bulion warzywny - 3500 przepisów (strona:140/234)

"Kolorowa kuchnia roślinna" Magdalena Gembacka 158

przechowywania, poznamy techniki przygotowywania potraw i dowiemy się jak najlepiej robić zakupy i jaki sprzęt będzie nam w kuchni potrzebny. Część trzecia: przepisy - tutaj mamy podziała na: przepisy podstawowe - bulion warzywny, kulki z ciecierzycy, figowy winegret, przecier z daktyli i wiele innych  śniadania: tutaj same pyszności: migdałowa kasza jaglana z truskawkami, wegański omlet z kurkami, groszkiem i cukinią

kruche babeczki
Kotlety mięsne z kapustą a’la gołąbki 173

łyżek ryżu • 7 łyżek kaszy jaglanej lekko zmielonej • 1 marchewka • 1 cebula • 1 łyżka płaska soli, pieprz • olej do smażenia Zalewa • 1,5 litra wody • 3 kostki bulionu warzywnego • 100 g koncentratu pomidorowego • 3 łyżki keczupu • 1 łyżeczka cukru Wykonanie: • Kapustę pokoić na mniejsze kawałki i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. • Wymieszać mięso mielone

To co kocham
Orientalny krem z kalafiora z quinoą (bez glutenu, bez laktozy, wegański) 181

kalafiora z quinoą, kuminem i curry. W dodatku jest ona mało pracochłonna i szybka w przygotowaniu.  Składniki: 1 szklanka ugotowanej białej quinoy 1 mały kalafior 1 litr bulionu warzywnego pół cebuli 1 łyżka oleju kokosowego curry kumin pieprz sól świeża pietruszka, lub kolendra Wykonanie: Cebule kroimy w kostkę i delikatnie rumienimy na oleju kokosowym. Kalafior myjemy i dzielimy

Quinoa Raz!
Tajskie zielone curry z kurczakiem. Thai green curry with chicken. 278

Składniki na około 4-6 porcji: 2 puszki mleka kokosowego House of Asia 8-10 liści limonki kafir House of Asia 250 ml bulionu warzywnego ( ale nie koniecznie ) 1 duża pierś z kurczaka 4 mini bakłażany tajskie 1 cebula 1 zielona papryka ćwiartka brokuła 1/2 małej cukini 10 pomidorków koktajlowych 1/2 puszki przekrojonych na pól grzybów słomianych  pęczek tajskiej

Jemy Pijemy
Zupa rybna z czerwoną pastą curry, trawą cytrynową i kolendrą 221

Tajska zupa w kilkanaście minut :)  Składniki: 800 g ryb (np. amur, jesiotr), oczyszczonych z ości i bez skóry 1 litr wody lub bulionu warzywnego  400 ml mleczka kokosowego House of Asia 200 g pomidorków koktajlowych, pokrojonych na pół 1 cebula posiekana 3 ząbki czosnku w plastrach ½ słoika czerwonej pasty curry House of Asia  1-2 chili pokrojone

SzczyptaSmaQ
pomidorowa z makaronem wegetariańska 152

subiektywna ocena 🙂 .. Składniki: 2 marchewki 1 pietruszka 1 /3 selera 1/2 białej częsci pora 1/2 litra soku pomidorowego 1 cebula drobno pokrojona 1/2 cebuli przypalona na gazie 1 kostka bulionu warzywnego 2 łyżki masła

Ugotujmy Coś
Tajskie zielone curry wegetariańskie. Thai wege green curry. 261

zupa  Tom Kha ,  yellow curry  oraz  szpinak wodny Składniki na około 4-6 porcji: 1 l śmietanki kokosowej 8-10 liści limonki kafir 250 ml bulionu warzywnego ( ale nie koniecznie ) 1 duży batat 5 mini bakłażanów 1-2 średnie cebule 1 zielona papryka ćwiartka kalafiora ćwiartka brokuła 10 pomidorków koktajlowych puszka przekrojonych na pól grzybów słomianych

Jemy Pijemy
zupa ogórkowa nie tylko dla wegetarian 153

Któż nie lubi zupy ogórkowej ..Jest to potrawa kuchni polskiej gotowanej na wywarze dla mięsożerców lub bulionie warzywnym z dodatkiem warzyw..Przepyszna łatwa w wykonaniu..choć nieco pracochłonna..zresztą jak każda dobra zupa.. Składniki: 2 marchwie 1 pietruszka kawałek selera 1/2 pora 5-6 ogórków kiszonych 3 ziemniaki 2 ząbki czosnku 1/2 cebuli 1/2 szklanki ryżu 2-3 liście

