bulion warzywny - 3500 przepisów (strona:124/234)

Chili con carne drobiowe 119

mięsa (tradycyjnie wołowego) i warzyw. Przyprawami nadającymi charakterystyczny smak są chili i kmin rzymski. Do podawania z ryżem lub pieczywem. 500 g mielonego mięsa z piersi kurczaka 100 ml bulionu warzywnego 2 pomidory 1 mała czerwona papryka 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki czerwonej fasoli 1 mała czerwona cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki kminu rzymskiego 2 ząbki czosnku sól(...)łyżka na porcję) Cebulę posiekać i podsmażyć na rozgrzanej na patelni oliwie. Dodać zmielone mięso, przyprawy i wyciśnięty czosnek. Smażyć przez kilka minut co jakiś czas mieszając. Całość zalać bulionem i dusić na małym ogniu pod przykryciem około 10 minut. Pomidory oraz paprykę drobno posiekać i dodać na patelnię wraz z przecierem pomidorowym. Zamieszać i dusić pod przykryciem jeszcze około

Bullio
RISOTTO Z KREWETKAMI I GROSZKIEM 227

Składniki na 2-3 porcje 2 szklanki ryżu na risotto np. arborio  około 0,5 kg krewetek  40 ml białego wytrawnego wina 1-1,2 litra bulionu warzywnego około 300 g zielonego groszku 1 średnia cebula około szklanki tartego parmezanu 3-4 łyżki masła 1 łyżka oliwy 2-3 ząbki czosnku  2 łyżki sosu rybnego 2 łyżki(...)zeszkliłam na oliwie w głębokiej patelni przez kilka minut. Wsypałam  do niej ryż i smażyłam, aż stał się szklisty. Wlałam wino i mieszałam aż wyparuje. Wlałam szklankę bulionu. Przykryłam i gotowałam ryż na małym ogniu. Gdy bulion został wchłonięty przez ryż, dolewałam kolejne porcje aż ryż stał się miękki. Trzeba pamiętać o częstym mieszaniu, ponieważ ryż może się przypalić

potrawyregionalne
Zupa krem z soczewicy, cukinii i jarmużu 120

soczewicy (ok. 4/5 szklanki) 30 dag młodej cukinii 10 dag jarmużu – waga bez ogonków i nerwów liściowych ( tutaj promocja ) 1 cebula cukrówka duży ząbek czosnku 3-3,5 szklanki bulionu warzywnego 2 łyżki oleju rzepakowego sól pieprz WYKONANIE: Soczewicę wypłukać, wsypać do rondla, zalać 1,5 szklanki wody, doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez(...)olej, zeszklić cebulę, dodać do niej cukinię i smażyć 10 minut, uważając, żeby cebula się nie przypaliła. Zawartość patelni przełożyć do soczewicy, dodać posiekany czosnek i jarmuż. Zalać gorącym bulionem, doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze około 10 minut. Lekko przestudzić, zmiksować, podgrzać ponownie. Doprawić do smaku solą i pieprzem. W biedronce od wczoraj fajne artykuły gospodarstwa domowego. Zaszalałam

Kuchenne zapiski Edyty
Roladki schabowe z oscypkiem 138

lekkiej sałatki. SKŁADNIKI: 5 plastrów schabu bez kości pół słoika suszonych pomidorów w oliwie ½ dużego oscypka sól, czarny pieprz, zioła prowansalskie oliwa z suszonych pomidorów 400g pieczarek 0,5l bulionu warzywnego lub wieprzowego łyżka mąki PRZYGOTOWANIE: Schab myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i rozbijamy jak najcieniej (uważając żeby nie zrobić dziur). Doprawiamy z obu stron solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz(...)średniej patelni rozgrzewamy nieco oliwy pomidorowej i układamy roladki łączeniem do dołu. Obsmażamy ze wszystkich stron na złoto. Pieczarki kroimy w plasterki i dokładamy do roladek. Całość podlewamy bulionem wymieszanym z łyżką mąki. Dusimy pod przykryciem około 30 minut na bardzo małym ogniu. W zależności od pożądanej gęstości sosu podlewamy jeszcze niewielką ilością wody lub bulionu lub nieco redukujemy. Serwujemy

Pyry na Gaz
Pikantna zupa meksykańska 138

małe) 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki ziaren kuminu (kminu rzymskiego) 2 papryczki chipotle w zalewie, posiekanych ( używam takich ) lub 1 łyżka pasty chipotle 1 łyżka brązowego cukru 750 ml bulionu warzywnego lub drobiowego 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 puszka 400 g czerwonej fasoli (daję większe puszki XXL o wadze 560 g) 1 puszka 400 g krojonych(...)Przygotowanie zupy meksykańskiej: Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Obrany czosnek pokroić w plasterki. Odstawić. Ziarna kuminu uprażyć na suchej patelni, aż zaczną pachnieć (ale się nie przypalą). Odstawić. Podgrzać bulion i trzymać gorący pod przykryciem. W garnku z grubym dnem (używam garnka żeliwnego) podgrzać oliwę lub olej na średnim ogniu, następnie dodać cebulę, szczyptę soli oraz pieprzu. Zeszklić do miękkości

