wziąć. Uważam, że rogaliki, do tego z truskawkami będą najlepsze, zarówno do przewiezienia, jak i do podania. Nie trzeba nic kroić, są bardzo poręczne. Przepis na kruche rogaliki bez cukru podawałam ostatnio kilka razy. To jest mój ulubiony przepis na rogaliki. Rogaliki zawsze mi smakują, nie są zbyt słodkie, przygotowuje je się bardzo szybko, są tanie w wykonaniu. Składniki(...)przygotowania są zawsze w domu. A smakują wszystkim. Farsz do rogalików jest tym razem sezonowy – świeże truskawki posypane szczyptą cukru. Do ciasta na rogaliki dodałam tym razem cukier, ale niewiele, posypiemy je małą ilością cukru pudru, to będziemy mieć prawie dietetyczne kruche rogaliki. Rogaliki są na zewnątrz kruche, mięciutkie w środku, nie są za słodkie. Przepis na kruche rogaliki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędzisiejsze niedzielne śniadanie, kiedy możemy pozwolić sobie na zwolnienie tempa, proponuję przygotować racuchy na jogurcie. Ale nie są takie zwykłe racuchy – tylko z dodatkiem cukru lawendowego. W cukrze lawendowym zakochałam się w zeszłym roku, gdy pierwszy raz go przygotowałam, jest doskonały by go wykorzystać do ciast, czy własnie do racuchów. Na blogu można znaleźć kilka przepisów na racuchy(...)kawę i delektować się śniadaniem i urokiem niedzielnego poranka, bez pośpiechu dnia codziennego. Nic nas nie goni, mamy czas, mamy dobry humor od samego rana. Racuchy na jogurcie z cukrem lawendowym to cudowne odkrycie, tak jak sam cukier lawendowy. SKŁADNIKI na 8 sztuk: 2oo g jogurtu greckiego 1 jajko 3 kopiaste łyżki mąki kukurydzianej szczypta proszku do pieczenia szczypta sody
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięrogalach marcińskich, nie dałam do niego tym razem jedynie marcepanu. Ciasto kruche jest prawie takie samo jak w tym przepisie margarynę zastąpiłam masłem i dodałam 3 łyżki cukru pudru. A przepisów na kruche rogaliki bez cukru i Pijane rogaliki na Dzień Mamy na blogu jest sporo. Te serowe rogaliki można też porównać do Rugelach, czyli żydowskich rogalików przygotowanych na cieście(...)pieczenia ma lewe ręce. Jedynie przy zwijaniu rogalików, trzeba trochę wprawy, ale jak to się mówi: trening czyni mistrza , to dotyczy również kulinariów. Do ciasta dodajemy trochę cukru, posmarowałam też rogaliki lukrem i posypałam mieszaniną cukru waniliowego i karmelu. Rogaliki są kruche, miękkie w środku, są idealne. Jak chcemy by były bardzo słodkie to do farszu możemy dodać miodu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięnadchodzące święta. Ja niestety z braku kawy rozpuszczalnej, użyłam gotowy biały lukier PRZEPIS (w oryginale) 0,5 kg mąki pszennej ( typ 450, 550) 200 gramów cukru (można też dać brązowy) 100 gramów miodu 1 jajo 50 gramów miękkiego masła 3 kopiaste łyżeczki przyprawy do piernika 1 kopiasta łyżeczka sody polewa kawowa: 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki(...)miseczki odsypać sobie 200 gramów cukru. Z tej porcji nabrać 2 łyżki, wysypać na suchą patelnię, podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia cukru, od chwili, kiedy będzie już całkiem płynny podgrzewamy go około 1 minuty, nie dłużej. Następnie karmel zalewamy 1/3 szklanki wody (może być w temperaturze pokojowej). Uwaga ! Karmel zapieni się i może pryskać, nie oparzcie się. Na małym
RAROSSAmleka.Mleko ..a potem i mufinki pysznie pachniały...i oczywiście smakowały.Przepis podpatrzyłam tutaj. 2 szkl. mąki pszennej typ 450 1/2 kostki masła lub pół szkl. oleju 3/4 szkl. cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szkl. mleka 2 jajka 1 laska wanilii (ew. 2 cukry waniliowe) sól Mleko oraz przekrojoną na pół laska wanilii (ziarenka zeskrobujemy nożem i również(...)zabiegowi wanilia odda cały swój aromat do płynu. W osobnym naczyniu wymieszać ze sobą widelcem wszystkie sypkie składniki - 2 szkl. mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3/4 szkl. cukru (jeśli nie posiadacie laski wanilii to w tym momencie warto dorzucić 2 cukry waniliowe) oraz szczypta soli. Do sypkich składników można już wlać wystudzony mleczny płyn (po uprzednim wyjęciu laski
