przepiórki, duża garść posiekanych ziół*, 4 ząbki czosnku, 1 trawa cytrynowa, skórka otarta z 1 cytryny, sól, tłuszcz do podsmażenia przepiórek**, 200 ml białego półwytrawnego wina, 200 ml bulionu drobiowego, łyżka zimnego masła, Przepiórki oczyścić, usunąć resztki piór, odciąć końcówki skrzydełek, odciąć kuper i szyjkę, przekroić wzdłuż na pół (przy okazji wycinając kręgosłup). Umyć, osuszyć. Trawę cytrynową i czosnek(...)posiekać, wymieszać z pozostałymi ziołami, skórką cytrynową i solą. Przepiórki natrzeć ziołami i odstawić na godzinę. Przepiórki podsmażyć na rumiano z obu stron, wlać wino i bulion, dusić do miękkości pod przykryciem (około 40 minut). Przepiórki wyjąć, do sosu dodać łyżkę zimnego masła i dokładnie wymieszać. Zdjąć sos z ognia. Podałam ze szparagami. *miętą, melisa, tymianek, ** u mnie smalec gęsi
królestwo garówDziś kolejny przepis na zastosowanie mleka kokosowego, które bardzo lubię ze względu na delikatny smak. W daniu, które proponuję, dominuje kokos, a przełamuję go jedynie zapachem i smakiem trawy cytrynowej z parapetu. Nie gryzie się z nimi reszta przypraw. Danie jest bardzo łatwe do wykonania i zajmuje tyle czasu, ile trwa gotowanie ryżu. Składniki (na 4-5 porcji(...)szklanki ryżu podwójna pierś kurczaka płaska łyżeczka słodkiej papryki w proszku sól, pieprz 1-4 trawy cytrynowe (w zależności od grubości) duża puszka mleka kokosowego pół cebuli olej Ryż ugotować bez soli w podwójnej ilości wody. W czasie gotowania ryżu pokroić pierś kurczaka w kostkę. Posypać papryką w proszku i pieprzem. Wymieszać. Podsmażyć kurczaka na rozgrzanym oleju. Przełożyć kurczaka
Weekendy w domu i ogrodzieTarta cytrynowa z bezą - to było moje postanowienie na niedzielę. Wszak każdy szanujący się bloger powinien jej stawić czoła. Od wielu osób słyszałam, że jest trudna, że łatwo ją zepsuć. Czy mieli rację? Według mnie nie taki diabeł straszny. Kruche ciasto, domowy lemon curd i piękna cytrynowa beza - co tu może się nie udać? Przepis jest banalnie prosty, a jedyna(...)ilość lemon curd niż jest potrzebna do ciasta. Szczelnie zamknięty słoiczek z tym smakołykiem może stać w lodówce nawet do dwóch tygodni, a mi zamarzyły się muffiny z nadzieniem cytrynowym. Ale przejdźmy do rzeczy - jak już pisałam, przygotowanie ciasta jest banalnie proste. Później pozostaje pilnowanie piekarnika i pozostawienie naszej pięknej tarty na 2 godziny w lodówce. I uwierzcie
W poszukiwaniu inspiracjiośmiorniczek baby, 200 g kalmarów baby, 12 krewetek, 250 g tagliatelle, 250 g pomidorków koktajlowych, 1 cm imbiru świeżego, 1 chili, 5 cm trawy cytrynowej, sok z cytryny, 1 ząbek czosnku, oliwa, 2 dymki ze szczypiorem, 50 ml białego wytrawnego wina, sól kolendra Ośmiorniczki i kalmary oczyścić. Ośmiorniczki zblanszować we wrzącej wodzie, wyjąć, przełożyć do zimnej wody, osuszyć(...)Tuby kalmarów przeciąć wzdłuż na pół i ponacinać (od strony wewnętrznej) w kratkę. Posiekać trawę cytrynową i chili. Imbir obrać ze skórki i zetrzeć. Czosnek rozetrzeć. Trawę cytrynową, imbir, chili, czosnek włożyć do miski, dodać sok z cytryny, oliwę – wymieszać. Marynatę podzielić. Ośmiorniczki wymieszać z marynatą. Kalmary i ogony krewetek wymieszać z marynatą. Odstawić na 20 minut. Cebulki dymki pokroić
królestwo garówćwiartki z kurczaka mieszanka warzyw chińskich (ja użyłam gotową mrożonkę) chili imbir (ja starłam suszony w kawałku, ale może być mielony) szczypta mielonej przyprawy Kaffir lime lub trawy cytrynowej szczypta suszonej mięty curry lub kurkuma sól, pieprz łyżeczka sosu sojowego Tao Tao Przygotowanie: Umyte udka solimy (delikatnie), pieprzymy i wedle uznania posypujemy z obu stron wymienionymi wyżej przyprawami. Zostawiamy(...)przykrycia opiekam jeszcze 15 min, żeby skórka zrobiła się chrupiąca. Można upiec wcześniej, a potem podgrzać bez przykrycia - efekt ten sam ;). Jeśli nie masz w domu trawy cytrynowej ani przyprawy Kaffir lime - przyprawione udka skrop cytryną lub posyp pieprzem cytrynowym - mięso uzyska podobny posmak. Danie doskonale komponuje się z ryżem smażonym lub gotowanym, a prezentuje się
Kuchnia po mojemuzamieszałam w przepisie. Tym razem na warsztacie było szwajcarskie ciasto marchewkowe. W oryginalnym przepisie są orzechy laskowe i kirsh, a ja uzyłam moich ulubionych orzechów włoskich i włoskiego likieru cytrynowego limoncello. Ciasto wyszło rewelacyjne! No i zdrowe, bo ma mało mąki, dużo orzechów i marchwi. Można bezkarnie wsuwać:) Składniki 4 jajka 250 g mielonych orzechów włoskich 250 g drobno(...)startej marchwi 150g cukru skórka otarta z 1 cytryny łyżka likieru cytrynowego łyżka soku z cytryny 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta soli 4 płaskie łyżki mąki łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać cynamon, sok z cytryny, likier, skórkę cytrynową oraz marchew i orzechy. Wszystko dobrze wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, białka
Kulinarne Inspiracjeżółtka 1 kieliszek spirytusu 1 1/2 kg mąki pszennej 2-3 l oleju Polewa czekoladowa: 1/2 kostki masła 1 szklanka cukru 3-4 łyżki mleka 1 łyżka kakao Polewa cytrynowa: sok z 1 cytryny cukier puder Dodatkowo: posypka cukrowa Wykonanie: Drożdże rozprowadzam w ciepłym mleku, dodaję 2 łyżki cukru. Wszystko wymieszam, zasypuję mąką po wierzchu, narywam ściereczką i odstawiam(...)układam na ręcznikach papierowych by osączyć nadmiar tłuszczu i lekko studzę. Wszystkie składniki polewy czekoladowej wkładam do garnuszka i podgrzewam do rozpuszczenia się cukru i połączenia składników. Składniki polewy cytrynowej ucieram na gładko. Część pączków zanurzam w polewie czekoladowej, a część w cytrynowej. Wszystkie doughnuts dodatkowo dekoruję posypką cukrową i odstawiam by polewa lekko stężała
Ciasteczkowy Potwórmasła 165 g drobnego cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia sok z dwóch dużych cytryn - zostawić odrobinę soku do skroplenia babki po upieczeniu opcjonalnie pół łyżeczki aromatu cytrynowego jeśli lubicie mocno intensywny smak cytryny skórka z 2 cytryn- tylko żółta skórka- uważamy by nie zetrzeć białej warstwy ponieważ skórka wtedy będzie gorzka Dekoracja: Lukrowa polewa cytrynowa(...)roztopić na małym ogniu, Po roztopieniu, delikatnie ostudzić i przestudzone, płynne dodać do masy. 6. Ubijać na małych obrotach dodać sos z cytryny, skórkę z cytryny i opcjonalnie aromat cytrynowy 7. Gotową, płynną masę przelać do formy na babkę. Piec: 45-80 min w temperaturze 180 stopni, aż do momentu gdy babka się zarumieni. Sprawdzić czy babka się upiekła patyczkiem
KreatywnePinyostatni egzamin i mogę odbierać świadectwo ukończenia podyplomówki :)) Ale nie o studiach tutaj miała być mowa. Dzisiaj wpadam tylko na chwilę, z przepisem na bardzo śmietankowo-truskawkowe lody z cytrynowym pieprzem . Uwierzcie mi, pieprzu w lodach nie czuć ale podkreślają smak truskawek :) Warto spróbować :) Lody te otwierają u nas sezon na domowe lody, więc szykujcie się na kolejne przepisy :) 'lody(...)śmietanowo - truskawkowe z cytrynowym pieprzem ' Składniki: - 1 szklanka śmietany kremówki (UHT*) - 1 szklanka tłustego mleka - 5 żółtek - 80g cukru + 3 łyżki - laska wanilii - 500g truskawek - 2 łyżki soku z cytryny - cytrynowy pieprz (3/4-1 łyżeczka) Truskawki odszypułkować, zasypać 2-3 łyżkami cukru, dodać sok z cytryny i pieprz . Wymieszać i odstawić do lodówki. Śmietanę i mleko umieścić w garnku, dodać przekrojoną
CookYourselfMAZUREK CYTRYNOWY (Z LEMON CURD) Moja druga propozycja na wielkanocny mazurek. Tym razem w cytrynowej wersji, z lemon curd. Ten pyszny, cytrynowy krem zrobiłam tym razem na odrobinie oleju, aby uniknąć dodatku kolejnej porcji masła, która i tak już znajduje się w spodzie ciasta. Taki lemon curd jest równie pyszny, a na pewno zdrowszy i mniej kaloryczny, ale jeśli jesteście
