Delikatny dodatek do II Dań. Doskonały do gotowanych mięs , szczególnie drobiu. Można też ugotować go na wywarze warzywnym i podawać do dań jarskich. Czytaj więcej »
Buniabaje w kuchninastrój. A żeby zbytnio się nie przemęczyć przy gotowaniu, polecam wyjątkowo szybki i prosty w przygotowaniu krem warzywny z dodatkiem świeżej, aromatycznej papryki zielonej . Minimum wysiłku, a maksimum smaku :) Składniki na 4 solidne porcje: 1 litr wody 1 kostka bulionu rosołowego 3 ziemniaki - średnie 1 pietruszka - mała 1/2 brokuła - małego 1/2 cukinii - małej 1/2 puszki zielonego groszku
Grunt to przepis!Cukinia na surowo ? Czemu nie.Tu starta na duzych oczkach tarki, w polaczeniu z ryzem odrobina, soku z cytryny,soli,pieprzu i oliwy z oliwek tworzy smakowite
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!małym ogniu, tak długo, aż warzywa i mięso będą miękkie. Gdy sos będzie zbyt gęsty dodajemy odrobinę bulionu. W tym czasie gotujemy makaron, zgodnie z opisem na opakowaniu, odcedzamy. Na 5 minut przed końcem dodajemy do potrawki mięsno-warzywnej oregano oraz ostrą paprykę w proszku, doprawiamy do smaku. Makaron przekładamy do gotowej potrawki, delikatnie, ale starannie mieszamy
Moja smaczna kuchniaZupa warzywna na mięsie gulaszowym ;) Ta warzywna zupa powstała w wyniku podgotowania mięsa gulaszowego, które docelowo było składnikiem zapiekanki. Wyszło i w pakiecie i całkiem smacznie. Do tego naturalnego bulionu dodałam tylko włoszczyznę, puszkę białej fasoli, 4 ziemniaki, por, pęczek koperku oraz estragon. Do smaku można dodać sos sojowy lub kostkę rosołową. W kuchni nic się nie marnuje i jeszcze
upichconaZapraszam na pyszną i lekką galaretkę warzywną ze szparagami i szynką :) Składniki : 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki groszku 1 słoiczek marchewki 5 plasterków szynki konserwowej 5 szparagów 1 l bulionu drobiowego 1 żelatyna 50 g Wykonanie : W litrze bulionu ciepłego rozpuścić żelatynę ( bulion można przygotować na kostce rosołowej ). Szparagi pokroić na kawałki . Szynkę pokroić w kostkę
Sama słodycz i szczypta chiliProsta w przygotowaniu i lekka. Uwielbiam takie warzywne zupki. Kto lub kalafiora i koperek z pewnością pokocha ją tak samo jak i ja! :) Składniki: pół kalafiora pęczek koperku trzy marchewki litr bulionu sól pieprz szczypta chili w płatkach szczypta oregano dwa liście laurowe ziele angielskie Kalafiora dzielimy na różyczki, marchewkę kroimy w talarki. Warzywa wrzucamy do garnka, wlewamy bulion
Mango PapajaProsta w przygotowaniu i lekka. Uwielbiam takie warzywne zupki. Kto lub kalafiora i koperek z pewnością pokocha ją tak samo jak i ja! :)Składniki: pół kalafiora pęczek koperku trzy marchewki litr bulionu sól pieprz szczypta chili w płatkach szczypta oregano dwa liście laurowe ziele angielskie Kalafiora dzielimy na różyczki, marchewkę kroimy w talarki. Warzywa wrzucamy do garnka, wlewamy bulion
Mango Papajajeden słoik do bieżącego zużycia stoi w lodówce. Do zupy czy bulionu potrzebne będą 1-2 łyżeczki, w zależności od ilości wody, którą damy. Uważam, że to bardzo wygodna i zdrowa forma przyprawiania zup. Serdecznie Was zachęcam ! A w przygotowaniu pasta warzywno-mięsna. Domowa warzywna pasta bulionowa Składniki: 4 liście laurowe 15 ziaren ziela angielskiego
Kulinarne przygody Gatityłyżka - 1,1/2 l wywaru warzywnego, woda też może być. - 30 - 40 dkg czerstwego chleba - sól,pieprz do smaku - olej do smażenia. - ser żółty ostry 5 dkg Wywar warzywny gotuję raz w tygodniu, wlewam do słoików. Wykorzystuje do zup szybkich. Wykonanie - obraną cebulę i czosnek pokroić w kostkę w miarę drobną - umyte pomidory pokroić w ćwiartki. ( można(...)bulionem. gotować ok 5 min. Zblenderować. - chleb pokroić w kostkę i wrzucić do garnka. - doprawić solą i pieprzem do smaku. Zmniejszyć ogień i gotować jeszcze ok 10 min. - przed podaniem posypać z tartym serem Można posypać również zielenina ja lubię z natką pietruszki. Zamiast wywaru warzywnego
Eli Gotowanieefekt jest zaskakujący. Zwłaszcza jeżeli lubimy zupy miso z restauracji sushi. SKŁADNIKI: * 1 litr wywaru warzywnego * 2 marchewki * 10 cm kawałek pora * 10 grzybów shitake * Garść grzybów mun * 3 łyżki pasty miso * 3 łyżki sosu sojowego * Makaron ryżowy * Sól, pieprz WYKONANIE: Bulion podgrzać z dodanymi grzybami mun i shitake. Jeżeli grzyby shitake były suszone to namaczamy je wcześniej (najlepiej
Mohiellapełni potencjału tych malutkich kotlecików, stąd pomysł na małą modyfikację :)Składniki:- opakowanie kotletów sojowych- dwie kostki warzywne- kawałek czerwonej słodkiej papryki- liść laurowy- 3 ząbki czosnku- łyżka sosu sojowego- bazylia, oregano - 2 jajka- bułka tarta- tłuszcz do smażenia Na początku musimy przygotować bulion - do ok. 1,5 litra wody wrzucamy kostki, ząbki czosnku przekrojone na pół, pokrojoną w mniejsze kawałki
Kulinarne zapędy Kokosaproponuję zredukować jej ilość według indywidualnych upodobań. Zamiast wody i kostki użyć można oczywiście również tradycyjnego bulionu, musimy jednak pamiętać, by był dość słony, ze względu na groszek :)Składniki:- 3 puszki groszku konserwowego- 3 szklanki wody- 1 duży ząbek czosnku- 1 kostka warzywna- kubek śmietany 12% - pieprz, gałka muszkatołowa - groszek ptysiowy / grzanki / migdały Przygotowanie naszej zupy jest banalnie proste
Kulinarne zapędy Kokosakilograma dyni * 2 łyżki oleju rzepakowego * łyżka masła * litr rosołu bądź wywaru warzywnego * sól , pieprz , szczypta gałki muszkatołowej , szczypta cynamonu * grzanki czosnkowe * jogurt naturalny Przygotowanie : Rozpuścić masło w oleju. Przesmażyć cebulę , czosnek oraz marchew. Dusić aż się zeszklą. Dolać bulion oraz pokrojoną w kostkę dynię. Przyprawić. Gotować na małym ogniu do miękkości
Magiczne Życie Martypieprzem i odstawiłam do ostygnięcia. 3. Orzeszki ziemne podgotowałam przez ok 10 minut w pół szklanki zimnej wody (tak, aby zmiękły), a rodzynki zalałam wrzącą wodą. 4. Po ugotowaniu bulionu wyjęłam z niego kurczaka i warzywa i zostawiłam do ostygnięcia.* 5. Bułkę namoczyłam w rosole, odcisnęłam. 6. Obrane ząbki czosnku przecisnęłam przez wyciskarkę. 7. Ostudzone mięso oddzieliłam od kości(...)soli na sztywną pianę, którą dodałam do masy mięsno-warzywnej i delikatnie wymieszałam. 10. Całość przelałam do keksówki (mam sylikonową, więc niczym jej nie smarowałam, ale posiadacze metalowych foremek muszą je wyłożyć lekko natłuszczonym papierem do pieczenia) i dokładnie uklepałam. 11. Piekłam godzinę w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. * bulion można wykorzystać jako bazę do zupy, na przykład pomidorowej
Kulinarny Pamiętnik