bulion warzywny - 3500 przepisów (strona:161/234)

Purre z pieczarek – sos z pieczarek 156

receptury, ilość poszczególnych składników musiałam sama ustalić. 500 g pieczarek, 80 g masła,   sos beszamelowy: 50 g masła, 50 g mąki pszennej, 250 ml mleka, 250 ml bulionu (drobiowy, warzywny), 2 żółtka, 50 – 100 ml mleka, garść świeżo starego parmezanu, sól, pieprz, Obrane i umyte pieczarki pokroić, włożyć do garnka z masłem, lekko posolić, dodać trochę pieprzu i dusić

królestwo garów
Zupa krem z cukinii z ziarenkami 226

upalne dni. Do przygotowania zupy wykorzystałam mieszankę ziaren, którą otrzymałam od firmy MAKAR.   SKŁADNIKI: 2 cukinie, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 1,5 łyżki masła, 2 szklanki bulionu mięsno- warzywnego, 1,5 łyżki mieszanki ziaren MAKAR , szczypta mielonego imbiru, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Z cukinii wydrążam miąższ, warzywo kroję w kostkę. Cebulę oraz czosnek obieram i kroję w drobną

Tradycyjna kuchnia Kasi
Zupa grzybowa na prawdziwkach 173

jednak sobą gdybym choć łyżki nie spróbowała... Żałuję tylko że kilku suszonych grzybków nie wrzuciłam do gotującej się zupy. Nadałaby jej jeszcze lepszego aromatu. Składniki: 1,5 litra bulionu drobiowo- warzywnego 2 marchewki 2 średniej wielkości ziemniaki 400g świeżych prawdziwków 1 łyżka oleju rzepakowego 1 średnia cebula 70ml słodkiej 30% śmietanki 100g makaronu np. kokardka sól, pieprz do smaku pęczek

Kuchnia w czekoladzie
ZUPA KREM Z PIECZONYCH POMIDORÓW. SŁODKO - OSTRA. 210

autopsji. ;) SKŁADNIKI: - Pomidory, 0,5 kg, ale może być więcej ;) - Papryka, 1/2 Czerwonej, - Cebula, 1 Czerwona duża lub dwie mniejsze, - Czosnek Polski, główka duża lub dwie małe, - Bulion mięsno-warzywny, 1,5-2 szklanki, - Marchewka (z bulionu), - Śmietana 18%, 0,5 kubka, - Mascarpone, 1-2 łyżki, - Pieprz Czarny do smaku, - Pieprz Cayenne, do smaku, - Pieprz kolorowy, do smaku, - Chilli(...)Cukier trzcinowy, 2 łyżki - oliwa z oliwek, 2 łyżki, + ziarenka do podania: u nas tym razem "Ziołowo mi" z Ziarenkowa, i odrobina oliwy z oliwek WYKONANIE: Gotujemy wywar mięsno-warzywny - u nas udziec z indyka ( 1-1,5 kg ) i tacka warzyw ( 2 marchewki, 2 pietruszki, seler, 2 pory, kawałek kapusty + przyprawy: pieprz czarny, domowa typu vegeta, ziele angielskie

Wypisz Wymaluj
Zupa krem z cukinii i papryki 227

przygotowanie zamierzonej ilości. Składniki: 1 płaska łyżka masła klarowanego 0,5 żółtej papryki 0,5 cebuli 2 ząbki czosnku 2 ziemniaki 600 g cukinii kawałek pietruszki 500 ml bulionu drobiowo - warzywnego  Do smaku sól pieprz biały pieprz ziołowy   gałka muszkatołowa pestki dyni natka pietruszki kwaśna śmietana Przygotowanie: Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę. Ziemniaki, cukinię, pietruszkę(...)wielkości kostkę. W garnku rozgrzać masło dodać cebulę i zeszklić około 2-4 minuty. Dodać pozostałe warzywa i podsmażać około 5-10 minut od czasu do czasu mieszając. Wlać bulion, doprowadzić do wrzenia i pod przykryciem gotować do miękkości warzyw. Zmiksować blenderem na krem. Doprawić do smaku. Podawać z pestkami dyni uprażonymi na suchej patelni, posiekana natką pietruszki i kleksem

Ala piecze i gotuje
Żeberka duszone z sosem z cebuli (bez mąki) 167

smakowity efekt. Przepis jest bardzo prosty, ale takiego dania nie trzeba już urozmaicać.         1 kg żeberek wieprzowych 2-3 cebule   2-3 szklanki bulionu (np. warzywnego) (*) 1/2 szklanki białego wina   2 listki laurowe 3 ziarna ziela angielskiego suszony tymianek papryka w proszku sól, pieprz Żeberka (paski) porozcinać na mniejsze kawałki (wg gustu) i natrzeć(...)godzin. Po tym czasie mięso obsmażyć na patelni i przełożyć do miski. Na tym samym tłuszczu zeszklić pokrojone (w piórka) cebule i ponownie na patelnię wrzucić mięso. Całość zalać bulionem, dodać listki laurowe i ziele angielskie.   Tuszyć pod przykryciem - do miękkości. W międzyczasie podlewać winem (ja zrobiłam to 2 razy)   Na koniec doprawić do smaku. Żeberka wyjąć

Di gotuje
Gołąbki bez zawijania 241

No i znowu mnie poniosło, zrobiłem dziś na obiad gołąbki które przypominają klasyczne gołąbki tylko w smaku, no i ten sos ... zainteresowani ... zapraszam więc po przepis

