bulion warzywny - 3500 przepisów (strona:180/234)

Zupa pomidorowa z soczewicą 202

się znaleźć w diecie nie tylko wegetarian. Składniki: 200 g czerwonej soczewicy,  400 g pomidorów,  1 cebula,  1 ząbek czosnku,  1 l bulionu  drobiowego, (można użyć warzywnego) włoszczyzna (1 marchewka, 1 pietruszka, 1 por) 1 papryczka chili, sól, pieprz,  pół łyżeczki  mielonych nasion kolendry, oliwa z oliwek (do smażenia) Przygotowanie: W bulionie gotujemy

cookpl
Krajanka Winiary 179

Dzięki firmie Winiary i Rekomenduj.to dostałam do przetestowania nowość od Winiary. Jest to Krajanka która występuje w trzech smakach. Krajanka buraczkowa, ogórkowa i warzywna. Krajanki zawierają starte warzywa i przyprawy. Przeznaczone są na 2 l bulionu.  Krajanka buraczkowa przeznaczona jest do zupy buraczkowej którą można zrobić bardzo szybko dodając ziemniaki, bulion i śmietanę. Z krajanki buraczkowej można również przygotować(...)tylko ziemniaki, bulion i śmietanę. Ale tak jak w przypadku krajanki buraczkowej można puścić wodzę fantazji i wykorzystać ja do innych zup. Krajanka warzywna przeznaczona jest do kapuśniaku, najszybszy do którego można dodać kapustę, ziemniaki i bulion. Ale tak jak w poprzednich zupach to od was zależy jakich użyjecie składników i możecie krajankę wykorzystać nie do zupy kapuścianej

Kulinarne życie
Kurczak w sosie z rozmarynu i musztardy 118

dorzucić soczystą pierś z kurczaka w jakimś sosie i obiad dla dwojga gotowy.  Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 opakowanie mrożonych warzyw 0,5 l bulionu (z kury albo warzywny) łyżka świeżych listków rozmarynu łyżeczka musztardy francuskiej (ziarnistej) i masła płaska łyżka siemienia lnianego i ziaren słonecznika oraz mąki sól, pieprz Do garnka do gotowania na parze wlewamy

Right Behind The Kitchen
Risotto z białymi szparagami 193

szalotki 1 ząbek czosnku 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek 250 g ryżu do risotto, u mnie arborio 200 ml białego wytrawnego wina około 1 litra bulionu ( na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej) sól pieprz 30 g masła 3 - 4 łyżki świeżo starego parmezanu Wykonanie:Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki i obieramy. Odcinamy główki i odkładamy

Kulinarne przygody Gatity
Risotto z łososiem i szpinakiem 171

zdrowe i bardzo sycące. Czego chcieć więcej? Składniki na 4 duże porcje: 300 g fileta z łososia400 g ryżu arborio100 ml białego wina wytrawnego (opcjonalnie) 1 litr bulionu (z kurczaka lub warzywnego, w ostateczności może być z kostki)1 cebula50 g masła50 g sera grana padano200 g szpinaku mrożonego (liście, nie rozdrobniony) 1 łyżka oliwysól, pieprzSposób przygotowania:Bulion postawić

Obiad za dychę
Zupa krem z dyni. Zupa dyniowa z imbirem, serem feta i mietą. 185

dyni - 1 duża cebula - 1 duży ziemniak - 1 marchewka - 1 pietruszka - kawałek selera - kawałek świeżego imbiru ( ok. 1 cm ) - 100 gram serka topionego kremowego - 3 litry bulionu, rosołu lub wywaru warzywnego czy mięsnego - sól, pieprz, tymianek Dodatkowo - ser feta - świeże listki miety - groszek ptysiowy lub grzanki Wykonanie Obraną i wypestkowaną dynię, ziemniaka i pozostałe warzywa kroje w kostkę i przekładam

Kuchnia z widokiem na ogród
Zupa brokułowa z serkami topionymi 93

Druga odsłona zupy brokułowej. Jest delikatna w smaku. Idealna na lekki lunch. Ze składników poniżej wyszło mi tak ok. 1,5 litra zupy. 1 litr bulionu z kurczaka lub warzywnego. najlepiej domowego ale dobra kostka rosołowa też jest ok 1 duży brokuł 3 serki topione (trójkąciki) śmietankowe sól I pieprz do smaku Brokuł rozdzielamy na różyczki a grubą łodygę kroimy

Smaki Przyprawy i Kolory
Zupa brokułowa z serkami topionymi 146

Druga odsłona zupy brokułowej. Jest delikatna w smaku. Idealna na lekki lunch.Ze składników poniżej wyszło mi tak ok. 1,5 litra zupy.1 litr bulionu z kurczaka lub warzywnego. najlepiej domowego ale dobra kostka rosołowa też jest ok1 duży brokuł3 serki topione (trójkąciki) śmietankowesól I pieprz do smakuBrokuł rozdzielamy na różyczki a grubą łodygę kroimy w kostkę. Zalewamy gorącym bulionem

Kulinarna rozmowa
Botwinka na zakwasie buraczanym 178

przecież zmarnować ! Zakwas nadał botwince charakteru. Zapraszam do wypróbowania ! Botwinka na zakwasie buraczanym Składniki na 6 porcjiCzas przygotowania: 40 minutSkładniki: 1,5 litra bulion ( ja robię bulion na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej) 2 małe marchewki 1 pietruszka kawałek selera 3 - 4 ziemniaki 1 pęczek botwinki 1 szklanka zakwasu na czerwony barszcz 2 - 3 łyżki śmietany sól

Kulinarne przygody Gatity
zupa krem z kalafiora 128

składniki: 500 g różyczek kalafiora 1000 ml bulionu, rosołu lub wywaru warzywnego 200 g ziemniaków ugotowanych 150 ml śmietany kremówki dodatkowo: grzanki lub groszek ptysiowy do podania natka pietruszki wykonanie: Różyczki kalafiora gotujemy w rosole pod przykryciem, aż zmięknie. Następnie dodajemy ugotowane ziemniaki, wlewamy kremówkę wymieszaną z paroma łyżami bulionu. Wszystko dokładnie blendujemy na gładki krem. Doprowadzamy do wrzenia, cały

Domowy Smak Jedzenia
Tortellini z sosem pomidorowym i fasolką 179

Tortellini z sosem pomidorowym i fasolką 250 g gotowych pierożków tortellini (z szynką lub z grzybami) 1 cebula 2 łyżki oleju 500 ml przecieru pomidorowego 200 ml bulionu z kury lub warzywnego 250 g fasolki szparagowej 1 łyżeczka suszonego oregano ½ łyżeczki cukru sól do smaku Tortellini ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. W czasie jak pierożki się gotują, pokroić cebulę

Posadzone i zjedzone
Tymiankowy ryż na bulionie 169

ryżu parabolicznego 2 cebule cukrowe ( lub zwykłe białe) 1/6 szklanki oberwanych i przesiekanych listków tymianku 2 łyżki masła 2 łyżki oleju z pestek winogron 3 szklanki bulionu drobiowego lub wywaru warzywnego jak kto woli Rozgrzać w garnku o grubym dnie olej z masłem. Wrzucić drobno pokrojone cebule i smażyć mieszając aż się zacznie lekko rumienić. Dodać usiekane listki tymianku

Buniabaje w kuchni
Kapusta duszona z jabłkami, z żurawiną w cukrze 138

cukrze 500 g białej kapusty, poszatkowanej 1 mała cebula, pokrojona w piórka 3 antonówki, obrane i pokrojone w kostkę 2 łyżki masła lub innego tłuszczu 300 ml bulionu (może być zarówno warzywny jak i np wołowy) 100 g żurawiny 50 g cukru W rondlu na łyżce masła podsmażamy cebulę, powinna się zeszklić. Dodajemy kapustę i smażymy. Na patelni, na drugiej

Dzieje kuchennej Wiewióry
Fasolowa zupa-krem 144

nadają fasolówce aromatycznego smaczku, no i dzięki nim zupa nie jest wzdymająca- a to bardzo istotne, bo po co dodatkowo zanieczyszczać powietrze?! ;))))))* fasola biała drobna- 250 g* bulion- 1,5 l (warzywny lub mięsny)* ziemniaki- 3 duże szt.* marchew- 2 szt.* pietruszka- 1 szt.* seler- 1/2 szt.* por- biała część* cebula- 1 sporej wielkości* czosnek- 1 ząbek* kiełbaska- wedle uznania

Kraina Miodem Płynąca
Zupa szczawiowa 187

była, więc nie mogę być gorsza :) ZUPA SZCZAWIOWA (składniki na 4 porcje) - około 200 gram świeżego szczawiu (tak żeby po wysmażeniu wyszło 2/3 szklanki) - 1,5 litra bulionu (u mnie drobiowo-warzywny) - 150 ml śmietany 12% - pół łyżeczki cukru - łyżka mąki - sól, pieprz Zacząć od przygotowania bulionu. Ja robiłam na włoszczyźnie i udkach z kurczaka, w ostateczności można użyć kostek

Zgrabne Gotowanie