bulion warzywny - 3500 przepisów (strona:132/234)

Risotto z pomidorami A. Starmach 200

10/10 do ryżu można dodać pokrojonego w kostkę kurczaka lub inne mięso.  Książka A. Starmach Risotto z pomidorami Składniki: 200g ryżu białego -nie w woreczku około 1 l bulionu warzywnego 1 małą cebula 50ml białego wina Sól, pieprz 50 tartego sera grana padano lub innego twardego Sos pomidorowy: 1 puszka pomidorów pelati lub 3 pomidory dojrzałe świeże 1 mała(...)dopraw go do smaku i dodaj mascarpone. Ryż: cebulę posiekaj, przysmaż ją na odrobinie oliwy, po chwili dodaj ryż, wymieszaj, wlej wino i poczekaj aż odparuje, wtedy dodaj chochlę bulionu, gdy zostanie wchłonięty dodaj kolejną, czynność powtarzaj. Gdy ryż będzie już prawie gotowy (po około 15-17 minutach) dodaj sos pomidorowy, wymieszaj i gotuj jeszcze kilka minut. Podawaj ze świeżo

Kubki smaku
Ryba po grecku 378

pietruszki 75 g selera 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 5 ziaren pieprzu 100 g przecieru pomidorowego 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczka pieprzu 3 łyżeczki oleju 2 szklanki bulionu warzywnego  Przygotowanie: Jeżeli używamy zamrożonych filetów należy je dokładnie rozmrozić i odsączyć z nadmiaru wody na papierowym ręczniczki. Filety z ryby kroimy w mniejsze kawałki i skrapiamy sokiem z cytryny(...)pokrojone warzywa układamy w garnku z rozgrzanym olejem i szklimy na średnim ogniu przez ok. 5 min. Po tym dodajemy sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz w ziarenkach, bulion, koncentrat pomidorowy i dusimy czas od czasu mieszając przez ok. 20 min. Płyn z garnku nie musi całkowicie odparować. Póki sos się dusi zabieramy się za usmażenie ryby. Kawałeczki filetów

Kuchnia Łukasza
Tołpyga z warzywami i sosem jajeczno cytrynowym 139

marchewki 1 por 4 plasterki cytryny 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka oliwy ½ łyżeczki kolendry pieprz syczuański sól do smaku 1 woreczek do pieczenia ryb Sos: 1 szklanka bulionu warzywnego lub rosołowego 2 łyżki masła 2 łyżeczki mąki pszennej Sok z ½ cytryny 1 żółtko ½ szklanki śmietany kremówki Szczypta cukru sól do smaku pieprz czarny świeżo mielony do smaku Sposób przygotowania(...)naczyniu i piec w nagrzanym do 180*c piekarniku 20 minut. Sos: Do rondelka włożyć masło roztopić, wsypać mąkę i cały czas mieszając dusić 1 minutę. Następnie wlać gorący bulion zamieszać doprawić szczypta cukru i pieprzu, dodać sok z cytryny , i posolić do smaku , na koniec wlać śmietankę i podgrzać ale nie gotować! Żółtko włożyć do miseczki rozrobić z niewielką

Wanilia i Kardamon
Serce na talerzu... czyli orzechowe pęczotto z grzybami 181

Oj pyszne, słodkie o pięknej barwie piwo Książęce. Burgundowe. Trzy słody....w mojej potrawie....Potrawa ta została specjalnie skomponowana pod nowe piwo Książęce. Oby więcej takich

Bon Appetit Małgorzaty
Zupa z pieczonej dyni Hokkaido 202

Jamie Oliver'a.składniki1,5 kg dyni Hokkaidooliwa z oliwek1 łyżeczka suszonego chili1 łyżka nasion kolendry1 duża cebula3  - 4 ząbki czosnku1 marchewjedna łodyga selera naciowego1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego + dodatkowo do rozrzedzeniaprzygotowanieRozgrzać piekarnik do 170 ° . Przekroić   dynię na pół i usunąć nasiona , a następnie pokroić dynię w kliny. Umieścić dynię na  dużej blasze ( w jednej(...)podsmażać przez 15 minut lub do momentu, gdy zmiękną  - uważać aby się nie  zrumieniły.Kiedy dynia jest gotowa, dodać ją do garnka z warzywami, dolać z gorący bulion. Chwilę pogotować,  przetrzeć na krem przy pomocy z blendera ręcznego. Jeżeli wydaje nam się za gęsta dodać trochę więcej wody lub bulionu. Doprawić solą i pieprzem, ewentualnie chili. Podawać

