bulion warzywny - 3500 przepisów (strona:177/234)

Pora na klasyk czyli risotto z kurczakiem i warzywami 2530

WARZYWAMI (składniki na 4 porcje) Składniki: - pierś z kurczaka (ok 350g) - seler naciowy - por - marchewka (2 sztuki) - papryka czerwona - szklanka ryżu arborio  - kieliszek białego wina - pół litra bulionu (najlepiej drobiowo-warzywny) - masło (1 łyżeczka) - olej/oliwa do smażenia - sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, przyprawa do mięs (ja używam knorr) Warzywa i kurczaka opłukać, wysuszyć. Kurczaka oczyścić z błonek(...)przełożyć do jakiegoś naczynia (miseczka lub jakiś pojemniczek) zostawiając na patelni tłuszcz ze smażenia. Następnie na tą samą patelnię wrzucić pokrojone warzywa, smażyć około 5 min, następnie zalać odrobiną bulionu i dusić 10 min, żeby zmiękły. Ja lubię jak warzywa zachowują lekką chrupkość więc czas duszenia nieco zmniejszam. Uduszone warzywa przełożyć do naczynia z kurczakiem, na patelnie dolać trochę oleju

Zgrabne Gotowanie
Prosty makaron z kurczakiem i kurkami 170

makaronu świderki 200 g piersi z kurczaka 60 g szpinaku 40 g parmezanu 70 g serka śmietankowego 150 g kurek 20 g masła 1/3 szklanki bulionu z kurczaka lub warzywnego 2 ząbki czosnku Sól i pieprz do smaku Przygotowanie Ugotuj makaron, posiekaj czosnek, pokrój w kostkę i dopraw pierś z kurczaka, oczyść i posiekaj na duże kawałki kurki. Na dużej(...)się, że kurki są całkowicie suche przed dodaniem ich na patelnię. Gotuj kurki przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu. Dodaj czosnek i mieszaj przez chwilę. Następnie wlej bulion, dodaj serek śmietankowy i parmezan. Mieszaj aż wszystkie składniki się połączą. Jeśli sos jest dla Ciebie zbyt gęsty wlej odrobinę bulionu. Kiedy otrzymasz odpowiednią konsystencję sosu dodaj wcześniej usmażonego kurczaka

ale Pysznie
Zupa z zielonych szparagów 247

białe cebule, obrane i posiekane 2 łodygi selera naciowego, przycięte, obrane z włókien,  pokrojone na mniejsze kawałki1 por, biała część , pokrojony w plastry1000 ml  bulionu z  kurczaka lub warzywnego ( użyłam rosołu z kurczaka)sól morska świeżo zmielony czarny pieprz 4 małe jajka 4 kromki ciabattykawałek  masłaoliwa z oliwek do podaniaprzygotowaniePrzygotować szparagi(...)grubym dnem rozgrzać oliwę. Dodać cebulę, por i seler, podsmażać na małym ogniu przez około 10 minut, aż będą miękkie ale nie zrumienione. Dodać pokrojone łodygi szparagów i bulion, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 20 minut. Zdjąć z ognia i przetrzeć zupę, przy pomocy blendera, na gładkie pure. Doprawić, próbując, solą i pieprzem. Umieścić

Stare Gary
Rozgrzewająca zupa z soczewicy 216

przyprawy garam masala 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1 łyżeczka mielonej kolendry 1-2 łyżeczki mielonego suszonego imbiru 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżka przecieru pomidorowego 800 ml bulionu drobiowego lub ew. warzywnego sól morska i świeżo mielony pieprz   Dodatkowo: garść natki pietruszki lub świeżej kolendry 4 łyżki jogurtu greckiego na każdy talerz zupy   Przygotowanie zupy z soczewicy: Soczewicę(...)przypalić). Wrzucić wszystkie przyprawy (garam masalę, kmin rzymski, kolendra, imbir, kurkuma) . Dodać przecież pomidorowy. Wymieszać i smażyć jeszcze 2 minuty. Po tym czasie dodać opłukaną soczewicę. Wlać bulion. Zagotować, zmniejszyć ogień i bez przykrycia gotować do miękkości ok. 25-30 minut , mieszając od czasu do czasu (jeśli pod koniec gotować zupa będzie zbyt gęsta, dolejcie odrobinę wody) . Przyprawić solą

Moja Delicja
Placek pasterski czyli shepherd’s pie 235

Bardzo lubię jagnięcinę i ziemniaki ugniecione na puree. A w tym daniu jest wszystko co lubię połączone. Danie brytyjskie ,więc nie dziwi, że znowu sięgnęłam po

Stare Gary
Tomato Soup - Zupa Pomidorowa 174

green pesto ( pesto  ) cooked pasta of your choice Na 6 porcji potrzebne będą: 1 łyżka oliwy z oliwek 1 cebula- posiekana 4 puszki pomidorów 1 l bulionu z kurczaka lub warzywnego 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżeczka brązowego cukru serek mascarpone - po 1 łyżce na każdą miseczkę odrobina zielonego pesto ( pesto  ) ugotowany makaron In the large pan sweat(...)soup. Add in a spoonfull of mascarpone cheese and drizzle around it with pesto. W dużym garnku szklimy cebulkę na oliwie i dodajemy pomidory. Gotujemy ok 10 minut. Dodajemy bulion, ocet balsamiczny i cukier i ponownie gotujemy ok 10 minut. Wyłączamy ogień i wszystko miksujemy na gładką kremową zupę. Doprawiamy do smaku. Na dnie miseczki wykładamy makaron i delikatnie wlewamy

Smaki Przyprawy i Kolory
Tomato Soup - Zupa Pomidorowa 217

Taste of tomato soup always reminds me of home. My mum's version is the best of course, but I tried to experiment a little and

Kulinarna rozmowa
Tażin z kurczaka z kiszonymi cytrynami i oliwkami - Djaj Mqualli 266

małe kiszone cytryny lub 1 kiszona cytryna domowej roboty bez pestek, posiekana 80 g czarnych i zielonych oliwek, wydrylowanych spora szczypta szafranu 500 ml gorącego bulionu drobiowego (ja użyłam warzywnego) na marynatę: 1 czubata łyżeczka nasion kolendry, rozgniecionych w moździerzu (lub w proszku) 1 płaska łyżeczka mielonego kminu 1 czubata łyżeczka mielonego imbiru 2 łyżki oliwy sól morska i czarny(...)dołu, aż staną się złociste.  Dodaj koper włoski, cebulę, posiekane łodyżki kolendry i czosnek. Przemieszaj i smaż kilka minut. Teraz dodaj kiszone cytryny, oliwki, szafran i polej bulionem. Wymieszaj i przykryj pokrywką. Duś na wolnym ogniu przez 1,5 godziny. Zajrzyj do garnka w połowie duszenia, aby upewnić się, że potrawa nie jest zbyt sucha. Z kolei jeżeli będzie

Chilli Czosnek i Oliwa
Butternut Squash Soup - Zupa dyniowa 142

roasted - to garnish Pumpkin seeds oil to drizzle Na 4 porcje: 2 łyżki oliwy z oliwek 2 cebule posiekane 1 dynia obrana I pokrojona w kostkę 700ml bulionu z kury lub warzywnego 150 ml tłustej słodkiej śmietanki Sól I pieprz do smaku Szczypta płatków chili (opcjonalnie) Podprażone pestki dyni do dekoracji Olej z pestek dyni do dekoracji Method: Gently sweat(...)Przygotowanie: Cebulę należy lekko zeszklić na oliwie z oliwek i dodać pokrojoną dynię. Smażyć tak ok 10 minut, aż dynia zacznie się robić miękka. Pamiętajmy o mieszaniu! Dodajemy bulion i gotujemy kolejne 10 minut. Teraz możemy dodać śmietanę i ponownie zagotowujemy. Wszystko miksujemy na zupę krem. Doprawiamy do smaku. Opcjonalnie można dodać trochę płatków chili.  Zupę można posypać prażonymi

Smaki Przyprawy i Kolory
Butternut Squash Soup - Zupa dyniowa 170

As colder days approach I have been craving food that will make me warm. Creamy soups are perfect this time of the year. It's good

Kulinarna rozmowa
Risotto grzybowe z listkami szpinaku i pieczoną kaczką na cydrze 181

Składniki 3-4 filety z piersi kaczki 200 g ryżu arborio 20 g suszonych grzybów u mnie maślaki główka czosnku bulion z kaczki lub warzywny masło parmezan cydr lub pół wytrawne wino kilkanaście listków szpinaku, ziaren jałowca i ziela angielskiego sól, pieprz, majeranek kilka listków laurowych biała część pora Przygotowanie Kaczkę przyprawić solą pieprzem, majerankiem i po ząbku na filet(...)dwoma listkami laurowymi. Dodać ryż i chwilkę trzymać na ogniu. Następnie wlać ok lampki cydru, wymieszać - podgrzewając jeszcze kilka minut. Kiedy ryż zrobi się przeźroczysty wlewać po chochelce bulion i mieszać - bez przesady, ale żeby nie przywarł do patelni (kiedy będzie już prawie gotowy dolewać odrobinkę wywaru, tylko tak co by się nie przypaliło). Ryż dojdzie jeszcze pod przykryciem

Gaździnka warzy
Klopsiki po szwedzku z żurawiną i ziemniaczanym puree 194

mała cebula 1 jajko 2 łyżki śmietanki UHT 18% sól pieprz 2-3 łyżki oleju Sos: 2 łyżki masła 2 płaskie łyżki mąki pszennej ok. 300 ml bulionu (np. wołowego lub warzywnego) sól pieprz Puree ziemniaczane: ok. 500 g ziemniaków 1 łyżka masła ok. 1/3-1/2 szklanki mleka sól Dodatkowo: słoiczek żurawiny Wykonanie: Klopsiki: Do niedużej miseczki wlewamy śmietankę, dodajmy bułkę(...)smaku solą. Sos: Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła i dodajemy mąkę. Mieszamy energicznie i dokładnie tworząc zasmażkę (powinna się ładnie zarumienić, ale nie spalić). Następnie powoli dolewamy gorący bulion. Najlepiej robić to partiami, nie wszystko naraz. Sos mieszamy do momentu aż stanie się idealnie gładki. Na koniec doprawiamy go jeszcze do smaku solą i pieprzem według uznania. Do gotowego

MyCookBook.pl
Choucroute garnie 273

Choucroute garnie oznacza mniej więcej tyle, co „udekorowana kiszona kapusta”. Teoretycznie to danie kuchni francuskiej, jednak z racji jego głównego składnika ma ono więcej wspólnego z

Kulinarna Pokusa
Bigos 249

Bigos uchodzi za jedno z polskich dań narodowych, choć pochodzi podobno z Litwy. Tak czy owak ma bardzo długą, liczącą setki lat tradycję. I jakkolwiek nie

Kulinarna Pokusa
Zupa serowo-grzybowa 155

zjeść jej dużo na raz. Z chrupi ącą bagietką czosnkową stworzyła bardzo zgrany duet. :-) Rozgrzeje zimą a latem... a lat em o niej zapomnijmy na rzecz lekkich, warzywnych zup. ;-) 700 ml bulionu grzybowego 700 ml mleka 2% 2 łyżki masła 3 łyżki mąki 2 cebule 50 dag sera żółtego długodojrzewającego     sól, pieprz, papryka ostra, gałka muszkatołowa

Szefowa kuchni
Wykwintna zupa grzybowa pełna niespodzianek, z orzechami laskowymi i chrustem ze Speck’a 188

Składniki:500 g grzybów leśnych,1 szalotka lub ½ cebuli,1 ząbek czosnku,3 plastry Speck’a5 łyżek masła,3 łyżki wytrawnego białego wina,ok. 1 l bulionu z kury lub warzywnego,sól i świeżo mielony pieprz do smaku,1/3 szklanki orzechów laskowych.Przygotowanie:Grzyby oczyścić, odciąć zapiaszczone korzonki, umyć pod bieżącą wodą, odsączyć na sicie lub papierowym ręczniku, pokroić w ćwiartki

SzczyptaSmaQ
Zupa kurkowa z makaronem 242

bulionumasło do smażenia1 szklanka drobnego makaronu,użyłam mini kokardek Czaniecki50 ml śmietanki 30 %szczypta tymianku2 łyżki posiekanej natki pietruszkiKurki oczyścić i podsmażyć na maśle. Następnie zalać bulionem ( bulion dowolny mięsny lub warzywny) i zagotować. Do smaku dodać szczyptę tymianku oraz posiekaną natkę. Gdy się zagotuje wsypać drobny makaron. Gotować aż makaron będzie miękki. Dodać śmietankę i dokładnie wymieszać. Zestawić

Monia miesza i gotuje

Proponowane wyszukiwania