cebule 1 łyżeczka płatków chili 1 bułeczka pszenna lub 4 łyżki bułki tartej 250 ml mleka 2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu sos do gotowania: 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego 400 ml mleczka kokosowego około 7 cm korzenia świeżego imbiru 2 - 3 ziarna kardamonu (rozgnieść) 2 łyżeczki mielonego kuminu 1 łyżeczka kurkumy starta skórka z cytryny (u mnie(...)się formować masa. Formować kulki nieco większe niż piłeczki do ping ponga. Klopsiki z obu stron lekko obsmażyć na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. W dużym garnku zagotować bulion, włożyć do niego obsmażone klopsiki, dodać rozgniecione ziarna kardamonu, kumin, kurkumę, obrany ze skórki i pokrojony w cienkie plastry imbir. Następnie wlać mleczko kokosowe, dodać startą skórkę z cytryny
Kuchcik gotujegłówki czosnku 4 łyżki roztopionej margaryny 1 łyżka miodu 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka 1/2 łyżeczki soli morskiej z papryczką chili Dodatkowo: 1/2 litra bulionu drobiowego lub warzywnego Składniki na marynatę połączyć Kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i albo nadziać na naczynie takie jak moje (może być butelka) lub umieścić w naczyniu żaroodpornym Pokrojonymi plasterkami cytryny(...)razu Piecyk nagrzewamy do temperatury 200 stopni C (termoobieg) Wkładamy kurczaka, zmniejszamy grzanie do 180 stopni C i pieczemy ok. 30 minut. Po tym czasie podlewamy kurczaka połową bulionu. Pieczemy dalej kolejne 30 minut i znowu podlewamy kurczaka i oblewamy mięso. Pieczemy dalej przez ok. 30 minut aż kurczak się bardzo mocno zarumieni. Może nawet trochę w niektórych miejscach
Szczęśliwa kuchniajabłko 4 łyżki suszonej żurawiny 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek 150 ml białego wytrawnego wina 150 mi zimnego soku jabłkowego 100 ml bulionu drobiowego lub warzywnego sól pieprz czarny pieprz ziołowy Sposób przyrządzania: Piersi z kurczaka umyć i osuszyć. W każdym filecie wyciąć nożem(...)blachę i piec około 15 - 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC. W tym czasie w tej samej patelni, co piekły się roladki przygotować sos. Wlać wino, bulion, sok jabłkowy, pozostałe nadzienie i chwilę gotować. Delikatnie zagęścić mąką i śmietaną, dobrze doprawić pieprzem i solą. Sos wylać na roladki po około 10 minutach od czasu pieczenia. Podawać
Zakątek rozkoszy kulinarnychgłówki czosnku 4 łyżki roztopionej margaryny 1 łyżka miodu 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka 1/2 łyżeczki soli morskiej z papryczką chili Dodatkowo: 1/2 litra bulionu drobiowego lub warzywnego Składniki na marynatę połączyć Kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i albo nadziać na naczynie takie jak moje (może być butelka) lub umieścić w naczyniu żaroodpornym Pokrojonymi plasterkami cytryny(...)razu Piecyk nagrzewamy do temperatury 200 stopni C (termoobieg) Wkładamy kurczaka, zmniejszamy grzanie do 180 stopni C i pieczemy ok. 30 minut. Po tym czasie podlewamy kurczaka połową bulionu. Pieczemy dalej kolejne 30 minut i znowu podlewamy kurczaka i oblewamy mięso. Pieczemy dalej przez ok. 30 minut aż kurczak się bardzo mocno zarumieni. Może nawet trochę w niektórych miejscach
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comzupa jest niemal równie szybka, a na bank zdrowsza i smaczniejsza. Pomiędzy kolejnymi łyżkami określona przez Haneczkę, jako ostro-kwaśna. Składniki (4 porcje): 450g mieszanki warzywnej chińskiej (np. Hortex) 1l bulionu drobiowego 3 łyżki dobrego, ciemnego sosu sojowego sok z ćwiartki cytryny ćwierć łyżeczki imbiru pół łyżeczki pieprzu cytrynowego pół łyżeczki chilli w proszku 1/4 łyżeczki granulowanego czosnku(...)łyżeczki cukru (najlepiej trzcinowego) szczypta majeranku 2 listki laurowe Przygotowanie: Bulion doprowadzamy do wrzenia, dodajemy rozmrożoną mieszankę warzywną. Dolewamy sok z cytryny i sos sojowy. Czekamy aż wszystko się zagotuje. Dodajemy przyprawy, dokładnie mieszamy i gotujemy kilka minut, aż warzywa będą odpowiednio miękkie, ale najlepiej wciąż chrupiące. Podajemy z nudlami lub makaronem ryżowym (np. Wstążki TaoTao