Moje domowe kucharzeniedlatego, że nie czekałam aż biszkopt na roladę do końca wystygnie...nałożyłam dżem i zwinęłam...ale i tak było smaczne. Składniki ciasto na roladę: 3 jajka 70 g cukru pudru 1 opakowanie cukru wanilinowego 3 krople aromatu cytrynowego 80 g mąki tortowej nadzienie do rolady: 200 g dżemu malinowego ciasto ucierane: 200 g mąki pszennej 120 g margaryny Kasia(...)cukru pudru 1 opakowanie cukru wanilinowego 5 kropli aromatu cytrynowego 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 60 ml mleka do dekoracji: 2 łyżki dżemu malinowego 500 g malin [ ja miałam mrożone] 1 opakowanie galaretki truskawkowej Rolada: jajka, cukier, cukier wanilinowy i aromat wymieszać mikserem na gładką masę.Dodać mąkę, zmiksować. Na dużą
Moje domowe kucharzenieoryginału. Najlepsze są zdecydowanie jeszcze cieplutkie, polane sosem. Musicie się skusić bo są naprawdę rewelacyjne. Cinnabon rolls Składniki: Ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej 50 g drobnego cukru Szczypta soli 45 g świeżych drożdży 70 g masła 150 ml mleka 2 jajka ½ łyżeczki aromatu waniliowego Nadzienie: 3 łyżki cynamonu 50 g bardzo miękkiego masła 1/2 szklanki cukru(...)dark muscavado P olewa: 1 opakowanie serka śmietankowego Philadlphia (użyłam Light) 3-4 łyżki cukru pudru 1,5 łyżki roztopionego masła Skórka z połowy pomarańczy ½ łyżeczki aromatu waniliowego Syrop karmelowy: 100 g masła 4 łyżki brązowego cukru 1 łyżka miodu 150g orzechów włoskich Przygotowanie: Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru. Mleko podgrzewamy. Dodajemy połowę do drożdży i odstawiam
Mania Gotowaniametalowej skrzynce i mając sezonowe owoce wykorzystać do nadzienia. Składniki: Ciasto kruche 1,5 szkl mąki pszennej 1 szkl mąki krupczatki 200 g zimnego masła 2 żółtka 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego Masa serowo-borówkowa 400 g borówki amerykańskiej 350 serka z wiaderka 150 g jogurtu naturalnego (gęsty) 3/4 szkl cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny(...)żelatyna fix-deserowa Bita śmietana 200 ml kremówki 30% 1 łyżka cukru pudru Przygotowanie: Mąki przesiać na stolnicę zrobić kopczyk dodać żółtka, zimne masło i posiekać nożem. Dodać cukier puder, cukier waniliowy i zagnieść ciasto. Uformować kulkę owinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Ciastem wylepić foremki i piec około 15 minut w 180 stopniach. Letnie babeczki wyjąć
Ala piecze i gotujezapraszamy do jego wykonania! Tak więc, by nie tracić czasu.... Przygotowujemy ciasto drożdżowe z przepisu, który już jest na blogu ( klik ) Składniki: 60 g drożdży 5 łyżek cukru 1 łyżka cukru waniliowego ok. 500 g mąki typ 500- 550 (lub mieszanka) dwie łyżki masła pół szklanki ciepłej wody 3/ 4 szklanki ciepłego mleka (ok. 37 stopni Celsjusza(...)jajo Przygotowanie: Przygotowując ciasto drożdżowe na początku musimy zrobić rozczyn. Drożdże rozcieramy w palcach i wrzucamy do miski, dodajemy 1 z 5 łyżek cukru. Lekko podgrzewamy mleko i dolewamy je do drożdży z cukrem (należy pamiętać, że zbyt gorące mleko zabije drożdże i ciasto nie wyrośnie). Mieszamy wszystko do połączenia składników. Dodajemy 5-6 łyżek przesianej mąki (zabieramy z tych
Symfonia Smakówpracochłonny, dlatego blaty i karmel polecam przygotować dzień wcześniej. Zdecydowanie jednak warto podjąć trud dla jego wyjątkowego orzechowo-karmelowego smaku. Blat białkowo-orzechowy: 3 białka (razem 9) 2 łyżki cukru (razem 6) 1/2 łyżki mąki pszennej (razem 1,5) 3 czubate łyżki mielonych orzechów laskowych (razem 9) Masa budyniowa: 10 żółtek 10 płaskich łyżek cukru 5 i 1/2 łyżki mąki(...)pszennej 1 małe opakowanie cukru waniliowego 340 ml mleka (nieco mniej niż 1,5 szklanki) 170 g masła Masa z bitej śmietany: 340 g śmietany kremówki (ciut mniej niż 1,5 szklanki) 1 szklanka + 2 płaskie łyżki cukru 100 g orzechów laskowych lub płatków migdałów listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Blat białkowo-orzechowy: Trzy białka ubijamy
