zupełności wysatarczyła jej połowa na taką ilość zupy, Zupa tajska z mleczkiem kokosowym Proporcje dla 6 osób Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 1 litr bulionu (na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej ) 1 pierś z kurczaka 1 duża marchewka 100 g fasoli szparagowej 1 puszka mleka kokosowego 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka kolendry 1 łyżeczka kurkumy 3 łyżki sosu(...)curry 2 ząbki czosnku ok. 1/2 papryczki chili 1 szalotka 3 cm świeżego imbiru olej do smażenia makaron ryżowy (u mnie wstążki) sok z limonki Wykonanie: Do garnka wlewamy bulion. Pierś kroimy w paski. Chili, czosnek i imbir kroimy w kosteczkę, szalotkę w piórka, wszystko przesmażamy na patelni z odrobiną oleju, następnie dodajemy mięso i też smażymy. Zawartość patelni przekładamy
Kulinarne przygody Gatityrauszu-- wg Gordona Ramsaya Składniki 2 piersi z kurczaka ze skórą oliwa z oliwek sól morska 1 łyżka miodu 3/4 szklanki białego wina, wytrawnego 3/4 szklanki bulionu z kurczaka lub warzywnego, lub woda Przygotowanie Umyta pierś z kurczaka ,osuszamy ręcznikiem . Sól morska wcieramy w skórę piersi. Na rozgrzanej mocno patelni z oliwą układamy piersi skórą do spodu. Smażymy(...)zrobi się złocista i chrupiąca. Po tym czasie przewracamy piersi skórą do góry smażymy 22-3 minuty podlewając winem. Dusimy mięsko w winie, aż odparuje ponad połowa. Wówczas dolewamy bulion, dodajemy miód i dusimy ,aż sos odparuje i zrobi się złocisto-brązowy. Uwaga.... pod koniec sos szybciej się redukuje i łatwo go przypalić (przez miód). Powinno pozostać tyle sosu
w mojej kuchniSkładniki spora główka kapusty około 1 kg ugotowanych ziemniaków 2 spore cebule 1/2 szkl. bulionu drobiowego, grzybowego lub warzywnego sól, pieprz smalec dowolne zioła do smaku 1/2 szkl. śmietanki Wykonanie Z kapusty wykroić głąb. Główkę kapusty zanurzyć w garnku z wrzącą wodą na chwilę. Zdjąć wierzchnie liście i ponownie włożyć do wody. Kolejno zdejmować liście i zanurzać(...)połączyć w misce z uprażoną cebulą . Wyrobić masę doprawiając ziołami ,solą i pieprzem. Gotowy farsz układać na liściach kapusty i zawijać. Układać ciasno w garnku, podlać bulionem, który wcześniej trzeba wymieszać ze śmietaną. Dusić gołąbki z ziemniakami w sosie przez około 30 minut- w szybkowarze krócej w garnku na palniku dłużej-do 40 minut . Nie zdążyłam
w mojej kuchniszpinakiem. Składniki Ilość porcji: 2 150 g makaronu spaghetti 60 g szpinaku 40 g parmezanu 70 g serka śmietankowego 150 g pieczarek 20 g masła 1/3 szklanki bulionu z kurczaka lub warzywnego 2 ząbki czosnku Sól i pieprz do smaku Zobacz film: Przygotowanie Ugotuj makaron, posiekaj czosnek, oczyść i pokrój pieczarki. Na dużej patelni roztop masło, dodaj pokrojone pieczarki, dopraw(...)przed dodaniem ich na patelnię. Gotuj pieczarki przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu, dopóki nie będą miały złotego koloru. Dodaj czosnek i mieszaj przez chwilę. Następnie wlej bulion, dodaj serek śmietankowy i parmezan. Mieszaj aż wszystkie składniki się połączą. Jeśli sos jest dla Ciebie zbyt gęsty wlej odrobinę bulionu. Kiedy otrzymasz odpowiednią konsystencję sosu dodaj szpinak i gotuj
ale Pyszniesklepie? A może uprawiacie ją w ogródku? Chili sos Składniki: 3 zielone chili 2 szalotki 1 czosnek solo 1 łyżka oliwy 2 garście świeżego szpinaku 400 ml bulionu z kurczaka lub warzywnego 250 ml śmietanki sól i pieprz do smaku 2 łyżki mąki 3 czubate łyżki masła 1 łyżeczka suszonej trybuli lub 1 łyżka świeżej Jeśli lubisz bardzo ostry(...)cebulę skrop oliwą, posól i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 20 minut w piekarniku nastawionym na 200ºC na funkcję grillową. Upieczone warzywa zmiksuj z dodatkiem szpinaku i gorącego bulionu. Zrumień mąkę na suchej patelni. Dodaj masło i zrób zasmażkę. Dodaj zmiksowane warzywa cały czas energicznie mieszając aby się nie zrobiły kluski. Na koniec dodaj śmietankę i trybulę. Dopraw
codojedzeniaPotrawka z kurczaka Czas przygotowania: 40 minut Proporcje dla 4 osób Składniki: 1000 g piersi z kurczaka 1 duża cebula 1 marchewka 150 g pieczarek 3 szklanki bulionu (na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej) 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki śmietany 18 % 1-2 łyżki zimnej wody sól morska pieprz olej do smażenia posiekana natka pietruszki Wykonanie: Mięso(...)również smażymy na patelni. Gdy się zeszkli przekładamy ją do garnka z mięsem. Marchewkę obieramy i kroimy w półplasterki, pieczarki kroimy w plasterki. Warzywa przekładamy do mięsa, zalewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu przez 20 minut. W kubeczku rozrabiamy mąkę z zimną wodą i śmietaną, hartujemy 2 łyżkami sosu z duszonego kurczaka. zawartość kubka wlewamy do potrawki, cały
Kulinarne przygody Gatityporcje) 500 g zielonych szparagów, zdrewniałe końce usunięte 1 średnia białe cebule, obrane i posiekane 1 cukinia ze skórką 2 ząbki czosnku 1000 ml bulionu z kurczaka lub warzywnego ( użyłam domowego rosołu ) sól morska świeżo zmielony czarny pieprz oliwa z oliwek parmezan do podania przygotowanie Przygotować szparagi. Umyć szparagi, osuszyć(...)rondlu z grubym dnem rozgrzać oliwę. Dodać cebulę, cukinię, podsmażać na małym ogniu przez około 10 minut, aż będą miękkie ale nie zrumienione. Dodać pokrojone łodygi szparagów czosnek i bulion, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 20 minut. Zdjąć z ognia i przetrzeć zupę, przy pomocy blendera, na gładkie pure. Doprawić, solą i pieprzem. Umieścić
Stare GaryWARZYWAMI (składniki na 4 porcje) Składniki: - pierś z kurczaka (ok 350g) - seler naciowy - por - marchewka (2 sztuki) - papryka czerwona - szklanka ryżu arborio - kieliszek białego wina - pół litra bulionu (najlepiej drobiowo-warzywny) - masło (1 łyżeczka) - olej/oliwa do smażenia - sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, przyprawa do mięs (ja używam knorr) Warzywa i kurczaka opłukać, wysuszyć. Kurczaka oczyścić z błonek(...)przełożyć do jakiegoś naczynia (miseczka lub jakiś pojemniczek) zostawiając na patelni tłuszcz ze smażenia. Następnie na tą samą patelnię wrzucić pokrojone warzywa, smażyć około 5 min, następnie zalać odrobiną bulionu i dusić 10 min, żeby zmiękły. Ja lubię jak warzywa zachowują lekką chrupkość więc czas duszenia nieco zmniejszam. Uduszone warzywa przełożyć do naczynia z kurczakiem, na patelnie dolać trochę oleju
Zgrabne Gotowaniemakaronu świderki 200 g piersi z kurczaka 60 g szpinaku 40 g parmezanu 70 g serka śmietankowego 150 g kurek 20 g masła 1/3 szklanki bulionu z kurczaka lub warzywnego 2 ząbki czosnku Sól i pieprz do smaku Przygotowanie Ugotuj makaron, posiekaj czosnek, pokrój w kostkę i dopraw pierś z kurczaka, oczyść i posiekaj na duże kawałki kurki. Na dużej(...)się, że kurki są całkowicie suche przed dodaniem ich na patelnię. Gotuj kurki przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu. Dodaj czosnek i mieszaj przez chwilę. Następnie wlej bulion, dodaj serek śmietankowy i parmezan. Mieszaj aż wszystkie składniki się połączą. Jeśli sos jest dla Ciebie zbyt gęsty wlej odrobinę bulionu. Kiedy otrzymasz odpowiednią konsystencję sosu dodaj wcześniej usmażonego kurczaka
ale Pyszniebiałe cebule, obrane i posiekane 2 łodygi selera naciowego, przycięte, obrane z włókien, pokrojone na mniejsze kawałki1 por, biała część , pokrojony w plastry1000 ml bulionu z kurczaka lub warzywnego ( użyłam rosołu z kurczaka)sól morska świeżo zmielony czarny pieprz 4 małe jajka 4 kromki ciabattykawałek masłaoliwa z oliwek do podaniaprzygotowaniePrzygotować szparagi(...)grubym dnem rozgrzać oliwę. Dodać cebulę, por i seler, podsmażać na małym ogniu przez około 10 minut, aż będą miękkie ale nie zrumienione. Dodać pokrojone łodygi szparagów i bulion, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 20 minut. Zdjąć z ognia i przetrzeć zupę, przy pomocy blendera, na gładkie pure. Doprawić, próbując, solą i pieprzem. Umieścić
Stare Garyprzyprawy garam masala 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1 łyżeczka mielonej kolendry 1-2 łyżeczki mielonego suszonego imbiru 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżka przecieru pomidorowego 800 ml bulionu drobiowego lub ew. warzywnego sól morska i świeżo mielony pieprz Dodatkowo: garść natki pietruszki lub świeżej kolendry 4 łyżki jogurtu greckiego na każdy talerz zupy Przygotowanie zupy z soczewicy: Soczewicę(...)przypalić). Wrzucić wszystkie przyprawy (garam masalę, kmin rzymski, kolendra, imbir, kurkuma) . Dodać przecież pomidorowy. Wymieszać i smażyć jeszcze 2 minuty. Po tym czasie dodać opłukaną soczewicę. Wlać bulion. Zagotować, zmniejszyć ogień i bez przykrycia gotować do miękkości ok. 25-30 minut , mieszając od czasu do czasu (jeśli pod koniec gotować zupa będzie zbyt gęsta, dolejcie odrobinę wody) . Przyprawić solą
Moja DelicjaBardzo lubię jagnięcinę i ziemniaki ugniecione na puree. A w tym daniu jest wszystko co lubię połączone. Danie brytyjskie ,więc nie dziwi, że znowu sięgnęłam po
Stare Garygreen pesto ( pesto ) cooked pasta of your choice Na 6 porcji potrzebne będą: 1 łyżka oliwy z oliwek 1 cebula- posiekana 4 puszki pomidorów 1 l bulionu z kurczaka lub warzywnego 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżeczka brązowego cukru serek mascarpone - po 1 łyżce na każdą miseczkę odrobina zielonego pesto ( pesto ) ugotowany makaron In the large pan sweat(...)soup. Add in a spoonfull of mascarpone cheese and drizzle around it with pesto. W dużym garnku szklimy cebulkę na oliwie i dodajemy pomidory. Gotujemy ok 10 minut. Dodajemy bulion, ocet balsamiczny i cukier i ponownie gotujemy ok 10 minut. Wyłączamy ogień i wszystko miksujemy na gładką kremową zupę. Doprawiamy do smaku. Na dnie miseczki wykładamy makaron i delikatnie wlewamy
Smaki Przyprawy i KoloryTaste of tomato soup always reminds me of home. My mum's version is the best of course, but I tried to experiment a little and
Kulinarna rozmowamałe kiszone cytryny lub 1 kiszona cytryna domowej roboty bez pestek, posiekana 80 g czarnych i zielonych oliwek, wydrylowanych spora szczypta szafranu 500 ml gorącego bulionu drobiowego (ja użyłam warzywnego) na marynatę: 1 czubata łyżeczka nasion kolendry, rozgniecionych w moździerzu (lub w proszku) 1 płaska łyżeczka mielonego kminu 1 czubata łyżeczka mielonego imbiru 2 łyżki oliwy sól morska i czarny(...)dołu, aż staną się złociste. Dodaj koper włoski, cebulę, posiekane łodyżki kolendry i czosnek. Przemieszaj i smaż kilka minut. Teraz dodaj kiszone cytryny, oliwki, szafran i polej bulionem. Wymieszaj i przykryj pokrywką. Duś na wolnym ogniu przez 1,5 godziny. Zajrzyj do garnka w połowie duszenia, aby upewnić się, że potrawa nie jest zbyt sucha. Z kolei jeżeli będzie
Chilli Czosnek i Oliwa