cebula 2 ząbki młodego czosnku 1/3 papryki czerwonej 400 gram pomidorów z puszki marki Łowicz 3 łyżki przecieru pomidorowego marki Łowicz 1 lampka czerwonego, wytrawnego wina 400 ml bulionu warzywnego lub rybnego 3 łyżki makaronu drobnego: gwiazdki, kuleczki 300 gram filetu z pstrąga łososiowego 6-8 krewetek tygrysich przyprawy: szczypta imbiru, chili, papryki wędzonej, bazylii pół łyżeczki soli i szczypta(...)posiekaną cebulę i czosnek. Po chwili dodajemy wszystkie przyprawy oraz pokrojoną paprykę w drobną kostkę. Całość smażymy kilka chwil i wlewamy wino. Redukujemy wino o połowę i wlewamy bulion oraz pomidory z puszki. Dodajemy przecież pomidorowy i całość gotujemy 10-12 minut. W tym czasie krewetki obieramy, jeśli tego wymagają a rybę pozbawiamy skóry i ości. Pstrąga kroimy w kostkę
Mango Papajazupie nie czuc i zajadal az mu sie uszy trzesly;) Polecam! nieduzy kalafior 2 srednie ziemniaki 2 male cebule 2 zabki czosnku 1 lyzka startego swizego imbiru 500ml bulionu warzywnego 2 lyzeczki kurkumy 1 lyzeczka czarnuszki 1 lyzeczka ziaren kolendry 1 lyzeczka ziaren kuminu 1 lyzeczka ostrej papryki w proszku 1 lyzeczka mielonej kolendry 1 lyzeczka przyprawy garam masala(...)kumin, czarnuszke i kolendre. Wrzucic kalafior, pokrojone w gruba kostke ziemniaki i cebule, a takze czosnek i imbir. Chwile przesmazyc az warzywa pokryja sie oliwa i przyprawami. Nastepnie zalac bulionem i gotowac na niewielkim ogniu. Dodac przyprawy: kurkume, kolendre, papryke, garam masala, doprawic sola i pieprzem, dokladnie wymieszac i gotowac az warzywa beda miekkie. Wszystko dokladnie zmiksowac, doprawic do smaku
Codzienne GotowanieObiad bardzo mi smakował i nie raz będzie gościł na naszym stole. Bardzo serdecznie polecamy. Składniki: - makaron tagliatelle - 250g kurek - 4 łyżki białego wina - 130ml śmietany kremówki 30% - 120ml buliony warzywnego - pęczek posiekanej natki pietruszki - 3 filety piersi z kurczaka - masło, olej - sól, pieprz Sposób przygotowania: Kurki myjemy pod bieżącą wodą. Suszymy na ręczniku papierowym. Piersi z kurczaka oczyszczamy(...)Kurki wrzucamy na rozgrzaną patelnie. Dodajemy łyżkę masła i dalej chwilę smażymy. Doprawiamy solą i pieprzem. Zdejmujemy z patelni. Na rozgrzany tłuszcz wlewamy wino i zagotowujemy. Następnie dodajemy bulion i gotujemy aż sos się zredukuje. Po tym czasie dodajemy kurki i wlewamy śmietanę. Całość zagotowujemy. Pod koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i gotujemy przez około 2 minuty. Doprawiamy
Pan i Pani Smith w kuchniMorning Glory, czyli szpinaku wodnego 100-150 g makaronu azjatyckiego pszennego lub ryżowego 500 ml azjatyckiego bulionu lub bulionu drobiowego oraz gotowane mięso kurczaka np. z tegoż bulionu, ewentualnie bulionu warzywnego (opcja wegańska) 2 łyżki sosu rybnego 3 łyżki sosu sojowego sok z połowy limonki 2 łyżeczki cukru trzcinowego 200 ml mleczka kokosowego 2 łyżki oleju rzepakowego lub z pestek(...)pszenna w proporcji 1:1), roztrzepanym jajku i ponownie w mące i smażymy na małym ogniu (nie może się przyrumienić) w głębokim tłuszczu/ zielona cebulka zielona kolendra Bulion podgrzewamy, wrzucamy Morning Glory, gotujemy na niewielkim ogniu pod przykryciem ok. 15 minut. Wyciągamy zielsko i zostawiamy wywar na malutkim ogniu. Składniki pasty, ucieramy w moździerzu na gładką masę
