bulion warzywny - 3500 przepisów (strona:182/234)

Proste curry z kurczaka. 2466

łyżeczka świeżo startego imbiru 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka garam masali 1 łyżeczka kurkumy 2 łyżeczki brązowego cukru 1/2 łyżeczki kuminu 1/4 łyżeczki cynamonu 1/2 bulionetki warzywnej lub drobiowej (lub 100 ml mocnego bulionu) olej zielona kolendra (lub pietruszka) Wykonanie: Cebulę zetrzeć na tarce i podsmażyć na oleju na średnim ogniu około 7 - 8 minut, mieszając co chwila. Czosnek rozetrzeć

zadanie-gotowanie
Barszcz ukraiński 216

się nie ścięła (do śmietany dodajemy stopniowo zupę i mieszamy). Jeżeli jest potrzeba to na koniec jeszcze doprawiamy i jemy Jeżeli ktoś nie jada mięsa zamiast bulionu może użyć samej wody lub wywaru warzywnego. Smacznego

Kuchenne Wariacje
Królik w sosie musztardowym z suszonymi śliwkami 223

śmietanowych królik w sosie musztardowym z suszonymi śliwkami to danie lekkie i bardzo odchudzone.Czas przygotowania:50 minutPorcje:8Składniki:królik pokrojony na 8 porcji,600 ml bulionu z gęsi (można zastąpić drobiowym lub warzywnym),300 ml białego wina (wytrawnego),16 suszonych śliwek bez pestek,1 cebula,4 ząbki czosnku,3 gałązki rozmarynu,2 gałązki tymianku lub macierzanki,1 chili

SzczyptaSmaQ
Zupa orkiszowa 203

zaprawiana jest sokiem pomidorowym. W moim wykonaniu zupa zakwaszona sokiem z ogórków a do tego chrupiące grzanki. Składniki: 2 szklanki ziaren orkiszu wywar warzywny (marchew, pietruszka, seler) 100 g mięsa z kością lub bulion drobiowy cebula seler naciowy koperek sok z ogórków kiszonych sól, pieprz Ziarna orkiszu płuczemy i namaczamy na 12 godzin.Gotujemy wywar mięsno-warzywny razem z ziarnami

prawdziwe jedzenie
ZUPA KREM ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW 164

doprawiam także ksylitolem. Garnek zdejmuję z palnika i dokładnie blenduję (używam ręcznego blendera). Chwilę to trwa, staram się zblendować także pestki... Do zblendowanych pomidorów dolewam bulion (w zależności od tego jaki akurat mam, bywa warzywny, ale bywa też mięsny), oczywiście gdy krem jest dość gęsty. Moje malinówki były bardzo mięsiste, uzyskałam z nich super gęsty krem, który mogłam rozcieńczyć. Może

Smaczne Zdrowe
Zupa rybno-warzywna 233

warzyw, co zresztą znajduje odzwierciedlenie w tytule. Takie rybno-warzywne, a przy okazji też nieco pikatne połączenie jest jednak wyjątkowo udane smakowo. Doświadczenie pokazuje, że ta raczej lekka, a zarazem wyrazista w smaku zupa dosłownie „znika” z talerzy Pewną wadą jest natomiast z pewnością czas przygotowania – najpierw musimy ugotować solidny bulion, a to trochę trwa. Z drugiej jednak strony rzeczywisty(...)żadnej interwencji ze strony kucharza. Dlatego gorąco zachęcamy do wypróbowania naszego przepisu nawet tych mniej cierpliwych czytelników. Zupa rybno-warzywna 2016-12-18 18:15:02 Kolorowa, aromatyczna i lekko pikantna zupa rybna ze świeżymi warzywami przygotowana na „prawdziwym” bulionie rybnym. Wyjątkowy smak z niewyszukanych składników. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 4 osób) 500g dorsza (ew. innej ulubionej ryby

