rodziny kaszowatych, dla mnie bez wątpienia jest nieoceniona:-)) Dzisiaj przygotowałam sałatkę fit, raczej podawaną na zimno. Zapraszam do gotowania :-) Składniki: 250 g kaszy kuskus 400 ml bulionu warzywnego lub wody ok. 5-6 łyżek soku z pomarańczy 2 łyżeczki musztardy 4-5 łyżek oleju z pestek winogron + 1 łyżka do smażenia mały(...)łyżeczka nasion kolendry 3 łyżki pestek dyni pęczek mięty Sposób przyrządzenia: Cebulkę pokroić w kostkę, podsmażyć na łyżce oleju razem z ziarnami kolendry i czosnkiem. Wlać bulion lub wodę, wsypać kaszę, przykryć i pozostawić aby napęczniała. Ogórka, pomidora,rzodkiewkę pokroić i dodać do napęczniałej i przestygniętej kaszy. Pestki uprażyć na suchej patelni, miętę posiekać dodać
pieprzny smaczekczerwone suszone strąki chili 2 łyżeczki kminu rzymskiego 1 łyżeczka suszonego tymianku sól 50 g świeżego imbiru 2 cebule 2 łyżki masła sok z 2 pomarańczy 300 ml bulionu warzywnego 2 łyżeczki brunatnego cukru trzcinowego 4 łyżki octu winnego 2 łyżki świeżo posiekanej natki 50 g płatków migdałów Przygotowanie Miąższ dyni pokroiłem grubo w kostkę. Odciąłem nogi(...)talarki i udusiłem na maśle. Do cebuli dodałem grzyby, mieszając podsmażyłem je na brązowo. Dodałem kostki dyni. Do warzyw dodałem rozgniecione przyprawy i imbir. Wlałem sok pomarańczowy oraz bulion. Doprawiłem cukrem i octem, dusiłem pod przykryciem na małym ogniu, aż dynia zrobiła się miękka. Przed podaniem posypałem posiekaną pietruszką i uprażonymi wcześniej płatkami migdałowymi
R'n'G Kitchencukinia 1 duża marchew 1 por (tylko biała i jasnozielona część) 1/2 papryczki chili (dałam zieloną) 250 g filetu z piersi kurczaka 200 g mleczka kokosowego 3-4 szkl. bulionu warzywnego makaron ryżowy mieszanka ziół tajskich (u mnie Kotanyi) 1/2 pęczka natki pietruszki 1/2 łyżeczki curry sól oliwa Wykonanie: Kurczaka pokroić na małe kawałki przyprawić ziołami tajskimi Kotanyi. Odstawić(...)pokrojoną w kostkę cukinię oraz marchew. Dusić przez chwilę. Następnie pokrojoną papryczkę chili. Do warzyw dodać przyprawionego kurczaka i smażyć przez ok. 5 minut. Po tym czasie wlać gorący bulion i zagotować. Na koniec mleczko kokosowe. Doprawić curry i ewentualnie solą. Podawać z makaronem ryżowym i posiekaną natką pietruszki
zadanie-gotowanieBulion warzywny jest podstawą zup i sosów. Zazwyczaj porcję zużywam zaraz po zrobieniu, a pozostałą część mrożę w plastikowych pojemniczkach i wykorzystuję w miarę potrzeb. Składniki: 2 marchewki 1 pietruszka pół niewielkiego selera 1 mały por 2 ząbki czosnku 1 cebula 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 8 ziaren pieprzu czarnego 3/4 płaskiej łyżeczki soli kilka gałązek natki(...)pietruszki gałązka lubczyku 1 liść selera 1 litr wody Wykonanie: Do zimnej wody (1 litra) wrzucamy wszystkie składniki bulionu i całość doprowadzamy do zagotowania. Zmniejszamy gaz i na wolnym ogniu, z leciutko uchyloną pokrywką, gotujemy 1,5 godziny. Bulion odcedzamy. Wykorzystujemy od razu lub mrozimy na później
Smak mojego domuserowe chipsy Chipsy tak przygotowane możemy tez podawać jako fajna przekąskę. Czy uda mi się pokonać Szefa Kuchni? Czy może być bardziej serowo? MSM MOŃKI Składniki: 1 litr bulionu warzywnego 2 cebule 3 ząbki czosnku 2 serki topione kremowe SM Mońki sera gouda 150 g ( ja używałam w plastrach- da się tarkować) SM Mońki sól,pieprz sezam świeża(...)starty ser- kilka okręgów.Kiedy cały ser się stopi posypujemy sezamem, zabieramy patelnię z gazu. Odstawiamy do ostygnięcia.Cebulę i czosnek przeciskamy przez praskę, delikatnie obsmażamy na patelni. Zagotowujemy bulion, dorzucamy serki topione, kiedy się rozpuszczą dodajemy resztę żółtego sera oraz obsmażoną cebulę z czosnkiem.Gotujemy ok 5 minut na wolnym ogniu. Przelewamy do talerzy. Usmażone , jeszcze ciepłe chipsy serowe można
