bulion warzywny - 3500 przepisów (strona:124/234)

Risotto z suszonymi pomidorami, bazylią i kaparami 150

przepis. Nic więcej. No i trzeba się przy tym sporo namieszać. Reszta jest kwestią dodatków, a możliwości jest nieskończenie wiele. Składniki: 1 szklanka ryżu Arborio około 900 ml gorącego bulionu warzywnego lub drobiowego 1 kieliszek białego wytrawnego wina 10 suszonych pomidorów 2 łyżeczki kaparów odsączonych z zalewy 1 cebula, pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 4 łyżki tartego(...)czosnek. Dodajemy łyżkę masła, czekamy aż się rozpuści i wsypujemy ryż. Smażymy 2-3 minuty cały czas mieszając po czym wlewamy wino. Kiedy wino się wchłonie dolewamy chochelkę gorącego bulionu, mieszamy. Po zredukowaniu się płynu dolewamy kolejną porcję bulionu i tak dolewamy i mieszamy risotto aż ryż stanie się miękki. Ryż powinien gotować się na małym ogniu. Pod koniec gotowania

Smakowity Blog Kulinarny
Krem z pieczonych papryk i pomidorów z uprażonym makaronem 169

zwykłe), przekrojone na pół 1 duża cebula, pokrojona w ćwiartki 2 duże ząbki czosnku, w łupinkach suszony majeranek suszona bazylia słodka i ostra papryka odrobina oleju 400 ml bulionu warzywnego lub mięsnego (może być z kostki) 2 gałązki świeżego oregano śmietanka 18% do zabielenia (u mnie około 100 ml) 1 łyżeczka cukru sól, świeżo mielony pieprz Dodatkowo: olej do smażenia(...)czosnek w łupinach. Skrapiamy odrobiną oleju, posypujemy szczyptą majeranku, bazylii, słodkiej i ostrej papryki. Pieczemy 30 minut. 2. Czosnek obieramy z łupinek. Wszystkie upieczone warzywa wkładamy do garnka, zalewamy bulionem, dodajemy gałązki świeżego oregano. Gotujemy 20 minut, a następnie przy pomocy blendera miksujemy na gładki krem. Zabielamy śmietanką, doprawiamy cukrem, solą i świeżo mielonym pieprzem. 3. W między czasie

My Culinary Art
Lasagne ze szpinakiem 187

praskę pół paczki fety (opcjonalnie, nadaje specyficznego kwaskowego smaku) Sos pomidorowy: 1 cebula starta na tarce 2-3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę 1 puszka krojonych pomidorów 250 ml bulionu warzywnego z kostki bazylia, oregano sól, pieprz Sos beszamelowy: 3 łyzki masła 3 łyżki mąki 200 ml mleka gałka muszkatołowa sól, pieprz Pozostałe: kilka płatów makaronu do lasgne  żółty(...)pomidorowego: Na patelni przesmażyć startą na tarce cebulę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, gdy sie zrumieni dodać pomidory z puszki, gdy się zagotują dodać bazylię i oregano. Stopniowo dodawać bulionu, sos powinien być dość żadki, ale nie wodnisty.  Przygotowanie sosu beszamelowego: W małym rondelku, na małym gazie, roztopić masło, stopniowo dodawać mąkę, ciągle mieszając, aby nie zrobiły się krupki

Codzienne Gotowanie
Risotto pomidorowe. Osobowość ziarnka. 286

własny/   Pyszne, aromatyczne, pachnące wakacjami i słoneczną Italią. To risotto powinno jak najszybciej trafić na Wasze talerze!   2 szalotki 200 g ryżu arborio Italiamo 300 ml bulionu warzywnego  ok. 70 ml czerwonego wina 4 łyżki masła kilka łyżek oliwy extra vergine Italiamo 1 słoik sugo di Datterimi con Basilico Italiamo (sos z pomidorów daktylowych z bazylią(...)szalotki i lekko podsmażyć, aż staną się szkliste. Wsypać ryż i cały czas mieszać. Trzeba pilnować, aby nie zaczął przywierać do dna. Kiedy ryż się zeszkli, wlać ok. 1/3 bulionu (oczywiście domowej roboty, nie z kostki!) i nadal mieszać. W momencie kiedy ryż wchłonie płyn, dolać kolejną porcję bulionu oraz stopniowo zacząć dolewać wino. Powtarzać tą czynność do momentu