Stare Gary
Boeuf Strogonow 247

olej rzepakowy – 80 ml* sól – do smaku* pieprz – 0,5 łyżeczki* papryka ostra – 1 łyżeczka* liść laurowy – 3 szt* ziele angielskie – 1 łyżeczka* bulion warzywny – ok. 500 ml  SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :Oczyszczone mięso kroimy w poprzek włókien na kawałki (  w  ” prawdziwym ”  strogonowie kroi się w paski , natomiast my śmiało możemy(...)się obniży,wołowina puści sok i raczej będzie się dusić, niż smażyć, a w rezultacie straci soczystość).Obsmażamy mieszając przez ok. 7-10 minut.Dodajemy pokrojoną paprykę i grzyby.Zalewamy gorącym bulionem , dodajemy sól , pieprz , liście laurowe , ziele angielskie i paprykę – dokładnie mieszamy.Przykrywamy i na wolnym ogniu dusimy ok. 30 – 40 minut ( czas duszenia zależy też od wielkości mięsa

Ostra na Słodko
Jesienny gulasz z dyni 164

dynią, aromatyzowane świeżym tymiankiem. Pyszne danie utrzymane w jesiennym klimacie. Napisz opinię Zapisz przepis Drukuj Składniki 3 filety z kurczaka 450 g dyni 300 g pieczarek 500 ml bulionu warzywnego 1 cebula 1 łyżka świeżego tymianku 60 ml śmietanki kremowej 4 łyżki mąki 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki masła klarowanego 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka kurkumy pieprz biały(...)oliwy i wrzucamy drobno posiekana cebulę i pieczarki. Podsmażamy, aż pieczarki delikatnie się zrumienią. Wszelkie zrumienienia na dnie garnka są jak najbardziej naturalne. Nadadzą potrawie głębokiego smaku. Całość zalewamy bulionem. Na pieczarkach układamy kurczaka i gotujemy przez 5 minut. Sos w tym czasie powinien lekko zgęstnieć. Dodajemy śmietankę i delikatnie mieszamy. Na wierzchu układamy dynię, przykrywamy pokrywką i gotujemy

Wędrówki po kuchni
Laksa z dynią, groszkiem cukrowym i tofu 194

Połączenie dyni, tofu, chili, groszku cukrowego i mleczka kokosowego jest pyszne! Może spróbujesz?  Składniki: 1 średnia dynia hokkaido, 100 g groszku cukrowego, 100 g tofu, ok. 700 ml bulionu warzywnego, 400 ml mleczka kokosowego, kilka brązowych pieczarek, 2 trawy cytrynowe, 2 ząbki czosnku / 1 duży, 2 liście limonki kaffir, 1 łyżeczka mielonej kurkumy, 1/2 łyżeczki nasion kolendry, 1 łyżeczka(...)krewetek i pastę chili. Przesmażamy chwilkę i dodajemy drobno pokrojony lub przeciśnięty przez praskę czosnek oraz starty świeży imbir - u nas około pół łyżeczki, całość po chwili zalewamy bulionem. Następnie wrzucamy pokrojoną dynie i gotujemy na średnim ogniu przez około 10 minut. Po tym czasie w miseczce umieszczamy mleczko kokosowe i dodajemy kilka łyżek gotującego się wywaru, dokładnie rozmieszamy

Plate of Joy
Dyniowe kluski śląskie z żeberkami w kapuście 170

Hokkaido 3 ziemniaki mąka ziemniaczana sól, tymianek 1,2 kg żeberek 800g kiszonej kapusty 0,5 główki małej kapusty 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1l buliony warzywnego 3 łyżki masła sól, pieprz czarny w ziarnach, 1 łyżka majeranku, 1 łyżeczka kminku, 3 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, chilli Obraną dynię pokrojoną w kawałki oraz(...)stron na złoty kolor na mocno rozgrzanym oleju.W dużym rondlu na rozgrzany olej wrzucić cebule pokrojone w kosteczkę i rozgniecione ząbki czosnku. Chwileczkę je przesmażamy, a następnie zalewamy bulionem i doprawiamy majerankiem. Kiedy cebula zmięknie, dokładamy masło, a potem kiszoną kapustę. Gdy kapusta chwilę się pogotuje, dodać łyżkę koncentratu pomidorowego i jeszcze raz wymieszać. Na kapuście ułożyć  podsmażone żeberka

MarciochaKucharzy
CURRY Z ŁOSOSIEM I MANGO 194

filetu z łososia 1 średnie mango 1/2 czerwonej papryki 1/2 zielonej papryki 2 ząbki czosnku 1 biała cebula 1 łyżeczka startego korzenia imbiru posiekany pęczek pietruszki 1,5 szklanki bulionu warzywnego 1/3 szklanki słodkiej śmietanki 12% sok z 1/2 cytryny 4 łyżki oleju ryżowego przyprawy: 2 liście laurowe 5 ziaren zielonego pieprzu 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej(...)rozgrzewam olej, wrzucam czosnek i cebulę, szklę, po czym dodaję  przyprawy: liście laurowe,  pieprz i pozostałe, prócz soli. Wrzucam paprykę, chwilę podsmażam i podduszam, po czym wlewam bulion. Doprowadzam do wrzenia i duszę pod przykryciem ok. 5 minut. Następnie wlewam śmietankę, mieszam. Doprawiam solą. Gdy znów zawrze,  wrzucam mango, na końcu rybę - na dosłownie 2 minutki

W kuchni Karmel-itki
Wieprzowina z warzywami 207

Składniki: 500 g wieprzowiny - schab lub polędwica - 1-2 marchewki por paczka suszonych grzybów czerwona cebula bulion warzywny mąka pszenna lub ziemniaczana szczypior Sos: sok z połowy pomarańczy sok z połowy cytryny łyżka octu jabłkowego 5 łyżek sosu sojowego ciemnego ostra papryka 2 ząbki czosnku 3 łyżeczki miodu 3 łyżki wody Przygotowanie: Marchewkę umyć, obrać i pokroić w słupki. Pora(...)glutowate"). Na tej samej patelni je podsmażyć (w razie potrzeby dolać łyżkę - dwie oleju).  Wszystkie składniki sosu wymieszać i wlać do mięsa. Jeśli sos będzie zbyt gęsty, podlać bulionem. Dusić kilka minut, do miękkości, można jeszcze skropić sokiem z cytryny lub doprawić ostrą papryką na koniec.  Wmieszać warzywa do mięsa, razem z odcedzonymi i pokrojonymi grzybami, posypać szczypiorem

Gaździnka warzy
Krokiety z kaszą i grzybami 175

lubi. Nadzienie stanowi kasza jęczmienna, grzyby, cebula i duża ilość pieprzu - w naszej rodzinie nie istnieje pojęcie "zbyt pikantne";) Składniki na farsz: Szklanka kaszy jęczmiennej perłowej 2 szklanki bulionu warzywnego lub wody 2/3 szklanki suszonych grzybów leśnych (można też użyć świeżych) Duża cebula Sól, pieprz Olej do smażenia Naleśniki robię z tego przepisu . Można użyć dowolnego przepisu na naleśniki, byle(...)drobno posiekać, albo zmielić w maszynce do mięsa. Chodzi o naprawdę małe kawałeczki, które dobrze wymieszają się z kaszą. Cebulę posiekać bardzo drobno. Kaszę wsypać do garnka i zalać bulionem lub wodą z odrobiną soli. Doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem na wolnym ogniu przez 10 minut. Odstawić kaszę w ciepłe miejsce, żeby spokojnie wchłonęła cały płyn. Jeszcze ciepłą