Gotuj z RumcajsemosóbCzas przygotowania: 25 minutSkładniki:250 g ryżu1 mała cebula1 ząbek czosnku1/2 pęczka natki pietruszki4 łyżki oliwy400 ml bulionu (przygotowanego na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej)*sól morskapieprz* Ilość bulionu podaję w przybliżeniu, bo każdy gatunek chłonie płyn inaczej.Wykonanie:Czosnek i cebulę obieramy i kroimy w mniejsze części. Wkładamy do blendera, dodajemy 3/4 natki z pietruszki, 2 łyżki
Kulinarne przygody Gatitypęczek botwinki z ładnymi buraczkami, sok z 1/2 cytryny, sól, cukier, 300 ml mocnego bulionu (może być warzywny lub drobiowy), 50 – 100 ml śmietany 12%, dodatki: 3 ogórki (gruntowe -wielkość takie jak na kiszenie), 3 jajka ugotowane na twardo, 3 rzodkiewki*, koperek, 1 nieduży burak, marynata: 90 ml wody, 60 ml cukru, 30 ml octu winnego Marynata: wszystkie składniki marynaty(...)Botwinkę oczyścić, wyrzucając brzydkie liście, porządnie umyć i posiekać. Włożyć do garnka, zalać niewielką! ilością wrzącej wody. Po dwóch minutach gotowania wlać sok z 1/2 cytryny. Ugotować. Następnie wlać bulion, zagotować doprawić solą i cukrem. Doprawić do smaku solą, cukrem, sokiem z cytryny. Zmiksować, przetrzeć przez sito. Dodać śmietanę. Na dnie talerza ułożyć dodatki, wlać botwinkę. *gdy rzodkiewki mają ładne
królestwo garówprzepisie mojej mamy z lekkimi modyfikacjami :). Wegańska "ryba" po grecku z kotletów sojowych Składniki: 1 kg marchewki 0,5 kg pietruszki 2 cebule 200 g kotletów sojowych bulion lub kostka warzywna do namoczenia kotletów 1 koncentrat pomidorowy 150 ml 6 listków laurowych kilka kulek ziela angielskiego kilka łyżek mąki lub bułki tartej opakowanie przyprawy do ryby 1 łyżka oleju(...)warzywa zmiękną. Gdy warzywa będą miękkie dodaj koncentrat pomidorowy, dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Gotuj jeszcze przez 5 minut i dodaj cukier. Kotlety sojowe namocz w bulionie. Następnie je dokładnie odsącz i oprósz przyprawą do ryb. Każdy kotlet dokładnie obtocz w mące. Smaż kotlety na gorącym oleju dociskając je np. widelcem. Usmażone kotlety ułóż warstwami
wegujemylaurowy 1 łyżka masła 150 g pieczarek, pokrojonych w grube plastry 2 łyżeczki mąki 1 średnia cebula, pokrojona w drobną kostkę 200 ml białego wytrawnego wina 150 ml bulionu rybnego lub warzywnego 250 ml śmietanki 36 % 1 łyżeczka musztardy Dijon szczypta cukru posiekana natka pietruszki do podania Przygotowanie: Kawałki karpia dokładnie dopraw solą i pieprzem, obłóż cytryną i odstaw(...)podsmaż prze kilka minut do jej zeszklenia. Teraz wlej do patelni wino i gotuj przez kilka minut zdrapując wszelkie przypalone kawałki z dna patelni. Po tym czasie wlej bulion, gotuj intensywnie przez 5 minut i wmieszaj śmietankę wraz z musztardą. Dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem, włóż karpia i jeszcze przez chwilę gotuj, aż sos lekko zgęstnieje. Podawaj danie
karmelowygłód :) KOPYTKA KUKURYDZIANE: 3 szklanki wody 1 szklanka kaszy kukurydzianej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki kukurydzianej sól SOS: 1 cebula 2 łyżki mąki kukurydzianej 2 szklanki bulionu drobiowego (lub warzywny) 1/4 szklanki śmietanki 30% 1 szklanka groszku zielonego (świeży lub mrożony) 2 pomidory sól pieprz biały tymianek bazylia olej rzepakowy do smażenia Wodę zagotować ze solą i stale(...)momentu, kiedy wypłyną. Wyławiać łyżką cedzakową układając luźno na talerzu lub tacy. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju. Wsypać mąkę i chwilę podsmażyć. Dodawać stopniowo bulion, stale mieszając, aby pozbyć się grudek. Wsypać zielony groszek i gotować około 5 minut, aż będzie lekko miękki. Dodać pokrojone w kostkę pomidory bez skóry, wlać śmietankę i przyprawić. Dusić