Kuchnia Prezydentowejkażdego :) Składniki: 700 g obranej dyni - u mnie hokkaido, 1 cebula, 2 łodygi selera naciowego, 2 mniejsze marchewki, 3 ząbki czosnku, 2 ziemniaki, 125 g mascarpone, 1 litr bulionu warzywnego, 1/2 litra wody, 3/4 łyżeczki imbiru, 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego, sól, pieprz, oliwa, 2 łyżki masła, świeże liście szałwii dodatkowo : bagietka, kilka plasterków szynki typu serrano, jogurt naturalny gęsty(...)kilku minutach dorzucamy świeże listki szałwii. Kiedy warzywa będą miękkie zwiększamy ogień i dodajemy dynię oraz ziemniaki pokrojone w większe kawałki, całość jeszcze chwilę przesmażamy. Następnie wlewamy bulion i wodę, doprowadzamy do wrzenia i ponownie zmniejszamy ogień. Gotujemy około 30-40 minut. Doprawiamy imbirem, kminem, solą i pieprzem. Dodajemy mascarpone i całość dokładnie miksujemy przy pomocy blendera do uzyskania
Plate of Joysię przyjemną odmianą i odświeżeniem menu. Dzisiaj na warsztat wzięłam sezonowe, jesienne warzywa, czyli kapustę i ziemniaki. Rezultaty poniżej :) Składniki: pół główki kapusty kilka ziemniaków kilka łodyg selera naciowego bulion warzywny, 0,5 l sól, pieprz, majeranek, ew. maggi grzanki masło / oliwa Wykonanie: Kapustę kroimy w piórka. Przekładamy na rozgrzaną patelnię z tłuszczem (2 łyżki masła lub oliwy). Smażymy(...)seler. Doprawiamy solą, pieprzem, suszonym majerankiem, który możemy śmiało dodawać do wszystkich potraw o właściwościach "wzdymających" jak kapusta, fasola, etc. Nadal gotujemy. Gdy warzywa zaczną się rozpadać, dodajemy bulion. Po zagotowaniu, odstawiamy do wystudzenia. W razie potrzeby dodatkowo doprawiamy. Ostygniętą zupę blendujemy. Podajemy z grzankami, które możecie przygotować sami - o ich przygotowaniu pisałam przy okazji przepisu na Zupę
Taste Of My Dayduszony schab wieprzowy z dodatkiem zielonej fasolki. Jestem pewna, że zasmakuje Wam to proste połączenie ;) Plastry schabu duszone Składniki: - pół kilograma schabu wieprzowego bez kości - 0,5 l bulionu warzywnego - garść suszonych podgrzybków - kromka chleba razowego Marynata: - 2 ząbki czosnku - pieprz ziołowy - pieprz cayenne - mielona kozieradka - świeżo mielony pieprz - sól - łyżka oleju Dodatkowo: Fasolka: - 400g mrożonej fasolki szparagowej zielonej (ciętej(...)pół godziny przed smażeniem, aby uzyskał temperaturę pokojową. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, a następnie smażymy plastry z obu stron na rumiano. Gdy mięso już ładnie zbrązowieje zlewamy je bulionem, zmniejszamy ogień, dorzucamy grzybki suszone i dusimy około godziny, od czasu do czasu mieszając. Na koniec lekko zagęszczamy miąższem z kromki chleba razowego. Ja najbardziej lubię, gdy ze schabu wycieka
Sajkofanka smakuKREM Z PIECZONEJ PAPRYKI. /źródło: przepis autorski; inspiracja:kuchnia meksykańska;/ 4 porcje czas przygotowania: 30 minut (plus przygotowanie papryki: ok. 40 minut) 5 czerwonych dużych papryk 500ml bulionu warzywnego 2 papryczki chili 2 puszki pomidorów bez skóry wraz z zalewą 2 ząbki czosnku 2 duże cebule ew. sól, pieprz Paprykę oraz chili pozbawiam gniazd nasiennych i pestek. Układam(...)Wyłączam piekarnik i studzę. Obieram, kiedy są jeszcze ciepłe. Do garnka wrzucam obrane papryki, cebulę obraną i pokrojoną w ćwiartki, posiekany czosnek. Dodaję pomidory w całości z zalewą, bulion i zagotowuję. Gotuję ok. 15 minut, aby cebula zmiękła. Następnie wszystko miksuję, doprawiam solą i pieprzem. Podaję na gorąco. Idealnie pasuje zimna, kwaśna śmietana, która znakomicie przełamuje ostrość