Moja Delicja
Makaron z gulaszem jagnięcym z czosnkiem niedźwiedzim / Pasta with lamb stew with wild garlic 143

pieczarek, pokrojonych w ćwiartki 3 łodygi selera naciowego, drobno posiekane 1 duży batat, obrany i pokrojony w 2 cm kostkę 175 ml wytrawnego czerwonego wina 175 ml bulionu warzywnego lub drobiowego 2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego 2 łyżeczki wędzonej papryk i kilka obrotów młynka ziół włoskich sól i pieprz do smaku 200-250 g makaronu Przygotowanie: Włóż jagnięcinę do średniej miski(...)pieczarki, seler i bataty i smaż przez około 5 minut, do zeszklenia cebuli. Dodaj jagnięcinę wraz z marynatą i smaż przez kolejne 2 minuty. Następnie wlej wino wraz z bulionem i gotuj przez około 2-3 minuty, aż odparuje alkohol. Dopraw solą, pieprzem, czosnkiem niedźwiedzim, wędzoną papryką i przyprawą włoską, przykryj patelnię i gotuj na małym ogniu przez około

karmelowy
Pieczona dynia faszerowana ekologiczną quinoa, soczewicą i szpinakiem 155

miłością jak ja i będziecie cieszyć się natłokiem przepisów z jej użyciem. Przepis na 3 porcje. Składniki: - 3 małe dynie Hokkaido - 500ml bulionu (500ml wody+2 łyżeczki domowego koncentratu bulionu warzywnego ) - 100g ekologicznej komosy ryżowej czarnej SYMBIO  - 100g soczewicy czerwonej - 100g szpinaku - 2 cebula (u mnie czerwona) - 2 ząbki czosnku - 1 łyżeczka oleju kokosowego - papryka słodka do obsypania wnętrza(...)słodką papryką, do każdej wsadzamy po gałązce rozmarynu. Pieczemy 30minut w 180stopniach. W tym czasie płuczemy soczewicę wraz z komosą ryżową i gotujemy je 15minut (do miękkości) w przygotowanym bulionie, odcedzamy. Cebulę kroimy w piórka i z przeciśniętym przez praskę czosnkiem smażymy na łyżeczce oleju. Szpinak płuczemy i dodajemy go do zeszklonej na patelni cebuli i trzymamy na ogniu

Be Fit Be Strong
Zupa porowa z serem 94

Zupa porowa z serem Gotowa zupa porowa Składniki Danie dla czterech osób 3 średnie pory 100 ml słodkiej śmietany 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego 80 gr topionego serka Opcjonalnie 20 g sera pleśniowego niebieskiego typu lazur. 20 gr masła Gałka muszkatołowa Sól, pieprz Składniki do grzanek 6-8 łyżek oliwy z oliwek ½ bochenka ciemnego chleba ( najlepiej czerstwego) Sposób przyrządzenia(...)przykrywką, w miarę potrzeby dodając odrobinę wywaru. Gotujemy, dopóki pory nie zmiękną. Po około dwudziestu minutach wyłączamy płytę. Do gorących porów dodajemy ser topiony i mieszamy, stopniowo dodając ½ bulionu. Następnie całość miksujemy dodając resztę wywaru, aż do osiągnięcia odpowiedniej gęstości. Dodajemy śmietanę, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Chleb dzielimy na niewielkie kwadraty i przesmażamy na rozgrzanej patelni z dodatkiem szczypty

Miód i pieprz
Łatwa zupa z curry i warzywami / Easy curry and vegetable soup 191

rzepakowego 1 cebula, pokrojona w drobną kostkę 1 łyżeczka startego imbiru 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 2 łyżki czerwonej pasty curry 750 ml bulionu warzywnego lub drobiowego 1 marchewka, obrana i pokrojona w plasterki 150 g kalafiora pokrojonego na małe różyczki 1 czerwona papryczka chili, drobno posiekana 150 g fasolki szparagowej, z przyciętymi końcami(...)Przygotowanie: W średnim garnku rozgrzej na średnim ogniu olej, włóż cebulę i smaż do zeszklenia. Dodaj imbir wraz z czosnkiem, podsmaż przez chwilę i dodaj kmin rzymski, pastę curry, bulion i marchewkę, i gotuj przez 10 minut. Następnie dodaj kalafior, chilli, fasolkę szparagową, cukinię i gotuj kolejne 8-10 minut. Po tym czasie dodaj kapustę i podgrzewaj kolejne kolka minut

karmelowy
Chili con carne drobiowe 126

mięsa (tradycyjnie wołowego) i warzyw. Przyprawami nadającymi charakterystyczny smak są chili i kmin rzymski. Do podawania z ryżem lub pieczywem. 500 g mielonego mięsa z piersi kurczaka 100 ml bulionu warzywnego 2 pomidory 1 mała czerwona papryka 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki czerwonej fasoli 1 mała czerwona cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki kminu rzymskiego 2 ząbki czosnku sól(...)łyżka na porcję) Cebulę posiekać i podsmażyć na rozgrzanej na patelni oliwie. Dodać zmielone mięso, przyprawy i wyciśnięty czosnek. Smażyć przez kilka minut co jakiś czas mieszając. Całość zalać bulionem i dusić na małym ogniu pod przykryciem około 10 minut. Pomidory oraz paprykę drobno posiekać i dodać na patelnię wraz z przecierem pomidorowym. Zamieszać i dusić pod przykryciem jeszcze około