KUCHARNIA
Zupa krem z pieczonej papryki 195

wiosennego grilla, wystarczy zawinąć warzywa w folię aluminiową i upiec na kratce :) Składniki: 3 czerwone papryki 4 pomidory 4 ząbki czosnku średnia cebula lub 2 szalotki 0,5 litra bulionu warzywnego gałązka tymianku oliwa z oliwek łyżka masła sól i pieprz Do posypania: słonecznik pestki dyni płatki migdałów Przygotowanie: Piekarnik rozgrzać do 200°C. Warzywa dokładnie umyć. Papryki przekroić(...)powinna sparować i skórka będzie łatwiej odchodzić. Pomidory i paprykę obrać ze skórki i pokroić w kosteczkę. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na rozgrzanym maśle. Dodać pomidory, paprykę, czosnek, bulion i gałązkę tymianku. Gotować około 20 minut. Wyjąć gałązkę tymianku, doprawić solą i pieprzem. Dokładnie zblendować. Podawać posypaną płatkami migdałów lub uprażonym na suchej patelni słonecznikiem lub pestkami dyni

Piąty grzech główny
Zupa krem z młodej kapusty z piwem i serem / Young cabbage, beer and cheese soup 257

pokrojone w kostkę 1 średnia główka młodej kapusty,posiekanej plus garść drobno posiekanej do podania 4 średnie ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę 6 posiekanych listków szałwii 6 szklanek bulionu warzywnego lub drobiowego ½ szklanki ulubionego ciemnego piwa 1 liść laurowy ½ szklanki startego sera cheddar (lub innego ulubionego sera żółtego) sól i pieprz do smaku Przygotowanie: W większym rondlu rozgrzej(...)przez 5 minut, do zeszklenia. Następnie wmieszaj marchewkę, kapustę i czosnek, a po 5 minutach dodaj ziemniaki i szałwię, po czym dopraw do smaku solą i pieprzem. Następnie wlej bulion i piwo, włóż listek laurowy i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień gotuj bez przykrycia przez około 30 minut, aż wszystkie warzywa zmiękną, łącznie z ziemniakami. Po tym czasie wyrzuć liść

karmelowy
Pęczotto z suszonymi grzybami 197

pieczonego mięsa. Aparat niestety nie jest moim sprzymierzeńcem w pochmurne dni, stąd takie zdjęcia.   1 szklanka kaszy pęczak 2 cebule 3 ząbki czosnku  0,5 litra bulionu warzywnego + woda z moczenia grzybów 50 ml białego wina 20 g suszonych podgrzybków Nasza Chata 6 suszonych pomidorów oliwa z oliwek 1 łyżka masła sól, pieprz 1. Grzyby zalewamy 1 szklanką(...)grzyby. Po kilku minutach dodajemy czosnek i suszone pomidory. Po chwili wsypujemy kaszę i dokładnie mieszamy. Dolewamy wino i gotujemy do momentu aż kasza wchłonie płyn. Dolewamy gorący bulion i gotujemy do momentu całkowitego wchłonięcia płynu, co jakiś czas mieszając. Potrwa to około 30 minut. 5. Po wyłączeniu gazu, dodajemy masło i przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy

Szefowa kuchni
Krem z białych szparagów z tortellini z kozim serem i oliwą ze szczawiku zajęczego 210

zacienionych miejscach, w skrajnych przypadkach można go nawet spotkać zimą pod śniegiem.  Składniki na 6 porcji Czas przygotowania: 60 min Krem szparagowy 2 pęczki białych szparagów 1 l bulionu warzywnego 1 cebula 100 ml śmietany 30%  sól, pieprz szczypta gałki muszkatołowej 2-3 łyżek masła Tortellini 200 g mąki pszennej najlepiej typu 00 2 jajka szczypta soli łyżeczka(...)nich zrobić wywar, szparagi kroimy na 3 cm kawałki 2. Na maśle podsmażamy posiekaną cebulę, dodajemy pokrojone szparagi, bez główek, smażymy chwilę, mieszamy od czasu do czasu 3. Dolewamy bulion i gotujemy, wrzucamy główki szparagów, gotujemy ok 4 minuty, dolewamy śmietanę i miksujemy na krem, sugeruję przecedzić przez sito, doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową 4. Tortellini - mąkę mieszamy z jajkami

Słodki Kompromis
Gołąbki z pęczakiem i grochem 194

mięsem i nie są tak bardzo kaloryczneGołąbki z pęczakiem i grochem SKŁADNIKI:groch - 40 dagpęczak - 20 dagkapusta biała- 1 główkacebula - 2 sztsól i pieprztłuszczkoncentrat pomidorowy- 2 łyżkimajeranekmąkabulion warzywny - 1 szklPRZYGOTOWANIE:Z kapusty usunąć głąba. Włożyć kapustę do garnka z osoloną wodą, gotować do momentu, aż zaczną odchodzić liście od kapusty. Zdejmować liście z kapusty, które są miękkie, jeśli nie wszystkie(...)grochem i pęczakiem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem, dokładnie wymieszać. Farsz nakładać na liście, zwijać gołąbki. Układać ciasno gołąbki w garnku na liściach kapusty, zalać ,połową bulionu, dusić do miękkości na wolnym ogniu. W pozostałym bulionie rozmieszać koncentrat pomidorowy, wlać do gołąbków. Zagęścić wywar mąką z odrobiną wody, zagotować

Kuchnia Danusi
Zupa z młodej kapusty 236

mimo to brał dokładkę – coś takiego jest w młodych, świeżych warzywach, że smakują zupełnie inaczej. Składniki: 1/2 kg młodej kapusty (ok. pół dużej główki) około 5 szklanek bulionu warzywnego 3 cebule szalotki (lub białe cebulki dymki) 2 łyżki oliwy z oliwek 2 młode marchewki 4 drobiowe kabanosy (lub chuda, wędzona kiełbasa) 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego 1/2 dużego pęczka(...)zewnętrznych liści oraz wycinamy głąb. Kroimy w drobne paseczki i delikatnie solimy. Marchewki obieramy i kroimy na plasterki. Cebulki kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie z oliwek. Bulion zagotowujemy. Dodajemy do niego koncentrat, kapustę, marchewkę i podsmażoną cebulę. Wrzucamy także pokrojone na mniejsze części kabanosy. Gotujemy ok. 10 minut, po czym przyprawiamy zupę solą, pieprzem, cukrem, ostrą papryką

Poezja smaku
Indyk pieczony z ryżem i warzywami 239

białego 1 łyżka majeranku 1 łyżka mielonej kolendry 1/2 łyżeczki tymianku 2 łyżeczki soli Ryż: 1 ziarenko kardamonu zielonego (zmielić lub zmiażdżyć) 1/2 łyżeczki bazylii 6 szklanek wody lub bulionu warzywnego 2 szklanki ryżu basmati lub długoziarnistego (u mnie Uncle Ben's) 500 g dobrego przecieru pomidorowego (u mnie Dawtona) 1 łyżeczka soli (jeśli przecier jest niesolony) Przygotowanie: Mięso(...)cienkie słupki. Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego i  drobno pokroić. Cebulę obrać, drobno pokroić i lekko podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Przecier pomidorowy wymieszać z wodą lub bulionem, bazylią, kardamonem i solą. Suchy ryż wysypać na dno formy, następnie położyć paprykę, podsmażoną cebulę, selera i marchewkę. Na wierzchu ułożyć kawałki indyka, jeśli jest ze skórą, to skórą do góry