Z Majeczką w kuchniwiem! ;) Składniki: 150 g ryżu arborio 3 szalotki 1 łyżka masła lub oliwy 100 ml wytrawnego wina (w tym daniu może być białe lub czerwone) około 3/4 litra bulionu warzywnego 1 łyżka soku z buraków 1 łyżka słodkiej śmietanki 1 łyżka startego parmezanu (lub innego twardego sera) 1 średni ugotowany burak (lub kilka młodych botwinkowych) 100 g ostrego białego sera(...)zeszklić na maśle lub oliwie. Dodać ryż i smażyć około 2 minuty, a następnie zwiększyć ogień i wlać wino. Kiedy wino się wchłonie zredukować ogień i rozpocząć dodawanie bulionu. Dolewać bulion porcjami, czekając na wchłonięcie poprzedniej i wciąż delikatnie mieszając. Nie cały bulion musi być wykorzystany, a ostatnie porcje muszą być mniejsze, by ryż na pewno całe je przyjął. Risotto
zadanie-gotowanieobiad lub lunch, a nawet jako dietetyczne danie dla tych co na diecie. SKŁADNIKI na 2 porcje: 2 szklanki zielonego mrożonego groszku 2 pory (biała część) 1 ½ litra bulionu warzywnego lub drobiowego 2 łyżeczki soku z cytryny 3-4 łyżki chrzanu 2 łyżki oleju do podsmażenia pora sól i pieprz do smaku 1 łyżka (płaska) masła na garnisz(...)liściastego cienki szczypiorek Wykonanie: Rozgrzać w rondlu olej i wrzucić na niego pokrojony w pół-krążki seler (białą część). Podsmażać kilka minut nie dopuszczając do zbrązowienia. Do pora wlać bulion i dodać rozmrożony groszek. Gotować wszystko przez ok. 5 minut od czasu zawrzenia bulionu. Zmiksować zupę blenderem na krem. Dodać sok cytrynowy i chrzan, doprawić solą i pieprzem i dokładnie
Sztuka gotowania w/g Samiryczerwona cebula 2 – 3 ząbki czosnku 100 – 125 g liści świeżego szpinaku 1 pierś z kurczaka (około 250 g) sól, świeżo zmielony pieprz, tymianek suszony 300 ml bulionu warzywnego 1/2 natki pietruszki Wykonanie: Przygotuj wszystkie składniki: Filet z kurczaka opłucz i pokrój w kostkę – około 1 – 2 cm. Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę(...)każdej strony, dopraw go solą, pieprzem i tymiankiem. Dodaj cebulę i pora, smaż do momentu aż zmiękną. Dodaj czosnek, smaż 1 minutę. Następnie dodaj suchą kaszę i zalej bulionem. Gotuj do momentu aż kasza zmięknie, następnie dodaj szpinak, mieszaj do momentu aż ‚zwiędnie’. W razie potrzeby – ponownie dopraw. Wyłóż na talerze, posyp natką pietruszki. Smacznego
Moja pasja smakuprzygotowaniu. Polecam! Składniki : 1 łyżka nasion kminu 2 łyżki oliwy z oliwek 1 średnia cebula 2 duże ząbki czosnku 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego puszka krojonych pomidorów (400g) litr bulionu warzywnego 160g czerwonej soczewicy 2 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz kolendra do przybrania Przygotowanie : W suchym garnku uprażyć ziarna kminu aż zaczną wydobywać aromat. Przesypać je na podstawek(...)się zeszkli po czym dodać wyciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć jeszcze chwilę po czym dodać uprażony kmin, pieprz kajeński i krojone pomidory. Dokładnie wszystko wymieszać i chwilę poddusić. Dolać bulion i zagotować, następnie dodać soczewicę, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem 15-20 minut. Zupę chwilę przestudzić, krótko zmiksować (zupa nie musi być gładka), dodać jogurt, doprawić do smaku solą