Kulinarne Inspiracje
Faszerowana pierś kurczaka z pistacjami 234

ząbki czosnku 3 plasterki boczku szczypior pół papryki czerwonej i żółtej 1/3 pora czerwona cebula 50 g fety 25 g sera z zieloną pleśnią 150 ml czerwonego wytrawnego wina bulion warzywny śmietanka garść pistacji sól, pieprz, papryka ostra i słodka 50 g masła olej do smażenia  Przygotowanie: Boczek, papryki, por i czerwoną cebulę posiekać i podsmażyć na patelni(...)nagrzanego piekarnika ( 180 st C, już wyłączonego, będzie pewność, że dojdzie ). Patelni nie myć,zrobić sos. Wlać na nią wino - trzymać chwilę na ogniu niech odparuje alkohol, dodać bulion i śmietankę, zagotować. Pierś kurczaka wyjąć, pokroić, polać sosem, posypać szczypior kiem , pistacjami i..................... Smacznego

Gaździnka warzy
Zupa-krem z brokułów 164

para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman","serif";} 1,5 l bulionu warzywnego 2 ząbki czosnku pół cebuli łyżka masła 2 małe brokuły lub 1 duży 2 ziemniaki sól, pieprz do smaku Wykonanie: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions(...)orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman","serif";} Na łyżce masła podsmażamy cebulę pokrojoną w pióra, następnie dodajemy pokrojone ząbki czosnku, podsmażamy chwilę, po czym zalewamy bulionem. Następnie dodajemy pokrojonego w kostkę ziemniaka i gotujemy ok. 8 min – tak, by ziemniaki były prawie miękkie. Potem dodajemy umyte różdżki brokuła i gotujemy jeszcze parę minut – aż brokuł zmięknie

psgotujemy
Krem z purpurowej marchwi z pieczoną papryką i czerwoną czubrycą 147

porcję: 60 dag purpurowej marchwi – odmiana Deep Purple (waga po obraniu) 1 duży ziemniak (15-20 dag) 1 duża czerwona papryka 1-2 łyżki masła 1,5-2 litry bulionu warzywnego – może być z kostki bardzo duży ząbek czosnku czerwona czubryca czerwona papryka w proszku – u mnie słodka w sporej ilości sól pieprz sok z cytryny gęsta śmietana(...)obrałam, opłukałam i pokroiłam w kostkę. Ząbek czosnku obrałam i drobno posiekałam. W rondlu rozgrzałam masło, obsmażyłam na nim marchew i ziemniaka, chwilę przed końcem dorzuciłam czosnek. Zalałam wrzącym bulionem. Paprykę obrałam ze skóry i pokroiłam w kosteczkę. Zachowałam przy tym wypływający ze środka sosik i dodałam go wraz z papryką do rondla. Dosypałam troszkę czubrycy i gotowałam na wolnym

Kuchenne zapiski Edyty
Paella z owocami morza 266

prostu musicie tego spróbować! SKŁADNIKI (4-6 porcji) 300g mieszanki owoców morza  300g krewetek tiger 1,5 szklanki ryżu arborio 200 -250 ml białego wina wytrawnego 500 ml bulionu warzywnego  2 czerwone papryki 1/2 papryczki chilli 1/2 średniej wielkości pora 1 cebula 3-4 ząbki czosnku 2 duże pomidory 3-4 łyżki passaty 1 cytryna świeża kolendra świeża(...)patelnie i dusimy 2-3 min.  Dodajemy passatę oraz wino, dusimy przez 3-4 minuty aby sos się lekko zredukował. Na patelnię wrzucamy ryż i całość zalewamy bulionem, ale nie całym. 100 -150 ml zostawiamy na później.  Dodajemy  skrórkę otartą z 1/2 cytryny, szafran, kurkumę oraz słodką paprykę. Mieszamy i zostawiamy

DefinicjaSmaku
Cukinia z kurkowym risotto i miętowym dipem 260

Kto ma cukinie w ogrodzie,wie w jakim szalonym tempie rosna.Wystarczy kilkudniowy wyjazd,by zastac w ogrodzie prawdziwe giganty.Te olbrzymy,ale z miekka skorka chetnie zuzywam

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!

Proponowane wyszukiwania