bulion warzywny - 3500 przepisów (strona:151/234)

Zupa z botwinki, marchwi i owoców jałowca 122

cienkiej szmatce, której należy nadać kształt sakiewki, po czym związać nicią, wyciągnąć na koniec gotowania). Dodajemy parę łyżek octu balsamicznego, świeżo zmielony pieprz i po chwili dolewamy gorącej wody / bulionu warzywnego / rosołu. Gotujemy do miękkości buraki i na koniec dorzucamy posiekane łodygi wraz z liśćmi - czekamy aż staną się także miękkie. Doprawiamy na koniec solą i pierzem, podajemy z młodymi

Right Behind The Kitchen
Słodko-kwaśny krem cebulowy na cydrze z grzybami 135

grzybów (grzyby zalane wrzątkiem na 15 minut) - dodany płyn pomoże nam oderwać te słodkości, które delikatnie przywarły do garnka. Czekamy aż dolany płyn odparuje, następnie podlewamy cebulę rosołem (ewentualnie bulionem warzywnym) i miksujemy blenderem do uzyskania ulubionej konsystencji. Moczone grzyby siekamy na drobne paski i dodajemy do zupy, zagotowujemy i serwujemy. Taka wersja zupy cebulowej smakuje mi chyba bardziej niż

Right Behind The Kitchen
Pulpety w sosie pomidorowym 144

karczku wieprzowego 1 żółtko 0,5 cebuli 1 ząbek czosnku sól pieprz czarny pieprz ziołowy bazylia 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki mąki 1-2 szklanki rosołu (lub bulionu warzywnego) koperek świeży (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mięso i cebulę zmielić w maszynce do mięsa, dodać żółtko, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i bazylię. Wyrobić dokładnie, doprawić w razie potrzeby

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Zupa z dynią, jarmużem i pistou 146

orzechów i nasion. Zupa dyniowa z jarmużem i quinoa Składniki: 4 -5 porcji 500 g dyni, pieczonej po szczypcie cynamonu, kminu rzymskiego i kolendry 2 łyżki oliwy 1 ½ l warzywnego bulionu 100 g jarmużu pęczek dymki 1 czosnek solo 1 pietruszka kawałek selera 1 puszka krojonych pomidorów 1 łyżeczka pomidorowego przecieru 1 łyżeczka świeżego tymianku 2 łyżki oliwy szczypta szafranu

codojedzenia
Pulpety w aromatycznym sosie pomidorowym 202

keczupu 2 czubate łyżeczki suszonego oregano 1,5 czubatej łyżeczki  suszonego lubczyku 1,5 czubatej łyżeczki suszonego majeranku 1 czubata łyżeczka suszonej bazylii 1/2 łyżeczki cukru pieprz szklanka bulionu warzywnego sól do smaku Wykonanie: Najpierw robimy pulpety. Do miski wkładamy wszystkie składniki pulpetów, które przygotowujemy następująco: Mięso i cebulę mielimy w maszynce. Ja w sklepie zazwyczaj proszę o zmielenie

Smak mojego domu
Kokosowa zupa z krewetkami, dorszem i cukiniowymi nudlami 147

Zupa jest bardzo smaczna i bardzo pożywna Kokosowa zupa z krewetkami, dorszem i cukiniowymi nudlami Składniki: 4 – 5 porcji 2 puszki kokosowego mleka 400 g krewetek 200 ml warzywnego bulionu 1 łyżka jasnej tajskiej soi 1 łyżka rybnego sosu 1 doniczka świeżej kolendry 2 suszone liście limonki 2 dymki 1 czerwona chili 400 g odfiletowanej ryby, u mnie dorsz

codojedzenia
Tajska zupa dyniowa 119

obraniu i usunięciu pestek) 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 2cm świeżego korzenia imbiru 2 łyżeczki tajskiej czerwonej pasty curry 1 puszka mleka kokosowego (400ml) 500ml bulionu warzywnego 2 gałązki trawy cytrynowej sok z połowy limonki 2 łyżeczki cukru (najlepiej brązowego) 1 paprycza chili (opcjonalnie) Dynie obrać, pozbawić pestek i pokroić. W garnku przesmażyć pokrojoną cebulę, rozgnieciony ząbek czosnku

Codzienne Gotowanie
Zupa bananowa z curry 104

przyprawami, słodko - kwaśna i lekko ostra, sycąca potrawa.  oliwa lub masło 1 duży ząbek czosnku 1 średnia cebula 2 łyżeczki przyprawy curry 100 gram ryżu 500-700 ml bulionu warzywnego 3-4 banany sól, pieprz 0,5 łyżeczki kurkumy jogurt lub śmietana limonka sok i plasterki do przybrania chili w proszku (opcjonalnie do smaku) kolendra, kumin, garam masala (opcjonalnie

Codzienne Gotowanie
Zupa marchewkowa z solonymi migdałami 128

przy okazji zupy pomidorowej z suszonymi pomidorami . Składniki: Zupa: 1 średnia cebula 500g marchewki pół opakowania śmietanki kokosowej (20-30g) kawałek świeżego imbiru 1 łyżeczka mielonej kolendry 500ml bulionu warzywnego pół puszki mleczka kokosowego (200ml) oliwa do smażenia Migdały: 1 łyżka masła 1 łyżka wody 1,5 łyżeczki cukru 30g migdałów w plasterkach  0,5 łyżeczki soli

Codzienne Gotowanie
KREMOWA ZUPA Z KUKURYDZY Z MLEKIEM KOKOSOWYM, IMBIREM I KURKUMĄ 140

łyżki świeżo startego imbiru (dałam suszony, w mniejszej ilości) - 4 duże ząbki czosnku - 2 pełne łyżeczki kurkumy w proszku - 1 łyżeczka ostrej papryki (lub dowolnie, do smaku) - 1l wywaru warzywnego, bulionu lub wody - 2 puszki po 400g mleczka kokosowego - sól do smaku Opcjonalnie: - 2/3 łyżeczki czerwonej pasty curry - kawałek świeżej papryczki chili (dałam chili z młynka) Dodatkowo do podania: - ostra

Smaczne Zdrowe
Aromatyczne curry z orzechami nerkowca i ciecierzycą 139

pokrojony w drobną kosteczkę 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka chili w proszku ½ łyżeczki kurkumy ½ łyżeczki cynamonu 1 szklanka ciecierzycy 1 szklanka orzechów nerkowca, delikatnie uprażonych 1 szklanka warzywnego bulionu ½ szklanki mleka kokosowego świeżo posiekana kolendra  ugotowany ryż pełnoziarnisty do podania Ciecierzycę namocz na noc i gotuj do miękkości.  Pokrojone bataty włóż do garnka z niewielką ilością

Roślinna - blog wegański
Domowa vegeta 1276

Vegeta - szybki warzywny bulion w proszku jest nieodzowny, bo bez bulionu nie ma kuchni. Używamy go prawie codziennie, to podstawa zup, sosów, dodatek do dań duszonych. Nie zawsze mamy czas, by ugotować esencjonalny bulion, dlatego ten w proszku jest niezastąpiony. Samodzielnie przygotowany w domu, to przede wszystkim zero chemii, samo zdrowie. Buliony sklepowe, nawet bio zawierają i glutaminian sodu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
ZUPA KREM Z DYNI - jak zwykle ekspresowa. GOTOWANIE WG 5 PRZEMIAN. 130

łyżeczki mieszanki przypraw curry (dalej Metal), mieszamy. Teraz Woda - ale jeszcze nie woda :)) Najpierw sól - 1 płaska łyżeczka soli morskiej. Tak, mieszamy :)) Można dodać też 1 łyżeczkę bulionu warzywnego w proszku ale nie jest to konieczne. I teraz dolewamy zimnej wody , tyle, żeby przykryła wszystko, co jest w garnku. Pokrywka, średni ogień, gotuje się. Zupka sobie mięknie i przechodzi smakami

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Pikantna zupa pomidorowa z mleczkiem kokosowym i ziołami 91

ryżem basmati, który idealnie komponuje się z mleczkiem kokosowym, albo z grzankami z mozarellą.   Składniki: 400 g passaty - u mnie Passata Rustica Cirio 250 ml rosołu drobiowego lub bulionu warzywnego 2 ząbki czosnku garść liści bazylii garść liści oregano 0,5 szklanki mleczka kokosowego 1 łyżka oliwy z oliwek 0,5 ostrej papryczki sól, pieprz, opcjonalnie trzcinowy

Kulinarne Inspiracje
KREM Z ZIELONEJ SOCZEWICY NA ROSOLE Z WŁOSKIM SERKIEM 151

razy robiłam podejście do zupy z soczewicy. Pierwszy oczywiście nie udany. Drugi tak zmajstrowałam, że grzech było odchodzić od talerza. Zupę można zrobić na wodzie, bulionie warzywnym lub rosole. Ostatnia wersja jak dla mnie najsmaczniejsza. Z przyprawami trzeba bardzo delikatnie,żeby nie przesadzić i zepsuć całego smaku, tak jak ja to zrobiłam za pierwszym razem.  Składniki

pieprzny smaczek