Ugotujmy Coś
królik w śmietanie 158

Uwielbiam zapach tego dania, jego delikatny smak i podawane zawsze jako dodatek buraczki. Składniki: 1 królik 2 cytryny 4 łyżki masła 1 łyżka mąki 150 ml wody 1/2 kostki bulionu warzywnego 200 ml śmietany sól pieprz cukier

Ugotujmy Coś
Krem z dyni hokkaido z bazylią i groszkiem ptysiowym 178

Bardzo prosta, szybka i smaczna zupa krem. To łatwy sposób na pożywny obiad, kiedy nie mamy zbyt wiele czasu na gotowanie.   Składniki: 300ml bulionu warzywnego lub rosołu 600-800g obranej i oczyszczonej dyni hokkaido szklanka listków bazylii świeżo mielony pieprz sól groszek ptysiowy Brześć Dynię oczyszczamy, ściągamy skórę obieraczką (możemy ją zostawić, ale dynię należy porządnie wyszorować), kroimy

Gotowanie i blogowanie
Tajskie żółte curry wegetariańskie. Yellow vegetarian thai curry. 255

Składniki na około 4-6 porcji: 1 l mleka kokosowego lub 0,5 l mleka kokosowego i 0,5 l śmietanki kokosowej 8-10 liści limonki kafir 250 ml bulionu warzywnego ( ale nie koniecznie ) 1 duży batat 5 mini bakłażanów 1-2 średnie cebule 10 sztuk okry ( można ją zastąpić np. fasolką szparagową ) pół czerwonej papryki 10 pomidorków koktajlowych pół

Jemy Pijemy
Domowa wegeta do słoików (przyprawa na mokro) 202

jesteście zwolennikami domowych mieszanek przypraw jak i wyrobów to zachęcam do przyrządzenia jarzynki, tzw. wegety. Poniższa przyprawa będzie idealna jako dodatek do zup, sosów lub alternatywa do przygotowania domowego bulionu warzywnego. Domową wegetę należy przechowywać w chłodnym miejscu. Nie wymaga pasteryzacji, ponieważ zawiera bardzo dużą ilość soli.  Składniki na 9 mniejszych słoiczków: 1 szklanka soli morskiej gruboziarnistej

Ugotować
Curry z ziemniaków. 217

zielonego groszku (mogą być mrożone) 1 łyżka masła 1 cebula 1 duży ząbek czosnku 1 łyżeczka garam masali 1/4 łyżeczki mielonego kuminu 1 bulionetka (do duszenia warzyw lub bulion warzywny) 2 łyżki jogurtu greckiego natka pietruszki sól Wykonanie: Ziemniaki i fasolkę ugotować al dente (osobno). Cebulę posiekać drobno i zeszklić na łyżce masła. Dodać czosnek roztarty z 1 łyżeczką soli

zadanie-gotowanie
zupa buraczkowa wegetariańska 162

Zupa buraczkowa to jest to niesamowity smak..a do tego smaczna .zdrowa i pożywna ..Powiem am tak w sekrecie i nieskromnie wyszła doskonała 🙂 .. Składniki: bulion warzywny 2 średnie buraki/ugotowane oddzielnie lub upieczone w piekarniku ze skórą/ 2 marchwie 1 pietruszka kawałek selera 1/2 pora 1/2 cebuli 3 śrenie ziemniaki 2 ząbki czosnku 1/2 soku

Ugotujmy Coś
Krem z dyni 192

inna jako słodki wypiek. A Twoja dynia gdzie by się widziała? Składniki: dynia hokkaido kalafior 3-5 cm korzenia kurkumy sól i pieprz ser mozzarella 1-2 szklanki bulionu warzywnego Przygotowanie: Dynię obieram i kroję w kostkę. Gotuję na parze do miękkości. Tak samo postępuję z kalafiorem. Następnie miksuję na jednolitą, gładką masę wraz z obranym korzeniem kurkumy. Doprawiam

Karczma Honorietty

Proponowane wyszukiwania