części łodyg. Ważne jest też, by dobrze odsączyć rabarbar przed położeniem na cieście. Drożdżówki z rabarbarem Składniki: ciasto drożdżowe 250g + 1 łyżeczka mąki pszennej 50g masła 50g + 1 łyżeczka cukru 15g drożdży świeżych 2 żółtka 125ml mleka nadzienie 150g rabarbaru 2 łyżki cukru kruszonka 30g mąki pszennej 15g cukru pudru 15g masła białko do posmarowania drożdżówek Wykonanie: - składniki na ciasto(...)powinny mieć temperaturę pokojową - drożdże rozkruszyć, dodać 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę mąki, zalać kilkoma łyżkami ciepłego mleka, pozostawić do wyrośnięcia - masło roztopić i pozostawić do ostygnięcia - żółtka utrzeć z cukrem, dodać przesianą mąkę, resztę mleka i wyrośnięty rozczyn, wymieszać składniki i zacząć wyrabiać ciasto - dodać masło, wyrabiać przez kilka minut, aż ciasto będzie elastyczne i zacznie odchodzić
Smakołyki Berenikijest to bardzo smaczny i stosunkowo prosty w przygotowaniu dodatek do ciast i deserów. Pierwowzorem wszystkich kremów jest lemon curd, czyli krem cytrynowy, przygotowywany na bazie żółtek (lub jajek), cukru, masła i cytryn. W kremie rabarbarowym cytrynę zamieniamy na mus rabarbarowy. Im bardziej czerwone łodygi rabarbaru wykorzystamy, tym bardziej różowy otrzymamy krem. Ciasto kruche z kremem rabarbarowym (rabarbarowym curdem) Składniki(...)krem rabarbarowy (rabarbarowy curd) 300g czerwonych łodyg rabarbaru 10 łyżek cukru 4 żółtka szczypta soli 1-2 łyżki soku z cytryny 40g zimnego masła 50ml wody ciasto kruche 135g mąki pszennej 115g masła 50g cukru szczypta soli Wykonanie: KREM RABARBAROWY - rabarbar oczyścić, nie obierać, pokroić na kawałki (1-2cm), przełożyć do rondla, zasypać 3 łyżkami cukru i odstawić
Smakołyki Berenikiwysoką notę - a Jemu trudno dogodzić...więc...:) Źródło:MojeWypieki SKŁADNIKI na ok 27 sztuk: 500 g mąki pszennej 5 dag drożdży świeżych lub 25 g suchych 50-75 g cukru 250 ml mleka 3 żółtka 1 całe jajko 50 g masła roztopionego małe opakowanie cukru waniliowego lub mniej niż połowę laski wanilii niecały kieliszek spirytusu ( ja miałam domową wiśniówkę(...)spirytusie dosyć mocną więc dodałam zamiast spirytusu) sok i skórka z 1/2 cytryny 1/4 łyżeczki soli Ponadto: tłuszcz do smażenia ( ja użyłam 4,5 kostki smalcu) konfitura do nadziewania cukier puder lukier (1 szklanka cukru pudru zmiksowana z 3 łyżkami gorącej wody + skórka pomarańczowa) Zrobić rozczyn z drożdży roztartych z łyżką cukru ( jeśli używamy świeżych), 10 dag mąki
Blondynka GotujeCIASTO MIODOWE: 30 dag mąki pszennej 15 dag cukru 15 dag margaryny 1 jajko 1 łyżeczka sody 2 łyżeczki miodu Margarynę, cukier i miód roztopić w rondelku. Jak masa ostygnie dodać do mąki, sody i jajka. Zagnieść ciasto, podzielić na dwie części i upiec dwa placki w dużej blaszce. Ciasto rozgniatamy palcami w blaszce, bardzo źle się wałkuje. Piec(...)minut (max 30 min) w temperaturze ok.180 stopni. BISZKOPT Z 4 JAJEK: 4 jaja szczypta soli 1/2 łyżeczki octu 1/2 szklanki i łyżeczka cukru 4/5 szklanki mąki pszennej (w tej ilości ma być 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 białka oddzielić od żółtek. Dodać szczyptę soli i 1/2 łyżeczki octu. Białka ubić na sztywno. Wsypać
Blondynka Gotujeczekoladowy na kanapki dla dzieci. ale w wersji bez likieru amaretto. Naleśniki są pyszne i mocno sycące. Ciasto naleśnikowe: 2 jajka mąka pszenna mleko woda mineralna gazowana 2 łyżeczki cukru cukier waniliowy szczypta soli odrobina oleju Nie podałam proporcji, ponieważ naleśniki zawsze robię "na oko". Jak ciasto jest za rzadkie dodajemy mąkę, a jak za gęste dolewamy mleka. Za dużo(...)cukru też nie dodajemy, bo będą się przypalać. Składniki mieszamy trzepaczką albo mikserem. Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni posmarowanej odrobiną oleju. Krem Tiramisu: 2 jajka, oddzielnie żółtka i białka 250 g serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru Jajka wyparzamy w gorącej wodzie! Żółtka ucieramy z 3 łyżkami cukru pudru na puszysty krem przez około 5 minut. Dodajemy serek