Bullio
Chili con carne drobiowe 276

mięsa (tradycyjnie wołowego) i warzyw. Przyprawami nadającymi charakterystyczny smak są chili i kmin rzymski. Do podawania z ryżem lub pieczywem. 500 g mielonego mięsa z piersi kurczaka 100 ml bulionu warzywnego 2 pomidory 1 mała czerwona papryka 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki czerwonej fasoli 1 mała czerwona cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki kminu rzymskiego 2 ząbki czosnku sól(...)łyżka na porcję) Cebulę posiekać i podsmażyć na rozgrzanej na patelni oliwie. Dodać zmielone mięso, przyprawy i wyciśnięty czosnek. Smażyć przez kilka minut co jakiś czas mieszając. Całość zalać bulionem i dusić na małym ogniu pod przykryciem około 10 minut. Pomidory oraz paprykę drobno posiekać i dodać na patelnię wraz z przecierem pomidorowym. Zamieszać i dusić pod przykryciem jeszcze około

Bullio
Zupa z pieczarkami i boczniakami 151

pieczarkami i boczniakami, bez ziemniaków i zabieloną jedynie jogurtem naturalnym. Również bardzo smakowała nam taka wersja pieczarkowej... Zupa pieczarkowo - boczniakowa SKŁADNIKI: 250 g boczniaków 250 g pieczarek 1 litr bulionu warzywnego kawałek pora 2 cebule 2 marchewki 1 pietruszka 1 kawałek selera 2 łyżki oleju 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 4 ziarenka pieprzu papryka w proszku majeranek sól(...)Cebule obieramy i kroimy na ósemki. Na rozgrzaną na patelni oliwę wrzucamy warzywa a następnie przygotowane grzyby. Podsmażamy ok 10 minut mieszając co jakiś cz as. W garnku grzejemy bulion i dodajemy do niego zawartość patelni. Do garnka dodajemy wszystkie przyprawy i gotujemy 20 minut. Pod koniec gotowania dodajemy jogurt, mieszamy, zagotowujemy i podajemy z zieloną pietruszka

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Risotto z grzybami leśnymi 118

Po niedzielnym grzybobraniu nadszedł czas by wykorzystać te cudowne dary lasu i przyrządzić coś pysznego. Wybór padł na klasyczne risotto, pachnące grzybami i rozmarynem. Bardzo smaczny

Food Square
Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym z wędzonym twarogiem, serwowane z kaszą kuskus / Pork tenderloin in mushroom sauce wit 228

porcji: 600 g polędwiczki wieprzowej 400 g kurek (u mnie mrożone, oczywiście wskazane świeże) 1 cebula 1 liść laurowy 50 g wędzonego twarogu 2 łyżki masła 1,5 szklanki bulionu warzywnego sól, pieprz, chilli,  kasza kuskus (u mnie firmy Kupiec) Polędwiczkę pokrój w plastry i lekko rozbij dłonią. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. W rondlu rozgrzej(...)rondla z kurkami i dopiero wówczas całość dopraw solą, pieprzem i chili. Na pozostałym na patelni maśle podduś pokrojoną cebulę, dodaj ją do kurek i  polędwiczek, podlej zimnym bulionem  (możesz użyć wody), dodaj liść laurowy i duś około 30 minut pod przykryciem na małym ogniu. Następnie dodaj pokruszony wędzony twaróg, zamieszaj i duś jeszcze 5 minut. Podawaj

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
KREM Z PIECZONEJ PAPRYKI I POMIDORÓW 131

Dodatkowo :  1 litr bulionu warzywnego 2 ziemniaki  1 marchew  gęsta śmietana lub jogurt ugotowany makaron uszka Lubella                                                                        Przygotowanie :  Paprykę pozbawiamy(...)Warzywa po upieczeniu nakrywamy szczelnie folią aluminiową i pozostawiamy do ostygnięcia.  Z papryki i pomidorów ściągamy skórkę i wszystkie warzywa przekładamy do miseczki. Ziemniaki i marchew gotujemy w bulionie do miękkości, następnie dodajemy upieczone warzywa, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Następnie zupę blendujemy na gładki krem. Krem z papryki i pomidorów podajemy ciepły z kleksem gęstej śmietany

Kulinarne Fantazje Marioli

Proponowane wyszukiwania