wzbogacona jeszcze dodatkowo :-)) o ... ćwiartki gotowanego jajka, które super komponują się z grzybami. Było pyyyysznie! Składniki: bulion (u mnie z kurczaka, równie dobrze może być warzywny) warzywa z bulionu: marchewka, pietruszka 3 średnie ziemniaki 2 łyżki sklarowanego masła 1 duża cebula 2 ząbki czosnku ok. 500 g świeżych grzybów (miałam: borowiki, kurki, pieczarki) odrobina tymianku
Walijskie Pichceniemielony 1 dużą cebulę tłuszcz do smażenia 2 kg ziemniaków 1 łyżkę oregano 1 łyżeczkę rozmarynu sól do smaku olej do smażenia 1 opakowanie mrożonki warzywnej 2 łyżki śmietany 1/2 szklanki bulionu Wykonanie: Udka myjemy przyprawiamy przyprawami odstawiamy na 15 minut. Rozgrzewamy tłuszcz w rondlu wkładamy przyprawione udka, smażymy na złoty kolor. Pod koniec smażenia wrzucamy obraną, pokrojoną(...)wrzucamy plastry ziemniaków. Podsmażamy, mieszając aby ziemniaki się nie przypaliły. Podsmażone ziemniaki wkładamy do naczynia żaroodpornego, pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 C przez 20 minut. Mieszankę warzywną włożyć do rondla dodać bulion, gotujemy gdy warzywa będą miękkie mieszamy z śmietaną. Udka uduszone podajemy razem z pieczonymi ziemniakami oraz mieszanką warzywną. Smacznego
kgwjanczewozupę pieczarkową eksponują również dodatki, które pieczarki – nie tylko brązowe, po prostu „lubią”. Są to czosnek, natka pietruszki i… wino marsala, ale nie tylko. Składniki: - ok. 3l bulionu (do wyboru warzywny,drobiowy)- 1kg brązowych pieczarek- główka czosnku- 4 szalotki bananowe- 2-3 marchewki z bulionu- 150ml wina marsala- natka pietruszki- sól- świeżo zmielony pieprz- 400ml mleka kokosowego- olej rzepakowy
mojewypiekiinietylkotylko dla siebie. To jak, robisz dziś zupę ? Składniki: 1 bakłażan 2 papryki czerwone 2 marchewki 1 cebula 1/4 selera 3-4 ziemniaki 1/2 główki czosnku 1 l bulionu drobiowo-warzywnego 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej papryki ( u mnie Appetita ) szczypta pieprzu szczypta chili sól lub na bulion: 1 skrzydło z indyka 1 cebula 2 marchewki
kolorowotorcikowodokładnie wymieszać, doprawić jeszcze jeśli potrzeba. Gotowy sos odstwić do lodówki na ok 30 minut aby smaki się przegryzły. S OS KOPERKOWY NA CIEPŁO składniki: 0,5 l bulionu drobiowego lub warzywnego 3 kopiste łyżki posiekanego koperku 5 łyżek śmietany 18 % 2 płaskie łyżki mąki pszennej Do garnuszka wlać bulion. Dodać posiekany koperek i zagotować. Śmietanę zahartować odrobiną gorącego wywaru
Monia miesza i gotujewiosny :) Składniki: 2 spore pęczki botwiny (umyte liście i obrane buraczki) jedna marchewka, starta na tarce o dużych oczkach jedna pietruszka, starta na tarce o dużych oczkach litr bulionu drobiowo-warzywnego 100 ml jogurtu naturalnego dwie łyżki soku z cytryny sól pieprz dodatkowo: posiekany szczypiorek do podania Przygotowanie: Bulion zagotowałam i wrzuciłam do niego marchewkę i pietruszkę, gotowałam na małym
Kulinarny Pamiętnikczosnkiem i dodatkiem oleju kokosowego zapachowego , który nadaje jej lekko orientalny posmak. Na bazie własnego bulionu, z dodatkiem tylko zdrowych przypraw... Polecam ! :-)SKŁADNIKI :-2 całe brokuły-0,5l bulionu (może być warzywny)-szczypta gałki muszkatołowej-sól i pieprz-1 ząbek czosnku-1 łyżeczka oleju kokosowego zapachowego ( nie trzeba)-1-2 łyżki kremówki-prażone płatki migdałów( do posypania) Brokuły podzielić
