Zupa cebulowa z grzankami i serem 172Jesienią i zimą trzeba dbać o odporność... ciągle słyszymy to w reklamach super odpornościowych środków:) Ja wolę dbać o odporność zdrowymi, domowymi sposobami. Cebula obok czosnku
Pyza i Surówka
Pomidorowa z koprem i krewetkami 207Marynata : sok z połowy cytryny 1 posiekana zielona papryczka chili lub pepperoni 2 ząbki czosnku pokrojone na plasterki 2 łyżki oliwy do smażenia Zupa krem: 0,5 l bulionu (koniecznie warzywnego!) może być z kostki 1 bulwa kopru włoskiego 1 duża łagodna cebula lub kawałek białej części pora 2 marchewki 5 ziarenek ziela angielskiego 2 liście laurowe 150 g krojonych(...)włoski i marchew na cienkie plastry, i razem z cebulą przesmażyć 2 łyżkach rozgrzanej oliwy. Posolić lekko, wspyać łyżkę cukru i przykryć - dusić 5 minut na małym ogniu. 2. Bulion zagotować z zielem angielskim i listkami laurowymi. Do gorącego przełożyć warzywa z patelni, gotować 10 minut. Dołożyć pomidory i gotować dalej 20 minut. 3. Całość zmiksować, dodać koncentrat, wymieszać
Kuchnia Prezydentowej
Risotto z groszkiem i szparagami oraz smażone na maśle przegrzebki 160mnie idealne. Lepiej już być nie może. Składniki (na 2 porcje): Risotto z groszkiem mrożonym i szparagami zielonymi: 3/4 szklanki ryżu Arborio 1 lampka białego wina 500 ml bulionu drobiowego/ warzywnego lub wywaru na owocach morza 1 cebula 2 ząbki czosnku 50 gran startego parmezanu 50 gram masła + 1 łyżka 1 łyżka oliwy z oliwek 3/4 szklanki mrożonego groszku(...)masła i oliwie z oliwek smażę 2-3 minuty posiekaną drobno cebulkę i czosnek. Dodaję ryż i całość smażę jeszcze minutę. Wlewam wino i redukuję o 2/3. Wlewam porcję bulionu- 100 ml i gotuję risotto na wolnym ogniu. W momencie kiedy ryż wchłonie cały płyn wlewam kolejną porcję i postępuję tak samo do momentu wykorzystania całego płynu. Szparagom
Mango Papaja
PORTUGALSKA ZUPA CALDO VERDE 267powrotem dodaję do zupy. W ten sposób nabiera odpowiedniej tekstury, jest bardziej gęsta, a wszystkie składniki lepiej się ze sobą łączą. SKŁADNIKI / 4 porcje ZUPA 1/5 l bulionu ( wywaru warzywnego lub wody) 80 g kiełbaski chorizo pokrojonej w drobną kostkę 80 g jarmużu 2-3 szklanki ziemniaków pokrojonych w 1 cm. kostkę (ok. 4 ziemniaki) 2 łyżki oliwy(...)minuty, często mieszając, aż kiełbaska troszkę się wytopi. Dodajemy pokrojone ziemniaki, doprawiamy solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką w proszku. Podsmażamy przez kolejne 2 minuty. Wlewamy gorący bulion i zagotowujemy. Gotujemy na małym gazie przez około 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Dodajemy umyte i posiekane listki jarmużu (bez twardych łodyżek). Gotujemy przez około 10 minut. Pod koniec
cool and minty
Pulpety z indyka w sosie jarzynowym 206Uwielbiam lekkie dania. Wprawdzie latem mogłabym jeść właściwie same owoce i świeże warzywa nawet bez obróbki termicznej, pić koktajle i nie gotować. Bycie mamą jednak zmusza
dom-agi.pl
Faszerowane chlebki 194Przepis na nie dostałam od znajomej. Przyznam się, że kusiły mnie od samego początku ale jakoś nie mogłam się do nich zabrać. Układając się wczoraj do
Krakowskie smaki Ani
Zupa krem z porów z ziemniaczanymi grzankami 252Por to chyba nie bardzo docenione warzywo w naszej kuchni, przynajmniej ja mam takie wrażenie. Już bardzo dawno temu słyszałam pochlebne głosy co do smaku kremu
