bulion warzywny - 3500 przepisów (strona:188/234)

WARZYWNE CHILI 108

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 150 MINUT ORIENTACYJNA POTRAWY: 32 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 8-12 Składniki na bulion: (można użyć z kostki lub według własnego przepisu - ma być warzywny) 4 su szone grzyby, 3 nieduże marchewki, 2 małe pietruszki, seler, por, 4 ziarna ziela angielskie, liście laurowe, sól, pieprz, 1,2 l wody, Składniki na chili: 3 średnie cebule(...)suchej czerwonej soczewicy, 2 puszki czerwonej fasoli, 2 puszki czarnej fasoli, 6 dużych pomidorów (najlepiej malinowych) - można zastąpić dwoma puszkami krojonych pomidorów, sól morska, świeżo zmielony pieprz. Przygotowanie: Bulion: warzywa obieram, wrzucam do garnka z wodą, grzybami i przyprawami - gotuję około godziny. Doprawiam solą i pieprzem. Chili: cebulę, czosnek, pora i papryczkę (u mnie z ziarnami) drobno siekam. Podsmażam

JejKuchnia
Wielkanocna galaretka z kurczakiem 97

laurowe i doprawiamy wywar Vegetą i pieprzem. Gotujemy do miękkości. Żelatynę zalewamy zimną wodą (tak, aby ją przykryć) i odstawiamy do napęcznienia. Wywar mięsno-warzywny przecedzamy przez sito, po czym 0,5 litra uzyskanego bulionu doprawiamy do smaku odrobiną cukru i ewentualnie octem. Następnie go zagotowujemy. Bulion zdejmujemy z ognia. Dodajemy kilka łyżek gorącego wywaru do żelatyny i mieszamy

MyCookBook.pl
Kremowa zupa z brokułów 107

się ją przygotowuje, jest kremowa, aksamitna i delikatna. Lubią ją moje dzieciaki, mąż i ja... no i można w niej przemycić troche witamin moim warzywnym niejadkom ;) Kremowa zupa z brokułów SKŁADNIKI: 2 brokuły  2l bulionu drobiowego (ew. wody) 0,5l mleka 2 łyżki masła  sól świeżo mielony czarny pieprz   PRZYGOTOWANIE: Brokuły myjemy, dzielimy, gotujemy w bulionie

Pyry na Gaz
Zupa orkiszowa 204

zaprawiana jest sokiem pomidorowym. W moim wykonaniu zupa zakwaszona sokiem z ogórków a do tego chrupiące grzanki. Składniki: 2 szklanki ziaren orkiszu wywar warzywny (marchew, pietruszka, seler) 100 g mięsa z kością lub bulion drobiowy cebula seler naciowy koperek sok z ogórków kiszonych sól, pieprz Sposób wykonania

w kuchni i w ogrodzie
Ramen robię rano. Ramen wieprzowy, na żeberkach 281

zdarza nam się zjeść naprawdę rzadko, o tyle na jesieni w domu powstają albo są testowane kolejne przepisy na czyste, wyraziste wywary mięsno-warzywne. Bo nic tak nie rozgrzewa i nie poprawia humoru jak miska dobrego bulionu. Ramen to cudowna zupa – bardzo aromatyczna, za każdym razem inna, uzależniona od składników danego sezonu. Niewiele to składników – dzisiaj u mnie to samo

Karo in the Kitchen
Risotto z krewetkami i gorgonzolą 144

porcje) Składniki: - 250 gram mrożonych krewetek - 200 gram ryżu do risotto (arborio) - 100 gram sera gorgonzola - kieliszek białego wina - około 700 ml bulionu (najlepiej jak jest to wywar z gotowania krewetek, można też użyć warzywnego) - łyżka masła - 1 duża cebula lub 2 małe (ja użyłam jednej zwykłej i jednej czerwonej) - 2 ząbki czosnku - 4-5 gałązki świeżego tymianku - garść posiekanej(...)skropić sokiem z cytryny. Na patelnię z krewetkami wsypać ryż. Przesmażyć chwilkę i zalać całość białym winem. Czekać aż ryż wszystko wsiąknie, delikatnie mieszając. Następnie dolać około 100 ml bulionu i znowu czekać aż zostanie wchłonięty przez ryż. Czynność powtarzać do wykorzystania bulionu. Ryż musi być miękki. Pamiętajcie, żeby bulion dodawać stopniowo, jeżeli wlejecie wszystko od razu będziecie mieli zupę

Zgrabne Gotowanie
Zupa warzywna z kurczakiem i kokosowym mlekiem 144

Jakie warzywa lubicie w zupie? Ja praktycznie wszystkie. W tej zupie wykorzystałam cukinię, marchewkę i czosnek. Oczywiście natka pietruszki jest tu również niedzowna. Zupa warzywna z kurczakiem i kokosowym mlekiem Składniki: na 4 porcje 1l bulionu z kurczaka ugotowane mięso z połowy kurczaka 1 puszka kokosowego mleka, 400 ml 2 marchewki 300 g zielonej cukinii 2 ząbki czosnku 1 czerwona

codojedzenia
Pierogi z mięsnym farszem 159

spora cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz masło klarowane do smażenia Mięso wykładamy na ciepłą patelnię z łyżką masła i delikatnie je podsmażamy. Zalewamy warzywnym wywarem i rozdrabniamy je widelcem. Całość dusimy do momentu, aż bulion wyparuje, a mięso będzie miękkie. Pozostawiamy do wystygnięcia. W maszynce do mielenia, przez sitko z małymi oczkami mielimy marchew oraz pietruszkę, naprzemiennie z uduszonym

Kuchenna Kontrrewolucya
Gęsta pikantna zupa grzybowa 126

mocnym grzybowym aromacie w towarzystwie słodyczy papryki. Dodam też, że prosta w wykonaniu. Jeżeli nie masz czasu lub ochoty na przygotowanie domowego bulionu, równie dobrze możesz w gorącej wodzie rozpuścić ekologiczną kostkę lub mieszankę warzywną. Dodatek kilku suszonych grzybów dodatkowo zintensyfikuje smak zupy, jednak jeżeli nie masz ich pod ręką, nie musisz zaraz biec do sklepu. Pieczarki stają na wysokości(...)wieczór, kiedy to powinności nadchodzącego tygodnia wiszą ciężko nad naszą głową. Gwarantuję, że jeżeli kładziesz się pokrzepiona tą cudowną zupą, łatwiej będzie Ci znieść poniedziałkowy poranek.  Składniki: do bulionu: 1 średnia marchew 1 pietruszka  kawałek selera  ½ białej części średniego pora 4-5 szt. suszonych grzybów (opcjonalnie) 1 ½ szkl. wody 2 łyżki wody 2 średnie cebule

Roślinna - blog wegański
Krem z topinamburu z czerwonym pieprzem i chipsami 161

zupą o oryginalnym smaku przypominającym trochę smak orzechów. Jak każdy krem można ją podawać z przeróżnymi dodatkami: grzankami, groszkiem ptysiowym czy chipsami warzywnymi. KREM Z TOPINAMBURU Z CHIPSAMI  I  CZERWONYM PIEPRZEM Składniki: 1 litr bulionu 1 cebula 2 ząbki czosnku 500 g topinamburu 300 g ziemniaków 2 trójkąciki sera topionego np. ementaler 1-2 łyżki śmietany sól

Bon appetit mon amie
Zrazy z mięsa mielonego faszerowane warzywami w sosie z szalotkami 451

Składniki: 800 gram wołowego mięsa mielonego 2 małe marchewki 1 pietruszka Kawałek selera 100 gram chudego boczku parzonego szczypior 4 szalotki Bulion około ½ l Mąka Olej do smażenia Sól Pieprz Wykonanie: Marchew, seler i pietruszkę ścieramy na tarce warzywnej, szczypiorek kroimy na małe kawałki. Boczek bardzo drobno siekamy lub przez kilka sekund miksujemy aby uzyskać podobny efekt. Całość lekko przyprawiamy(...)mięsa. Na jednym boku wykładamy farsz warzywny i zwijamy w rulonik. Końcówki foli zwijamy jak cukierki. Po przygotowaniu wszystkich zrazów, rozwijamy z foli i obtaczamy w mące. Obsmażamy na patelni z niewielką ilością oleju. Po obsmażeniu wyjmujemy roladki i na tej samej patelni przesmażamy obrane i przekrojone szalotki. Ponownie umieszczamy zrazy i podlewamy bulionem. Dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa

Smaki Ewy
Cannelloni z młodą kapustą, jarmużemi twarogiem pod serowym beszamelem 148

łyżkach oleju. Kapustę cienko poszatkować. Czosnek drobno posiekać. Do cebuli dodać czosnek, kapustę, łyżkę masła oraz jarmuż, posolić. Można sól zastąpić przyprawą warzywną bez glutaminianu sodu. Chwilę dusić kapustę z jarmużem, potem dolać wody lub bulionu, dodać lubczyk, kminek i majeranek i dusić do miękkości do całkowitego odparowania płynu. Pod koniec dodać posiekaną natkę lub koper (ilość wg uznania). Przestudzić

Czerwień i błękit
Leczo warzywne 106

czerwona  1 papryka żółta 3 marchewki  1 łyżka suszonego szczypiorku 1  łyżeczka suszonego lubczyku 1 łyżka  przyprawy warzywnej RAFEX   1 łyżeczka  przyprawy greckiej RAFEX   6 łyżek oliwy około 1 szklanki bulionu lub wody  pieprz , i sól do smaku Wykonanie : Cukinie umyć i pokroić w pół talarki. Marchew obrać , umyć i pokroić

Sama słodycz i szczypta chili
Rosół 148

Rosół jest definitywnie na pierwszym miejscu jeżeli chodzi o zupy. Zawsze co niedziele koniecznie musi być rosół :) Potrzebujemy: pół niedużego selera por pietruszkę (natkę i korzeń

Kolejny blog o gotowaniu
Tradycyjne gołąbki z mięsem i ryżem w sosie pomidorowym 158

już zniknęły. ;_; 1 główka białej kapusty 0,5kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego  200g ugotowanego białego ryżu 1,5 litra bulionu mięsnego 1 ząbek czosnku 2 nieduże cebule 3 łyżki masła 50g koncentratu pomidorowego kawałeczek korzenia selera przyprawa warzywna, pieprz Z kapusty wycinamy głąb, zdejmujemy kilka pierwszych, zwykle nieładnych i zdrewniałych liści. Następnie główkę parzymy we wrzątku przez 20 minut(...)przyprawą warzywną oraz sporą ilością pieprzu. Na każdy liść kapusty układamy sporą ilość farszu i zawijamy je na kształt koperty. Układamy je ścisło w garnku, by gdy zostaną zalane sosem, nie zaczęły się rozpadać. Na wierzch układamy kilka pozostałych liści kapusty. Cebule kroimy w kosteczkę i szklimy na maśle. Zasmażamy z nią koncentrat i łączymy z mięsnym bulionem. Gotowym sosem

Kuchenna Kontrrewolucya