bulion warzywny - 3500 przepisów (strona:146/234)

Gołąbki ziemniaczane 169

gołąbki: 4 ziarna ziela angielskiego 6 liści laurowych 2 nieduże ząbki czosnku sól, pieprz, majeranek i lubczyk no i oczywiście woda :) Jeśli posiadacie, można udusić gołąbki w rosole lub bulionie warzywnym. Płynu musi być tyle by lekko przykrywał gołąbki. Kapustę, z wykrojonym głąbem, wrzucam do wrzątku i gotuję przez kilka minut. Dzięki temu liście łatwiej oddzielą się od główki; zdejmuję

Pichceniomania
ZUPA KREM Z CUKINII Z PRAŻONYMI PESTKAMI DYNII 92

oraz czosnek, przesmażamy. Wrzucamy obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki, a po ok. 5 minutach pokrojoną cukinię ( razem ze skórką ). Chwilę przesmażamy, zalewamy ok.750 ml ( do litra ) ciepłej wody ( lub warzywnego bulionu ), wrzucamy tymianek oraz posiekaną natkę pietruszki i gotujemy przez ok. 20-25 minut. Po ugotowaniu miksujemy na gładki krem i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Smacznego

Ostra na Słodko
Komosa ryżowa po meksykańsku 125

meksykańsku Wydrukuj przepis Porcji: 2 Czas przygotowania: 30 minut Potrzebujesz: 250g komosy ryżowej (quinoa) 1 puszka pomidorów pelati 1 puszka czarnej lub czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 250ml bulionu warzywnego 1 łyżka oleju kokosowego 3 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanej papryczki jalapeno 1 łyżeczka chilli w płatkach lub proszku 1 łyżeczka kuminu sól i pieprz do smaku 1 awokado

Blendman
ZUPA GRZYBOWA Z ŁAZANKAMI SMAKI MOJEGO DZIECIŃSTWA 135

sól 2 łyżki natki pietruszki 2 łyżki šmietany ( najlepiej takà od chłopa) Na łazanki ********************** 10 dag.mąki pszennej 1 jajko ******************************************* Grzyby czyścimy i kroimy w kawałki.Zagotowujemy bulion warzywny , wrzucamy grzyby,przyprawiamy pieprzem i gotujemy do miękkości grzybków.Zabielić śmietaną , dodać przygotowane łazanki,posypać natką pietruszki. Przygotować łazanki: przesiać mąkę i wbić do niej jajko,w sypać szczyptę

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Warzywa z piekarnika 280

średni kalafior -papryka -2 marchewki -3 duże ziemniaki -sól, pieprz ziołowy, słodka papryka -olej Kalafiora i fasolkę i paprykę oczyszczamy. Obieramy ziemniaki i marchew. W dobrze osolonej wodzie lub bulionie warzywnym sparzamy: przez 3 minuty kalafiora i przez 5 minut fasolkę. Ziemniaki kroimy na frytki, marchewkę w słupki, paprykę w paski, kalafiora dzielimy na różyczki. Ziemniaki, marchewkę i paprykę posypujemy

Maminek kulinarny
Risotto z kwiatami cukinii 188

zrobić je w domu!     Składniki: 200 g ryżu do risotto 1 mała żółta cukinia 6-7 kwiatów cukinii 1 mała cebula 100 ml białego wina 1 l bulionu warzywnego 6 łyżek masła 10 dag Czytaj dalej... Artykuł Risotto z kwiatami cukinii pochodzi z serwisu Pasja Smaku

Pasja Smaku
Zupa krem z cukinii i sera brie 186

smaku. Z pewnościom będę robiła ją częściej. Ja zaserwowałam ją z groszkiem ptysiowym, ale pasują do niej również grzanki czosnkowe. Gorąco polecam. Składniki: ok 500-700 ml rosołu lub bulionu warzywnego 1 duża cukinia 1 cebula 200 g sera pleśniowego brie 100 ml śmietany 36% 1 łyżka masła 1 łyżka skrobi kukurydzianej lub mąki pszennej można podawać z grzankami