Mechanik w kuchni
Zupa krem z pieczonych pomidorów i pieczonej papryki 272

Biorąc pod uwagę trwający sezon na pomidory i paprykę grzechem byłoby nie wykorzystać ich :)Składniki:3 większe pomidory,3 średnie czerwone papryki,1,5 - 2 litry bulionu mięsno - warzywnego,3 liście laurowe,7-8 ziaren ziela angielskiego,sól, pieprz do smaku.Pomidory i paprykę umyć, ułożyć na płaskiej blasze i wstawić do piecyka nagrzanego do temperatury 220 stopni. Zapiec(...)spożywczą - skórka się w ten sposób "odparzy" i łatwo da się zdjąć. Wraz ze skórką usunąć gniazda nasienne.Pomidory obrać i wykroić środek.Paprykę, pomidory i marchewkę z bulionu zmiksować blenderem lub przetrzeć przez sito. Bulion zagotować z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Dodać zmiksowane warzywa i na wolnym ogniu gotować przez kilka minut.Zup

Codzienna kuchnia niecodzienna
Wytrawny sos z granatu 222

Wytrawny sos z granatu, prosty w wykonaniu a dodaje niebanalnego smaku tak wybornym mięsiwom jaki są np. polędwiczki wieprzowe. Jesień to właśnie okres kiedy możemy spróbować

Mechanik w kuchni
Pikantna zupa z czerwoną soczewicą 171

bulionu, śmiało, lejcie do gara wodę. Też będzie smacznie, a czas przygotowania ulegnie drastycznemu skróceniu. Składniki: 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 puszki pomidorów bez skóry 500 ml bulionu drobiowego, warzywnego lub wody 1 szklanka suchej czerwonej soczewicy 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku' 1 łyżeczka curry ( lub pasta curry ) 1/3 łyżeczki chili lub łyżeczka ostrego sosu paprykowego sól, pieprz(...)czosnek. Gdy cebula się zeszkli, wlać do garnka pomidory z puszki - całość gotować kilka minut. Na tym etapie możemy zmiksować pomidory lub pozostawić kawałki - ja zmiksowałam. Do pomidorów dolać bulion, doprowadzić do wrzenia. Następnie wsypać soczewicę i gotować zupę, od czasu do czasu mieszając, 12-15 minut. Na koniec zupę doprawić do smaku. Podawać posypaną siekaną kolendrą lub natką pietruszki

kolorowotorcikowo
Krzepiąca zupa 177

             Istnieją różne rodzaje jedzenia. Takie, które wygląda, ale niekoniecznie smakuje, takie, na które lepiej nie patrzeć, ale zanim jeszcze

Gotowanie to kochanie
ZUPA GULASZOWA WERSJA ll 349

zielonej i czerwonej (lub dowolnie) - 3 marchewki - 1 większy korzeń pietruszki - 2 łodygi selera naciowego - 1 cała główka czosnku - ok.300ml czerwonego wytrawnego wina (lub wody) - 1-1,5l bulionu mięsnego, warzywnego (dowolnie) lub wody - sól do smaku - 4 łyżeczki ostrej czerwonej papryki - 2 łyżki (stałego) bezzapachowego oleju kokosowego lub smalcu (ew.oliwy) +    1 łyżka do podsmażenia warzyw na patelni(...)ostrą papryką, zalewamy winem i mieszamy. Garnek przykrywamy, zmniejszamy palnik i gotujemy ok.1h. Po ok.40 minutach dodajemy pokrojone w kostkę marchewki, korzeń pietruszki i łodygi selera naciowego. Dolewamy część bulionu (szklankę pozostawiamy do podduszenia warzyw na patelni) i gotujemy dalej. W tym czasie na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, dodajemy pokrojone w kostkę papryki (gniazda nasienne usuwamy, białe części wykrawamy

Smaczne Zdrowe
Risotto ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i mozzarellą - przepis 272

Przyszedł czas na bardziej ambitny przepis - risotto. Można je przygotować na wiele sposobów i z różnymi składnikami. Ja wybrałam nasze ulubione połączenie szpinaku, pomidorów suszonych i

Pyza i Surówka
KOTLETY JAJECZNE Z SOSEM OGÓRKOWYM 147

posiekanej natki pietruszki, sól, ostra papryka, 6 łyżek bułki tartej + do panierowania. Składniki na sos: 4 większe ogórki kiszone, mała cebula, 2 łyżki masła, około 2/4-3/4 szklanki bulionu (najlepiej warzywny, może być z kostki), 2 łyżki mascarpone, odrobina mleka, łyżka mąki, pieprz. Dodatkowo: natka pietruszki. Przygotowanie: Pieczarki, ma rchew obieram, ścieram na tarce o dużych oczkach, podsmażam na maśle(...)każdej strony (do zarumienienia), osączam z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Przygotowuję sos: ogórki i cebulę drobno siekam, podsmażam na maśle około 5-7 minut z dodatkiem pieprzu. Wlewam bulion, gotuję kolejne 7 minut. Połowę ogórków, odrobinę sosu miksuję blenderem wraz z mascarpone mąką i mlekiem. Dodaję do sosu. Chwilę gotuję, ciągle mieszając, do momentu zgęstnienia sosu. W razie potrzeby

JejKuchnia

Proponowane wyszukiwania