zrobić z mięsem i warzywami, które są pozostałością po ugotowaniu bulionu mięsno-warzywnego? Takie pytanie zadaje sobie nie jedna z nas i to dość często. Bo ile można jeść pierogi z mięsem. Alternatywą może być pasztet, który nie dość, że jest smaczny to w dodatku tani. Ponadto ma mało tłuszczu, a dużo błonnika z warzyw. Żeby zwiększyć jego ilość(...)żytnie. Dodatkowo są one czynnikiem spajającym, poprzez wiązanie wody, której w takiej mieszance mięsno-warzywnej jest sporo. Piekę go w kąpieli wodnej, dzięki czemu nie jest suchy. Doskonale nadaje się do smarowania, ale można go też kroić w plastry. Do przyrządzenia takiego bulionu, ja używam trzech rodzajów mięsa : z kaczki lub indyka, kości schabowych wieprzowych i wołowiny.” Czytaj więcej
Wiem co jemsposobie przygotowania i przechowywania rosołu-bulionu drobiowego, http://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2014/12/roso-drobiowy-mieszany-z-indyka-i.html , dziś przyszedł czas na przygotowanie własnie na takim rosołku pomidorówki. Polecam :) Składniki - 2-3 litry rosołu-bulionu drobiowo-warzywnego - 1 puszka pomidorów bez skórki - 1 łyżka przecieru pomidorowego - 2-3 łyżki śmietany 18 % - bazylia najlepiej świeża- ale może być suszona - sos sojowy ciemny ( opcjonalnie ) Wykonanie Rosół - bulion podgrzewam
Kuchnia z widokiem na ogródSkładniki zielona soczewica, 1/2 opak mięso mielone, 300g makaron kolonka, 250g bulion drobiowy lub warzywny, 2 litry marchewka, 1 duża sztuka cebula, 1 średnia sztuka czosnek, 3-4 ząbki Przygotowanie Soczewicę zalewamy wodą na pół godziny przed przygotowywaniem dania. Odlewamy wodę i zalewamy soczewicę bulionem, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę marchewkę i pietruszkę, gotujemy około 20 minut do miękkości warzyw
Gotowanie moimi oczamibędzie jeszcze bardziej fit. Składniki : 6 listków jarmużu 2 średnie ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 pora 3 łyżeczki soku z cytryny szczypta soli śmietana 18 % 1 litr bulionu lub wywaru warzywnego 1 łyżeczka masła Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, opukujemy ze skrobi. Marchewkę i pietruszkę również obieramy i kroimy w kostkę. Pora kroimy w krążki. Warzywa dodajemy
W kuchennej krainieburaków. Doprawiacie ją wg. własnych upodobań, sami też ustalacie proporcje kwasu i bulionu, w przepisie podaję tylko przykład. Czas przygotowania: 10 minut + tężenie Składniki: 500 ml bulionu drobiowego lub warzywnego, 30-100 ml kwasu buraczanego, sól i pieprz do smaku żelatyna lub agar w wersji wegetariańskiej. Do podania: serek Philadelphia, cząstki limonki lub cytryny, kiełki słonecznika lub inne
SzczyptaSmaQKASZĄ KUSKUS. /przepis autorski;/ dla 4 osób 4 dzwonki łososia sól, pieprz, papryka słodka mielona, sok z połówki cytryny 2 łyżki oleju rzepakowego 400g kaszy kuskus gotowy bulion (u mnie warzywny) słoiczek słodkiego chutney'a z mango Paprykę, sól, pieprz razem rozcieram w soku z połowy cytryny i nacieram pastą łososia. Obsmażam dzwonki z obu stron na złoto. Kuskus zalewam
W kuchni Karmel-itkiDomowa lekko kwaśna zupa z dodatkiem startych ogórków kiszonych i warzyw. Gęsta i sycąca, może być podawana również z pokrojonymi w kostkę ziemniakami zamiast ryżu. Składniki: 2 litry bulionu mięsnego lub warzywnego 4 ogórki kiszone pół małego selera pietruszka marchewka 50 g ryżu koperek sól, pieprz 3 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu greckiego Seler, pietruszkę i marchewkę pokroić w kostkę
