bulion warzywny - 3500 przepisów (strona:174/234)

Zupa marokańska 145

Zupy gotuję rzadko, gdyż nie uznaję ich za bardzo za obiad. Natomiast, gdy mam już na nią ochotę to przeważnie jest to wersja odmienna od tych

Fabryka pomysłów
Krem z bobu i zielonego groszku z pumperniklem 179

pochodzi z lipcowego wydania magazynu "Moje Gotowanie". Zapraszam do przygotowań! Składniki dla 3-4 osób: 500 g bobu 250 g zielonego groszku sól, cukier i odrobina masła szklanka bulionu drobiowego lub warzywnego 2 łyżki oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku kilka łyżek śmietanki kremówki pokruszony pumpernikiel świeże listki mięty świeże listki natki pietruszki pieprz do smaku sól do smaku CZAS(...)garnkach, w wodzie z dodatkiem odrobiny cukru, soli i masła. Przecedzamy, studzimy, bób obieramy.  2. Bób i groszek umieszczamy w misie blendera (kilka ziarenek odkładamy na bok), dodajemy bulion, oliwę z oliwek, ząbek czosnku i niewielką ilość śmietanki. Blendujemy na gładki krem przez kilka minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Przelewamy do garnka, dodajemy odłożone ziarenka i podgrzewamy

My Culinary Art
Azjatycka zupa pak choi 157

azjatyckie charakteryzuje bogactwo smaków i kolorów, a także szybkość i prostota przygotowania. Azjatycka zupa pak choi to danie, które sprawi przyjemność i gotującemu i konsumującemu.     Składniki: - bulion drobiowy lub warzywny (ok. 3 l) - 4 szt. kapusty pak choi - 2 duże obrane marchewki - 3 białe części pora - 3 szalotki - 4 ząbki czosnku - imbir świeży lub suszony (2 łyżeczki(...)więcej) - sok z ½ limonki - skórka starta z limonki - 3 łyżki sosu sojowego - 3 łyżki sosu ostrygowego - 3 łyżki sosu rybnego - sól i pieprz do smaku - olej sezamowy - ziarna sezamu Bulion doprowadzamy do wrzenia, dodajemy suszone chilli, imbir, trwaę cytrynową, sos sojowy. Oddzielamy liście kapusty, zostawiamy całe „środki” z małymi listkami – płuczemy. Odkrajamy białe twarde części, kroimy je w paski

mojewypiekiinietylko
Zupa pieczarkowa 191

dłużej zachowają swoją świeżość. Dlatego też takie pojemniki polecam szczególnie do przechowywania produktów dla dzieci. Świetnie sprawdzą się też w czasie wyjazdów.    Składniki: 1,5 litra bulionu drobiowo-warzywnego 2 średnie marchewki  2 średnie pietruszki 0,5 mniejszego selera 1 liść z selera kawałek pora (biała część) 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego 5 ziarenek pieprzu(...)spora łyżka posiekanego koperku Do smaku: sól himalajska   pieprz czarny  Przygotowanie: Warzywa oczyścić i umyć. Marchewkę, pietruszkę i por pokroić w półplasterki. Seler pokroić w kostkę. Do bulionu dodać pokrojone warzywa, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz kolorowy i liść z selera. Gotować na średnim ogniu aż warzywa będą al dente. W tym czasie pieczarki pokroić w plasterki. Cebulę

Ala piecze i gotuje
Chowder czyli zupa rybna z małżami 141

łosoś) 1 łyżka oleju 200 g surowego wędzonego boczku, pokrojonego w drobną kostkę 1 cebula, drobno posiekana 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 2 łyżki mąki 1 litr bulionu rybnego lub warzywnego 1 łyżeczka suszonego tymianku 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 4 ziemniaki, pokrojone w 2 cm kostkę 3 łodygi selera naciowego, drobno pokrojone sól i świeżo mielony pieprz(...)boczek przez około 3-4 minuty, często  mieszając, następnie dodajemy cebulę i czosnek i smażymy jeszcze 2-3 minuty, aż warzywa zmiękną. Wsypujemy mąkę i dokładnie mieszamy. Dodajemy bulion, tymianek, liść laurowy, ziele angielskie oraz ziemniaki i seler naciowy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy moc palnika i gotujemy 20 minut, lub do czasu, gdy ziemniaki zmiękną

Smakowity Blog Kulinarny
Śmietankowa zupa grzybowa / Creamy mushroom soup 134

naciowego pokrojona w plasterki 4 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę 1 cebula pokrojona w kostkę 1 ząbek czosnku, drobno posiekany garść natki pietruszki posiekany 1 1/2 l bulionu drobiowego albo warzywnego 200 ml śmietanki 36% 150 ml kwaśnej śmietany 18 % do podania masło klarowane do smażenia, 1 łyżeczka suszonego tymianku sól i pieprz Przygotowanie: W większym rondlu rozpuść(...)tymiankiem i smaż kolejne 10 minut. Następnie dodaj seler naciowy, marchewkę, pietruszkę, ziemniaki i smaż przez 5 minut. Dodaj suszone grzyby wraz z wodą w której się moczyły, wlej bulion, dopraw solą i pieprzem i gotuj przez 30 minut. Wlej śmietankę i wymieszaj, gotuj jeszcze 2 minuty i dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj zupę z kleksem ze śmietany

karmelowy
Pomidorowa zupa z mlekiem kokoswym, mango, batatem i rybą 122

cebula 2 ząbki czosnku 2 cm imbiru trawa cytrynowa (sproszkowana) 2 łyżki oleju sezamowego 1/2 dużego batata 1/2 mango 250 gram filetu z pstrąga łososiowego 500 ml bulionu rybnego lub warzywnego 200 ml przecieru pomidorowego marki Łowicz 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka sambal oelek szczypta papryki wędzonej garść świeżej bazylii tajskiej i mięty(...)rozgrzewamy olej i smażymy na nim drobno posiekaną cebulę, czosnek i imbir. Po chwili dodajemy sambal oelek, trawę cytrynową oraz wędzoną paprykę. Dodajemy pokrojonego w kostkę batata, wlewamy bulion i całość gotujemy 8-10 minut, do miękkości batata. Następie dodajemy przecier pomidorowy, sos sojowy, rybny i klonowy. Całość gotujemy jeszcze 4-5 minut. Dodajemy pokrojone w kostkę mango oraz

Mango Papaja
Zupa krem z dyni i kalafiora / Pumpkin and cauliflower soup 148

kostkę 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w kostkę 1 duża marchew, obrana i pokrojona w kostkę 2 łyżki świeżego imbiru, drobno posiekanego 3 ząbki czosnku, posiekane 800 ml bulionu drobiowego lub warzywnego 800 g dyni, obranej i pokrojonej w małą kostkę 1 kalafior, podzielony na małe różyczki 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego sól i pieprz(...)odrobiną oleju podsmaż na średnim ogniu cebulę, selera, marchewkę, przez 5-7 minut. Dodaj imbir i czosnek, wymieszaj i smaż przez 2 minuty aż poczujesz jego aromat. Następnie dodaj bulion, dynię, kalafior, tymianek, kmin i dopraw całość solą i pieprzem do smaku. Gotuj na średnim ogniu, z lekko uchyloną pokrywką, przez około 30 minut, aż warzywa zmiękną. Zmiksuj zupę, jeżeli

karmelowy
Zupa krem z dyni 148

Zupa krem z dyni Zupa krem z dyni - składniki: 1,5 kg dyni (ze skórą i pestkami) 2 średnie cebule 4 ząbki czosnku 2 łyżeczki oliwy 1 l bulionu drobiowego lub warzywnego 1 łyżka soli 0,5 łyżeczki pieprzu Szczypta cynamonu Grzanki Kwaśna śmietana Zupa krem z dyni - przepis:  Z dyni nie obierając ze skóry, wydrążamy włókna i pestki(...)usuwamy skórę i rozgniatamy.  W garnku na rozgrzanej oliwie smażymy w piórka pokrojoną cebulę i czosnek, do lekkiego zbrązowienia.  Do podsmażonej cebuli z czosnkiem dodajemy dynię, zalewamy bulionem, doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cynamonu. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 40 min.  Po ugotowaniu całość rozdrabniamy blenderem, aż zupa nabierze konsystencji kremu.   Serwujemy z kleksem

Kuchnia Łukasza
KLASYKA PRZYJĘĆ CZYLI SZYNKA W GALARECIE 200

finezyjnie udekorować, do czego... nie ukrywam ... zabrakło mi cierpliwości:) Składniki: (ilość składników uzależniona od ilości porcji, które chcemy uzyskać) szynka konserwowa kukurydza marchewka żelatyna bulion Wykonanie: W gorącym bulionie (ja miałam warzywny, uzyskany po gotowaniu warzyw na sałatkę) rozpuszczamy żelatynę w ilości przewidzianej na opakowaniu. Studzimy. W tym czasie szynkę kroimy w paseczki. Kukurydzę odcedzamy. Marchewkę gotujemy i kroimy(...)szynki w galarecie pasuje chyba wszystko :) Ponieważ przygotowywałam szynkę w małych pojemniczkach, nie mogłam użyć zbyt wielu dodatków. W kubeczki nakładamy nasze pokrojone warzywa, szynkę i zalewamy przestudzonym bulionem. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia

Walijskie Pichcenie
Ryż z warzywami 205

małe zwykłe* 1 marchewka* 1/2 dużej pietruszki* kawałek selera* 1/2 młodej cukinii* 1/2 czerwonej papryki* pęczek natki pietruszki* suszona natka pietruszki i lubczyk* sól, pieprz* 1 szklanka bulionu drobiowego lub warzywnego* oliwa do smażeniaSposób wykonaniaCebulkę obrać i drobno pokroić.Marchewkę, pietruszkę i selera obrać i pokroić lub poszatkować,  w cienkie słupki, cukinię również, ale nie obierać, jedynie umyć, paprykę(...)się szklisty cały czas mieszając.Dodać marchewkę, pietruszkę i selera i wszystko razem podsmażyć, na końcu dodać paprykę i cukinię, jeszcze chwilę smażyć.Podsmażone warzywa z ryżem zalać szklanką bulionu, dodać nieco pieprzu i odrobinę soli, dodać po ok. 1/2 łyżeczki suszonej natki pietruszki i lubczyku, zamieszać, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem, aż ryż będzie miękki

Mix smaku
Krupnik Prezydentowej 144

potrzebujecie max. 40 minut.  Składniki: 6 łyżek kaszy jęczmiennej, najlepiej drobnej, ewentualnie średniej  2 łyżki masła klarowanego lub 1 łyżka masła i 1 oleju 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego (można też po prostu wrzucić 2-3 skrzydełka) 3 średnie ziemniaki 1 mała pietruszka w korzeniu 1 mały kawałek selera 1 cebula 1 marchewka  pieprz, sól(...)prażę na nim osączoną kaszę, cały czas mieszając, aż ziarenka wyraźnie się podpieką na lekko brązowy kolor - dzięki temu kasza i wywar będą smakować niepowtarzalnie. 3. Do wrzącego bulionu wrzucam uprażoną kaszę, nastawiam na średni ogień i wrzucam pokrojone w grubą kostkę ziemniaki, w drobną kostkę selera, cebulę i pietruszkę. Gotuję pod przykryciem do miękkości, ok.20-30 minut

Kuchnia Prezydentowej
Zupa z pora z kluseczkami 118

czosnku z pysznymi kluskami z kaszy manny :), zupa fit!. Składniki: 1 duży por 2 cebule serek topiony, opcjonalnie, może być ale nie musi 3 ząbki czosnku 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego  sól pieprz oliwa z oliwek pietruszka natka Kluski: 2 jajka 1 szklanka kaszy manny  szczypta soli  1. Jaja na kluski roztrzepać widelcem, dodać szczyptę soli(...)części kroimy w krążki, cebule i czosnek drobno siekamy. W rondlu rozgrzewamy oliwę, smażymy pora z cebulą i czosnkiem, aż się przyrumieni, dodajemy sól i pieprz. Rumiane warzywa zalewamy bulionem, dodajemy serek topiony i gotujemy razem ok 15 minut.  3. Ugotowaną zupę miksujemy blenderem, na gładką masę, dodajemy świeżą natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy kilka minut. Podajemy

Apetyczna babeczka
Spaghetti z kurczakiem, suszonymi pomidorami i fasolką. 165

ważne szybkie w przygotowaniu. Polecam :) Składniki: ( dla 2 osób ) - 1 podwójna pierś z kurczaka - 0.50 g suszonych pomidorów - puszka białej fasolki ( 240g) - 3 łyżki czerwonego pesto - szklanka bulionu drobiowego lub warzywnego - Rama Smaż jak szef kuchni - czosnek mielony, papryka słodka, sól - zielona pietruszka ( opcjonalnie) - 200 g makaron spaghetti Wykonanie Oczyszczone, wypłukane i osuszone piersi z kurczaka kroję w paseczki(...)mięsa dodaję mielony czosnek i paprykę, całość mieszam na wysokim ogniu aż mięso się ładnie zrumieni. Do rumianego mięsa dodaję pokrojone w paseczki suszone pomidory. Zawartość patelni zalewam gorącym bulionem rozmieszanym z 3 łyżkami czerwonego pesto. Zmniejszam ogień, dodaję odsączona fasolkę i całość jeszcze delikatnie podgrzewam do odparowania płynu i połączenia smaków. Kosztuję i w razie potrzeby doprawiam solą

Kuchnia z widokiem na ogród
Aromatyczny gulasz . 145

miałam malutkie  1 łyżka ziół prowansalskich 2 łyżki dowolnej przyprawy do mięsa z papryką 1 łyżeczka suszonego tymianku 2 ząbki czosnku  około 600 ml  bulionu mięsnego lub warzywnego około 1/2 szklanki oliwy sól, pieprz , szczypta chilli do smaku  Wykonanie : Mięso myjemy i osuszamy papierowym ręczniczkiem.Czosnek przeciskamy przez praskę i nacieramy mięso. Następnie kroimy w grubą(...)pieczarki . Myjemy i kroimy : marchew w grubą kostkę , pieczarki w pół talarki , cebulę w piórka , paprykę w paseczki. Do mięsa dodajemy wszystkie warzywa oprócz papryki  . Podlewamy mięso połową bulionu i dusimy na małym ogniu . Pod koniec duszenia dodajemy pokrojoną paprykę. Podlewamy resztą bulionu i przyprawiamy jeszcze d smaku solą lub pieprzem jak lubicie. Dusimy aż mięso będzie miękkie

Sama słodycz i szczypta chili