bulion warzywny - 3500 przepisów (strona:161/234)

CUKINIOWE WIEŻYCZKI 180

bulionu warzywnego1 marchew1 cebula1 pomidorsól,pieprz,zioła prowansalskie- Kamiskilka gałazek natki pietruszkiWykonanie:Kaszę gotujemy na sypko w osolonej wodzie.Cukinie kroimy na mniejsze kawałki,wydrązamy srodki zostawiając dno,gotujemy w bulionie warzywnym ok.5 minut.Na patelni podsmazamy posiekana cebulkę,gdy sie zrumieni dodajemy startą na większych oczkach marchewkę,doprawiamy solą,pieprzem ziolami,dodajemy ugotowana kaszę,podsmażamy ok 3 minut.Gotowym farszem napełniamy ugotowane

Z Majeczką w kuchni
ZUPA KREM ZE SZPARAGÓW 129

Lubicie wiosnę? ja lubię..i to bardzo, a szczególnie czas kiedy w sklepie pojawiają się szparagi..uwielbiam!Składniki:3l bulionu warzywnego5 zimniaków1 marchew1 cebulazielona część z

Z Majeczką w kuchni
Kurczak z porami zapiekany w cieście 1184

danie przygotować, wystarczy 1 ćwiartka kurczaka wyluzowana z kości, bez skóry, kawałek pora, jajka, mleko, mąka, natka pietruszki.Kurczak z porami zapiekany w cieście1 ćwiartka kurczaka1 por1 łyżeczka oleju1 kostka bulion warzywny Winiarypieprz3 jajka2 kopiaste łyżki mąki100 ml mleka1 łyżka natki pietruszkiPrzygotowanie:Umytą i osuszoną ćwiartkę kurczaka luzujemy z kości, ściągamy skórę i kroimy w małą kostkę. Pora kroimy w plasterki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa dyniowa ze śliwkami i polędwicą łososiową 116

skóry i pokroić na kawałki . Pozostałe warzywa umyć, obrać i pokroić na kawałki. Śliwki wypestkować i przekroić na pół. Warzywa, również natkę, umieścić w garnku, zalać wrzątkiem lub bulionem warzywnym. Gotować około 20 minut, dodać przyprawy. Zmiksować, od razu dodać słodką śmietankę i oliwę. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Rozlać do misek lub talerzy. Polędwicę łososiową pokroić

Czerwień i błękit
Na jesienny chłodek grzybowa 158

dworze zimno. W całym domu pachnie grzybami bo nastawiłam zupę grzybową. Taką gęstą, treściwą. Są w niej grzyby obgotowane i potem zamrożone, są suszone, ziemniaki, marchew . A wszystko na bulionie warzywnym , ze śmietanką , dużą ilością natki i przypraw.Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Domowa kostka rosołowa 306

sobie nie wyobrażam bez nich gotowania – dzięki nim dokładnie wiem co jem i żaden sos mi nie straszny. Podaję przepis na kostkę wegetariańską, z której uzyskuję bulion warzywny – ale można też zastąpić oliwę tłuszczem zwierzęcym np. kaczym smalcem lub zmiksować ugotowany, tłusty kawałek wołowiny czy kurczaka aby otrzymać bulionowe kostki mięsne.Domowa kostka rosołowa:1 pęczek lubczyku (liście

Poezja smaku
CHŁODNIK Z BOTWINKI 145

sól,pieprz,cukier do smakujajka ugotowane na twardoWykonanie:Marchewkę obieramy, kroimy w kostkę, ziemniaki również. Botwinkę myjemy, drobno siekamy razem z buraczkami. Wrzucamy wszystko do garnka i zalewamy bulionem warzywnym. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, odrobinę soli i gotujemy do miękkości. Następnie zestawiamy z ognia, dodajemy sok z cytryny, doprawiamy odrobiną cukru, pieprzu i soli,zostawiamy do ostudzenia. Ogórki