wyzwania kuchenneteraz jeszcze w wersji Rumcajsowej, czerwonej. Składniki (4 porcje): 750g ziemniaków 750g dobrej kiszonej kapusty 3 małe cebule 4 ząbki czosnku 1 średnia marynowana papryka 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego 1 puszka krojonych pomidorów 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 4 łyżeczki przecieru pomidorowego kilka kropli tabasco do smaku: sól, pieprz, lubczyk, pieprz cayenne Przygotowanie: Ziemniaki obieramy
Gotuj z Rumcajsembulion, także uwinęłam się bardzo szybko i sprawnie. Zupa wyszła pyszna. Wszyscy zadowoleni i najedzeni. Składniki: 8 szt pora ( biała część) 6 średniej wielkości ziemniaków bulion drobiowy lub warzywny ( ok 2 litry) 4 łyżki śmietany 18% ząbek czosnku sól, pieprz, zioła prowansalskie Sposób przyrządzenia: Warzywa dokładnie umyć i pokroić. Może być niedbale i tak wszystko
pieprzny smaczekPikantny krem z kukurydzy to alternatywa na szybki obiad lub rozgrzewającą przekąskę w chłodne wieczory. SKŁADNIKI (dla 2 osób): 1 l bulionu drobiowego lub warzywnego puszka kukurydzy 1 marchewka 2 średniej wielkości ziemniaki 1 cebula 1 papryczka chili 2 łyżki masła 100 ml mleka łyżka mąki sól, pieprz, sproszkowana czerwona papryka, kurkuma, sproszkowany imbir KROK 1 Zagotowujemy bulion Marchewkę oraz
smacznieinatematbarszcz z ziemniakami ugotowanymi, w kawałkach. Najlepszy oczywiście na drugi dzień, gdy smaki "przegryzą się", idealny także do picia w formie gorącego kubka. Barszcz czerwony Składniki: 2 l bulionu mięsnego lub warzywnego 600 g buraków podobnej wielkości 3 ząbki czosnku 4 liście laurowe 2 łyżki octu łyżeczka ziaren ziela angielskiego do smaku sól, pieprz Przygotowanie: Buraki obieramy, myjemy i kroimy
Moja smaczna kuchniabyłabym sobą gdybym nie dodała do niej czegoś od siebie. Składniki 500g pieczarek 2 białe cebule ząbek czosnku łyżka masła łyżka oliwy sól, biały pieprz 1,5 l bulionu drobiowego lub warzywnego 1/2 selera korzeń pietruszki 2 łyżki masła orzechowego do dekoracji: gęsta, kwaśna śmietana orzechy ziemne natka pietruszki Sposób przygotowania Seler i pietruszkę myjemy i obieramy. Kroimy w mniejsze
Pyry na Gazmięsa mielonego wieprzowo-wołowego 150 g boczku pokrojonego w kostkę 2 średnie cebule 1 marchewka 5 pieczarek puszka pomidorów w puszcze 2 średnie pomidory 2,5 szklanki bulionu mięsno-warzywnego 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka cukru oliwa z oliwek parmezan do posypania sól, pieprz, oregano Wykonanie: Przygotuj sos: na rozgrzanej oliwie podsmaż pokrojone w kostkę pieczarki z cebulą
Zasmakuj Kuchniugotowałam dziś barszcz ukraiński, kolejną ulubioną zupę w moim domu. Barszcz ukraiński Składniki: 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały kawałek selera 5 średnich ziemniaków 1,5 litra bulionu ( na bazie warzywnej pasty bulionowej) 1 puszka białej fasoli 350 g buraków 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego 3 łyżki śmietany 18% sól pieprz 1,5 łyżki posiekanego koperku Wykonanie: Warzywa
Kulinarne przygody Gatitytemacie, wzorowałam się na przepisie Sophie Dahl, który nieznacznie zmodyfikowałam. Cytrynowa zupa soczewicowa wg Sophie Dahl Składniki (ok. 6 porcji): - 2 szklanki czerwonej soczewicy -1,5 litra bulionu (u mnie warzywny) -3 liście laurowe - 1 cebula - 2 łodygi selera naciowego - 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego - sok z 3 cytryn - sól, pieprz do smaku - 2 szklanki szpinaku ( u mnie mrożony
Corner With Recipes