tofu 1,75 l bulionu drobiowego 300 ml mleka kokosowego 1/2 słoiczka czerwonej pasty curry (około 60 g) 1/2 małej papryczki chili świeży imbir (wielkości kciuka) 2 trawy cytrynowe 2 szalotki 3 duże ząbki czosnku 20 g orzechów nerkowca 1 łyżka kurkumy 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki sosu rybnego 1 łyżeczka cukru palmowego (opcjonalnie trzcinowego) olej do smażenia(...)kolendra do posypania limonka do skropienia zupy Przygotowanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Trawę cytrynową obieramy, odcinamy część u nasady pędu (którą wykorzystujemy), rozbijamy lekko tłuczkiem i bardzo cieniutko kroimy. Imbir ścieramy na tarce o dużych oczkach (lub kroimy), szalotki siekamy. Papryczkę chili i czosnek
Oryginalny smakDzisiaj zapraszam na serniczki truskawkowo-cytrynowe. Za oknem żar, ale ten deser nie wymaga pieczenia, więc śmiało możemy sobie na niego pozwolić...polecam. Składniki na 4 porcje: 300 g serka waniliowego homogenizowanego 1 galaretka cytrynowa 1 łyżeczka żelatyny 1 łyżeczka cukru pudru 10 dużych truskawek 5 kostek twardej czekolady garść listków mięty kilka gałązek melisy Sposób przygotowania: Galaretkę przyrządzić(...)drobniutko pokrojoną miętą. Na dno filiżanek lub miseczek wylać galaretkę i wstawić do lodówki aby w międzyczasie zastygła...części z serem nie wstawiamy do lodówki. Na zastygniętą warstwę galaretki cytrynowej ułożyć pokrojone truskawki i zakryć je masą serową. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Wyjąć galaretki z miseczek wstawiając je na chwilkę do miseczki z gorącą wodą. Ułożyć
Gosia gotujeLemoniada... Słodka, kwaśna, cytrynowa. Pyszna, tradycyjna, domowa. Niezapomniany smak dzieciństwa. Polecam! Składniki: 5 cytryn; 440 g białego cukru; 750 ml zimnej wody. Sposób przygotowania: Cytryny dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą. Osuszyć. Wycisnąć z nich sok. Skórki z cytryn przełożyć do garnka. Zalać 750 ml zimnej wody. Gotować przez około 15 - 20 minut, aż staną się miękkie. Po tym czasie wodę(...)własnym smakiem. Mi ten syrop wystarczył na 4 litry lemoniady - słodkiej, ale nie bardzo słodkiej. Taką lemoniadę można także stosować, bez rozcieńczania, do herbaty, zamiast plasterka cytryny czy kwasku cytrynowego. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni MiejskaZdecydowaliśmy się na : PRZYSTAWKA: JA : MELANZANE AL FORNO P : PÂTÉ Z KURZYCH WĄTRÓBEK DANIA GŁÓWNE : JA : COQ AU VIN P : PSTRĄG PIECZONY Z BATATAMI I MARTINI DESERY: JA : TARTA CYTRYNOWA P : CRÈME BRÛLÉE ______________________________________________________________________________________________________ NASZA OFERTA : Obejmowała 3-daniową kolację wraz z winem w cenie 109,99 zł Tutaj dostępna: http://www.groupon.pl/oferty/krakow/restauracja-aubergine/53315071 ______________________________________________________________________________________________________ Nie musieliśmy długo czekać,kiedy na stół wkroczyły(...)bardzo smaczne! ______________________________________________________________________________________________________ Z pełnymi brzuchami ( tzn. mój był już pełny :D ) wyczekiwaliśmy deseru. Wiecie, że to ten punkt całego obiadu, na który zawsze czekam z największym utęsknieniem :D TARTA CYTRYNOWA Z SOSEM MANGO – ajjj! Fantastyczne kruche ciasto, pokryte cytrynowym kremem i kruchą bezą, której słodycz fantastycznie komponowała się z kwaśnym smakiem cytryn. Do tego sos z mango – niebo
Ostra na SłodkoSkładniki : 50 dgk mielonego białego twarogu 25 dkg miękkiego masła 3 żółtka 3/4 szklanki cukru pudru 10 dkg rodzynek 1 galaretka cytrynowa lub pomarańczowa 1 galaretka truskawkowa kilka dużych dojrzałych świeżych truskawek biszkopty lub cienki biszkopt Sposób wykonania : Galaretkę cytrynową rozpuścić w 1 szklance wrzącej wody, odstawić , aby ostygła. Galaretkę truskawkową rozpuścić według przepisu na opakowaniu. W lecie można(...)pudrem na puszystą masę. następnie dodajemy po jednym żółtku i dalej ucieramy. Do utartej masy dodajemy ser, dokładnie ucieramy ( miksujemy ) na jednolitą masę. Pod koniec ucierania wlewamy tężejącą galaretkę cytrynową i mieszamy, aby galaretka dokładnie połączyła się z masą serową. Wsypujemy namoczone wcześniej rodzynki we wrzątku i lekko mieszamy. Spód dużej tortownicy wykładamy biszkoptami jeden obok drugiego lub kładziemy upieczony
Przepisy i porady kulinarneBazą tej niezwykłej zupy jest pasta sporządzona z roztartych w oleju sojowym: trawy cytrynowej, szalotki, kłącza galangalu, chili, czosnku, suszonych krewetek oraz liści i soku limonki. Gotową pastę możecie kupić za kilka złotych w sklepie z orientalną żywnością. D dodaje się kilka łyżeczek na garnek. Zupę tom yum możecie spotkać w różnych wersjach - z krewetkami, z kurczakiem(...)ziarna kukurydzy ze świeżej kolby, a podaję z makaronem ryżowym. Imbir (po lewej) i galangal Składniki (na średniej wielkości garnek): 2-3 łyżki pasty tom yum 2 łodygi trawy cytrynowej 3 liście limonki (kaffiru) 1 szalotka kilka pochwiaków (jeśli ich nie dostaniecie, dodajcie inne grzyby, np. mun lub shitake) sok z połowy limonki 1 łyżka brązowego cukru 2 plasterki galangalu
W SMAKstanie, lepiej ją wyrzućmy. Podobnie należy postąpić z tymi muszlami, które nie otworzą się podczas gotowania. Swoje mule przygotowałem z dodatkami typowymi dla kuchni... tajskiej - z mlekiem kokosowym, trawą cytrynową, liśćmi limonki i pastą curry. Składniki (dla 2 osób): 1 kg świeżych muli 2 dymki ze szczypiorem 1 pęd świeżej trawy cytrynowej 6 liści limonki (kaffiru) pół szklanki białego wytrwanego(...)wina 2 łyżeczki żółtej pasty curry pół szklanki mleka kokosowego Sposób przygotowania: Do garnka wlać wino i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i dodać rozgnieciony pęd trawy cytrynowej, liście limonki i posiekaną dymkę. Gotować bez przykrycia do czasu, aż wino prawie wyparuje. Gdy to się stanie, wrzucamy oczyszczone szczoteczką pod bieżącą wodą omułki i przykrywamy. Gotujemy 6 minut
W SMAKrybę znajdziemy w angielskiej "fish and chips". W Portugalii i jej byłej kolonii Brazylii dorsz tradycyjnie podawany jest w Wigilię. Mojego dorsza zapiekłem w piekarniku, a podałem z sosem cytrynowym, który dobrze pasuje do większości ryb oraz z pieczonymi łódeczkami z ziemniaka. Składniki (dla 2 osób): polędwiczki z dorsza (500 g) 1 łyżka masła klarowanego świeżo mielony czarny pieprz sól(...)czubata łyżki masła klarowanego 2 łyżki mąki pszennej sok z 1/2 cytryny szczypta tymianku sól (ewentualnie) ok. 2/3 szklanki gorącej wody na ziemniaczane łódeczki: 6 ziemniaków sól pieprz cytrynowy tymianek Sposób przygotowania: Ziemniaki dokładnie umyć, ale nie obierać. Zalać wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 10 minut, tak by były miękkie z zewnątrz, ale nie całkowicie ugotowane. Sprawdzimy
W SMAKCudowny napój cytrynowy, to nic innego jak ciepła woda z dodatkiem świeżo wyciśniętego soku z cytryny, który powinniśmy pić rano na czczo. A dlaczego warto go pić ? Tego dowiecie się poniżej. Dosłownie kilka chwil w kuchni wystarczy, aby wspomóc nasz organizm przed trudami dnia codziennego i dostarczyć mu porządny zastrzyk energii. Pamiętajmy, aby zawsze bardzo dokładnie myć(...)cytryny przed użytkiem, żeby pozbyć się całej chemii, którą są pryskane przed transportem. Cudowny napój cytrynowy Składniki: 1 szklanka ciepłej* przegotowane j wody 1-2 łyżki soku z cytryny * Woda nie może być gorąca, bo zbyt wysoka temperatura zabija witaminę C. Wykonanie: Do wody wlewamy sok z cytryny, mieszamy i od razu pijemy. Dlaczego warto codziennie rano
Kulinarne przygody Gatitypączkach), a bezy akurat nie są najbardziej pożądane. Babeczki pieczone w formie do mini muffinek wyglądają ślicznie, a smakują po prostu obłędnie! Intensywnie czekoladowe, lekkie i delikatne, z chrupiącą, cytrynowo-migdałową kruszonką. Tak jak czekoladę z pomarańczą uwielbiam, tak z cytryną jadam raczej rzadko. Nie pytajcie dlaczego, bo nie wiem. To przecież świetne połączenie! Czekolada, ciężka i intensywna, wzbogacona orzeźwiającą(...)cytrynową nutą, smakuje wybornie. Ciężko się oprzeć takiemu połączeniu, szczególnie, gdy zostało zamknięte w formie maleńkich ciasteczek, w sam raz na raz . Przepis Erica Lanlarda z jego Czekolady . Czekoladowe finansjerki z cytrynowo-migdałową kruszonką Składniki: (na 24 sztuki) 40 g ciemnej czekolady (70%) 75 g masła 50 g mielonych migdałów 80 g cukru 40 g mąki orkiszowej 4 białka
Pożeraczka, czyli raz adobrzedzień spędzam pod kocem z miseczką marchewkowo pietruszkowego kremu z mleczkiem kokosowym. Zupa jest delikatna, a zarazem wyrazista w smaku i rozgrzewająca, a to za sprawą imbiru i pieprzu cytrynowego. Polecam na te najbardziej mroźne dni ;) 2 l bulionu drobiowego 5 nie dużych marchewek 2 pietruszki 1 czerwona cebulka mleczko kokosowe 165 ml sól, pieprz 2,5 łyżeczki imbiru(...)łyżeczki pieprzu cytrynowego 4 łyżki słodkiej śmietanki kremówki 30% Marchewki i pietruszki kroimy na cząstki i gotujemy w bulionie aż całkiem zmiękną. Międzyczasie podsmażamy cebulkę na maśle i dodajemy do bulionu. Gdy warzywa będą miękkie miksujemy na krem w robocie kuchennym. Następnie dodajemy przyprawy, imbir, pieprz cytrynowy, sól, pieprz czarny oraz mleczko kokosowe i śmietankę kremówkę
noteskulinarnyfigaświetnym pomysłem np. na rodzinny, niedzielny obiad. Polecam! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * duża polędwiczka wieprzowa – 1 szt * bulion warzywny – ok. 300 ml * duża cebula – 1 szt * skórka cytrynowa – 1 szczypta * orzechy włoskie – 40 g * suszone pomidory – 50 g * śmietana 30% – 200 ml * miód – 1 łyżeczka * musztarda Dijon – 2 łyżeczki * sól , pieprz(...)plastry. Na głębokiej patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy, przesmażamy pokrojoną cebulę, dodajemy mięso – przesmażamy z każdej strony, a następnie podlewamy bulionem. Dusimy na wolnym ogniu, a następnie dodajemy skórkę cytrynową, pokrojone suszone pomidory oraz podprażone na osobnej patelni i posiekane orzechy – mieszamy i dusimy do miękkości. Całość zalewamy śmietanką, dusimy ok. 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem , dodajemy miód
Ostra na Słodkomogą je jeść nasze małe pociechy. Dzisiaj wariacja kaszy manny na mleku z morelami. Myślę, że całość komponowała się idealnie. Morelowy deser z kaszą manną i skórką cytrynową SKŁADNIKI: 1 kg moreli cukier 1 l mleka 8 łyżek kaszy manny skórka cytrynowa mięta do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Morele pestkujemy, przekładamy do rondla, (dwie sztuki odstawiamy do dekoracji), podlewamy szklanką(...)dodajemy kaszę mannę i gotujemy dodając cukier - opcjonalnie wg uznania. Ugotowaną kasze mannę przekładamy na mus. Odłożone morele kroimy w cieniutkie plasterki i dekorujemy nimi deser, posypujemy skórką cytrynową i świeżą miętą
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiwłaśnie taką pieczoną w folii. Rybka ta wychodzi bardzo mięciutka i delikatna. Moim ulubionym dodatkiem do pstrąga jest cytryna, wykorzystuję do przyprawiania jego zarówno świeżą cytrynę jak i pieprz cytrynowy. Pstrąg z cytryną SKŁADNIKI: 2 świeże wypatroszone pstrągi 1 cebula 1 cytryna pieprz cytrynowy natka pietruszki PRZYGOTOWANIE: Pstrąga myjemy i osuszamy. Następnie nacieramy dokładnie w środku i na zewnątrz pieprzem(...)cytrynowym. Natkę pietruszki myjemy i wkładamy do środka ryb. Ryby (każdą osobno) układamy na folii aluminiowej. Cytrynę kroimy na połówki i jedną połówką skrapiamy ryby. Drugą połówkę kroimy na plasterki. Cebulę obieramy i kroimy na kawałki. Na rybach układamy plasterki cytryny i kawałki cebuli. Zawijamy w folię i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki