Inspiracją był ten przepis, z małymi modyfikacjami. Składniki: - 3 szklanki pestek dyni - 1 szklanka kaszki kukurydzianej ekspresowej lub ekspresowej polenty - 5 cebul - 5 ząbków czosnku - 5 szklanek wody lub bulionu warzywnego - 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej - 2 łyżki oleju kokosowego bezzapachowego (lub oliwy) - 3 łyżki oleju z pestek dyni - 100g suszonych śliwek bez pestek lub żurawiny (u mnie jeden był(...)obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na 2 łyżkach oleju kokosowego, posolić ją. Pod koniec dodać zmiażdżone przez praskę ząbki czosnku i jeszcze chwilkę podsmażyć. Do blendera wlać część bulionu lub wody, dodać pestki i cebule z czosnkiem, całość miksować kilka minut aż masa będzie w miarę gładka. Zmiksowaną masę przelać do miski, dodać kaszkę kukurydzianą, pozostałą część wody (bulionu
Smaczne Zdrowezazwyczaj jęczmienną), mąż jednak pajdę chleba (wrrrrr!) :) 3-4 porcje: * biała fasola- puszka (lub świeża*) * pieczarki- 200 g * marchewka- 1 średnia szt. * cebula- 1 duża szt. * czosnek- 2 ząbki * bulion warzywny- 1 szklanka * białe wino- 1 szklanka * przecier pomidorowy- 2 łyżki * oliwa- 2 łyżki * świeży majeranek posiekany- 1 łyżka * wędzona papryka- 1 łyżeczka * ziele angielskie- 6 szt. * listek laurowy(...)pokroić w plastry (lub kostkę). W średniej wielkości garnku rozgrzać oliwę, lekko zeszklić drobno pokrojoną cebulę wraz z poszatkowanym czosnkiem, a następnie dodać pieczarki i marchewkę. Chwilę podsmażyć, wlać bulion oraz wino, w rzucić listek laurowy, ziele angielskie i dusić pod przykryciem około 20 minut (do miękkości marchewki). Kiedy już marchewka jest miękka, dodać fasolę, przecier pomidorowy oraz wędzoną paprykę
Kraina Miodem Płynącalimonce i okrasiłam aromatem czosnku i selera naciowego. Składniki: 1 szklanka brązowego okrągłego ryżu (np. Radix-bis) 1 duża łyżka masła i łyżka oleju lub oliwy 2 szklanki bulionu warzywnego 1/2 szklanki białego wina 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 2-3 łodygi selera naciowego skórka starta z limonki i sok z połówki tego owocu sól i pieprz(...)minuty. Po tym czasie dodać obrany i zmiażdżony czosnek, mieszając. Po minucie wsypać suchy ryż, chwilę smażyć, ciągle mieszając. Wlać wino i gotować do całkowitego odparowania płynu. Wlać gorący bulion. Gotować do całkowitego odparowania płynu i do momentu, aż ryż będzie miękki (gotuje się znacznie dłużej niż biały arborio). W połowie gotowania dodać umyty i pokrojony w paseczki seler naciowy
Czerwień i błękitPierwszy raz jadłam chorizo właśnie w kurczaku po baskijsku. Rzadko zdarzają się smaki, które możemy uznać za nowe, a tak było w przypadku tej kiełbasy. Jeśli
W kuchni wieczoremNiezwykle sycąca i aromatyczna zupa krem zaspokoi głód każdego domowego głodomorka. Składniki - 1,5 L bulionu warzywnego - 8 średnich ziemniaków - 1,5 główki czosnku - 2 cebule - sól, pieprz - olej Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne i chętnie wykorzystasz je w swojej kuchni możesz wziąć udział w rozwoju tego bloga aby było ich jeszcze(...)reklam - wystarczy tylko tyle i aż tyle :) Z góry dziękuję. Wykonanie Czosnek obrać, posiekać. Cebulę pokroić w kostkę. Razem zeszklić na rozlanym oleju. Podsmażoną cebulę i czosnek przełożyć do bulionu. Ziemniaki pokroić w kostkę i również dodać do bulionu. Całość gotować na małym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie. Doprawić solą i pieprzem. Gotową zupę wystudzić, zmiksować na krem i znowu
Świat SmakuGołąbki to szczególnie klasyczna potrawa w polskiej kuchni i nieskończona gama możliwości przeróżnych nadzień. Moja ulubiona wersja to gołąbki w młodej kapuście z kaszą jęczmienną
Delicious TitbitsZdecydowanie opowiadamy się za brukselką, w każdej formie. Składniki 300 g brukselki 1 jabłko granny smith 1 pietruszka 50 g kaszy jęczmiennej 1,5 l bulionu warzywnego 2 ząbki czosnku 2 ziarna ziela angielskiego 1 liść laurowy natka pietruszki 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka lubczyku olej sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false(...)smażymy około minuty. Dodajemy warzywa i pokrojone w kostkę jabłko (bez skóry). Dodajemy zioła i opłukaną kaszę. Dusimy na małym ogniu 5 min, często mieszając. Następnie wlewamy gorący bulion i gotujemy ok. 25 min. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow
R'n'G KitchenZdrowa, sycąca i kolorowa zupa. Wyśmienita w te chłodne dni. Składniki: 1,5 l bulionu warzywnego 2 marchewki pokrojone w kostkę kilka różyczek mrożonych brokułów pokrojony w kostkę jeden seler i jedna pietruszka 3 mniejsze ziemniaki pokrojone w kostkę 1 cebula z łupinką 3/4 szklanki ugotowanej na miękko ciecierzycy opcjonalnie śmietana (ja akurat dziś nie użyłam) świeżo posiekany mały(...)słodka papryka, chili, majeranek 3 ziela angielskie, 2 liście laurowe Przygotowanie: do garnka wrzucam ziela i liście laurowe, wszystkie warzywa wraz z cebulą (oprócz brokułów i cieciorki) zalewam bulionem i zagotowuję, potem gotuję na średnim ogniu do miękkości warzyw; następnie dodaję cieciorkę i brokuły, przyprawiam do smaku, chwilę gotuję, (opcjonalnie dodaję śmietanę), wrzucam posiekany świeży koperek; Smacznego
Zasmakuj KuchniPaella to hiszpańska potrawa pochodząca z Walencji, oparta przede wszystkim na ryżu z dodatkiem szafranu. Proponuję paellę w wersji wegańskiej z warzywami. Składniki: około 500 ml bulionu warzywnego szklanka ryżu arborio czerwona papryka 5-6 pieczarek por 2 ząbki czosnku cebula garść oliwek zielonych puszka pomidorów krojonych szczypta szafranu papryka słodka, papryka wędzona sól, pieprz Przygotowanie Cebulę i porę kroimy(...)Dodajemy paprykę pokrojoną w paski, czosnek przeciśnięty przez praskę i pomidory. Dusimy przez chwilę, następnie dodajemy ryż i cały czas mieszając, smażymy kilka minut. Następnie wlewamy na patelnię gorący bulion z szafranem, dodajemy przyprawy i oliwki. Wszystko zagotowujemy już bez mieszania i zmniejszamy ogień do minimum. Patelnię zakrywamy folią aluminiową i całość dusimy pod przykryciem około 20 minut (nie mieszamy
e-PrzepisyKulinarneogórków, 1 cebula, 100 g boczku wędzonego parzonego, sok z 1/2 cytryny, szczypta pieprzu, sól, 150 ml bulionu (warzywny, drobiowy – oczywiście domowy najlepszy), 500 g ziemniaków (sałatkowe), garść posiekanego koperku, mniejsza garść posiekanej natki pietruszki, Czasem lubię przeglądać stare książki z mojej biblioteczki. Mam tych książek całkiem sporo, więc jest co przeglądać. Ostatnio znalazłam kilka, bardzo ciekawych i smacznych przepisów(...)gotować” Marii Disslowej, z 1930 roku. W oryginalnym przepisie użyta jest słonina, ja dodałam boczek wędzony parzony. Danie jest zagęszczone mąką, uznałam mąkę za zbędny dodatek. Użyłam natomiast mniej bulionu. Ogórki z ziemniakami , według Marii Disslowej mają być oddzielnym daniem, według mnie, dobrze się sprawdzą w roli dodatku do dań mięsnych. Ziemniaki umyć, obrać, ugotować w lekko osolonej wodzie – uważać
