alergików (oczywiście nie uczulonych na pomidory :)Przyznam szczerze, że same zawijasy też są pyszne np. jako wędlina do chleba.Pomidorowa z makaronem ryżowym i zakrętasem z pistacjowym pesto500 ml bulionu warzywnego lub drobiowego6 podłużnych
Dzieje kuchennej WiewióryPierwsze koty za płoty. Azyl przetworzył batata na zupę, mieszkańcy zjedli z zadowolonymi minami. Na szczęście na jutro też zostało! Przepis z kornikowej kuchni.Niestety ani za
Dzieje kuchennej WiewióryRozgrzewająca zupka na chłodne dni z sezonowych darów natury :)składniki:1 dynia (około 1 kg)1 duży kalafior1 cebula1 litr warzywnego bulionuprzyprawa curry - ilość wg uznaniagałka muszkatołowa- ilość wg uznaniatarty świeży imbir- ilość wg uznaniasól, pieprz10 dag parmezanu (opcjonalnie inny ser)garść prażonych słoneczników (albo pestek dyni)1 łyżka octu winnegoświeże(...)smażenia3 ząbki czosnkuNa oliwie smażymy dynię i cebulę pokrojoną w kostkę, wrzucamy przyprawy: curry, tarty świeży imbir, gałka oraz pokrojony czosnek, kilka razy mieszamy. Zalewamy bulionem i dodajemy różyczki kalafiora. Gotujemy aż do miękkości warzyw (około 30 minut). Doprawiamy solą, pieprzem oraz tartym parmezanem. Gotową zupę miksujemy w blenderze. Nalewamy
Bon Appetit Małgorzatywcześniej był podsmażany królik, dodać odrobinę masła i pokrojoną w kostkę cebulę. Zeszklić i wlać kieliszek białego wina. Zredukować. I całość wlać do garnka z udkiem. Dolać 1 litr bulionu warzywnego. Wrzucić gałązkę rozmarynu, tymianek, majeranek, posiekane 2 ząbki czosnku i ziele angielskie oraz liście laurowe i jałowiec. Przykryć i wstawić na mały ogień. Mięso dusić przez około1,5 h.Puree
Bon Appetit MałgorzatyZnudziły się Wam tradycyjne gołąbki? zapraszam do mojego przepisu na gołąbki z dzikim ryżem, wołowiną oraz sosem pomidorowym z chili. Niby znajomy smak a jednak
Bon Appetit MałgorzatySama w to nie umiem uwierzyć ale jest to mój 500 przepis na blogu! Nawet nie wiem kiedy to zleciało? Jestem świadoma, że były lepsze i
Bon Appetit Małgorzatyzdrowia" oraz Internet. Dlatego proponuję Wam zupę rozgrzewającą z dużą ilością czosnku i cebuli. Zupa z pieczonego czosnkuskładniki:4 główki czosnku + 3 ząbki3 cebule1 cały por1 litr warzywnego bulionu100 ml białego, wytrawnego wina (można pominąć )1 łyżeczka suszonego tymiankuszczypta suszonego rozmarynu1/2 łyżeczki kurkumy (dla koloru) 2 kwadraciki serka topionego albo 100 ml słodkiej śmietanki 18 % 2 łyżki masłakawałek(...)Podsmażamy je na maśle. Dolewamy wino. Dusimy aż cebule i por się zeszklą a wino odparuje. Następnie dodajemy 3 zgniecione ząbki czosnku i suszony rozmaryn, i nadal smażymy. Wlewamy bulion i zagotowujemy. Do zupy wyciskamy upieczony czosnek i nadal gotujemy. Zdejmujemy z ognia i miksujemy w blenderze. Następnie ponownie stawiamy garnek na ogniu i dodajemy topione serki i mieszamy
Bon Appetit MałgorzatyPrzepis znalazłam na tej stronie. Bardzo dobra i sycąca zupa. A przy tym jaka ładna!składniki na 4 osoby 1,5 l bulionu warzywnego (może być z kostki)6 cienkich plasterków świeżego imbiru obranego1/2 czerwonej chili, przekrojona wzdłuż na połowę (daję zdecydowanie mniej)3 ząbki czosnku , posiekane1 pęczek cebuli dymki, drobno pokrojony2
Stare Garystopniowo dolewamy plyny.Bulion musi byc koniecznie cieply,inaczej ryz sie zahartuje,a risotto sie nie uda.Plyn powinien stanowic 3 objetosci ryzu.Skladniki na 4 porcje:1 szklanka ryzu arborio3 szklanki bulionu warzywnego ,a w tym 150 ml bialego wina1 cukinia1 cebula1-2 lyzki oliwy (dalam maslo ghee) 1 lyzka zimnego masla25 g swiezo startego parmezanu3 galazki mietysol,pieprzWykonanie:Cebule pokroic
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Golabki z miesem i ryzem to klasyk polskiej kuchni.Owszem ,danie troche pracochlonne,ale jednorazowo przygotujemy ilosc wystarczajaca na kilka dni,lub nawet uda sie cos zamrozic.Lubie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!schab okolo 1 kg200 g swiezych zurawingarstka zurawiny suszonejkilka orzechow wloskich2 marchewki1/2 pietruszkigruby plasterek selerakawalek porasol,pieprz,olejrozmaryn (tymianek,majeranek) 1 lyzka miodu1 lyzeczka ciemnego sosu balsamicznego250-300 ml bulionu warzywnego 2 jablka2 lyzki masla2 lyzki brazowego cukru trzcinowego3-4 gozdzikisok z 1/2 cytryny.Wykonanie:Dzien wczesniej wieczorem przygotowac marynate do schabu z ulubionych ziol,oleju,soli i pieprzu ( u mnie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Czy wiecie ile dobra drzemie w tych malych czerwonych ziarenkach?SOCZEWICA jest jednym z najbogatszych zrodel bialka roslinnego.Zawiera takze witaminy z grupy B,PP i beta-karoten.Obecne
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Dzisiejszy baklazan w sosie curry z ciecierzyca to pyszne,wegeterianskie,pozywne danie z egzotyczna nuta.Swietne zarowno na obiad jak i na kolacje.Danie jest bardzo aromatyczne,o
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zbalansowal slodycz dyni.Zupe podalam z grzankami z domowego chleba orkiszowego,bez zabielania mlekiem.Skladniki na 4 porcje:dynia Hokkaido 500-600 g2-3 pomidory1 cebula1-2 zabki czosnku600-700 ml bulionu warzywnego sol,pieprzgalka muszkatalowawedzona papryka-opcjonalnie solidna szczypta cukru4 kromki pieczywa2-3 lyzki masla ghee Wykonanie:cebule i czosnek obrac,pokroic i zeszklic na lyzce masla gheedynie pokroic ,wypestkowac.Pokroic
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!