bulion warzywny - 3500 przepisów (strona:167/234)

Sos grzybowy ze świeżych grzybów 272

jest znakomity z makaronem, może też być dobrym dodatkiem do mielonych kotletów. Polecam ! składniki 200 g leśnych grzybów 150 ml wywaru warzywnego lub bulionu 1 mała cebula 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 100 ml śmietany 30% sól, pieprz sok z cytryny przygotowanie Grzyby oczyścić, opłukać. Oskrobać ogonki, odciąć. Duże kapelusze  podzielić na 2 lub 4 części, małe zostawić

Stare Gary
Risotto ze szparagami i prażonym czosnkiem 151

Risotto to pyszne i eleganckie danie, które tradycyjnie serwowane jest w kuchni włoskiej i które, podobnie jak makaron, można przygotować go na wiele sposobów. Poniżej podaję

Roślinna - blog wegański
Podstawa każdej zupy, czyli "Tradycyjny Wywar z włoszczyzny" 252

Każdy z nas ma swój sprawdzony sposób na zupę. Bardzo często jest to po prostu mrożonka ze sklepu wzmocniona kostką rosołową (a propo kostek rosołowych odradzam

IzaGotuje
Pizza na spodzie drożdżowym z sosem porowym, kurczakiem i pomidorami 171

znacznie delikatniejsze niż mięso z piersi kurczaka 15 g pora 150 g sera żółtego sos: 100 g pora odrobina oliwy z oliwek wywar z ugotowanego kurczaka, bądź wywar warzywny (opcjonalnie bulion) 50 ml gęstej śmietany 36% sól, pieprz do smaku odrobina soku z cytryny łyżeczka sosu sojowego szczypta ostrej czerwonej papryki 15 ml przecieru pomidorowego do dekoracji świeży rozmaryn Przygotowanie

KreatywnePiny
Gotowane golonko z kapustą po góralsku 186

Podczas zakupów w jednym z pszczyńskich marketów natrafiłem na coś co mnie bardzo zainteresowało mianowicie golonka wieprzowe lecz bez kości i skóry. Żartując sobie mógłbym powiedzieć

Mechanik w kuchni
Szynkowe ruloniki w galarecie 201

plastrów prostokątnej szynki konserwowej serek chrzanowy Ostrowia lub Almette1 łyżeczka chrzanu (opcjonalnie)1 l wywaru warzywnego lub bulionu10 łyżeczek żelatyny (na 1 litr wywaru)Składniki do klarowania wywaru:2 łyżeczki octu2 białka jajaDo dekoracji:białko ugotowanego jajakawałki gotowanej marchewkinatka pietruszkiKiedy zobaczyłam te roladki po raz pierwszy, od razu sobie pomyślałam :"Muszę je zrobić!" :) Jedynie czekałam na specjalną okazję(...)miejsce i to najlepiej na świątecznym stole - tak, żeby swoją urodą królowały nad resztą dań. Idealną sposobnością stała się Wielkanoc.Zaczynamy od klarowania galarety, niezbędnej do zalania roladek. Do zimnego bulionu dodać ocet i roztrzepane białka jaj. Podgrzewać na wolnym ogniu ciągle mieszając trzepaczką, aż do zagotowania. Kiedy na powierzchni pojawi się biała, gruba piana, to w tym momencie wywar stanie

Świat Domowej Kuchni
Chłopskie risotto. 180

swojskie i można się nim najeść!  Naszej rodzince smakowało bardzo!  Składniki: 2 szkl ryżu do risotto Arborio 1 szkl wina białego wytrawnego  ok 1 l bulionu (drobiowego, warzywnego) pieprz czarny świeżo mielony 1 szkl mrożonego groszku 1 cebula 2 mniejsze marchewki 200 - 300 g  kiełbasy cienkiej (myśliwska GTS) olej rzepakowy do smażenia ok 3 łyżek

Malinowe Pocałunki
Zupa kurkowa z aromatycznymi kluseczkami. 106

Składniki: 1,5 l wywaru warzywnego lub bulionu 0,5 kg świeżych kurek 1 cebula 2 łyżki oliwy 2 łyżki świeżej kolendry 100ml śmietanki 30% sól ,pieprz do smaku Na oliwie przesmażyć drobno posiekaną cebulę ,dodać kurki .Większe kapelusze i nóżki pokroić .Smażyć do odparowania wody z grzybów. Posolić i zalać wywarem ,zagotować .Doprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem

Kulinarny karnet Christophera
Spaghetti bez mięsa w sosie śmietanowym, z kuleczkami mozzarelli i pomidorkami koktajlowymi 222

Post Spaghetti bez mięsa w sosie śmietanowym, z kuleczkami mozzarelli i pomidorkami koktajlowymi pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.