W kuchni Karmel-itkigotowania 30 min Czas całkowity 45 min Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 30 min Czas całkowity 45 min Składniki 500 g dyni 450 g batatów 1,5 litra bulionu warzywnego * 2 średnie marchewki 1 średnia cebula 4 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne 1/2 łyżeczki pieprzu białego(...)rondelku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i czosnek. Podsmażamy do momentu, aż cebulka się zeszkli. Dodajemy bataty i marchew. Mieszamy i podsmażamy wszystko razem około 2-3 minut. Warzywa zalewamy bulionem i gotujemy około 10 minut. Po tym czasie dodajemy dynię i wszystkie przyprawy. Gotujemy do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Zupę zdejmujemy z palnika i miksujemy na gładki krem
Wędrówki po kuchnimrożonego kalafiora 1 jajko 1 szklanka bułki tartej czosnek staropolski olej do smażenia sól, pieprz Sos: 70 g margaryny 2 łyżki mąki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 700 ml bulionu warzywnego 1 łyżka czubrycy czerwonej sól, pieprz Dodatkowo: ryż świeża bazylia Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Kalafior gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku. Odcedzamy, przekładamy(...)wszystkich stron na rumiano. W rondlu roztapiamy margarynę, dodajemy mąkę i chwilę podsmażamy. Do zasmażki wrzucamy koncentrat pomidorowy, smażymy 2 min, po czym powoli, cały czas mieszając, wlewamy gorący bulion. Zatokujemy, dodajemy czerwoną czubrycę, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Do sosu dodajemy pulpety, gotujemy 10 min. Podajemy z ryżem i posiekaną bazylią. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy
R'n'G KitchenSkladniki: 50-60 dkg dyni (oczyszczonej) 1 por 1-2 marchewki 1 pietruszka 1 srednia cebula 3-4 zabki czosnku 1 lyzeczka swiezego, startego imbiru pol papryczki chili litr bulionu warzywnego (z kostki) papryka slodka i ostra, platki chili, kurkuma, tymianek, przyprawa curry, mielony cynamon, pieprz kajenski czarnuszka sol, pieprz 2-3 plastry bekonu Olej do smazenia Przygotowanie: Bekon zgrilowac(...)Smazyc az cebula lekko zbrazowieje. Nastepnie dodac obrana i oczyszczona dynie, pokrojona w niewielka kostke. Wszystko dokladnie wymieszac i chwile przesmazyc. W razie potrzeby podlac niewielka iloscia wody. Wlac bulion, dodac przyprawy i gotowac pod przykryciem, na niewielkim ogniu przez okolo pol godziny lub do czasu az dynia bedzie miekka. Zupe chwile przestudzic, dokladnie zmiksowac na gladki krem, w razie
Codzienne Gotowanieokazji sycące i pożywne. Słoneczny kolor, kremowa konsystencja, wyborny smak i cudowny zapach sprawią, że zakochasz się w tym daniu! :) Porcja dla 3-4 osób * ryż risotto- 1 szklanka * bulion warzywny- 1 litr (ew. wołowy lub drobiowy) * kurki- 350 g * dynia- 350 g * cielęcina- 250 g * białe wino-150 ml * cebula- 1 szt. * masło- 50 g * sól, pieprz, gałka muszkatołowa(...)rozgrzanym oleju, wrzucić mięso, chwilę podsmażyć, a następnie wsypać ryż (smażyć, aż będzie przeźroczysty) i po chwili wlać wino. Kiedy wino się odparuje, to należy wlać 2 chochelki gorącego bulionu, a kiedy ryż wchłonie cały płyn wlać następną porcję bulionu (i postępować tak, aż do wyczerpania się bulionu). Przy wlewaniu ostatniej porcji bulionu dodać pokrojoną w drobną kostkę dynię oraz
Kraina Miodem Płynącadużych muszli makaronowych sól, pieprz 400 g świeżego szpinaku 3-4 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy 270 g sera feta opcjonalnie 100 g sera mozarella 1 szklanka bulionu warzywnego PRZYGOTOWANIE: Muszle gotujemy w lekko osolonej wodzie al dente. Zalewamy zimną wodą i wyciągamy delikatnie na talerz na płasko, jedna obok drugiej, aby się nie posklejały. Szpinak myjemy i osuszamy(...)Podsmażamy na małym ogniu ciągle mieszając tak długo aż składniki się połączą. Farsz doprawiamy do smaku pieprzem. Przygotowanym farszem nadziewamy ugotowane muszle. Do naczynia żaroodpornego wlewamy bulion i układamy na nim muszle. Bulionu ma być tyle aby zakrył dno na wysokość ok 1 cm wystarczy. Wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy ok 15 minut