Krakowskie smaki Ani
ZUPA DYNIOWA Z KOMPOTEM ŻURAWINOWYM I PIECZONYMI ORZECHAMI 188porcji ZUPA 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki startego imbiru 1 kg dyni / obranej, oczyszczonej z nasion i pokrojonej w 1,5 cm. kostkę . 1 litr bulionu (wywaru warzywnego lub wody) 1 łyżka masła 2 łyżki oliwy 3-4 łyżki śmietanki 30 % 1/4 łyżeczki chili w proszku 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej sól morska świeżo zmielony czarny pieprz KOMPOT(...)przez 2 minuty. Dodajemy pokrojoną w kostkę dynię i łyżkę masła. Smażymy przez około 5 minut, mieszając co jakiś czas, Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i chili. Wlewamy bulion w takiej ilości, aby sięgał 2-3 cm. ponad poziom warzyw. Mieszamy i zagotowujemy. Przykrywamy pokrywką, zmniejszamy ogień i gotujemy przez około 20 minut, aż dynia będzie zupełnie miękka
cool and minty
Polędwica wieprzowa nadziewana śliwką w sosie musztardowym 208Polędwica wieprzowa ach ta polędwica ... chciałem ją zrobić tylko w sosie musztardowym ale żona namówiła mnie abym nadział ją śliwką - możecie nam wierzyć że to połączenie
Mechanik w kuchni
Zupy odchudzające - Magdalena Markowska 839ciekawe, a co więcej dania proste w sporządzeniu. Wśród gotowych receptur są nie tylko te na pyszne, zdrowe zupy, ale także na inne potrawy na przykład na bulion, soki warzywne czy omlet. „Zupy odchudzające” to nie tylko gotowy plan diety na cztery tygodnie. To także zbiór informacji dotyczących zdrowego odżywiania. Poradnik zawiera informacje na temat właściwości niektórych produktów. Autorka wymienia
Tetiisheri
Risotto z grzybami 224Risotto to danie jednogarnkowe, do którego wykorzystuje się specjalną odmianę ryżu przypominającego trochę wydłużone kulki. Przygotowując risotto, musimy się nastawić na spędzanie niedaleko kuchenki 20-30
Weekendy w domu i ogrodzie
Roladka drobiowa ze szpinakiem 186nadzieję, że na zdrowie mi to wyjdzie, a nie bokiem... Składniki: 1 duża pierś z kurczaka garść świeżych liści szpinaku sól, pieprz do smaku 750 ml bulionu np warzywnego Sposób przygotowania: Pierś z kurczaka dokładnie oczyszczamy, myjemy i rozbijamy na cienkiego kotleta. Oprószamy solą i pieprzem z każdej strony. Umyte i osuszone liście szpinaku układamy na mięsie i zwijamy
Kuchnia w czekoladzie
Sos grzybowy ze świeżych grzybów 326jest znakomity z makaronem, może też być dobrym dodatkiem do mielonych kotletów. Polecam ! składniki 200 g leśnych grzybów 150 ml wywaru warzywnego lub bulionu 1 mała cebula 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 100 ml śmietany 30% sól, pieprz sok z cytryny przygotowanie Grzyby oczyścić, opłukać. Oskrobać ogonki, odciąć. Duże kapelusze podzielić na 2 lub 4 części, małe zostawić
Stare Gary
Risotto ze szparagami i prażonym czosnkiem 212Risotto to pyszne i eleganckie danie, które tradycyjnie serwowane jest w kuchni włoskiej i które, podobnie jak makaron, można przygotować go na wiele sposobów. Poniżej podaję
Roślinna - blog wegański
Podstawa każdej zupy, czyli "Tradycyjny Wywar z włoszczyzny" 308Każdy z nas ma swój sprawdzony sposób na zupę. Bardzo często jest to po prostu mrożonka ze sklepu wzmocniona kostką rosołową (a propo kostek rosołowych odradzam
IzaGotuje