IMPRESJA SMAKU
Klasyczna Chała (Chałka) - Smaki Izraela 158

potrawą, a także opisem jak dużo danej potrawy wychodzi, czy są to dwa czy trzy chlebki, czy obiadem nakarmię dwie czy pięć osób. Bajgle, chlebki pita, chałki, kiszone cytryny, bulion warzywny, pączki, hummus, szakszuka, czy płatki śniadaniowe to tylko kilka z propozycji jakie można znaleźć w tej książce. Ja jak tylko uporałam się z remontem zabrałam się za klasyczną chałkę

Blondynka Gotuje
Żeberka w sosie barbecue 118

Żeberka kroimy na kawałki. Przyprawiamy solą i pieprzem. Pozostawiamy na około 30 minut do zamarynowania. Następnie podsmażamy z każdej strony na niewielkiej ilości oleju. Przekładamy do garnka i podlewamy bulionem ( warzywnym, można wykorzystać z kostki ). Dusimy pod przykryciem około 30 minut. Po tym czasie dodajemy sos barbecue. Przykrywamy i gotujemy do miękkości żeberek ( jeżeli posiadacie szybkowar, to jest to idealne

Smaki Ewy
Kulisy fotografii kulinarnej: Jak zrobiłam zdjęcie zupy zielone minestrone? 155

też pewien sekret - tak naprawdę zupa ze zdjęcia jest zimna! Zdjęcia robiłam rano, wcale jej od razu potem nie jedliśmy, więc nie miałam potrzeby jej podgrzewać. Zupa jest na bulionie warzywnym i ma w sobie mało tłuszczu, dlatego mogłam sobie na to pozwolić. Makaron ugotowałam oddzielnie. Dobrze wypłukałam go w zimnej wodzie, aby się nie kleił. Najpierw nałożyłam makaron

Chilli Czosnek i Oliwa
Wegański chłodnik jogurtowy 122

jest możliwe. Żeby nie było nudno nasz chłodnik ma różowo buraczaną barwę i smakuje przepysznie. Spróbujecie? Do przygotowania chłodnika potrzebujemy: ok 400 g jogurtu naturalnego wegańskiego ok 300 ml bulionu warzywnego 3 średniej wielkości ugotowane buraki 3 łyżki płatków drożdżowych posiekany koperek sól, pieprz do smaku Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy, aż całość się połączy. Spożywamy mocno schłodzone

Szybko Tanio Smacznie
Zupa marchewkowa z selerem naciowym 125

prosta w przygotowaniu i poradzi sobie z nią nawet największy kulinarny laik;) Polecam!  Składniki :  1 średnia cebula 3-4 łodygi selera naciowego 5-6 marchewek 1 kostka bulionu warzywnego sól, pieprz oliwa do smażenia Przygotowanie :  W garnku rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej drobno posiekaną cebulę, selera naciowego pokrojonego w plasterki i marchewkę pokrojoną w kostkę

Codzienne Gotowanie
Bitki w sosie śmietanowym 138

zrobiłam coś innego...miałam akurat troszkę mięsa [ za dużo było do mięska z szynkowaru ]..tak więc oto powstało szybkie i smaczne  danie. 30 dkg schabu,  polędwicy susz warzywny bulion listek, ziele około 1 szkl. śmietany 30-36% koperek Mięso pokroić w plastry i delikatnie rozbić.Podsmażyć , przełożyć do garnka , wlać bulion, dodać przyprawy i dusić do miękkości mięsa

Moje domowe kucharzenie
Gołąbki w skórkach 234

łopatki - 15 dkg ugotowanego na sypko ryżu - 1/4 małej kapusty - 3-5 skórek z kurczaka - sól, pieprz naturalny i ziołowy - słodka papryka - czosnek niedźwiedzi Kapustę sparzamy przez chwilę w bulionie warzywnym i odsączamy. Skórki przyprawiamy solą, pieprzem ziołowym i papryką. Kapustę drobno kroimy. Łączymy ryż, mięso i kapustę. Doprawiamy do smaku i mieszamy. Nakładamy na skórki. Zawijamy. Układamy w natłuszczonym

Maminek kulinarny