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiWczoraj rozmroziłam pudełko kurek, więc dziś wariacja z nimi w roli głównej. Składniki: 1,5 litra gorącego bulionu warzywnego (najlepiej takiego, który właśnie się robi albo podgrzewanego) szklanka mrożonych kurek 2 suszone podgrzybki (dla podkręcenia smaku) mała cebula pokrojona w kostkę szklanka pęczaku 2 łyżki oleju 3 ząbki czosnku 4 połówki suszonych pomidorów sól, pieprz ziołowy parmezan do posypania(...)woda w garnku wyparuje, wlać oliwę i na rozgrzaną wrzucić cebulę, aby się zeszkliła. Potem wrzucić pęczak, a następnie kurki. Zamieszać. Poczekać, by pęczak wchłonął olej. Wlać chochlę bulionu. Zamieszać. Kolejną chochlę wlać, gdy płyn w garnku zniknie. Czynność powtarzać przez ok. 30 - 40 minut (zależy od stopnia "świeżości" pęczaku). Pod koniec gotowania wrzucić rozdrobnione suszone pomidory oraz starty czosnek
Weekendy w domu i ogrodziecebule 3 czerwone cebule 1 ząbek czosnku 1 czerwona papryczka chili 200g ziemniaków mała garśc świeżego tymianku 1/2 laski cynamonu sól, pieprz szczypta gałki muszkatołowej 250 ml bulionu warzywnego 2-3 garście startego parmezanu 1/2 pęczka natki pietruszki Wykonanie: Na patelni wlej odrobinę oliwy, dodaj masło i posmaż cebulę pokrojoną w plasterki, czosnek w plasterkach, chili drobno posiekaną(...)solą i pieprzem oraz gałką. W osobnym garnku ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź makaron pozostawiając w kubeczku trochę wody z gotowania. Do cebuli dolej gorący bulion, po czym rozgnieć połowę ziemniaków. Posyp startym cynamonem i przypraw do smaku. Wymieszaj makaron z cebulą i ziemniakami. Jeżeli całość jest zbyt gęsta dolej odrobinę wody z makaronu. Posyp startym
O kuchni z uczuciembiała gryczana – 200 g– grzyby – 250 g *– cebula – 2 szt– białe wytrawne wino – 250 ml– rozmaryn ( Kamis ) – 1 szczypta– bulion warzywny – ok. 1,5 l– masło – 1 łyżka– natka pietruszki – 1 pęczek– sól , pieprz – do smaku– oliwa z oliwek – 50 mlSposób(...)dokładnie obtoczy się w oliwie. Zalewamy białym winie. Doprawiamy do smaku solą , pieprzem i rozmarynem. Uwaga!Uważamy z solą! Kiedy nasze wino już całkowicie wyparuje dolewamy po chochelce naszego bulionu ( co jakiś czas 1 chochelka). Kiedy kasza będzie już miękka i „wypije” cały bulion dodajemy masło i posiekaną natkę. ( możemy dodac jeszcze odrobinkę parmezanu! ) Gotowe
Ostra na Słodkonadarzy się okazja czy w domu czy od znajomych wyłudzam głowy np.: szczupaka czy karpia. Świetnie nadają się na rybny wywar. Ale oczywiście jeśli nie mamy można użyć bulionu warzywnego. Składniki: 70dag fileta z dorsza ok 1- 1,5litra wywaru 2 średniej wielkości pomidory 1-2 małe cukinie zielone 1 puszka krojonych pomidorów + opcjonalnie 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 średniej(...)pokrojoną cebulę. Dodać marchewkę pokrojoną w cienkie plasterki. Chwilę razem podsmażyć. Do tego dodać pomidory z puszki oraz pokrojoną ze skórką cukinię u mnie w większą kostkę. Podlać wszystko bulionem przyprawić do smaku, gotować na małym ogniu do miękkości ok 20minut. Po tym czasie dodać do zupy pokrojony na kawałki filet z dorsza oraz obrany ze skórki pomidor pokrojony