Poezja smakumoim ogrodzie rośnie róża stulistna. Niestety w tym roku nie ma zbyt wielu kwiatów... Ale wystarczyło ich na zrobienie aromatycznego cukru różanego. Przepis znalazłam w Trochę inna cukiernia W najbliższym czasie pokażę Wam kilka przepisów z wykorzystaniem tego cukru. Cukier różany. Składniki: 2 garści płatków pachnącej róży; 2 szklanki cukru; Płatki dokładnie oczyszczamy i pozbywamy się jasnych końcówek. Ucieramy(...)makutrze z odrobiną cukru. Gdy już będą rozdrobnione dodajemy resztę cukru i mieszamy dokładnie. Następnie wysypujemy cienką warstwą na blachę, przykrywamy lnianą ściereczką i suszymy około 24 godzin. Od czasu do czasu mieszamy cukier. Gdy będzie całkiem suchy pakujemy go do szczelnego pojemnika. Możemy go tak przechowywać około 2 - 3 miesięcy. Kochani przypominam o plebiscycie i proszę o głosowanie
Miksturownikdlaczego by nie mogło być podobnie z soczewicą? I już nic nie było w stanie mnie powstrzymać: wyciągnęłam blender, kakao, chwilę pomyślałam i dodałam: daktyle i miód (zamiast cukru), trochę kokosu i jeszcze łyżkę włoskich orzechów. Czyli z przepisów, na których miałam się wzorować zostało mi tylko kakao;) Składniki: ok. 50 g soczewicy (ugotowanej) kilka daktyli 2 łyżeczki kakao(...)wglądu ^^) Bardzo dobre! I pomyśleć, że niekiedy odrzucam przepisy ze względu na dziwaczne zestawienia składników... haha, ciekawe ile już takich smaczności mi umknęło? xDD Pozdrawiam! N. Ps jakie 'bez cukru', jakie 'bez cukru'? A miodzio to coooo niby? Haha ;PP sowa_nie_sowa 2012/04/29 16:52:51 Sylwia , znając Ciebie już niebawem go zrobisz:) O kuchni napiszę trochę teorii
Zdrowa Kuchnia SowyBabka ponczowa. Taki wypiek dla dorosłych ! Wilgotna, aromatyczna, przepyszna ! Musicie ją zrobić ! Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 3 dag drożdży świeżych 0,5 szklanki mleka 1/4 szklanki cukru 2 jaja 70 g masła 2 łyżeczki cukru waniliowego 2-3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej Poncz: 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki wody otarta skórka i sok z połowy cytryny(...)rumu - najlepiej ciemnego Lukier: 1/2 szkl. cukru pudru, 3 łyżki wody, łyżka soku z cytryny Wykonanie: Przygotować zaczyn. W tym celu drożdże pokruszyć, rozprowadzić niewielką ilością ciepłego mleka, dodając pół łyżeczki cukru i około 1/3 szklanki mąki. Zaczyn ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Tak przygotowany zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Oddzielić żółtka
kolorowotorcikowocukiernika, ale ja też dołożyłam swoją cegiełkę. Kwaśne i pyszne. ["Życie na gorąco", nr 34/2012, s. 24] Składniki: Ciasto: 300 g mąki 1/4 proszku do pieczenia 100 g cukru pudru 1 jajko 200 g margaryny Krem: 500 g śliwek budyń waniliowy 100 g cukru Kruszonka: 20 g margaryny 20 g mąki 20 g cukru 1 cukier wanilinowy Wykonanie(...)Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem. Wbić jajko, dodać pokrojone w małe kawałki masło. Szybko zagnieść gładkie ciasto. Odstawić na pół godziny do lodówki. 2. Śliwki opłukać, wytrzeć, poprzekrawać na ćwiartki i pozbawić pestek. Wlać do rondelka ok. 200 ml wody i rozmieszać w niej budyń i cukier. Kiedy cukier się rozpuści, dodać śliwki i stale
Pasja Smakumanny i posmarowałam powidłami śliwkowymi. Wyszło maga pysznie no i bardzo efektownie(wg mnie). Składniki: 0,5 szkl wody 4 łyżki kakao 1 przyprawa do pierników Kamis 1i3/4 szkl cukru 4 łyżki miodu 25 dkg margaryny lub masła 2 łyżeczki cukru waniliowego z nutą kardamonu Kamis 2 szkl mąki krupczatki 5 szt jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem(...)kaszy manny 250 ml mleka 1/4 szkl cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 37 ml kaszy manny (błyskawiczna) 125 g margaryny lub masła 2- 3 łyżki soku z cytryny Polewa czekoladowa 0,5 szkl cukru pudru 2 łyżki kakao 5 łyżek wody 50 g margaryny lub masła 1 czekolada gorzka Dodatkowo powidła śliwkowe Przygotowanie: Wodę, kakao, miód,przyprawę do piernika, cukry
Ala piecze i gotuje