Codzienne Gotowaniesmakuje! Składniki: 2 średnie cukinie pęczek natki pietruszki 2-3 jajka 7-8 pomidorów suszonych w oliwie 1 szklanka ryżu Arborio 3 łyżki oleju lub oliwy 3 szklanki bulionu warzywnego 1/2 szklanki białego wytrawnego wina 1 duża cebula 5-6 ząbków czosnku 3 łyżki sera grana padano lub parmezanu tymianek, rozmaryn, zioła do pizzy sól i świeżo mielony pieprz(...)kostkę cebulę, obrany i drobno posiekany czosnek i dusić ok. 2 minut. Wsypać suchy ryż, chwilę smażyć, ciągle mieszając. Wlać wino i gotować aż płyn wyparuje. Wlać gorący bulion. Gotować do całkowitego odparowania płynu i do momentu, aż ryż będzie miękki. Dodać zioła, przyprawić solą i pieprzem. Po ugotowaniu przykryć ryż, by jeszcze napęczniał, a następnie ostudzić. Cukinię zetrzeć
Czerwień i błękitBardzo prosty i szybki przepis, który sprawi, że każdego lata będzie szukać na ryneczkach kabaczków. Składniki: – 1 duży kabaczek (ok. 1,5 kg) – ok. 700 ml bulionu warzywnego lub drobiowego – 1 cebula – 1-2 ząbki czosnku – 3 łyżki startego chrzanu – 1-2 jabłka – 2 łyżki masła – 1/2 kostki sera typu feta(...)kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę masła i zeszklić cebulę z czosnkiem. Dodać kabaczek i podsmażać kilka minut, aż zacznie się robić szklisty. Przerzucić do garnka i zalać gorącym bulionem. Gotować około 10 minut, aż kabaczek zacznie mięknąć. Zmiksować na gładką masę. W miseczce rozdrobnić fetę, dodać mleko – zmiksować. Dodać kilka łyżek gorącego kremu z kabaczka, wymieszać i dodać
Pociąg Do KuchniKwaśność żurku łagodzona jest delikatnym smakiem kalafiora. Składniki 1 mały kalafior 1 l bulionu warzywnego 2 liście laurowe 4 ziemniaki 2 marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 320 ml żurku natka pietruszki sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Marchewki obieramy, kroimy w plasterki. Ziemniaki obieramy, kroimy w większą kostkę. Kalafior(...)mniejsze różyczki. Cebulę siekamy. Czosnek kroimy na plasterki. W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę, szklimy, dodajemy ziemniaki i lekko podsmażamy. Następnie dodajemy czosnek, smażymy jeszcze 1 min, całość zalewamy bulionem, dodajemy liście laurowe. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu ok. 15 min. Do zupy wkładamy różyczki, gotujemy następne 15. Na koniec dodajemy żurek, mieszamy, gotujemy 5 min. Do smaku doprawiamy
R'n'G Kitchenduże, kolorowe papryki 1 duża biała cebula 1 duża fioletowa cebula 3-4 ząbki czosnku 4 łyżki rodzynek 7 średnich pieczarek 200 g kaszy kuskus 0,5 l bulionu warzywnego pęczek natki pietruszki 5 łyżek oliwy z oliwek 1 duża łyżka curry żółtego sól pieprz 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów 1 op sera feta Rodzynki zalać ciepłą(...)połowie oliwy. Dodać drobno posiekane pieczarki. Smażyć kilka minut i dodać pomidory z puszki. Wsypać rodzynki. Całość doprawić curry, solą i pieprzem. Gotować do odparowania wody. Kuskus zalać bulionem i odstawić na 10 min aby wciągnął całą ciecz. Dodać do niego posiekana natkę pietruszki. Całość dodać do przysmażonych warzyw. Wszystko dobrze ze sobą połączyć. Papryki oczyścić z gniazd nasiennych. Lekko
Jemy Pijemyciekawa propozycja, bo selerowe zupy raczej nie są zbyt popularne, a szkoda. W końcu seler uznawany jest za afrodyzjak! ;) Przekonajcie się sami... Niemiecka zupa selerowo-serowa Składniki: 750 ml bulionu warzywnego 1 łyżka masła 300 g selera naciowego (łodygi i liście) 100 g selera w korzeniu 1 mała pietruszka mały kawałek kalarepki mały kawałek zielonej części pora 1 nieduża marchewka(...)sosu pomidorowego do dekoracji (ewentualnie) Z liści selera odłożyłam kilka najmłodszych i najładniejszych do dekoracji. Następnie wszystkie warzywa, oprócz marchewki, pokroiłam na małe kawałki, podsmażyłam lekko na łyżce masła. Bulion zagotowałam, wrzuciłam całą marchewkę, oraz resztę warzyw, gotowałam ok. 30 min. Wyciągnęłam marchewkę, wlałam śmietankę, doprawiłam solą i pieprzem, trzymałam na malutkim ogniu ok. 5 minut, całość zmiksowałam. Ser starłam