W garach u Gosiwłoskiej, np. zapiekanek. 7) Bio oliwa z oliwek - tłoczona na zimno, extra virgin. Ma świeży, owocowy smak, rzadko spotykany w przeciętnych oliwach z supermarketu - lubię ją w sałatkach owocowo - warzywnych, np. z rukolą i gruszką albo ze szpinakiem i truskawkami. 8) Bio olej rzepakowy - również tłoczony na zimno, dobry do zup czy sałatek. Ja osobiście najchętniej dodaję(...)słodycz odpowiada zagęszczony sok jabłkowy, a pozostałe składniki również są pochodzenia roślinnego. Bardzo słodkie, dlatego wystarczą max 3 sztuki, żeby porządnie się zasłodzić. Plus za znakomity skład. :) 10) Bulion warzywny w proszku , czyli świetny zamiennik sztucznych, niezdrowych mieszanek typu "przyprawka". Nie zawiera tłuszczu, a do tego jest wegański. Na jego bazie można przygotować pyszną zupę (która pachnie jak rosół
Poranek na słodkomięsa (tradycyjnie wołowego) i warzyw. Przyprawami nadającymi charakterystyczny smak są chili i kmin rzymski. Do podawania z ryżem lub pieczywem. 500 g mielonego mięsa z piersi kurczaka 100 ml bulionu warzywnego 2 pomidory 1 mała czerwona papryka 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki czerwonej fasoli 1 mała czerwona cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki kminu rzymskiego 2 ząbki czosnku sól(...)łyżka na porcję) Cebulę posiekać i podsmażyć na rozgrzanej na patelni oliwie. Dodać zmielone mięso, przyprawy i wyciśnięty czosnek. Smażyć przez kilka minut co jakiś czas mieszając. Całość zalać bulionem i dusić na małym ogniu pod przykryciem około 10 minut. Pomidory oraz paprykę drobno posiekać i dodać na patelnię wraz z przecierem pomidorowym. Zamieszać i dusić pod przykryciem jeszcze około
BullioSkładniki na 2-3 porcje 2 szklanki ryżu na risotto np. arborio około 0,5 kg krewetek 40 ml białego wytrawnego wina 1-1,2 litra bulionu warzywnego około 300 g zielonego groszku 1 średnia cebula około szklanki tartego parmezanu 3-4 łyżki masła 1 łyżka oliwy 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki sosu rybnego 2 łyżki(...)zeszkliłam na oliwie w głębokiej patelni przez kilka minut. Wsypałam do niej ryż i smażyłam, aż stał się szklisty. Wlałam wino i mieszałam aż wyparuje. Wlałam szklankę bulionu. Przykryłam i gotowałam ryż na małym ogniu. Gdy bulion został wchłonięty przez ryż, dolewałam kolejne porcje aż ryż stał się miękki. Trzeba pamiętać o częstym mieszaniu, ponieważ ryż może się przypalić
potrawyregionalnesoczewicy (ok. 4/5 szklanki) 30 dag młodej cukinii 10 dag jarmużu – waga bez ogonków i nerwów liściowych ( tutaj promocja ) 1 cebula cukrówka duży ząbek czosnku 3-3,5 szklanki bulionu warzywnego 2 łyżki oleju rzepakowego sól pieprz WYKONANIE: Soczewicę wypłukać, wsypać do rondla, zalać 1,5 szklanki wody, doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez(...)olej, zeszklić cebulę, dodać do niej cukinię i smażyć 10 minut, uważając, żeby cebula się nie przypaliła. Zawartość patelni przełożyć do soczewicy, dodać posiekany czosnek i jarmuż. Zalać gorącym bulionem, doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze około 10 minut. Lekko przestudzić, zmiksować, podgrzać ponownie. Doprawić do smaku solą i pieprzem. W biedronce od wczoraj fajne artykuły gospodarstwa domowego. Zaszalałam
Kuchenne zapiski Edytylekkiej sałatki. SKŁADNIKI: 5 plastrów schabu bez kości pół słoika suszonych pomidorów w oliwie ½ dużego oscypka sól, czarny pieprz, zioła prowansalskie oliwa z suszonych pomidorów 400g pieczarek 0,5l bulionu warzywnego lub wieprzowego łyżka mąki PRZYGOTOWANIE: Schab myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i rozbijamy jak najcieniej (uważając żeby nie zrobić dziur). Doprawiamy z obu stron solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz(...)średniej patelni rozgrzewamy nieco oliwy pomidorowej i układamy roladki łączeniem do dołu. Obsmażamy ze wszystkich stron na złoto. Pieczarki kroimy w plasterki i dokładamy do roladek. Całość podlewamy bulionem wymieszanym z łyżką mąki. Dusimy pod przykryciem około 30 minut na bardzo małym ogniu. W zależności od pożądanej gęstości sosu podlewamy jeszcze niewielką ilością wody lub bulionu lub nieco redukujemy. Serwujemy
