bardzo smaczna alternatywa dla naszych nieśmiertelnych gołąbków tradycyjnych, w słodkiej czy włoskiej kapuście. Mnie zasmakowały szczególnie kiszeniaki - kasza jęczmienna, grzyby i kiszona kapusta współgrają tu znakomicie, dodatkowo grzybowo-warzywny sos nadaje niezwykłej głębi całej potrawie. Sarma, czyli chorwackie gołąbki ze sporą przewagą mięsa nad ryżem w farszu, też były smaczne, jednak jeśli mam jeść gołąbki to zdecydowanie wolę tradycyjne(...)którym się gotowały, dodać wodę z moczenia grzybów i ewentualnie pozostały bulion, wrzucić pozostałe grzyby i rozdrobnione warzywa suszone i gotować ok. 20 minut. Wlać śmietankę rozrobioną z mąką, dodać przyprawy i gotować jeszcze 5 minut lub do zgęstnienia. Podawać kiszeniaki z sosem grzybowo-warzywnym i sałatką z gotowanych buraczków lub ćwikłą z chrzanem
Kuchnia Prezydentowejusmażyć. Dodać pokrojoną w kostkę cukinię, wymieszać z koncentratem pomidorowym. Na koniec podlać bulionem (1 lub 2 szkl, w zależności od tego jaki gęsty chcemy otrzymać sos) i dusić ok 15 minut. Makaron ugotować aldente wg przepisu na opakowaniu. Podawać z sosem mięsno-warzywnym
Smakołyki Asipyszna! Składniki :* pół kg pieczarek* cebula* 5-6 ziemniaków * litr wywaru warzywnego albo rosołu * łyżka masła * 400g mięsa mielonego* sól, pieprz do smaku* śmietanka lub jogurt naturalny * koperek Przygotowanie :Cebulę posiekaną w kostkę i pokrojone w plastry pieczarki poddusić na maśle. Dolać bulion i gotować około 20-30 minut. Dodać pokrojone ziemniaki. Mięso doprawić, zrobić małe
Magiczne Życie Martymuszę przyznać, że tym razem wyszła IDEALNA! Aż się sama zdziwiłam, bo zrobiłam "oszukany bulion" na kostce rosołowej. Poniżej podaję przepis. ZUPA KREM Z POMIDORÓW (składniki na 3 duże porcje) - 1 duża marchew - 2 listki laurowe - 4 ziarna ziela angielskiego - 1 kostka rosołowa (drobiowo-warzywna) - 1 duża cebula - 2 ząbki czosnku - łyżka oliwy do smażenia - puszka pomidorów bez skórki - sól
Zgrabne Gotowanieprzecisnąć przez praskę. Smażyć na osobnej patelni. W 700 ml wody rozpuścić kostkę warzywną. Na kolejnej patelni podsmażyć pokrojoną w półsłupki paprykę. Dodać do niej płaską łyżeczkę cukru, która wyciągnie goryczkę. Wrzucić do garnka zarumienione mięso, podsmażoną cebulę z czosnkiem i paprykę. Dodać pomidory oraz bulion. Dokładnie wymieszać. Ja dusiłam całość 1 godzinę i 20 minut, ale mięso należy sprawdzać
Karola gotujeRosół to taka zupa, z której można wykorzystać nie tylko bulion, ale również mięso i warzywa. Czasami gotowane udka z rosołu lądują na talerzu jako drugie danie - opanierowane i usmażone, albo upieczone w piekarniku z chrupiącą skórką. Warzywa najczęściej wykorzystuję do sałatki warzywnej. Można również, a nawet trzeba!, przygotować galaretę drobiową - przystawkę w czasach PRL-u serwowaną na imieninach
W kuchni Katiepołączeniu z sosem pomidorowym tworzą ciekawą całość. Zamiast kaszy/ziemniaków/ryżu podałam je z warzywną mieszanką. Na pulpety:500g mięsa mielonegookoło 250g mrożonego szpinaku2 ząbki czosnkubułka tarta małe jajkosól, pieprz, olejNa szybki sos pomidorowy:puszka pomidorów (całe lub krojone)2 szklanki bulionu 1 duża cebulakoncentrat pomidorowyodrobina śmietanki 12% sól, pieprz, papryka: słodka i ostra 1. Szpinak wrzucamy na rozgrzany
Szefowa kuchniobieramy i myjemy; kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni, aż będą miękkie i szkliste. Dodajemy cebulkę pokrojoną w kostkę i jeszcze chwile podsmażamy.Warzywa przekładamy do garnka i zalewamy bulionem - w takiej ilości, aby "przykryła" jarzynki. Gotujemy ok. 10 min. Później doprawiamy lubczykiem, solą, pieprzem i wsypujemy kurkumę - dla aromatu i dla koloru :)Z zupki wyciągamy 2 - 3 łyżki pokrojonych(...)dekoracja - a resztę miksujemy na krem.Zupę rozlewamy na talerze. Kroimy pierś z kurczaka na mniejsze cząstki - można ją troszkę podsmażyć. I wkładamy do zupy. Posypujemy wyciągniętymi wcześniej warzywami.SMACZNEGO!!! Warzywny obiadek malucha:Składniki:2 marchewki;1 pietruszka;mały kawałeczek selera;ziemniak;pół małej dyni;przegotowana woda;Warzywa (najlepiej z ekologicznych upraw lub z własnego ogródka :) ) obrane i umyte kroimy
MiksturownikSkładniki i przepis na wywar (bulion): Składniki: porcja rosołowa 1 cebula por 3 marchewki 2 pietruszki 1/4 selera natka kopru natka pietruszki ziele angielskie liście laurowe czosnek (5 ząbków obrane) 1 czubata łyżka cząbru 1 czubata łyżka lubczyku (musiałam użyć suszonego ponieważ obleciałam sklepy na osiedlu i nigdzie nie ma świeżego;/) Przygotowanie wywaru: Wywar do zupy przygotowujemy tak jak robimy(...)tradycyjny rosół. Na ogół powinien to być wywar tylko warzywny ja natomiast zrobiłam z wywaru rosołowego, bo po prostu wolę zupy na wywarze mięsnym. Są one dla mnie zdecydowanie bardziej smaczne i treściwe. Także każdy chyba z nas wie jak ugotować rosół :) wywar może być gorący. Najważniejsze by warzywa były pokrojone w kostkę. I po ugotowaniu pozostawić w wywarze
ClauditteMissCookingmięso połączyłem z warzywami , doprawiłem solą i pieprzem oraz sosem Worcester , stopniowo dolewałem bulion. Z mąki , mleka , reszty oleju i odrobiny soli zagniotłem ciasto. Rozwałkowałem na oprószonej mąką stolnicy na kształt okręgu ( nieco większego od samej formy). Formę wysmarowałem tłuszczem i przełożyłem do niej mięsno-warzywną masę. Całość nakryłem ciastem , mocno docisnąłem jego krawędzie do brzegów formy. Nadmiar ciasta odkroiłem
R'n'G Kitchentego odrobina kaszki kuskus i pyszny, lekki obiad lub lunch gotowy. Zielone warzywne curry Składniki na 6 porcjiCzas przygotowania: 40 minut Składniki: 120 g zielonej fasolki szparagowej 350 g cukinii 1 fenkuł 3 małe kapusty pak choi 200 g bobu 1 zielona papryka 250 ml bulionu 3 łyżeczki zielonej pasty curry 1 puszka mleka kokosowego 2 łyżki sosu rybnego
Kulinarne przygody Gatitybulionu 4 łyżki sosu sojowego 3 łyżki mąki kukurydzianej lub pszennej 2 duże ząbki czosnku 1 łyżeczka cukru brązowego 1 łyżka startego korzenia imbiru do smaku sól, pieprz olej do smażenia duża patelnia lub rondel Link do filmu z przygotowania: Pierś kurczaka z brokułem Przygotowanie: Do przygotowania dania możemy użyć rosołu lub wywaru warzywnego. Umytą i osuszoną pierś kurczaka kroję(...)smażenia doprawiam solą i pieprzem. Następnie pierś przekładam do miski lub garnka. Następnie na niewielkiej ilości oleju smażę pieczarki przez około 3 minuty, następnie dodaję brokuł i 100 ml bulionu i całość duszę około 15 minut. Usmażone składniki przekładam do piersi kurczaka. Teraz na patelni przygotuję sos: Na około 2 łyżkach oleju podsmażam przez około 2 minuty czosnek z imbirem
Uwaga Babcia GotujeKruche i delikatne mięso na warzywnej pierzynce z papryki, pomidorów i cebuli. Pyszny, zdrowy obiad, pełen smaku! Składniki: 600g schabu bez kości sól, pieprz, majeranek olej do smażenia 3-4 ząbki czosnku duża cebula czerwona papryka 4 pomidory szklanka bulionu Sposób przygotowania: Schab myjemy, suszymy ręcznikami papierowymi, kroimy na kotlety i przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Smażymy na mocno rozgrzanym
Pyry na Gazchipsami), lub bez dodatków. Polecam ją (jak i inne zupy warzywne) także na śniadanie. Można ją przygotować wieczorem i rano tylko odgrzać.Czas przygotowania: 40 minutPorcje: 2 Składniki:6 pomidorów,150 g serka śmietankowego Almette,1 czerwona cebula,1 ząbek czosnku,1 l bulionu,4 łyżki masła,Garść listków bazylii,150 ml Cydru Lubelskiego,1 łyżeczka
SzczyptaSmaQPomidorowo warzywny mix . 1 kg świeżych pomidorów 1 puszka pelati 1/2 średniego selera 2 pietruszki 1 mały por 2 marchewki 1 mała cebula 2 ząbki czosnku ziele angielskie pieprz ziarnisty liść laurowy ,sól 1 litr bulionu mięsnego śmietana na wierzch Seler ,pietruszkę ,marchewki ,por pokroić i zalać bulionem. Zacząć gotować. Pokrojoną cebulkę zeszklić i dodać do garnka
Kulinarny karnet Christophera