Słodko-Słony Świat IlonyWielkanoc tuż tuż... Zapraszam więc na kolejny świąteczny przepis. Dziś będzie na słodko, tym razem jest to baba cytrusowa, czyli ucierana babka pomarańczowa z cytrynowym lukrem. Bardzo prosta w przygotowaniu, pamiętajcie tylko, że wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Na blogu znajdziecie też inne baby: Babka cytrynowa z polewą czekoladową Babka majonezowa Prosta pomarańczowa babka Czas przygotowania: 60 minut Proporcje(...)jest gotowe. Po upieczeniu ciasto studzimy przez 10 minut, przy lekko uchylonych drzwiczkach. Gdy babka całkowicie wystygnie szykujemy lukier. W miseczce ucieramy cukier z sokiem cytrynowym, na koniec dodajemy kropelkę barwnika. Jeszcze raz dokładnie mieszamy i polewamy nim babkę
Kulinarne przygody Gatitywinogronami to ciasto, które swoim wyglądem przywołuje wiosnę :) Składniki: 100 g herbatników 2 duże jogurty naturalne (2 x 370 g) 1 mały jogurt naturalny (200 g) 4 galaretki cytrynowe 2 galaretki agrestowe 2 galaretki o smaku kiwi Galaretki cytrynowe rozpuścić w 2 szklankach wrzącej wody. Ostudzić. Jogurty naturalne wlać do miski, dodać pokrojone w plasterki banany i powoli wlać ostudzoną(...)galaretkę cytrynową. Za pomocą trzepaczki składniki delikatnie ze sobą połączyć. Spód blachy wyłożyć herbatnikami, a następnie na to wylać połowę masy jogurtowo-bananowej. Blachę wstawić do lodówki, aby masa stężała. W międzyczasie galaretki o smaku kiwi rozpuścić w 3 szklankach wrzącej wody i ostudzić. Gdy jasna masa stężeje - to wylać na nią galaretkę o smaku kiwi. Ponownie całość wstawić
Ugotowaćzdrowe . składniki na 6 porcji 3 tacki pakowanej włoszczyzny ( marchew ,pietruszka, seler, por, kapusta, włoska, cebula) filet z kurczaka 2 łyżki oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku pieprz cytrynowy sól przepis Marchew, pietruszkę i seler ścieramy na tarce o dużych oczkach .Pora i cebulę drobno kroimy , kapustę włoską szatkujemy. Całą włoszczyznę wrzucamy na patelnię i dusimy na tłuszczu(...)małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Doprawiamy solą , pieprzem cytrynowym i czosnkiem granulowanym .Gdy jarzyny zmiękną odstawiamy patelnię z ognia. Fileta z kurczaka przekrawamy na 6 części . Na wycięty w prostokąt kawałek foli aluminiowej nakładamy uduszone jarzyny, na to kładziemy fileta z kurczaka, doprawiamy go solą i pieprzem cytrynowym , na wierzch kładziemy kolejną porcję jarzyny. Folię aluminiowa zwijamy zabezpieczając
Smakowite DaniaPrzeglądając książki o gotowaniu natknęłam się na przepis o placku cytrynowym. Myślę, że jest to również dobra alternatywa dla tradycyjnych wielkanocnych wypieków. Patrząc na samo zdjęcie w książce ślinka mi pociekła. Postanowiłam więc takie samo ciasto upiec. Składniki: 4 duże jajka 1 szklanka cukru pudru kostka masła 2 szklanki mąki pszennej czubata łyżeczka proszku do pieczenia sok i skórka otarta(...)dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Gotową masę wylewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 160 st.C - 35-40 minut. Jak ciasto ostygnie polewamy lukrem cytrynowym (1 szklankę cukru pudru mieszamy z sokiem z 1 cytryny). Posypujemy kandyzowaną skórką cytrynową (przepis tutaj ). Smacznego
tojestpyszne.blogspot.comSmacznego! Po przycięciu budleja narobiła kwiatów:) Mniej niż rok temu ale za to jakie wielkie. A przy okazji mała ogrodowa prywata. Wczoraj rzuciłam się w końcu na przycięty tymianek cytrynowy. Dwa odcinki "Men at work", jeden "Downton Abbey" i "The Edible Garden" później miałam pełen słoiczek intensywnie pachnących, suszonych listków. Jak również wiązankę gałązek, które się nie zmieściły(...)słoiczek wystarczy z nawiązką- może ktoś z okolic Wrocławia ma ochotę poskubać listki i przyprawić coś tymiankiem cytrynowym? Na przykład cytrynowe szortbredy ? Taki pęczek mam do oddania
les mirabelles