Kuchcik gotuje
SCHAB W SOSIE CEBULOWYM Z PIURE Z BATATA 153

SKŁADNIKI :  5 kotletów ze schabu ( u mnie z kością ) 2 jajka mąka do panierowania mięsa 2 cebule 1 liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarnkach bulion warzywny 200 ml sól, pieprz, papryka w proszku do smaku olej do smażenia kotletów(...)garnka, dodajemy liść laurowy, ziele i pieprz w ziarnkach. Cebulę kroimy w talarki, podpiekamy na oleju, na którym piekliśmy mięso aż lekko się zeszkli, dodajemy ją do kotletów, wlewamy bulion i całość dusimy pod przykryciem około 20-30 minut. W razie konieczności dolewamy wody. Kotlety wyjmujemy na duży talerz, sos zagęszczamy odrobiną mąki wymieszaną z wodą, doprawiamy do smaku

Kulinarne Fantazje Marioli
Zupa pomidorowa z grzankami z mozzarellą i pesto. Najlepsza. 239

polecam :) Składniki: 1 ½ kg pomidorów 2 chlusty oliwy z oliwek 4 ząbki czosnku ¾ łyżeczki suszonego tymianku ¾ łyżeczki suszonego oregano odrobina brązowego cukru mały chlust octu balsamicznego 250 - 500 ml bulionu warzywnego sól morska Grzanki 4-8 kromek czerstwego pieczywa (najlepiej pełnoziarnistego) 80-120 g sera mozzarella - opcjonalnie; dla wegetarian na podpuszczce mikrobiologicznej (używam takiego w kostce, bez zalewy) pesto bazyliowe(...)jednej warstwie skórką do dołu. Jeżeli trzeba część przełożyć do drugiego naczynia. Oprószyć z wierzchu cukrem. Wstawić do piekarnika i piec ok. 30 minut. Skórka przy brzegach będzie przypieczona. Bulion doprowadzić do wrzenia. Upieczone pomidory przełożyć wraz z sokiem z pieczenia do garnka. Zalać szklanką gorącego bulionu. Gotować pod przykryciem 10-15 minut. W czasie gdy zupa się gotuje przygotować

Pełny talerz
Topinambur z czarną rzepą na boczku i białym winie 156

boczku 0,5 szklanki białego wytrawnego wina 3 gałązki tymianku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka czarnego pieprzu zgniecionego w moździerzu 0,25 szklanki kaszy jaglanej 2 szklanki bulionu warzywnego Rzepę obieramy i kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm, następnie każdy z nich kroimy na ćwiartki. Bulwy topinamburu również obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Na dużej(...)tymianek, natkę pietruszki i dokładnie mieszamy. Smażymy aż warzywa lekko się zarumienią, dolewamy wino i zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy kilka minut pod przykryciem aż alkohol odparuje. Dajemy bulion. Madzia bulion przygotowała z naszej domowej bulionetki . Jeżeli już z naszego przepisu przygotowaliście sobie takie coś to potrzebna będzie 1 łyżka na 2 szklanki wody. Dosypujemy kaszę jaglaną i gotujemy

Marder&Marder Manufacture
Gołąbki z młodej kapusty 209

Składniki: 1 młoda kapusta (jeśli jest duża, lub 2 średnie) 1 kg mięsa mielonego 400g białego ryżu sól pieprz słodka czerwona papryka 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 litry bulionu warzywnego 2 łyżki mąki + 1/2 szklanki zimnej wody Sposób przygotowania: 1. Ryż ugotować na sypko. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia. 2. Mięso doprawić solą, pieprzem i papryką. Dodać ryż i wymieszać(...)środka). 6. Przygotowane gołąbki ułożyć dosyć ciasno w garnku wyścielonym liśćmi kapusty. Ułożone zalać wodą, w której była odparzana kapusta. Gotować do miękkości. 7. W osobnym garnku zagotować bulion. Dodać przecier i chwile gotować. Zaciągnąć rozrobioną mąką i doprawić solą oraz pieprzem. Gotować jeszcze przez 2-3min. 8.Gołąbki przełożyć do innego garnka (bez wody!). Zalać sosem i gotować

A Ty Smakuj Mnie

Proponowane wyszukiwania