Blondynka Gotujeforum cin cin. Ciasto kawowe (Kawowiec) Temperatura pieczenia: 180 o C | Czas pieczenia : 30-40 min. | Blacha : 20 x 30 cm. Ciasto 6 jajek 1 i 1/3 szkl. cukru 4 łyżki wody 2 niepełne szkl. mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kawy mielonej Krem 1/2 litra mleka 2 łyżki mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 cukier waniliowy(...)łyżki cukru kostka masła 3-4 łyżki kawy rozpuszczalnej Przygotowanie Ciasto. Białka ubić, miksując dodać cukier, żółtka i wodę. Na koniec dodać mąkę, proszek i kawę i już tylko delikatnie wymieszać. Piec w temp 180 stopni ok 30-40 min Krem. Ugotować budyń z mleka, cukru i mąk (1 szkl. mleka zagotować a w drugiej rozrobić mąkę i cukier). Utrzeć
coolinarnastrefa.blogspot.comblachę 28x40 Temp. pieczenia 160 C - sernik Temp. pieczenia 160 C - spód Składniki na ciasto: 1 szkl. mąki tortowej 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej 2 jajka 1/2 szkl. cukru 1/2 kostki margaryny ( 125 g ) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej. Mąkę tortową z ziemniaczaną przesiewamy z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Margarynę(...)temp. pokojowej ucieramy z cukrem na krem , następnie dodajemy jajka, i po łyżce mąkę z dodatkami. Gotowe ciasto wylewamy do foremki o wymiarach 28x40 . Piec ok. 20 minut w temp. 160 C. Masy serowej wychodzi bardzo dużo , dlatego polecam dużą blachę. Masa serowa 1 kg sera 3 razy zmielonego ( użyłam sera z wiaderka ) 8 jajek 2 szkl. śmietanki kremówki
Słodkości i nie tylkodrzewa" Efekt końcowy zaskoczył mnie samą ;) nie spodziewałam się , że będę nim tak zachwycona :) Nie znacie ? to koniecznie wypróbujcie . Naprawdę warto :) Foremka : 25 x 40 Składniki: Ciasto: 1/2 szkl. cukru 100 g zmielonych orzechów włoskich 100 g zmielonych dowolnych orzechów 100 g wiórków kokosowych 50 g rodzynków 8 białek 3 żółtka 1 łyzka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)Krem: 1 puszka brzoskwiń 1/2 szkl. cukru pudru 300 g masła 5 żółtek 2 op. budyniu śmietanowego z cukrem ( użyłam bez cukru ) 2 łyżki cukru Ponadto: 2 małe paczki delicji pomarańczowych 2 op. galaretki brzoskwiniowe spirytus do nasączenia ( dodałam rumu ) tłuszcz do blaszki papier pergaminowy Sposób przygotowania: Ciasto : Białka ubijamy na sztywna masę. Ciągle ubijając dodajemy cukier i żółtka
Słodkości i nie tylkowarto :) Tortownica wymiary średnica 22 cm Temp. pieczenia 175 st. Czas pieczenia ok. 20 minut Składniki : 2/3 szkl. zmielonych migdałów 1 łyżka grubo posiekanych migdałów 1/2 szkl. cukru pudru + 1 łyżka 2 i 1/2 łyżki mąki 3 jajka 1/4 szkl. brązowego cukru 250 g śmietany 30 % 180 g tłustego sera śmietankowego (zaw. tłuszczu ok. 24% - użyłam serków Philadelphia(...)łyżek cukru 1,5 łyżeczki żelatyny ( dodałam 2 łyżeczki , aby masa była bardziej ściągnięta) 1 puszka gruszek w syropie ( użyłam 4 świeże gruszki) szczypta soli do dekoracji 3 kostki czekolady deserowej Krok po kroku - wykonanie Jajka rozbijamy , białka oddzielamy od żółtek, po czym wrzucamy do większej miski i miksujemy na pół sztywno.Wsypujemy brązowy cukier . Składniki ubijamy
Słodkości i nie tylkozdarza się w niektórych tortach. Czy mi się udało ? nie skromnie przyznam, że chyba tak , ale oceńcie sami :) Tortownica : średnica 26 cm Składniki : Jasny biszkopt: 4 jajka 4 łyżki cukru 1 op. cukru waniliowego ( 8g) 3 łyżki mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ciemny biszkopt: 6 jajek 6 łyżek mąki tortowej 2 łyżki kakao(...)łyżeczki proszku do pieczenia Masa chałwowa: 2 szkl. mleka 200 g masła 250 g chałwy 3 żółtka 1op. cukru waniliowego (16g) 2 łyżki cukru pudru 5 łyżek kwaśniej śmietany ( 12%) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej Ponadto : tłuszcz do wysmarowania foremki 100 g sezamu gorzka czekolada orzechy włoskie Sposób przygotowania Jasny biszkopt: Jajka, cukier i cukier