Pyry na Gazmałe) 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki ziaren kuminu (kminu rzymskiego) 2 papryczki chipotle w zalewie, posiekanych ( używam takich ) lub 1 łyżka pasty chipotle 1 łyżka brązowego cukru 750 ml bulionu warzywnego lub drobiowego 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 puszka 400 g czerwonej fasoli (daję większe puszki XXL o wadze 560 g) 1 puszka 400 g krojonych(...)Przygotowanie zupy meksykańskiej: Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Obrany czosnek pokroić w plasterki. Odstawić. Ziarna kuminu uprażyć na suchej patelni, aż zaczną pachnieć (ale się nie przypalą). Odstawić. Podgrzać bulion i trzymać gorący pod przykryciem. W garnku z grubym dnem (używam garnka żeliwnego) podgrzać oliwę lub olej na średnim ogniu, następnie dodać cebulę, szczyptę soli oraz pieprzu. Zeszklić do miękkości
Moja Delicjapieczarek, pokrojonych w ćwiartki 3 łodygi selera naciowego, drobno posiekane 1 duży batat, obrany i pokrojony w 2 cm kostkę 175 ml wytrawnego czerwonego wina 175 ml bulionu warzywnego lub drobiowego 2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego 2 łyżeczki wędzonej papryk i kilka obrotów młynka ziół włoskich sól i pieprz do smaku 200-250 g makaronu Przygotowanie: Włóż jagnięcinę do średniej miski(...)pieczarki, seler i bataty i smaż przez około 5 minut, do zeszklenia cebuli. Dodaj jagnięcinę wraz z marynatą i smaż przez kolejne 2 minuty. Następnie wlej wino wraz z bulionem i gotuj przez około 2-3 minuty, aż odparuje alkohol. Dopraw solą, pieprzem, czosnkiem niedźwiedzim, wędzoną papryką i przyprawą włoską, przykryj patelnię i gotuj na małym ogniu przez około
karmelowymiłością jak ja i będziecie cieszyć się natłokiem przepisów z jej użyciem. Przepis na 3 porcje. Składniki: - 3 małe dynie Hokkaido - 500ml bulionu (500ml wody+2 łyżeczki domowego koncentratu bulionu warzywnego ) - 100g ekologicznej komosy ryżowej czarnej SYMBIO - 100g soczewicy czerwonej - 100g szpinaku - 2 cebula (u mnie czerwona) - 2 ząbki czosnku - 1 łyżeczka oleju kokosowego - papryka słodka do obsypania wnętrza(...)słodką papryką, do każdej wsadzamy po gałązce rozmarynu. Pieczemy 30minut w 180stopniach. W tym czasie płuczemy soczewicę wraz z komosą ryżową i gotujemy je 15minut (do miękkości) w przygotowanym bulionie, odcedzamy. Cebulę kroimy w piórka i z przeciśniętym przez praskę czosnkiem smażymy na łyżeczce oleju. Szpinak płuczemy i dodajemy go do zeszklonej na patelni cebuli i trzymamy na ogniu
Be Fit Be StrongZupa porowa z serem Gotowa zupa porowa Składniki Danie dla czterech osób 3 średnie pory 100 ml słodkiej śmietany 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego 80 gr topionego serka Opcjonalnie 20 g sera pleśniowego niebieskiego typu lazur. 20 gr masła Gałka muszkatołowa Sól, pieprz Składniki do grzanek 6-8 łyżek oliwy z oliwek ½ bochenka ciemnego chleba ( najlepiej czerstwego) Sposób przyrządzenia(...)przykrywką, w miarę potrzeby dodając odrobinę wywaru. Gotujemy, dopóki pory nie zmiękną. Po około dwudziestu minutach wyłączamy płytę. Do gorących porów dodajemy ser topiony i mieszamy, stopniowo dodając ½ bulionu. Następnie całość miksujemy dodając resztę wywaru, aż do osiągnięcia odpowiedniej gęstości. Dodajemy śmietanę, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Chleb dzielimy na niewielkie kwadraty i przesmażamy na rozgrzanej patelni z dodatkiem szczypty
Miód i pieprzrzepakowego 1 cebula, pokrojona w drobną kostkę 1 łyżeczka startego imbiru 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 2 łyżki czerwonej pasty curry 750 ml bulionu warzywnego lub drobiowego 1 marchewka, obrana i pokrojona w plasterki 150 g kalafiora pokrojonego na małe różyczki 1 czerwona papryczka chili, drobno posiekana 150 g fasolki szparagowej, z przyciętymi końcami(...)Przygotowanie: W średnim garnku rozgrzej na średnim ogniu olej, włóż cebulę i smaż do zeszklenia. Dodaj imbir wraz z czosnkiem, podsmaż przez chwilę i dodaj kmin rzymski, pastę curry, bulion i marchewkę, i gotuj przez 10 minut. Następnie dodaj kalafior, chilli, fasolkę szparagową, cukinię i gotuj kolejne 8-10 minut. Po tym czasie dodaj kapustę i podgrzewaj kolejne kolka minut
karmelowymięsa (tradycyjnie wołowego) i warzyw. Przyprawami nadającymi charakterystyczny smak są chili i kmin rzymski. Do podawania z ryżem lub pieczywem. 500 g mielonego mięsa z piersi kurczaka 100 ml bulionu warzywnego 2 pomidory 1 mała czerwona papryka 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki czerwonej fasoli 1 mała czerwona cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki kminu rzymskiego 2 ząbki czosnku sól(...)łyżka na porcję) Cebulę posiekać i podsmażyć na rozgrzanej na patelni oliwie. Dodać zmielone mięso, przyprawy i wyciśnięty czosnek. Smażyć przez kilka minut co jakiś czas mieszając. Całość zalać bulionem i dusić na małym ogniu pod przykryciem około 10 minut. Pomidory oraz paprykę drobno posiekać i dodać na patelnię wraz z przecierem pomidorowym. Zamieszać i dusić pod przykryciem jeszcze około
Bulliomięsa (tradycyjnie wołowego) i warzyw. Przyprawami nadającymi charakterystyczny smak są chili i kmin rzymski. Do podawania z ryżem lub pieczywem. 500 g mielonego mięsa z piersi kurczaka 100 ml bulionu warzywnego 2 pomidory 1 mała czerwona papryka 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki czerwonej fasoli 1 mała czerwona cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki kminu rzymskiego 2 ząbki czosnku sól(...)łyżka na porcję) Cebulę posiekać i podsmażyć na rozgrzanej na patelni oliwie. Dodać zmielone mięso, przyprawy i wyciśnięty czosnek. Smażyć przez kilka minut co jakiś czas mieszając. Całość zalać bulionem i dusić na małym ogniu pod przykryciem około 10 minut. Pomidory oraz paprykę drobno posiekać i dodać na patelnię wraz z przecierem pomidorowym. Zamieszać i dusić pod przykryciem jeszcze około
Bulliopieczarkami i boczniakami, bez ziemniaków i zabieloną jedynie jogurtem naturalnym. Również bardzo smakowała nam taka wersja pieczarkowej... Zupa pieczarkowo - boczniakowa SKŁADNIKI: 250 g boczniaków 250 g pieczarek 1 litr bulionu warzywnego kawałek pora 2 cebule 2 marchewki 1 pietruszka 1 kawałek selera 2 łyżki oleju 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 4 ziarenka pieprzu papryka w proszku majeranek sól(...)Cebule obieramy i kroimy na ósemki. Na rozgrzaną na patelni oliwę wrzucamy warzywa a następnie przygotowane grzyby. Podsmażamy ok 10 minut mieszając co jakiś cz as. W garnku grzejemy bulion i dodajemy do niego zawartość patelni. Do garnka dodajemy wszystkie przyprawy i gotujemy 20 minut. Pod koniec gotowania dodajemy jogurt, mieszamy, zagotowujemy i podajemy z zieloną pietruszka
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiPo niedzielnym grzybobraniu nadszedł czas by wykorzystać te cudowne dary lasu i przyrządzić coś pysznego. Wybór padł na klasyczne risotto, pachnące grzybami i rozmarynem. Bardzo smaczny
Food Square