bulion warzywny - 3500 przepisów (strona:168/234)

Pęczak z jabłkiem i bobem 174

Taki pęczak, wzbogacony jabłkiem oraz bobem jest wyśmienity jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa.Inspiracją było danie przygotowywane podczas warsztatów w leśniczówce, na których

kolorowotorcikowo
GULASZ WOŁOWY Z WARZYWAMI 192

dzień wcześniej, w winie z dodatkiem ziela angielskiego oraz liścia laurowego.  Składniki: 600 g mięsa wołowego  200 ml wina czerwonego półwytrawnego  500 ml bulionu mięsnego lub warzywnego  2 łyżki mąki pszennej  3 łyżki oleju 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 50 g suszonych śliwek  1 czerwona papryka 1 marchewka  1 pietruszka(...)łyżeczki ostrej papryki w proszku sól, pieprz  Przygotowanie: Mięso kroję w kostkę, oprószam solą, pieprzem, obtaczam w mące. Podsmażam w garnku do zrumienienia.  Wlewam wino oraz bulion, zmniejszam płomień. Cebulę kroję w piórka, czosnek rozgniatam, podsmażam na patelni.Wrzucam do garnka.  Paprykę, marchewkę, pietruszkę oraz śliwki kroję na mniejsze kawałki, dodaję do gulaszu.  Całość duszę przez

Kukuleczki
Gulasz z warzywami chińskimi. 190

vegeta do smaku 3 ząbki czosnku lub 2 łyżeczki czosnku ProecoPolska 1 łyżeczka koncentratu chili ProecoPolska   3 łyżki oliwy 1 litr + 600ml ewentualnie do podlania bulionu  mięsnego lub warzywnego Pieczarki Orzech jako dodatek 2 marchewki 1 woreczek warzyw na patelnię po chińsku  Wykonanie: Mięso myjemy, osuszamy i dobrze nacieramy wszystkimi przyprawami oraz czosnkiem.Odstawiamy na około(...)przegryzienia mięsa z ziołami. W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę , przekładamy mięso, obraną i pokrojoną w pół plasterki marchewkę, wszystko obsmażamy na małym ogniu na złoty kolor, następnie wlewamy połowę bulionu i dusimy pod przykryciem około 35 minut, następnie dodajemy warzywa, podlewamy resztą bulionu i dalej dusimy około 1 do 1,5 godziny aż mięso będzie przyjemnie miękkie. W szklance wody

Sama słodycz i szczypta chili
Krem z dyni 197

potrzebne będą nam: dynia (moja miała około 1,1 kg) imbir (świeży lub suszony) kardamon mielony suszona papryka słodka i ostra  1,5 szklanki mleka 1 szklanka bulionu drobiowego lub warzywnego 2 papryki czerwone śmietanka 36% 10 dkg pestek dyni 1 szalotka 2 ząbki czosnku sól, pieprz, cukier Na początku obieramy naszą dynię ze skórki, postarajcie się zrobić

Kuba Gotuje
Lawendowy krem z gruszki, kalafiora i selera 129

porcje): 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 cm imbiru 2 łyżki oliwy z oliwek lub masła 1 gruszka 1 mały seler 1/2 kalafiora (około 250 gram) 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego 1 gałązka rozmarynu 1/4 łyżeczki suszonej lawendy 2 łyżki śmietany kremówki opcjonalnie przyprawy: sól, pieprz biały, gałka muszkatołowa do podania: kozi ser, karmelizowana gruszka, prażone pestki dyni(...)cebulę, imbir i czosnek przez minutę. Dodaję pokrojony w kostkę seler i gruszkę oraz świeży rozmaryn i suszoną lawendę. Całość duszę kilka minut. Dodaję różyczki kalafiora i wlewam bulion. Gotuję składniki przez około 20 minut do miękkości po czym wyławiam rozmaryn. Zupę miksuję na gładki krem, po czym doprawiam i dodaję śmietanę. Ponownie podgrzewam. Podaję z pokruszonym kozim serem

Mango Papaja
Krupnik z kaszą perłową 189

jest krupnik z kaszą perłową. Każdy ma swój przepis, a ja polecam przepis mojej Mamy. Jestem pewna, że Leopold Staff też by się nim zachwycił.     Składniki: - bulion mięsny lub warzywny (ja wykorzystałam rosół z kury i indyka) - warzywa z rosołu (marchew, seler, pietruszka) - ziemniaki (u mnie z czerwoną skórką) - szklanka kaszy perłowej - młode części pora - 1 cebula - świeży(...)pietruszki - liść laurowy (2 szt.) - mielone ziele angielskie (szczypta) - wędzona sól cypryjska (do smaku) - czarny pieprz świeżo mielony - słodka śmietanka (według uznania) Kaszę płuczemy na sitku, pod bieżącą wodą. Bulion (rosół) zagotowujemy. Dokładnie umyte ziemniaki kroimy ze skórką w kostkę. Kaszę wrzucamy na wrzący rosół, po ok. 5 minutach od ponownego zawrzenia, dodajemy ziemniaki, liście laurowe, ziele angielskie, pokrojony

mojewypiekiinietylko
Pieczarki faszerowane kuskusem i fetą 227

kapelusza - moje były powiedzmy średnie) 120 g kuskusu 1 średnia cebula 100g  sera feta pęczek natki pietruszki sól, pieprz 150 g tartego sera żółtego około 300 ml bulionu drobiowego lub warzywnego masło i olej do smażenia Wykonanie: Grzyby oczyścić, wycierając kapelusze ręcznikiem papierowym. Wyciąć nóżki i pokroić je w drobną kostkę, kapelusze odłożyć. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę(...)natkę pietruszki - wymieszać. Doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie dosolić. Farszem wypełniać kapelusze pieczarek i układać na blasze. posypać po wierzchu tartym żółtym serem. Na blachę, między pieczarki, wylać bulion. Pieczarki zapiekać w 170 C przez 30-40 minut. Smacznego

kolorowotorcikowo
Schab z sosem pieczeniowym i przyprawami Rafex 224

łyżka przyprawy Do sosów i mięs Rafex   pieprz, sól do smaku 4 łyżki oliwy do marynaty 7 łyżek oliwy do smażenia  około 5 szklanek bulionu może być warzywny 1 sos pieczeniowy Winiary 1 . 1,5 łyżki mąki  Wykonanie :   Mięso umyć , osuszyć ręczniczkiem papierowym i pokroić w plastry.   Natrzeć przyprawami , odrobiną vegety  i około(...)ćwiartki . Przełożyć do pojemnika , zamknąć i odstawić na noc do lodówki . W rondlu rozgrzać około 7 łyżek oliwy    , przełożyć mięso i obsmażyć, następnie wlać 3 szklanki bulionu i dusić pod przykryciem , jeśli bulion za szybko odparuje a mięso będzie jeszcze twarde to dolejcie troszkę wody. Gy mięso zmięknie dodajemy około 2 szklanek bulionu w 1 szklance rozrabiamy

Sama słodycz i szczypta chili
ZUPA - KREM Z ZIELONYCH WARZYW "ZIELONY MIX" 296

małe cukinie (po ok.300-350g)- 2 garście szpinaku baby- 1-2 garście ruccoli - polecam nadaje super smak (ale można pominąć)- por, kawałek ok.10cm- pęczek natki pietruszki- 0,5l bulionu (może być warzywny lub z kostki)- sól i świeżo mielony pieprz- 1-2 łyżki oleju kokosowego lub oliwy z oliwek (daję pół na pół)Dodatkowo:- prażone płatki migdałów (na suchej patelni

Smaczne Zdrowe
Krem z ziemniaków z chrzanem 139

chrzanu ze słoiczka dwa listki laurowe 3 kulki ziela angielskiego śmietanka do zupy lub mleko kokosowe łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz, gałka muszkatołowa ok. 0,5 litra bulionu drobiowego lub warzywnego Ziemniaki i pietruszkę obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i zalewamy wodą na tyle, żeby warzywa były przykryte „z górką”. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy, aż zmiękną(...)rozpadać. Po tym czasie wyławiamy liść i ziele angielskie. Warzywa miksujemy na gładko. Podczas gotowania odparowała nam woda i krem może wyjść za gęsty, w takim przypadku rozcieńczamy go bulionem. Dodajemy chrzan, sok z cytryny i śmietankę. Jeśli używamy mleka kokosowego, wtedy musimy pamiętać, żeby dodać więcej chrzanu lub soku z cytryny, bo mleko jest bardzo delikatne. Doprawiamy solą, pieprzem

ladykitchen
Lablabi 223

typu greckiego oraz jajkami ugotowanymi na półmiękko z domieszką świeżej natki z pietruszki. Zapraszam więc na śniadanie... :)   Lablabi SKŁADNIKI:  - 3 szklanki ugotowanej cieciorki - 1 litr bulionu drobiowo-warzywnego - 2-3 łyżki kaparów  - 2 łyżki harrisy - mały pęczek natki z pietruszki  - 4 gałązki kolendry - 4 duże ząbki czosnku (posiekane) - pół puszki pomidorów  -  ja rozszerzałam(...)łyżka kminu rzymskiego - sól do smaku  PRZYGOTOWANIE: Cieciorkę moczymy przez noc i gotujemy aż bedzie miękka ok. 3,5h. Następnie ugotowaną cieciorkę wrzucamy do garnka, zalewamy bulionem. Dodajemy soczewicę, przyprawy, pomidory i resztę  składników. Gotujemy aż czerwona soczewica się rozgotuje.  Gotową zupę wlewamy do miseczki, posypujemy natką pietruszki, razowymi grzankami, jeśli ktoś chce to dodaje jajko

Zainspiruj się kuchnią
Jesienna zupa z kurkami i warzywami 155

marchewki 1 szklanka kurek (mrożonych, świeżych lub ze słoiczka) 1 łyżka kaparów 100 gram dyni hokkaido 1/2 szklanki śmietany 18% 1 lampka białego wina lub cydru 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego sól, pieprz, szczypta kuminu i mielonej kolendry gałązka rozmarynu 1 łyżka oleju rzepakowego grzanki z chleba żytniego do podania Na patelni smażę posiekaną drobno cebulę i czosnek. Dodaję(...)kumin i kolendrę. Całość smażę kilka minut. Ziemniaki, marchew i dynię kroję w kostkę i wrzucam do garnka. Smażę warzywa i wlewam białe wino, które redukuję o połowę. Wlewam bulion i gotuję składniki przez 15-20 minut, do miękkości. Kiedy składniki zmiękną doprawiam zupę solą i pieprzem. Ściągam zupę z ognia, wyjmuję gałązkę rozmarynu, dodaję śmietanę i dokładnie mieszam. Podaję

Mango Papaja
KUSKUS Z KURCZAKIEM, BROKUŁAMI I CUKINIĄ 242

było naprawdę proste w przygotowaniu, ale jeśli macie ochotę możecie pokombinować ze swoimi ulubionymi przyprawami oraz wzbogacić całość o kolejne warzywa. SKŁADNIKI: 150 g kaszy kuskus woda lub bulion drobiowy albo warzywny do zalania kaszy (użyłam wody) 1 brokuł 3 łyżki oleju (np. rzepakowego, kokosowego lub oliwy z oliwek) 1 średnia cebula 1 mała cukinia 2 niewielkie filety z piersi(...)mielona papryka pieprz cayenne albo ostra mielona papryka sól i pieprz do smaku 1-2 łyżeczki masła (opcjonalnie) WYKONANIE: Kasze kuskus wsyp do miseczki i zalej gorącą wodą lub bulionem około 1 cm ponad jej powierzchnię. Przykryj talerzykiem i pozostaw kaszę do napęcznienia. Różyczki brokuła lekko posól i ugotuj na parze przez kilka minut (około 5-7) do miękkości

Słodko-Słony Świat Ilony
Jeśli Twój facet szuka obrączek, nie oznacza to ślubu – rzecz o utuleniu żalu 195

Potrzebujemy: ryż arborio – żaden inny. Na jedną osobę liczymy pół szklanki ryżu lub jak ktoś głodny to całą szklankę bulion – nie cudo z kostki czy kartonu. Gotujemy porządny bulion drobiowy bądź warzywny mała szalotka ząbek czosnku kieliszek białego wina (ja nie używałam, nie lubię smaku wina w potrawie innej niż wołowina po burgundzku) grzyby leśne, świeże – lub krewetki, groszek, suszone(...)który macie ochotę masło parmezan – ale prawdziwy, nie te trociny w torebkach, wystarczy wam 10 -15 dkg świeża pietruszka drobno posiekana sól i pieprz Na początek musimy pamiętać, że bulion do risotto powinien być non stop gorący. Więc stawiamy go na palniku, na małym ogniu obok patelni na której będziemy tworzyć. Jeśli dodajemy wino, warto go podgrzać, żeby zimne wino

ladykitchen
Chorwacka zupa ogórkowa 204

chyba że akurat nie mam jajek w lodówce lub gotuje u mnie ktoś inny. Ale to się raczej nie zdarza...! :))) Chorwacka zupa ogórkowa Składniki: - ok. 1 l bulionu drobiowego lub warzywnego - 1 cebula - 2 ząbki czosnku, - kawałek selera, - 1 pietruszka, - 2 duże ziemniaki, - 3 ziarenka ziela angielskiego, - 5 ziaren pieprzu, - 1 liść laurowy, - kilka średnich ogórków kiszonych (w zależności(...)serek topiony, - pół pęczka koperku, - vegeta (ale niekoniecznie, ja akurat do tej zupy, dodaję bo to bałkańska przyprawa):), - sól, pieprz, - jajka  ( tyle, ile osób będzie jadło zupę) Do bulionu, dodać liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarnach, drobno pokrojoną cebulę, czosnek oraz pokrojone w drobną kostkę seler i pietruszkę. Zagotować. Dodać pokrojone w grubszą kostkę ziemniaki, gotować 15 minut

Kuchnia Prezydentowej

Proponowane wyszukiwania