Smaczne Zdrowewymieniać. Pięknej wiosny Wam życzę! Składniki: pęczek białych szparagów 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 korzenia selera 2 łodygi selera naciowego 3 ziemniaki 1,5 litra bulionu drobiowego lub warzywnego 150 ml śmietany 18% sól, pieprz szczypiorek Przygotowanie: Marchew, pietruszkę i seler myjemy, obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy do gotującego się bulionu. Łodygi selera naciowego myjemy, kroimy w plastry
Smakowity Blog Kulinarnychrzanowy na ciepło, sprawdza się jako dodatek do mięs i jajek. Prosty w wykonaniu , o wyrazistym chrzanowym smaku. Polecam . Składniki: 3 łyżki masła 2 łyżki mąki 200 ml bulionu kurczakowego lub warzywny 300 ml śmietany 4-5 łyżeczek gotowego chrzanu Wykonanie: Rozpuszczamy masło w rondlu, dodajemy mąkę, mieszamy szybko by uniknąć grudek. Dodajemy bulion kurczakow, mieszamy do połączenia składników
Smaki Edytyodważną myślą o zupie no i powstała... i jest pyszna Cebulowa zupa krem Składniki: ok 800 g cebuli cukrowej ok 200 g cebuli ,,zwyczajnej" 2 marchewki 2 litry bulionu drobiowo-warzywnego 1/4 selera mała pietruszka 2 ząbki czosnku kilka kromek chleba kilka plastrów sera żółtego sól, pieprz, słodka papryka listki bazylii Do dzieła!!! W bulionie (może być z kostki
sierotka maRysia w kuchnianchois. Typowa jest również cebula (często czerwona), czosnek, bulion, a także dodatek odrobiny oleju roślinnego. Podawana może być zarówno na zimno jak i po podgrzaniu. W wersji kojarzonej z północnymi regionami Niemiec zawiera często majonez, wymaga przechowywania w lodówce i jako taka przypomina trochę znaną w Polsce tzw. sałatkę warzywną czy rosyjską sałatkę Oliviera. Dlatego możecie eksperymentować do woli(...)też dobrze wyglądała. Zapisz przepis Drukuj Składniki 4 średnie ziemniaki (ok. 700g) 1 nieduża czerwona cebula (120g) kilka średnich ogórków kiszonych lub konserwowych mały pęczek szczypiorku 125ml bulionu mięsnego lub warzywnego ocet z białego wina sól pieprz Instrukcje Ziemniaki albo gotujemy do miękkości (ok. 25 minut) „w mundurkach” i obieramy po wystudzeniu, albo najpierw obieramy i gotujemy w osolonym wrzątku
Kulinarna PokusaPyszna przekąska, idealna na wielkanocny stół. Składniki: 10 wydmuszek z jajek ok 200g ugotowanego mięsa z kurczaka ugotowana marchew groszek kukurydza litr bulionu mięsnego lub warzywnego 8-9 łyżeczek żelatyny natka pietruszki Przygotowanie Wydmuszki wyparzamy wrzątkiem i układamy w wytłaczance. Kurczaka i marchewkę kroimy w kostkę. Żelatynę wsypujemy do gorącego bulionu i mieszamy. Kurczaka, marchew, groszek, kukurydzę i posiekaną natkę
e-PrzepisyKulinarneciągle pożądana :) Składniki zupę z botwinki: 2 pęczki botwinki ( jeśli mają małe buraczki to opcjonalnie dodajemy 2 buraki kiszone lub ugotowane w skórce i obrane ) 1,5l domowego bulionu drobiowego lub warzywnego marchewka 1 duża cebula 2 łyżki soku z cytryny, lub łyżka octu łyżeczka cukru sól, pieprz do smaku śmietanka 30% jajka ugotowane na twardo Przygotowanie zupy: Bulion zagotowujemy
NiePieprz.plletniego, a my pojedziemy nad morze we wrześniu. Krem z zielonego groszku z gotowanym kurczakiem Potrzebujemy: 1 kg groszku cukrowego (może być mrożony poza sezonem) 1,5 dobrego bulionu drobiowego lub warzywnego ząbek czosnku 3 łyżki gęstego jogurtu 2 łyżki twarogu półtłustego podwójną pierś z kurczaka 10 sztuk suszonych pomidorów garść drobno posiekanej bazylii sól, pieprz, gałkę muszkatołową Bulion wlewamy
ladykitchen