Kulinarna Pokusa
Potrawka warzywna z salami 268

składnikami i proporcjami oraz sposobem wykonania. M.in. zminimalizowałem na ile się dało zawartość tłuszczu, więc w wariancie opisanym poniżej danie może być akceptowalne również dla dbających o linię. Potrawka warzywna z salami 2014-12-22 12:26:05 Inspirowane kuchnią węgierską kolorowe danie z salami i warzyw. Proste i szybkie w przyrządzeniu nadaje się na szybki obiad - pożywny, choć(...)gallery-20 img {border: 2px solid #cfcfcf;} #gallery-20 .gallery-caption {margin-left: 0;} Składniki wyjściowe Pokrojone składniki Podsmażamy kolejno salami, cebulę i paprykę Zalewamy bulionem i dodajemy przyprawy Jako ostatnie dodajemy ziemniaki Potrawka warzywna z salami Post Potrawka warzywna z salami pojawił się poraz pierwszy w Kulinarna Pokusa

Kulinarna Pokusa
SMAK LASU CZYLI GRZYBOWA Z PULPETAMI Z INDYKA 203

równie dobrze może być warzywny)2 marchewki1 pietruszkakawałek seleraliść laurowyziele angielskiesól, pieprz1 cebula400g mielonego z indykaodrobina granulowanego czosnkukoperekmajeranekśmietana 12%2 jajkakasza mannałyżka masła sklarowanegoWykonanie:Borowiki (ja miałam suszone) moczymy w wodzie  ok. 1h. Mięso mielone z indyka mieszamy w misce z 2 całymi jajkami, solą, pieprzem, majerankiem, kaszą manną. Wyrabiamy na gładką masę. Bulion (ja korzystam z wcześniej zamrożonego

Walijskie Pichcenie
Zupa jarzynowa z jajkiem i kalerosse 202

jarzynowej zupie. Warzywo doskonale smakuje sauté, można jeść je na surowo, piec w piekarniku, grillować, dusić i gotować. Świetne jako dodatek do kanapek, sałatek, warzywnych przekąsek i dań głównych. 1,5 l bulionu drobiowego 1 szklanka mrożonej fasolki szparagowej 1 por (biała część) 2 marchewki Kawałek korzenia selera 1 korzeń pietruszki ½ pęczka natki pietruszki ½ główki kalafiora 100 g kalerosse

VioletoweKucharzenie
Gęś pieczona w pomarańczach i mandarynkach 212

bazie porto. Składniki: 1 gęś w całości z podrobami o wadze ok. 4-4,5 kg 10 suszonych lub wędzonych śliwek 0,5 l bulionu, najlepiej gęsiego, ale można użyć drobiowego lub warzywnego 6 mandarynek 5 pomarańczy 2 cebule sól, najlepiej gruboziarnista 100 ml porto lub innego słodkiego wina czerwonego 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka mielonych goździków 1/2 łyżeczki cynamonu

Pociąg Do Kuchni
Zupa z cukinii, przepyszna 151

olej i wrzucić najpierw cebulkę, smażyć aż straci kolor surowizny. Dodać czosnek i cukinię. Smażyć, co chwilkę mieszając aż cukinia lekko zmięknie. Do garnka wlać bulion lub w wodę z 1 dużą kostką warzywną. Dodać wszystko z patelni, zagotować. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Dodać gałkę muszkatołową, paprykę ostrą i ziołami prowansalskimi. Gotować, aż cukinia się

Kuchnia Pokoleń
Anyżkowy pilaw ze skrzydełkami 249

jedno z tych dań które za każdym razem wychodzą mi trochę inaczej. A to dodam odrobinę nowej przyprawy. A to czegoś nie dodam. Zmienia się bulion na którym go robię z mięsnego na warzywny .Pojawiają sie nowe dodatki. Jedno się nie zmienia - zawsze jest pyszny . I co ciekawe nawet zdeklarowani mięsożercy godzą się z tym , ze mięsa w nim jest

