bulion warzywny - 3500 przepisów (strona:153/234)

Zupa dyniowa z pomarańczą i imbirem 166

dyni sok z 1 pomarańczy 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy szczypta imbiru w proszku woda lub bulion warzywny sól i pieprz Dynię pokroić na mniejsze kawałki, usunąć pestki wraz z otoczkami, obrać cienko ze skórki. Pokroić w dużą kostkę.  W rondlu rozgrzewamy łyżkę masła z łyżką oleju. Dodajemy dynię i chwilę smażymy. Podlewamy sokiem z wyciśniętej pomarańczy

Atlas Smaków
Zupa z zielonym groszkiem, ziemniakami i koprem 180

gotować na małym ogniu ok. 45 minut. Warzywa i przyprawy wyjąć z wywaru. Nie będą już potrzebne do zupy. Obrane i umyte ziemniaki pokroić w kostkę. Dodać do bulionu warzywnego. Gotować ok. 7 minut, dorzucić groszek. Gotować jeszcze kilka minut aż ziemniaki i groszek zmiękną. Do zupy wlać śmietankę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać posiekany koperek. Nalać Smacznego

Pełny talerz
Sałatka z grillowaną cukinią, marchewką, fetą, ciecierzycą, fasolką szparagową z ziarnami dyni, słonecznika i piniolami 268

Fasolkę oczyścić i odkroić końcówki - większe fasolki przekroić na połowę i gotować w wodzie przez ok. 7-10 minut - ma być jędrna! Kuskus został przez nas wcześniej zalany bulionem warzywnym, przykryty talerzykiem i zostawiony na kilka minut. Do miseczki nałożyć warstwami kuskus, fasolkę, marchewkę, ciecierzycę i cukinię. Całość posypujemy posiekaną z grubsza natką pietruszki, pokruszoną fetą i ziarnami. Uwagi

Plate of Joy
Zupa fasolowa z boczkiem i kiełbasą 371

Pyszna , gęsta , rozgrzewająca fasolowa. W wersji raczej mięsnej i tłustej ale można zrobić bez dodatku boczku czy kiełbasy i na bulionie warzywnym i będzie zdrowsza i wegetariańska. Ale po co? Zupa doskonała na zimę oraz na kaca. Co potrzebujemy : fasola np piękny jaś - opakowanie pętko kiełbasy 15-20 dag boczku ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, kostka rosołowa, sól, pieprz włoszczyzna

Snejkusiowe Przepisy
Barszcz ukraiński 126

czym gotowałem ją przez 90 min w wodzie ,w której ją moczyłem. Osączyłem i przełożyłem do garnka. Upieczone buraki pokroiłem w słupki. Kapustę pokroiłem w duże kawałki ,zalałem bulionem warzywnym i gotowałem do miękkości. Pozostałe warzywa pokroiłem ,podsmażyłem na maśle przez kilka minut ,podlałem wodą i lekko poddusiłem pod przykryciem. Dodałem do całości razem z pokrojonymi w kostkę ziemniakami. Następnie

R'n'G Kitchen
Szaszłyki z matiesów z sałatką ziemniaczaną 164

miłośników śledzia Składniki 600 g ziemniaków 125 g majonezu pieprz biały 125 ml warzywnego bulionu 2 pęczki szczypiorku 2 łyżki cebulki perłowej ze słoika 4 matiesy 1 jabłko sok z cytryny ogórek 2 łyżki octu winnego cukier 3 łyżki oleju po 1/2 czerwonej i zielonej papryki pokrojonej w kostkę Przygotowanie   Ziemniaki umyłem , gotowałem ok. 40 minut w osolonej wodzie

R'n'G Kitchen
Carpaccio z ziemniaków 136

kozi bardzo mi smakuje , pokusiłem się na wypróbowanie tego przepisu. Przyznam ,że smakuje niesamowicie. Szczególnie polecam jako lekką kolację. Składniki 4 pokrojone w cienkie plastry ziemniaki 600 ml bulionu warzywnego Sos: 4 łyżki oliwy z oliwek łyżeczka posiekanej natki pietruszki łyżeczka posiekanego koperku łyżeczka posiekanego szczypiorku łyżka orzeszków pinii łyżeczka miodu sól ,pieprz ser kozi Przygotowanie   Ziemniaki umyłem , obrałem