Kuchnia Prezydentowejteż możecie dać dowolne warzywa - grunt, żeby była przewaga pomidorów. Moja minestrone jest nieco lżejsza, idealna jako pierwsze danie, aromatyczna i pełna warzyw. Tak jak lubię. ;) Składniki: 1 l bulionu warzywnego, wołowego lub drobiowego 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka masła 1 łyżeczka brązowego cukru 1 marchewka 1 pietruszka lub korzeń pasternaku kawałek selera kawałek pory 1 cebula(...)pekińską) 6-8 pomidorów sparzonych i pozbawionych skórki sól, pieprz, zioła prowansalskie wg uznania zielona pietruszka, bazylia do posypania 1. Warzywa, oprócz cukinii, pokroić w niedużą kostkę, czosnek posiekać. Bulion zagotować. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić czosnek, następnie resztę rozdrobnionych warzyw, podsmażać 5 minut. 2. Przełożyć do bulionu, gotować na małym ogniu ok. 10 minut. Na tej samej patelni
Kuchnia Prezydentowejduży pomidor bez skórki i nasion, pokrojony w kostkę 100 g ryżu arborio garść ruccoli 2 łyżeczki igieł świeżego rozmarynu 100 ml białego wina półwytrawnego 0,5 l gorącego bulionu warzywnego lub drobiowego 50 - 80 g sera pleśniowego Camen pieprz, sól 2-3 łyżki soku z cytryny 3 łyżki oliwy z oliwek do smażenia 1 . Na rozgrzanej oliwie podsmażamy(...)zeszkli. Wlewamy wino i mieszamy dalej do prawie całkowitego zredukowania płynu. Dodajemy pomidory, rozmaryn i podsmażamy nadal mieszając kolejne 3 minuty. 2 . Porcjami (ja używam płaskiej chochelki) wlewamy gorący bulion na patelnię i za każdym razem mieszając, redukujemy płyn. Po wlaniu ostatniej porcji redukujemy do płowy objętości i wrzucamy pokrojony w małą kostkę ser, mieszamy aż się rozpuści a bulion
Kuchnia Prezydentowejdrobno posiekane 4 gałązki tymianku 1/2 łyżeczki wędzonej papryki 1 liść laurowy skórka otarta z 1/4 cytryny 1/4 łyżeczki płatków chili 400 g pomidorów z puszki, posiekanych 700 ml bulionu warzywnego 300 ml passaty pomidorowej 1 łyżka nasion kminku 300 g sera feta, pokruszonego na dwu-centymetrowe kawałki świeże listki kolendry sól Przygotowanie: Pęczak płuczemy pod zimną wodą i odstawiamy(...)fety) i smażymy seler, szalotki i czosnek na wolnym ogniu około 5 minut lub do miękkości. Następnie dodajemy kaszę, tymianek, paprykę, liść laurowy, skórkę z cytryny, płatki chili, pomidory, bulion, passatę i około 1/4 łyżeczki soli. Mieszamy i zagotowujemy. zmniejszamy ogień i dusimy 45 minut. Często mieszamy i uważamy, żeby pęczak nie przykleił się do dna patelni. W gotowym daniu
Smakowity Blog KulinarnySKŁADNIKI 1 pietruszka 1 marchewka 2-3 pęczki świeżego szczawiu 1-1,5 litra bulionu warzywnego 100 ml śmietany słodkiej pół papryki pomidorowej 3-4 jajka na ugotowane na twardo cebula, 50 g masła sól, pieprz i cukier do smaku(...)smażymy i dusimy pod przykryciem.Gdy warzywa są juz miękkie dodajemy dokładnie wymyty świeży szczaw ,pokrojony w paski,oraz pokrojona drobno paprykę.Po kilku minutach duszenia, dolewamy gorący bulion. Gotujemy około 8-12 minut.W garnuszku mieszamy śmietane z paroma łyżkami zupy i wlewamy to na patelnie.Podgrzewamy zupę do momentu zagotowania, zdejmijemy zupę z ognia. Doprawiamy do smaku solą