królestwo garówpiersi z kurczaka mała cebula 1/2 czerwonej papryki papryczka chili (ilość według uznania) 6 pieczarek 5 łyżek kukurydzy z puszki 200 ml mleczka kokosowego 1 i 1/2 bulionu warzywnego 3 łyżki sosu sojowego (lub rybnego) sok z połowy limonki curry sól przyprawa Kotanyi zioła tajskie oliwa (do podsmażenia) makaron ryżowy świeża kolendra Wykonanie: Kurczaka pokroić na małe kawałki przyprawić(...)plastry pieczarki. Dusić przez chwilę. Następnie pokrojoną w kostkę paprykę i papryczkę chili. Do warzyw dodać przyprawionego kurczaka i smażyć przez ok. 5 minut. Po tym czasie wlać gorący bulion i zagotować. Na koniec dodać kukurydzę, mleczko kokosowe, sok z limonki. Doprawić sosem sojowym, curry i ewentualnie solą. Podawać z makaronem ryżowym i kolendrą
zadanie-gotowaniesmakowało super, nawet młody nie narzekał, a myślałam, że jak tylko spróbuje to będzie po jedzeniu ;) Miłego piątku Wam życzę :)) Składniki: 150 - 200 g kaszy pęczak 1 litr bulionu warzywnego 1/2 szklanki białego wina (u mnie półwytrawne) kiełbasa chorizo 2 marchewki 1 mała cukinia oliwki zielone suszone pomidory 2 ząbki czosnku kurkuma natka pietruszki 1 łyżka masła Na patelni rozgrzewamy(...)masła. Kaszę płuczę pod ciepłą wodą, jak cebula się zeszkli wrzucam na patelnię, prażę tak około 2 minuty, po czym wlewam wino. Jak kasza wchłonie wino, to porcjami dolewam bulion, dusze pod przykryciem. Jak kasza wchłonie bulion to dolewam po raz kolejny (dzielę sobie go tak na 3 razy). Po dodaniu ostaniej porcji bulionu wrzucam do kaszy warzywa, dodaję kurkumę
kruche babeczkikalafior 1 młody por 1 łodyga selera naciowego kilka suszonych pomidorów w oleju 5 łyżek oleju z pomidorów pęczek szczypiorku z dymką 1 l mleka 1,5 % 250 ml bulionu warzywnego 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 1/2 łyżeczki wędzonej papryki 1/2 łyżeczki chili mielona gałka muszkatołowa sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4(...)czasu do czasu mieszając. Szczypiorek wraz z cebulką siekamy. Warzywa zalewamy mlekiem i gotujemy na małym ogniu ok. 15 min (do miękkości kalafiora). Następnie zalewamy gorącym bulionem, doprawiamy do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem, wsypujemy szczypiorek z cebulką i mieszamy. Podajemy od razu po przygotowaniu z ulubionym pieczywem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size
R'n'G Kitchenłyżki koncentratu pomidorowego przyprawy, po 1/2 łyżeczki: kuminu, wędzonej papryki, chili, kurkumy 1 puszka fasoli czerwonej 1/2 puszki kukurydzy konserwowej 4 małe marchewki 2 papryki czerwone 500 ml bulionu warzywnego, drobiowego lub wołowego 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżka cukru natka pietruszki do dekoracji pieczywo do podania Mięso kroję w kostkę o boku 1 cm. W dużym(...)smażę do momentu aż lekko zbrązowieje. Dodaję przyprawy: kumin, wędzoną paprykę, chili i kurkumę. Całość dokładnie mieszam. Wlewam wino i gotuję do momentu aż płyn odparuje. Następnie wlewam bulion. Mięso gotuję na wolnym ogniu przez godzinę. Po godzinie dodaję pokrojoną w kostkę paprykę oraz pokrojoną w plastry marchewkę. Całość gotuję kolejne pół godziny. Po tym czasie dodaję pomidory z puszki
Mango Papajaniesamowite w smaku. Składniki 250 g łopatki wieprzowej 1 duża cebula 1/2 łyżeczki majeranku 1/4 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego mąka 2 łyżki oleju 250 ml bulionu warzywnego 250 ml passaty pomidorowej 1 łyżeczka czosnku staropolskiego 1 szczypta mielonego cynamonu 1 mała cukinia cukier sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso mielimy(...)mięsną dokładnie wyrabiamy i formujemy z nich pulpety ( wielkość i kształt zależą od naszych preferencji). Pulpety obtaczamy w mące, podsmażamy na rozgrzanym oleju ( z każdej strony) i zalewamy gorącym bulionem. Całość chwilę podgrzewamy, dodajemy passatę razem z cynamonem i czosnkiem staropolskim. Po 15 minutach wrzucamy pokrojoną w kostkę cukinię. Gotujemy na średnim ogniu ( bez przykrycia ) do uzyskania przez nas ulubionej
R'n'G Kitchen