką kolację. SKŁADNIKI: 440g mąki pszennej 1 szklanka cukru 4 jajka 3/4 szklanki oleju 2 kubeczki jogurtu naturalnego (po 180g) aromat cytrynowy (kilka kropel) 1 łyżka proszku do pieczenia + dodatkowo 1 puszka brzoskiń i cukier puder, można do ciasta wykorzystać inne owoce. Z pewnością sprawdzę ten przepis jeszcze nie jeden(...)termoobieg. (Jeżeli nie macie takiej funkcji, piekarnik można nastawić na góra-dół). 2. Ubić białka dodając cukier. Po ubicie na gładką masę dodać żółtka. 3. Do masy dodać aromat cytrynowy, jogurt naturalny oraz olej. Wszystko dokładnie wymieszać mikserem. 4. Następnie przesiać mąkę do osobnej miseczki i dodać proszek do pieczenia. Do masy jogurtowej dodawać po 2 łyżki mąki wymieszanej
Serce zamknięte w formie pysznościjajka klasy M *można pominąć, jeśli lubicie mniej słodkie ciasta Na krem: 500 ml soku marchwiowo-bananowo-jabłkowego Smaki Victorii 1 budyń o smaku waniliowym bez cukru 1 galaretka cytrynowa Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę z sodą, dolewamy sok marchwiowo-bananowo-jabłkowy i ścieramy 2 obrane jabłka. Wstępnie mieszamy składniki łyżką. Następnie dodajemy rozpuszczony olej kokosowy, znów mieszamy. Kolejno wbijamy(...)wystudzenia. Przygotowujemy krem marchewkowy: W połowie szklanki soku rozrabiamy budyń. Resztę gotujemy, następnie dodajemy nasz rozrobiony budyń. Gotujemy mieszając jak normalny budyń. Zdejmujemy z ognia, dodajemy 1 galaretkę cytrynową i szybko i energicznie mieszamy całość. Odstawiamy na około 15 minut do przestudzenia. Następnie powoli łyżka po łyżce wykładamy nasz marchewkowy krem na wystudzone ciasto* Całość odstawiamy, aż polewa zgęstnieje
Słodkie okruszki