w mojej kuchniprzystawka. Składniki. 1 ogórek 100g leśnych grzybów 1/2 cebuli 2 łyżki masła 1 łyżeczka kaszy manny 20 g sera edamskiego 1 żółtko 1 łyżeczka soku z cytryny 1/2 szkl. bulionu warzywnego 1 łyżeczka kolendry 1 szczypta cynamonu 1 łyżeczka miodu sól, pieprz. Wykonanie. Ogórki gotować 5 minut we wrzącej wodzie. Zrobić tunel w ogórku. Farsz. Oczyszczone grzyby i cebulę posiekać(...)wlać sok cytrynowy i smażyć jeszcze chwilę. Dodać starty ser, żółtko ,doprawić solą i pieprzem. Ogórki napełnić farszem grzybowym i umieścić w naczyniu żaroodpornym dobrze wysmarowanym masłem. Wlać gorący bulion, może być z kostki, wsypać kolendrę, cynamon i polać miodem. Wstawić na 20 minut do nagrzanego piekarnika. Ogórek pokroić w talarki . Do zapieczonych ogórków wlać 150 ml śmietany i mamy
Kulinarny karnet Christopherakrem Ci posmakuje:) Przepis znalazłam w książce "Pyszne 25" Anny Starmach. Podobno leczy przeziębienia, dodaje energii i odstrasza niechcianych gości ;) Zapraszam do wypróbowania! Składniki (dla 4 osób): 1l bulionu warzywnego* 10-12 ząbków czosnku 1 cebula 4 ziemniaki 250 ml śmietanki kremówki 3 kromki chleba oliwa z oliwek 1 łyżka świeżego rozmarynu lub 1/2 łyżki suszonego sól świeżo(...)drobno kroimy. Podsmażamy na 1 łyżce oliwy do zeszklenia. Dodajemy rozmaryn, ziemniaki pokrojone w drobną kostkę, pieprz i smażymy jeszcze 3 minuty (pilnujemy, żeby czosnek się nie przypalił). Wlewamy bulion i gotujemy bez przykrycia 20 minut. 2. Zupę miksujemy na gładki krem, wlewamy śmietankę. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ostatnie 2 minuty, doprawiamy solą i pieprzem. 3. Na patelni rozgrzewamy
My Culinary Artpieczonych burakow.Krem z pieczonych burakowskladniki: 800g malych burakow 1 cebula 2 zabki czosnku sok z polowy pomaranczy 1 lyzeczka startej skorki z pomaranczy 1 lyzka swiezego tymianku 1 litr bulionu warzywnego swezo zmielony czarny pieprz kilka lyzek posiekanego szczypiorku smietana sok z polowy cytryny (opcjonalnie) oliwa z oliwek wykonanie:Buraki myjemy, osuszamy i kazdy owijamy w aluminium. Wkladamy do piekarnika(...)oliwek podsmazamy posiekana cebule i czosnek. Dodajemy po chwili pokrojone buraki, doprawiamy sola, pieprzem i tymiankiem. Podsmazamy przez 5 minut, a nastepnie dodajemy sok z pomaranczy, skorke i bulion. Gotujemy pod przykryciem przez 10 minut.Calosc miksujemy.Ja doprawilam zupe sokiem z polowy cytryny, gdyz dla mnie byla zbyt slodka.Goraca zupe przelewamy do miseczek, dekorujemy smietana i posiekanym szczypiorkiem.Smacznego
Przysmaki Karolkiosób) 100 g ryżu do Risotto Arborio Kupiec 1 por (jasna część) ok. 300 g miąższu dyni 1 cebula 2 cykorie 1/2 cytryny 1 łyżka oliwy 2 łyżki masła bulion warzywny sól i pieprz biały do smaku 5 dag cheddaru szczypior do posypania Obierz cebulę i pora. Cebulę, dynię i pora posiekaj drobno. Z cykorii zdejmij(...)posiekaną cebulę - zaszklij ją po czym dodaj ryż. Smaż go mieszając kilka minut do chwili, aż tłuszcz z cebulą otoczą ziarna. Dodaj posiekanego pora. Podlewaj ryż bulionem i mieszaj. Gdy ryż wpije bulion dolej kolejną porcję. Po 10 minutach dodaj posiekaną dynię. Gdy ryż będzie miękki dodaj