Walijskie Pichcenie
KALAFIOROWO-BROKUŁOWA Z RYŻEM 270

Pyszna i zdrowa zupka, ugotowana na warzywnym bulionie (nie jest konieczne tu mięso).  Jest sycąca od zawartości ryżu i warzyw, a jednocześnie lekkostrawna. Zielony koperek wieńczy dzieło... jest pyszna ... polecam! Składniki: pół kalafiora pół brokuła 3 marchewki 1 pietruszka łodyga selera naciowego kawałek selera sól śmietana 12% koperek woreczek ryżu Wykonanie:Z marchewki, pietruszki, selera, selera naciowego gotujemy lekko

Walijskie Pichcenie
Zupa-krem z dyni i włoszczyzny 218

Dzisiaj "na tapecie" dynia (królowa jesieni), z której przygotowałam zupę krem.Składniki: 1 kg dyni 1 pietruszka 1 marchew 1/4 selera 2 łodygi selera naciowego 0,5 litra bulionu warzywnego pół łyżeczki curry 1 cm korzenia imbiru Wykonanie: Warzywa myjemy, obieramy, kroimy w grubą kostkę. Warzywa przekładamy do głębokiego naczynia, dodajemy 2 łyżki oliwy, curry oraz pokrojony drobno korzeń

Taste Of My Day
Zupa z curry 118

Składniki: 1kg marchwi pietruszka korzeń kawałek selera puszka pomidorów cebula 2 łyżki curry jogurt naturalny sól, pieprz natka pietruszki Warzywa umyć, obrać i  najlepiej zetrzeć na tarce. Zalać bulionem warzywnym i ugotować, na końcu dodać pomidory. Zupę przyprawić, zmiksować i zabielić jogurtem naturalnym

Anioły w kuchni
Grochówka fasolowa 208

pomimo, że jest bez „wkładki”. POLECAM!!!  Składniki; 300g fasoli,  2 litry wody,  marchewka, pietruszka, kawałek selera,  3 ziemniaki,   ząbek czosnku,  cebula,  bulion warzywny,  liść laurowy,  ziele angielskie,  sól, pieprz, łyżka majeranku, łyżka mąki. Wykonanie: Fasolę namoczyć na noc, następnie gotować w wywarze warzywnym z dodatkiem, czosnku, cebuli, majeranku, ziela

Anioły w kuchni
Curry z bananami w szynce. 193

Składniki: 100g ryżu długoziarnistego250ml bulionu warzywnego1 łyżka curry50g rodzynek125ml soku pomarańczowego1-2 banany2-4 plastry szynki 1 łyżka masła1 łyżka pietruszki Wykonanie:Sparzone  i

Kulinarny karnet Christophera
96.Dobry środek na chłodek: czyli porowa-pietruszkowa zupa krem z wędzoną makrelą i koperkiem. 216

dodatek ryby naprawdę przyczynia się do przesmacznego, niecodziennego połączenia, a dodatkowo zupa pomimo sporej ilości pora nie jest zbyt ostra.. Ciekawi? Koniecznie spróbujcie: Składniki: (3-4 porcje) litr bulionu warzywnego 600g pora (2 dość duże sztuki) 200g pietruszki (1 dość duża sztuka)  3 średniej wielkości ziemniaki 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 3 cm startego, świeżego imbiru (można

Symfonia Smaków
Smaki Indii: Wieprzowina Vindaloo 191

zbrązowieje. Wieprzowinę wykładamy na talerz, a do rondla wrzucamy cebulę. Smażymy do miękkości, wrzucamy mięso i przygotowaną wcześniej pastę. Smażymy około 4 minut, aż poczujemy uwalniające się zapachy. Dolewamy bulion (warzywny lub drobiowy), doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem około 60 min. 3. Podczas, gdy nasze mięso się dusi, przygotowujemy sambal. Brzoskwinię kroimy w drobną kostkę, dodajemy

Tajskie smaki
Prosta tajska zupa rybna 259

gotowania! :) Składniki (2-3 porcje): 400 ml mleka kokosowego 300 g filetu z białej ryby 1 czubata łyżka pasty Tom Yum 2 łyżki sosu rybnego 200 ml wody lub bulionu warzywnego 1 duży pomidor 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki imbiru w proszku 1/2 limonki 2 łyżki wiórków kokosowych (opcjonalnie) 4 liście curry (opcjonalnie) CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN POZIOM TRUDNOŚCI

Tajskie smaki