bulion warzywny - 3500 przepisów (strona:180/234)

Indyjska zupa krem z kalafiora 184

spory batat 1 cebula 1 łyżeczka świeżego posiekanego imbiru 3 ząbki czosnku 3 łyżeczki curry 1 łyżeczka mielonej kolendry 1,5 łyżeczki mielonego kuminu 1000 ml bulionu ( przygotowanego na bazie  domowej pasty warzywnej ) 400 ml mleczka kokosowego oliwa z oliwek do smażenia sól do smaku gęsty jogurt naturalny świeża kolendra płatki chili do posypania Wykonanie: Cebulę kroimy w kostkę(...)garnku na rozgrzanej oliwie wraz z przyprawami. Kalafiora dzielimy na różyczki (dwie różyczki odkładamy na bok) i również przesmażamy. Batata obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka. Wszystko zalewamy bulionem i gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Wlewamy mleczko, chwilę gotujemy. Zupę miksujemy, doprawiamy do smaku. Odłożone różyczki kroimy na plastry i przesmażamy na oliwie. Zupę podajemy skropioną oliwą, z kleksem

Kulinarne przygody Gatity
Kremowe risotto z szynką i pieczarkami 316

osób Składniki: 100 g  szynki konserwowej pokrojonej w grubsze plastry 150 g pieczarek 2 szalotki 1 szklanka ryżu arborio ok. 2,5 szklanek  bulionu (u mnie na bazie  domowej warzywnej pasty bulionowej ) 3 łyżki  serka śmietankowego sól pieprz świeżo starty parmezan olej do smażenia Wykonanie: Szalotki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Szynkę również kroimy(...)patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy szalotki, a następnie pieczarki. Na koniec wrzucamy szynkę, wsypujemy ryż i przesmażamy przez 2-3 minuty, mieszając, aby ryż się nie przypalił. Następnie wlewamy bulion, zmniejszamy ogień i gotujemy, aż ryż będzie miękki. Dodajemy wtedy serek śmietankowy i dokładnie wszystko mieszamy Risotto od razu wykładamy na talerz i posypujemy świeżo

Kulinarne przygody Gatity
Sprośnie faszerowane cukinie 216

dodatek warzywny zostawiam Ci pełną dowolność. Jednak będę upierała się przy kokosowym mleku, który sprawi, że farsz będzie aksamitnie gładki i kremowy oraz sosie salsa, który nada wspaniałego warzywnego aromatu. Pamiętaj, aby wybrać ten dobrej jakości, składający się z samych warzyw, bez zbędnych dodatków.  Składniki: 4 okrągłe cukinie ½ szklanki brązowego ryżu 1 spora cebula 1 mała czerwona papryka(...)Wydrążone cukinie nadziewaj aż po same brzegi aromatycznym farszem, a wierzch ozdób uroczymi czapeczkami. Do naczynia z cukiniami wlej gorący bulion (jeżeli nie masz bulionu, równie dobrze możesz rozpuścić ekologiczną warzywną mieszankę w gorącej wodzie), nakryj folią aluminiową lub pokrywą, jeśli taką posiadasz i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Zapiekaj przez ok. 40 min.  Po wyjęciu z piekarnika i lekkim

Roślinna - blog wegański
Krem z zielonego groszku z grzankami 268

wywar. Żeby go zrobić wrzućcie do garnka włoszczyznę, zalejcie wodą, dodajcie przyprawy, takie jak liść laurowy i ziele angielskie i gotujcie godzinę. Jeśli macie w lodówce bulion drobiowy, możecie użyć takiego.W wywarze warzywnym  ( odcedzonym ) ugotować groszek, cebulę i ziemniaki - do miękkości.Zupę zmiksować blenderem, dodając jogurt naturalny i doprawiając do smaku.Z chleba odkroić skórę, a kromki pokroić w kosteczkę

kolorowotorcikowo
Kurczak w galarecie 136

ViolaPassion Pyszne lekkie śniadanko i nie tylko   kurczak w galarecie Składniki:  4 udka  mix warzywny (marchew,groszek,kukurydza,fasolka szparagowa) moze byc mrozony  zelatyna  kostka rosolowa  natka pietruszki  do wywaru ;  używam wszytkiego jak do zwykłego rosołu czyli pietruszka korzeń,seler por,prażona cebula ,marchew G otujemu udka razem z warzywami(...)stezeje. (ok.2 lyzki stolowe mieszamy az calkowicie sie rozpusci) W miedzy czasie obieramy kurczaczka z kosci kroimy wedlug uznania pozostawiamy  Bulion po raz koleiny musimy podgotowac wraz z warzywami ''nasza mieszanka warzywna'' Siekamy natke pietruszki  Do miseczkikladziemy kolejno miesko,pietruszke i warzywa  Delikatnie zalewamy bulionem  I tyle Smacznego

Viola cooks with passion
Sos do makaronu z batatami i boczkiem 183

bardzo aromatyczny. 1 batat 1 marchew 200 g pieczarek 1 czerwona papryka 3 cebule 200 g boczku wędzonego 350-400 ml bulionu 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego Orzech  (KLIK) 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki 1 łyżeczka przyprawy warzywnej do potraw np. Vegeta Sól Pieprz Olej do podsmażenia 200 g makaronu ryżowego Fabijańscy  (KLIK) Cebulę kroimy w piórka, pieczarki(...)paprykę. Podsmażamy około 10 minut. Bataty obieramy i kroimy w kosteczkę. Marchewkę obieramy i kroimy w pół plasterki. Warzywa dokładamy do garnka. Całość podlewamy bulionem z koncentratem pomidorowym. Dokładamy pokrojony boczek, przyprawiamy ostrą czerwoną papryką, warzywną przyprawą do potraw, solą i pieprzem. Dusimy do miękkości warzyw. Podajemy z makaronem. Gorący sos możemy przełożyć do wyparzonych słoików, odwracamy do góry dnem

VioletoweKucharzenie
Krajanki Winiary - kampania Rekomenduj.to 168

Nowa kampania, nowe wyzwania i super produkty do testowania. Zaczęłam testowanie nowych produktów: a mianowicie krajanek warzywnych marki Winiary , dzięki Rekomenduj.to Paczka ambasadora prezentowała się tak : Zawierała: 5 krajanek warzywnych 5 krajanek ogórkowych 5 krajanek buraczkowych ściereczka ulotki przewodnik ambasadora Saszetki do testowania szybko się rozeszły, chętnych nie brakowało. Ja sama zostawiłam sobie do wypróbowania po 1 saszetce z każdego(...)miękkości, dodajemy zawartość opakowania i gotujemy 2-3 minuty. Śmietanę łączymy z 100 ml gorącej zupy, wlewamy go garnka, mieszamy i gotowe.     Krajanka warzywna: Do jej przygotowania potrzebujemy tylko 2 litry bulionu, 400g ziemniaków i 200g kapusty kiszonej. Kapustę drobno szatkujemy, dodajemy do gorącego wywaru i gotujemy 30 minut. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do zupy

kulinarnyswiatdomi
Krupnik 256

moja młodsza córka, zjeść taka gęstą. Wtedy jedno jest pewne, drugie danie macie już z głowy.KrupnikProporcje dla 6 osóbCzas przygotowania: 60 minutSkładniki:1500 ml bulionu (u mnie przygotowany na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej) ewentualnie wody4 skrzydełka z kurczaka5 łyżek kaszy jęczmiennej mazurskiej1 duża marchew1 mała pietruszka1 mały kawałek selera5 suszonych grzybków6 średnich ziemniaków4-5 ziarenek

Kulinarne przygody Gatity
Kotlety z brokułów, ryżu i sera 560

obiad? Na mięso po świętach jakoś nie mogę patrzeć. Kotlety warzywne są więc świetną alternatywą dla dań mięsnych. Warzyw w sklepach jest pod dostatkiem, brokuły, kalafiory, cukinia , seler, marchew , kartofle, czy bataty dają pole do popisu, aby coś pysznego z nich wyczarować. Dzisiaj proponuję Wam przygotować pyszne kotlety ryżowo- brokułowe z dodatkiem tartego sera. Świetnie będą jako przekąska, a jako(...)dzieciom. Smacznego! Kotlety z brokułów, ryżu i sera: przepis na ok. 8 kotlecików 2/3 szklanki ryżu (u mnie do risotto) 1 łyżka masła 2 szklanki bulionu lub rosołu (może być z kostki warzywnej) 6 różyczek brokułów 1 szklanka startego żółtego sera 1 jajko posiekana natka pietruszki zioła do sałatek i dań z warzyw bułka tarta 2 łyżki oleju rzepakowego

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Boeuf Strogonow 305

szklanki śmietany 12% mąka Mięso pokroić w średniej wielkości kostkę i obtoczyć w mące. Pokroić drobno cebulę. Na rozgrzanej patelni podsmażyć cebulę i mięso. Rozpuścić kostkę warzywną w 750 ml wody. Zalać bulionem podsmażone mięso z cebulą, które przed tym najlepiej przełożyć do garnka. Dodać przecier pomidorowy, a następnie przyprawić solą, pieprzem, oregano i słodką papryką. Dusić przez około godzinę

Karola gotuje
Galareta z łososia 177

łososia 2 marchewki 2 łodygi selera naciowego bulion rybny pieprz 3 łyżki żelatyny ocet jabłkowy  Przygotuj 1,5 litra przefiltrowanej wody. Dodaj bulion rybny ( nie koniecznie, może być warzywny). Marchew pokrój w talarki i seler naciowy. Zagotuj.  Kiedy warzywa lekko zmiękną dodaj pokrojonego w kosteczkę łososia i gotuj jeszcze kilka chwil. Kiedy

AZgotuj!
Bitki w sosie pomidorowym 215

Proste danie..a jakie smaczne.. schab lub polędwica cebula susz warzywny   koncentrat pomidorowy przyprawa meksykańska sól, pieprz listek, ziele bulion  śmietana Mięso pokroić w plastry , można lekko rozbić tłuczkiem.Mięso podsmażyć na patelni, dodać cebulę, warzywa oraz przyprawy.Zalać wszystko bulionem, dodać koncentrat .Dusić aż mięso będzie miękkie.W razie potrzeby dolać wody.Pod koniec dodać śmietanę

Moje domowe kucharzenie
Zupa krem z zielonego groszku z...groszkiem ptysiowym 224

kostek rosołowych,1 średnia cebula,2 ząbki czosnku,2 łyżki oliwy,sól, ostra papryka mielona - do smaku,śmietana - do smaku.Podstawą jest rosół, bulion lub inny dowolny wywar mięsno - warzywny. Cebulę i czosnek posiekać i lekko zrumienić na oliwie. Przełożyć do zagotowanego wywaru. Dołożyć groszek i gotować na średnim ogniu przez 10 - 15 minut. Odstawić z ognia

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zupka krem z cukinii z serkiem topionym 321

obranej i pozbawionej miąższu cukinii0,7 l bulionu100 g kremowego serka topionego1-2 łyżki posiekanej natkiCukinię pokroić w kostkę i przełożyć do garnka. Zalać bulionem, może być mięsny jak również warzywny. Gotować aż cukinia będzie miękka. Następnie dodać pokrojony serek topiony i mieszać. Gdy serek się rozpuści zestawić z ognia i zmiksować wszystko blenderem na gładką masę. Dodać posiekaną natkę

Monia miesza i gotuje
Kapuśniak 149

żeberkach. Jeśli lubicie kwaśny kapuśniak pod koniec gotowania dodajemy do niego odciśnięty sok z kapusty. Kapuśniak Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 1500 ml bulionu  (u mnie przygotowany na bazie  domowej warzywnej pasty bulionowej ),  ewentualnie woda 1 indycza szyja 500 g kapusty kiszonej 1 duża marchew 1 mała pietruszka 1 mały kawałek selera 6 średnich ziemniaków

Kulinarne przygody Gatity
Zupa krem z marchwi z szafranem i marchewką glazurowaną miodem 193

Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy miód. Gotujemy tak chwilę, mieszając, aż glazura się zezłoci. Voila! Składniki na zupę: - około 1 kilogram marchwi - około 1 litra bulionu (ja zrobiłam drobiowy, ale może być nawet warzywny) - 2 cebule czerwone - 50 gram masła - gałka muszkatołowa - szafran - sól - pieprz - śmietanka słodka (opcjonalnie) - śmietana kwaśna 18% Przygotowanie zupy: Marchew obieramy, myjemy i gotujemy w bulionie

Życie zamknięte w smaku

Proponowane wyszukiwania