https:KKuchniaMniamimbiru 50 g mielonych migdałów 1 cebula, pokrojona w niedużą kostkę 2 łyżki ghee (sklarowanego masła) 2 łyżki garam masala 1 suszona papryczka chili (pokruszona) 250 ml bulionu drobiowego lub warzywnego 2 łyżki soku z cytryny lub limonki 200 g kefiru lub jogurtu 1/2 pęczka kolendry 4 łyżki pokrojonego na grube krążki szczypiorku 1 łyżka plasterków świeżej chili(...)podpiecze się z każdej strony. Zmniejszyć ogień, dodać pastę z przypraw, pokruszoną papryczkę chili, garam masala i rozprowadzić na mięsie, podsmażać 5 minut, mieszając. 3. Następnie dolać bulion i przykryć naczynie. Dusić na małym ogniu ok. 20 minut (lub do miękkości mięsa). Gdy mięso będzie miękkie, dodać sok z cytryny i dusić jeszcze 5 minut. Zestawić z ognia
Kuchnia Prezydentowejryżem , słodyczą gruszki z syropu przełamanej kwaskowatym posmakiem czarnej porzeczki. Czas: 45 minut Składniki: 1/2 kg wątróbek drobiowych 2 twarde gruszki 20 dag ryżu parabolicznego 2,5 szklanki bulionu ( może być warzywny lub drobiowy - może być z kostki) sól pieprz mielony papryka mielona mąka do oprószenia 1 goździk kilka nitek szafranu listek Kafiru ( lub kawałek skórki cytrynowej 1/3 szklanki cukru(...)podania - mają być przestudzone). W garnku o grubym dnie rozgrzać połowę masła i 2 łyżki oleju. Wsypać ryż i smażyć mieszając tak by wszystkie ziarenka pokryły się tłuszczem. Wlać bulion i gotować na małym gazie aż ryż wchłonie cały płyn i będzie sypki i miękki. Osuszyć wątróbki drobiowe. Posypać solą , pieprzem, mieloną papryką. Oprószyć mąką. Na patelni rozgrzać
Buniabaje w kuchnipyszna, taka kremowa, to serio ziemniaczna? Kochani lepszej rekomendacji nie trzeba, zróbcie :). Składniki: - ok. 1 kg dobrych ziemniaków, ja mam od Pana Miecia :) - 1 do 2 litrów bulionu mięsnego lub warzywnego - 1 duża cebula - 3 ząbki czosnku, najlepiej Polskiego intensywnego w smaku i aromacie - 1 duża marchewka lub 2 mniejsze - 1 łyżeczka suszonego majeranku - 1 łyżeczka suszonego tymianku - kilka ziaren(...)przyprawy, smażymy i intensywnie mieszamy żeby się nie przypaliło przez ok 10 minut, zapewniam Was, że po kuchni rozchodzi się piękny zapach ziół i czosnku. 2. Warzywa podlewamy bulionem, gotujemy do miękkości warzyw. Śmietanę rozpuszczamy małą ilością wody i mieszamy z mąką, pod koniec zaprawiamy nią zupę, doprawiamy do smaku. Podajemy ze skwarkami i zieloną cebulką
Apetyczna babeczkakrojonych pomidorów w soku 1 średnia żółta papryka (250g) 1 średnia cebula (150g) duża garść zielonego groszku (świeżego lub mielonego) 1 ząbek czosnku 1 średnia papryczka chili 250ml bulionu (mięsnego lub warzywnego) 1 czubata łyżeczka mielonej słodkiej papryki sól czarny pieprz świeżo mielony (ok. 1/2 płaskiej łyżeczki) kilka gałązek natki pietruszki 3-4 łyżki oliwy Do podania gotowany biały ryż(...)chwilę (ok. 2 minuty) do zeszklenia się warzyw. Następnie kładziemy na patelni paski mięsa i smażymy ze wszystkich stron do lekkiego zarumienienia (2-3 minuty). Składniki na patelni zalewamy bulionem oraz krojonymi pomidorami w soku. Dodajemy mieloną słodką paprykę, posiekane chili i pietruszkę oraz nieco czarnego pieprzu. Mieszamy i przestawiamy na mały ogień. Dusimy ok. 30 minut, na początku
Kulinarna Pokusakości;2 ząbki czosnku;Czubata łyżeczka soli;3 średniej wielkości twarde jabłka;Świeżo zmielony pieprz;Suszony tymianek;125 ml soku jabłkowego bez dodatku cukru;125 ml dowolnego bulionu (u mnie warzywny);125 ml białego, wytrawnego wina;Olej/oliwa;Siatka wędliniarska lub mocna nić.Sposób przygotowania:Mięso umyć, osuszyć papierowymi ręcznikami. Ponacinać w dość duże plastry, tworząc kieszonki na jabłka, w taki(...)mięso.Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C (grzałka góra i dół) i do tak nagrzanego piekarnika wstawić schab na 20 minut.W tym czasie w rondelku podgrzać ze sobą bulion, sok jabłkowy i wino.Po upływie 20 minut pieczenia, temperaturę piekarnika zmniejszyć do 180 stopni C, mięso zalać przygotowaną mieszanką (punkt 10) i w tej temperaturze piec przez około 90 minut.Podczas
Gospodyni Miejska