R'n'G Kitchen
Tagliatelle z boczniakami 142

kolacja Składniki 25 dag makaronu tagliatelle 3 łyżeczki oliwy z oliwek 35 dag boczniaków 50 dag pomidorów 2 ząbki czosnku 1 pęczek tymianku 100 ml octu balsamicznego 100 ml bulionu warzywnego (kostka) biały pieprz sól Przygotowanie Makaron ugotować w osolonej wodzie. Grzyby oczyścić. Pomidory umyć , osuszyć . Pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w kostkę. Czosnek obrać, pokroić

R'n'G Kitchen
Zupa marokańska Harira 197

łyżce: kolendry ziarno, kminu, cynamonu, papryki słodkiej, czosnek niedźwiedzi, kardamonu 1.5 łyżeczki soli szczypta pieprzu 2 łyżki pokruszonego glona kombu ( opcjonalnie) Kombu pomaga w trawieniu, nie ma smaku. 2l bulionu warzywnego ( można go przygotować na bazie z warzyw, lub na szybko dodać kostkę rosołową, mimo że jest to dwa litry wody, to kostka jedna ) pietruszka pęczek   2 łyżki oleju

Apetyt na Zielone
Zupa grzybowa z wronimi uszami ( lejkowcami dętymi ) i lanymi kluseczkami 164

dopiero teraz :) Wczoraj była niedziela, więc jak w większości polskich domów na obiad był rosół. Dziś wykorzystałam go jako bazę do zupy grzybowej. Składniki: 3-4 l rosołu (lub bulionu warzywnego dla wegetarian) z warzywami 1 por 5 dużych garści wronich uszu 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła sól pieprz 3 licie laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego Do rosołu wrzucić

Jemy Pijemy
Kimchi Jjigae - koreańska zupa z tuńczykiem 229

słupki * 1/4 małej cebuli pokrojonej w paski * 2 łyżki szczypioru * 1-2 grzyby shitake pokrojonych w paski   * 1/2 kostki serka tofu pokrojonego w kostkę * 3 filiżanki wody lub bulionu warzywnego Pasta - baza:      * oleju rzepakowego lub z pestek winogron     * 1 papryczka chili (świeża lub suszona)     * 1 łyżeczka koreańskiej pasty chili (Gochujang

Kuchnia Prezydentowej
Zupa grzybowa z pęczakiem na gęsinie 162

maślaki bo mają jasne kapelusze. Po oczyszczeniu i opłukaniu z piasku (zwłaszcza borowików) kroję je w paseczki i obsmażam na maśle. Przekładam do małych plastikowych pojemników, zalewam wodą lub bulionem warzywnym i zamrażam. Warstwa lodu, która powstanie na wierzchu uchroni je przed wysychaniem. Najczęściej wykorzystuję do tego prostokątne pojemniki po serkach, takie które mają przykrywki. Taka porcja wystarcza

Wiem co jem
Klopsiki wieprzowo-gryczane w pomidorowym sosie 132

sosem pieczarkowym, grzybowym lub pomidorowym. Ja podałam z domowym pomidorowym – przepis poniżej :) Domowy sos pomidorowy Składniki: 1 duża cebula ząbek czosnku łyżka masła sklarowanego 0,5-1 kostka bulionu warzywnego puszka 800 g pomidorów pelati bez skóry w soku pomidorowym (krojonych lub w całości) pieprz cukier słodka lub ostra papryka mielona opcjonalnie 50-100 ml wytrawnego białego wina Wykonanie: Cebulę

Kuchenne zapiski Edyty
Zupa-krem z zielonego groszku 91

kucharskiej. A przepis okazał się tak absolutnie prosty, że już chyba bardziej skomplikowane jest zrobienie kanapek :) Zatem pokazuję i objaśniam :) 3 puszki groszku konserwowego 750 ml wody 1 kostka bulionu warzywnego (lub jakiego tam chcesz) sól, pieprz groszek ptysiowy lub grzanki Groszek razem z zalewą wlewamy do garnka. Dolewamy wodę, wrzucamy kostkę bulionową i gotujemy aż groszek będzie miękki. Potem

Marder&Marder Manufacture
Serca wieprzowe duszone z boczkiem w sosie z czerwonym winem 266

winem. Wyszło przepysznie i delikatnie, a dodatek ogórków kiszonych polecam i Wam, naprawdę świetnie pasują. :) 3 duże serca wieprzowe ok. 50g wędzonego boczku 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 700ml bulionu warzywnego 2 duże ząbki czosnku 1 spora czerwona cebula masło klarowane/olej rzepakowy do smażenia sól, pieprz Serca dobrze myjemy pod bieżącą wodą. Kroimy je wzdłuż na połowy i pozbywamy się

Kuchenna Kontrrewolucya