Kulinarne Przeboje
Szybka zupa szpinakowa 401

dobrze można przerobić na zupę-krem szpinakową :) Więcej o szpinaku możecie poczytać tutaj: Szpinak – przepisy, wartości odżywcze Składniki Szpinak 150g, świeży Cebula 1 mała Czosnek 1 ząbek Bulion 300ml (warzywny lub drobiowy, przepis znajdziesz na blogu) Gęsty jogurt naturalny 180g (lub śmietany) Masło 2 łyżki Sól do […] The post Szybka zupa szpinakowa appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Żurek na zakwasie 195

Post Żurek na zakwasie pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.

Kulinarne Przeboje
Szynka duszona w sosie własnym z warzywami 177

pyszne mięsko - tym razem nieco w lżejszej i zdrowszej wersji.   SKŁADNIKI: 70 dag szynki Przyprawa Cygańska Rafex Marynata Staropolska Skworcu olej  2 op. mieszanki warzywnej marchew-brokuł-kalafior* 1 l bulionu 2 łyżki mąki  100 ml śmietanki 30%  1 łyżeczka sosu sojowego jasnego  *jest to jeszcze wersja zimowa, w letniej zastępujemy oczywiście świeżymi warzywami(...)trochę oleju (tyle, żeby przyprawy się przykleiły), wymieszać wcierając przyprawy w mięso i odstawić do lodówki (ja najczęściej robię to dzień wcześniej i marynuję całą noc). 2. Mieszankę warzywną ugotować w bulionie. Wyjąć (łyżką cedzakową) i odstawić na bok (można warzywa wrzucić pod koniec gotowania mięsa ale wtedy przy doprawianiu i mieszaniu mogłyby się za bardzo porozwalać dlatego ja gotuję

Kto ugości moich gości?
Zupy polskie, czyli zalewajka 248

doskonały bulion. Zupy polskie, czyli zalewajka Składniki: 600 g ziemniaków 1 spora marchewka 2 ząbki czosnku 2 listki laurowe parę ziarenek ziela angielskiego 1 litr bulionu ( na bazie warzywnej pasty bulionowej) 1/2 litra zakwasu na żurek 1 łyżka śmietany 1 mała cebulaodrobina smalcu do smażenia sól pieprz Wykonanie: Ziemniaki i marchewkę myjemy, obieramy i kroimy

Kulinarne przygody Gatity
Pasztet z czerwonej soczewicy 133

kuchnię , a do tego wprowadzić nowe smaki .Ten jest naprawdę wspaniały i banalnie prosty Składniki : 0,5 kg czerwonej soczewicy 4 duże cebule 1 jajko 2 l bulionu lub kostek bulionowych warzywnych ( jeśli nie jesteście wege to mogą być i mięsne ) sól , do smaku 1/2 szklanki bułki tartej 1 łyżeczka mielonego chilli ( można mniej jeśli ktoś lubi łagodniej ) łyżka oleju(...)rzepakowego do smażenia Soczewicę zalewamy bulionem lub wodą z kostkami warzywnymi i gotujemy na małym ogniu do miękkości . Zlewamy nadmiar wody , a soczewicę zostawiamy do przestygnięcia pod przykryciem . Cebulę obieramy , siekamy i podsmażamy na odrobinie oleju rzepakowego . Złocistą cebulkę wrzucamy do soczewicy i lekko blendujemy , nie na jednolitą masę , tylko tak w połowie . Dodajemy sól , chilli do smaku , wbijamy jajko

Ogrodnik w podróży
Zupa krem z papryki 150

Mój narzeczony dostarczył mi sporą ilość papryki , więc postanowiłam przyrządzić z nich zupę a oto przepis: Składniki 700 ml bulionu ( ja zrobiłam warzywny, ale wiadomo że lepiej będzie smakował bulion drobiowy) 7 papryk czerwonych 2 cebule 4 duże ząbki czosnku 3 łyżki masła 12 ml śmietany pieprz, tymianek, sól. W garnku roztopić masło, chwilę podsmażyć cebulę i czosnek

Cukier&Puder

Proponowane wyszukiwania