Słodkości i nie tylkozabraknąć w Boże Narodzenie. Zatem do pracy :) Składniki na 2 ciasta o długości ok. 35 cm Ciasto: 100 g drożdży ok. 1 szkl. mleka 6 żółtek sól 1 szkl. cukru 1 cukier waniliowy ( 16g) 150 g masła 1 kg mąki Masa makowa: 500 g maku 50 g masła 150 g cukru 2 jajka 50 g skórki pomarańczowej 50 g rodzynek(...)orzechów włoskich 4 łyżki miodu Lukier: 12 łyżek cukru pudru 1 łyżka gorącej wody 1/2 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem i 1 łyżką cukru. Odstawić w ciepłe miejsce. Do przesianej mąki dodać szczyptę soli, żółtka utarte z cukrem i cukrem waniliowym, stopione i wystudzone masło oraz zaczyn. Wyrobić na gładkie ciasto i odstawić w ciepłe
Słodkości i nie tylkoWszystkich Smakoszy Kawy :) Składniki: Biszkopt: - 40 g drobno posiekanych migdałów - 100 g mąki - 5 jaj - 80 g cukru - 20 g margaryny Masa: -500 ml mleka - 70 g cukru - 2 łyżki kawy rozpuszczalnej - 20 g mąki kukurydzianej - 2 żółtka - 250 g masła - 50 g cukru pudru - 1/2 kieliszka likieru kawowego - 3 banany Przygotowanie: Mąkę mieszamy z migdałami. Białka ubijamy na sztywną(...)pianę z połową cukru. Żółtka ucieramy z resztą cukru, masłem i 2 łyżkami ciepłej wody. Dodajemy mąkę z migdałami oraz pianę z białek i delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na 3 cześci i pieczemy w tortownicy około 30 minut w temperaturze 180 C. W miedzyczasie przygotowujemy masę. Zagotowujemy kilka łyżek mleka z kawą rozpuszczalną i 40 g cukru. Mieszając doprowadzamy
Zainspirowana w kuchniciasto mogę jeść nie tylko od święta :) Składniki: Ciasto: - 30 dag mąki - 15 dag cukru - 2 łyżki miodu - 1 łyżka sody - 1 jajko - 15dag margaryny Biszkopt: - 4 jajka - 1 szklanka cukru - 2 łyżki wody - 1/2 szklanki mąki pszennej - 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: - 20 dag cukru - 1/2 litra mleka - 1 łyżka mąki pszennej - 1 łyżka(...)mąki ziemniaczanej - 2 cukry waniliowe - 1 margaryna Polewa czekoladowa: - 1/2 szklanki cukru pudru - 1/2 kostki margaryny - 3 łyżki kakao - 3 łyżki wody Przygotowanie: Wszystkie podane składniki na ciasto zagniatamy, wyrabiamy i dzielimy na dwie cześci. Każdą pieczemy w 180 C przez około 30 minut (na złoty kolor). Jak blaty upieczone możemy przystąpić do robienia biszkoptu. Białka, cukier i wodę ubijamy
Zainspirowana w kuchniDelikatny a równocześnie wyraźny w smaku i lekko alkoholowy serniczek :) Składniki: Biszkopt - 2 jajka - 1/2 paczki cukru waniliowego - 50 g cukru pudru - 50 g mąki pszennej - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie - 5 łyżek kawy rozpuszczalnej - 5 łyżek cukru - 4 łyżki żelatyny - 1 szklanka śmietany kremówki - 1 cukier waniliowy - 5 jajek - 250 g serka homogenizowanego waniliowego(...)szklanki ajerkoniaku - 1 duża paczka okrągłych biszkoptów - 150 g czekolady deserowej - 2 łyżki masła Przygotowanie: W pierwszej kolejności robimy biszkopt. Ucieramy żółtka z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia. W oddzielnej misce ubijamy białka i dodajemy do przygotowanej masy delikatnie mieszając. Pieczemy w temperaturze 180 C przez około 25 minut. Kawę rozpuszczamy
Zainspirowana w kuchniSkładniki na formę o średnicy 24cm: ciasto ciemne: 75 g gorzkiej czekolady 75g masła 75g cukru 3 jajka 75g mąki łyżeczka cukru waniliowego pół łyżeczki proszku do pieczenia ciasto jasne: 75g białej czekolady 75g masła 75g cukru 3 jajka 75g mąki łyżeczka cukru waniliowego pół łyżeczki proszku do pieczenia krem: 500 ml gęstej śmietany 36% 3 łyżki kawy(...)rozpuszczalnej 1.5 tabliczki czekolady gorzkiej 2 tabliczki czekolady mlecznej 2 łyżki cukru pudru dodatkowo: 5 opakowań dużych czekoladowych kuleczek- 1 opakowanie 160g ( ja użyłam Milka Lila Stars Snax Rispee). Wykonanie: Krem przygotowujemy dzień wcześniej, ponieważ trzeba go chłodzić w lodówce przez minimum 12 godzin! Śmietanę wlewamy do garnuszka i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy kawę i cukier. Czekolady kruszymy
Czerwona Porzeczka