Buniabaje w kuchni
Pulpeciki z tajemniczą wkładką 331

dobrze wymieszać. Powinno to być konsystencji rzadszej niż kotlety mielone, do nakładania łyżką a nie formowania w rękach. 2. W garnku z szerokim spodem zagotować bulion. Do wrzątku łyżką nakładać małe porcje mięsno-warzywnej masy. U mnie mieściło się około 15 pulpecików. 3. Gotować około 7-10 min od wypłynięcia pulpetów na powierzchnię wody. Wybierać partiami i gotować kolejne(...)patelni masło i podsmażyć wszystkie warzywa oprócz cukinii. 5. Po wyjęciu ostatniej porcji pulpetów wrzucamy do garnka warzywa na sos i gotujemy do totalnej miękkości i odparowania części bulionu. Następnie całość blendujemy, przyprawiamy do smaku i zagęszczamy mąką ziemniaczaną. 6. Gdy sos jest gotowy, wrzucamy spowrotem pulpety. Gotowe! Podajemy z ziemniaczkami, ryżem lub kaszą – jak kto woli

Mama z miasta
Bigos z młodą kapustą i żurawiną 165

puszki Pieprz Bulion ½ l Wykonanie: Kapustę szatkujemy ( w końcu kupiłam zwykłą szatkownicę, trzeba tylko uważać na palce ). Marchew obieramy, ścieramy na tarce warzywnej i dodajemy do kapusty. Szynkę kroimy w słupki, również umieszczamy w bigosie. Podlewamy bulionem ( można wykorzystać bulion z kostki ). Gotujemy około 20 minut. Następnie dodajemy kapustę kiszoną i pomidory z puszki. Całość doprawiamy pieprzem ( na ogół

Smaki Ewy
PASZTET MARCHEWKOWO - JAJECZNY 141

Pasztet z marchewki przeważnie przygotowuję na Święta Wielkanocne, jest delikatny, warzywny i lekko słodkawy. Z jajkiem w środku smakuje rewelacyjnie a podany do pieczywa z sosem chrzanowym jest bardzo pyszny. Mój mąż jest jego zwolennikiem, polecam(...)PRZYGOTOWANIE :  Marchew obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w bulionie do miękkości. Następnie odcedzamy i mielimy blenderem na gładką papkę. Mrożonkę warzywną odmrażamy i podpiekamy na łyżce masła do momentu aż płyny odparują. Do dużej miski przekładamy zmieloną marchew, odcedzony groszek, warzywa, mąki, pokrojoną natkę pietruszki, sok z cytryny i przyprawy. Delikatnie mieszamy aż składniki dobrze się połączą

Kulinarne Fantazje Marioli
RESTAURACJA "ZIELONE SŁONIE - FUZJA SMAKÓW", POZNAŃ. 200

bardziej finezyjnym wydaniu. Plastry buraków tak ułożono, że wyglądały jak jadalne kwiaty. Następnie na stół zawitała polędwica z dorsza na warzywnym spaghetti, z grzybowym duxelle (puree tak jakby), chipsami z czosnku i rybnym veloute (sos na bazie bulionu rybnego i szampana). Ryba idealna, nie rozgotowana, aromatyczna,a przede wszystkim świeża. Spodobał mi się pomysł z warzywnym spaghetti. Wiosenny, kolorowy akcent

W kuchni Karmel-itki
Wiosenna, zielona zupa. Ze szpinakiem i makaronem 229

musiałam posiłkować się mrożonym; byłam jednak mocno zdeterminowana, i ten drobny szczegół na przeszkodzie mi nie stanął). Zupa to szpinak, cukinia, cebulka, czosnek i bulion. Delikatnie przyprawione, ale tylko solą i pieprzem. Bardzo wyraźny, warzywny smak; całość niesamowicie wiosenna i delikatna. Obawiałam się, że C. będzie kręcił nosem, ale zjadł ze smakiem, i to ze sporą dokładką. Polecam więc(...)porcji) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 1 cukinia 900 g mrożonego, siekanego szpinaku 200 g ziemniaków 100 ml śmietany kremówki (38%) sól pieprz 1 l bulionu dodatkowo: 250 g makaronu wstążki Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę. Zeszklić na maśle, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.  Ziemniaki obrać, pokroić w kosteczkę razem z cukinią. Dodać do garnka, chwilę

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania