zupa krem z brokułami Proporcje dla 4 osób Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 1000 g ziemniaków 1/2 brokuła 1 cebula oliwa z oliwek 1 litr bulionu (u mnie przygotowany na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej) sól pieprz płatki suszonej papryczki chili 2 łyżki śmietany 18% Wykonanie: Do garnka wlewamy 2-3 łyżki oliwy. Cebulę kroimy
Kulinarne przygody Gatityodrobinę kwasku cytrynowego. Zupa ogórkowa z ogórków małosolnych Proporcje dla 6 osób Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 1500 ml bulionu (u mnie przygotowany na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej ), ewentualnie wody 3 udka z kurczaka 1 duża marchew 1 mała pietruszka 1 mały kawałek selera 6 sporych ziemniaków 5 dużych ogórków
Kulinarne przygody Gatityodrobinę kwasku cytrynowego. Zupa ogórkowa z ogórków małosolnych Proporcje dla 6 osób Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 1500 ml bulionu (u mnie przygotowany na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej ), ewentualnie wody 3 udka z kurczaka 1 duża marchew 1 mała pietruszka 1 mały kawałek selera 6 sporych ziemniaków 5 dużych ogórków
Kulinarne przygody Gatitykaszą i tuńczykiem Składniki na 6 porcji Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 6 dojrzałych pomidorów średniej wielkości 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1 szklanka bulionu (u mnie zrobiona na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej) szczypta soli 1 puszka tuńczyka w kawałkach w oleju 3 łyżki serka śmietankowego sok z połowy cytryny sól morska świeżo zmielony pieprz(...)Pomidory wydrążamy, posypujemy w środku solą i ustawiamy do góry nogami, aby pozbyć się nadmiaru soku. Kaszę wsypujemy do garnuszka, zalewamy gorącym bulionem, dodajemy szczyptę soli i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem, aż kasza wchłonie cały bulion. Gdy kasza będzie gotowa odstawiamy ją do przestudzenia. Do miski wkładamy tuńczyka z olejem, dodajemy kaszę, serek
Kulinarne przygody Gatityosoby) 4 duże ziemniaki ugotowane w mundurkach 1/2 litra dowolnego bulionu 5 ziarenek ziela angielskiego 5 ziarenek czarnego pieprzu 2 liście laurowe 1 marchewka 1 cebula 1 łyżka masła 1 łyżka brązowego cukru 1/2 l soku pomidorowego 2-3 duże łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki 1 łyżeczka przyprawy warzywnej typu "vegeta" sól, pieprz natka pietruszki 1. Z każdego ziemniaka (po szerszej(...)delikatnie wydrążyć środek, pozostawiając 5 mm wokół skórki. Odłożyć miąższ, a z odciętych plastrów zdjąć skórkę i pokroić je w kostkę, odłożyć. 2 . Bulion zagotować, wrzucić całe przyprawy, cukier, masło i przyprawę warzywną , pokrojone w kostkę cebule i marchewkę. Dusić pod przykryciem do miękkości. 3. Dodać do zupy wydrążony miąższ (oprócz tego pokrojonego w kostkę) i sok pomidorowy, gotować kolejne
Kuchnia Prezydentowejsycący pęczak z dodatnim szpinaku i pomidorów. Pęczak ze szpinakiem i pomidorami Składniki na 4 porcjeCzas przygotowania: 40 minutSkładniki: 1/2 szklanki suchego pęczaku 1 szklanka bulionu (u mnie zrobiona na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej) 100 g świeżego szpinaku 3 ząbki czosnku 6 pomidorków koktajlowych 6 połówek suszonych pomidorów w oliwie 1 łyżka sosu rybnego świeży rozmaryn sól(...)wrzucamy go na suchą patelnię, chwilkę podgrzewamy, dodajemy 1 łyżkę oliwy i prażymy, cały czas mieszając. Rozmaryn siekamy i dodajemy do pęczaku, wszystko zalewamy bulionem, solimy, pieprzymy, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu, aż bulion się wchłonie. Szpinak dokładnie płuczemy. Suszone pomidorki kroimy w paseczki, czosnek miażdżymy, a pomidorki koktajlowe kroimy na pół
Kulinarne przygody Gatitypokrojona w kostkę i mięsko z kurczaka. Składniki na ok. 6 miseczek: ćwiartka z kurczaka 1,5 l wody 3 kostki bulionu (u mnie 2 drobiowe i 1 warzywna) 1 mały słoiczek przecieru pomidorowego 1 duża marchewka śmietana 12% (do zupy) 1 serek topiony (u mnie Mlekovita kremowy) natka pietruszki (może być mrożona) ryż(...)obrać. Marchew pokroić w kostkę i przesmażyć na 1-2 łyżkach oliwy (ok.10 min) W garnku zagotować 1,5 l wody, rozpuścić w niej kostki bulionowe. Do przygotowanego bulionu dodać przesmażoną marchew, obrane mięsko z kurczaka i przecier pomidorowy - gotować na małym ogniu 15 min. Możemy zakończyć gotowanie zupy. Serek topiony dodać do zupy na koniec i pozostawić
Alutka-Gotujebardzo ważne jest dosyć długie duszenie cebuli, dzięki czemu zupa nabiera wyjątkowego aromatu i wspomnianej słodyczy. Mimo minimalizmu składników zupa smakuje wybornie, spróbuj jeszcze dziś! :) * bulion wołowy- 1,2 litra (ew. drobiowy, warzywny) * cebula- 600 g * białe wino- 160 ml * masło klarowane- 30 g * sól, pieprz do smaku * natka pietruszki- do posypania * chleb/bagietka- dodatkowo * tarty, żółty ser- dodatkowo Cebulę obrać(...)dusić ją na bardzo małym ogniu- co jakiś czas mieszając- aż będzie miękka i rumiana (około 45 minut). Po tym czasie wlać białe wino i smażyć, aż odparuje. Wlać bulion i całość gotować przez około 10 minut. Doprawić solą oraz pieprzem. Wariant 1- tradycyjny: Pokrojony chleb/bagietkę zapiec chwilę w piekarniku. Porcję zupy przelać do żaroodpornych miseczek, ułożyć podpieczony chleb
Kraina Miodem PłynącaWłaściwie to takie danie jednogarnkowe, w zupełności wystarczy nam za cały obiad.Zupa pikantno-kwaśnaProporcje dla 4-5 osóbCzas przygotowania: 40 minutSkładniki:1,5 litra bulionu (u mnie przygotowany na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej) lub wody1 duża pierś z kurczaka1 cebula6 sporych pieczarek1/2 szklanki pędów bambusa1 duża marchewka4 łyżki ciemnego sosu sojowego4 łyżki octu3 łyżki mąki(...)smażeniaWykonanie:Cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na patelni do zeszklenia.Pierś kroimy w małe paseczki, to samo robimy z pieczarkami i marchewką.Do garnka wlewamy bulion, wrzucamy kurczaka i na małym ogniu doprowadzamy do zagotowania. Jeśli wolicie możecie zdjąć szumowiny, ja je zostawiam, bo to przecież nic innego jak ścięte białko. Do mięsa dodajemy pieczarki
Kulinarne przygody Gatitycebula 1 łyżka masła 1,5 łyżeczki mielonej kolendry 1 łyżeczka mielonej papryki 0,5 łyżeczki ostrej papryki sól morska świeżo zmielony pieprz 1 litr bulionu (u mnie przygotowany na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej) 0,5 szklanki natki pietruszki 0,5 szklanki bazylii 4 kromki pieczywa tostowego 0,25 szklanki oliwy z oliwek EV 2 ząbki czosnku(...)zeszkli dodajemy do niej kolendrę, słodką i ostrą paprykę. Cebulę wraz z przyprawami lekko przesmażamy i przekładamy do garnka w którym będziemy gotować zupę. Dodajemy marchewkę i wszystko zalewamy bulionem. Gotujemy do miękkości marchewki, około 30 minut na średnim ogniu. Chleb tostowy kroimy na 1- centymetrowe kawałki. na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy chleb tostowy i robimy grzanki
Kulinarne przygody Gatityugotowanej al dente fasolki szparagowej 1 papryczka chili 1 puszka mleka kokosowego (400 ml) 5 listków limonki kaffir 8 pomidorków koktajlowych 1000 ml bulionu (u mnie przygotowany na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej) 1 łyżeczka zmielonej trawy cytrynowej sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka brązowego cukru 3 łyżki sosu rybnego 3 łyżki pasty Tom Yum olej(...)papryczkę. Przekładamy do garnka. Na patelni smażymy także przekrojone na pół pieczarki, przekładamy je do garnka, w którym będzie się gotować zupa. Wszystko zalewamy bulionem, mlekiem kokosowym, sosem rybnym. Dodajemy pastę Tom Yum, fasolkę i przyprawy. Mieszamy i gotujemy przez 5 minut. Na koniec dodajemy pokrojone na pół pomidorki koktajlowe
Kulinarne przygody Gatityteż jest dobra, ba, nieskromnie powiem: bardzo dobra! :) Składniki: 2 duże cebule 500 g mięsa wołowego 1 duża papryka 2 średnie marchewki 1 litr bulionu - najlepiej wołowego, ale może być też warzywny 1 szklanka przecieru pomidorowego 2 liście laurowe 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki ziemniaki - około 6-7 średnich sól i pieprz do doprawienia Rzucane kluski(...)kostkę paprykę i pokrojoną w krążki marchew po czym przykryć i dusić pod przykryciem, mieszając co jakiś czas, przez 5-10 minut aż papryka się lekko zrumieni. Dodać bulion, przecier pomidorowy, liście laurowe, obie papryki i gotujemy na niewielkim ogniu przez około godzinę - mięso powinno być miękkie, a zupa trochę odparować i zmięknąć. Po tym czasie dodajemy pokrojone w kostkę
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!papryczka – do smaku, 1/2 trawy cytrynowej*, 2 listki limonki**, 1/2 łyżeczki kurkumy, 3 podłużne pomidory z puszki, bez skórki***, 150 ml wina białego wytrawnego, 600 ml bulionu (najlepiej rybnego, jeżeli nie mamy to warzywnego), 200 g mrożonej mieszanki owoców morza, 100 g masła, 100 g parmezanu, 2 łyżki oliwy, 4 łyżki oleju kokosowego, natka pietruszki lub kolendra, Parmezan drobno zetrzeć(...)około 3 minuty), dodać posiekane przyprawy, przesmażyć. Następnie dodać ryż i smażyć aż będzie szklisty. Wlać wino i gotować mieszając, aż wino się wygotuje. Następnie wlać około 150 ml bulionu. Gotować, mieszając co jakiś drewnianą łyżką (nie metalową). Gdy płyn odparuje dodać kolejną porcję bulionu. Czynność powtarzamy, aż ryż będzie gotowy. Ryż ma być miękki, ale nie rozgotowany! W sumie
królestwo garówłyżeczka świeżo startego imbiru 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka garam masali 1 łyżeczka kurkumy 2 łyżeczki brązowego cukru 1/2 łyżeczki kuminu 1/4 łyżeczki cynamonu 1/2 bulionetki warzywnej lub drobiowej (lub 100 ml mocnego bulionu) olej zielona kolendra (lub pietruszka) Wykonanie: Cebulę zetrzeć na tarce i podsmażyć na oleju na średnim ogniu około 7 - 8 minut, mieszając co chwila. Czosnek rozetrzeć
zadanie-gotowaniesię nie ścięła (do śmietany dodajemy stopniowo zupę i mieszamy). Jeżeli jest potrzeba to na koniec jeszcze doprawiamy i jemy Jeżeli ktoś nie jada mięsa zamiast bulionu może użyć samej wody lub wywaru warzywnego. Smacznego
Kuchenne Wariacjeśmietanowych królik w sosie musztardowym z suszonymi śliwkami to danie lekkie i bardzo odchudzone.Czas przygotowania:50 minutPorcje:8Składniki:królik pokrojony na 8 porcji,600 ml bulionu z gęsi (można zastąpić drobiowym lub warzywnym),300 ml białego wina (wytrawnego),16 suszonych śliwek bez pestek,1 cebula,4 ząbki czosnku,3 gałązki rozmarynu,2 gałązki tymianku lub macierzanki,1 chili
SzczyptaSmaQ