Gotuj Sam!który dobrze ugotowany jest mięciutki i pyszny. Charakterystycznego akcentu zupie nadaje żółta marchew. Dodatek świeżego kopru i natki pietruszki sprawia, że zupa jest bardziej aromatyczna i smaczniejsza. Polecam :) Składniki: bulion warzywny 2 i 1/2 l. kość schabowa 1 szt. ziemniaki 4 szt. marchew żółta 1 szt. marchew zwykła 1 szt. fasolka szparagowa 250 gram groszek zielony w strąkach(...)łyżki sól 1 łyżeczka pieprz do smaku koper świeży 4 łyżki natka pietruszki 2 łyżki maggi w płynie do smaku Sposób przygotowania: 1. Do gara wlewamy bulion. Wrzucamy kość. Groszek i fasolkę myjemy i dodajemy do bulionu wraz z solą. Wstawiamy na mały gaz. 2. Ziemniaki i marchew obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do zupy. Gotujemy
Kuchnia Paulettespaprykę. Fajna po prostu :)) Polecam :) Składniki: 2 większe czerwone papryki 1 średnia cebula czerwona ok. 300 ml przetartych pomidorów 1 ząbek czosnku świeża bazylia świeża kolendra ok. 600 ml bulionu warzywnego oliwa z oliwek sól pieprz słonecznik jogurt naturalny Paprykę umyłam, natarłam oliwą i włożyłam do naczynia żaroodpornego. Tak przygotowaną wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Papryka ma się(...)papryki ładnie nam odeszła. W garnku podgrzewamy oliwę (2 łyżki) i smażymy cebule pokrojoną wcześniej w piórka, dodajemy drobno pokrojony czosnek, dodajemy przetarte pomidory i podsmażamy jeszcze chwilkę. Wlewamy bulion, dorzucamy kilka listków bazylii i kolendry, oraz pokrojoną upieczoną paprykę. Doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze jakieś 10 minut. Zdejmujemy z ognia i miksujemy blenderem. Doprawiamy solą
kruche babeczkikremów, jest banalnie prosta i szybka w przygotowaniu. Składniki: 2 średniej wielkości bataty 2 marchewki 2 szalotki 3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 1,5 litra bulionu warzywnego 3 łyżki masła orzechowego 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki ziaren kolendry 1/2 łyżeczki curry w proszku 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego 2 łyżki świeżo tartego imbiru sól pieprz Do podania(...)podsmażamy pokrojoną w kostkę szalotkę, a po minucie dodajemy posiekane ząbki czosnku. Bataty i marchewki obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do garnka, podsmażamy przez chwilę, po czym zalewamy bulionem. Całość gotujemy około 30 minut. Zupę przyprawiamy solą, pieprzem, curry, pieprzem kajeńskim, utartymi w moździerzu kminem rzymskim i nasionami kolendry oraz startym imbirem. Pod koniec gotowania do zupy dodajemy masło
Smakowity Blog Kulinarnyjaglaną, która przy okazji świetnie zagęszcza zupę. 4-6 porcji - około 1, 5 -2 szklanki ugotowanej wcześniej cieciorki - puszka siekanych pomidorów - około 1,5 litra bulionu warzywnego - 2- 3 łyżki oliwy z oliwek - 1 cebula - 2-3 ząbki czosnku - łyżeczka słodkiej papryki - pół łyżeczki mielonego kminku - pół łyżeczki wędzonej papryki - szczypta cynamonu - łyżka octu balsamicznego(...)chwile przesmażam na oliwe, aż zmiekną. Dodaję kminek, paprykę wędzona i słodką, cynamon i igiełki romarynu. Smażę wszystko około 2 minut. Następnie dodaję cieciorkę, pomidory, bulion oraz sól i pierz. Gotuję zupę na małym ogniu 10- 15, aby smaki się połączyły. Następnie połowe zupy miksuję na gładki krem z kaszą jaglana
Simple Dishdorsza 1 jajko sok z 1 cytryny gałka muszkatałowa 1 łyżka mąki sól, pieprz cytrynowy 8 liści włoskiej kapusty 2 łyżki oleju 2 ząbki czosnku 1/2 l bulionu warzywnego lub rybnego kieliszek białego wina słoiczek chrzanu ze śmietaną 2-3 łyżki śmietany koperek Wykonanie: rybę zmielić. Dodać jajko, sok z cytryny, gałkę muszkatałową, mąkę, sól i pieprz. Wyrobić na jednolitą(...)Gęstość reguluj sokiem z cytryny liście kapusty zblanszować i napełnić farszem. Zwinąć i ułożyć złączeniem do dołu na rozgrzanej, wysokiej patelni z tłuszczem. Dodać posiekany czosnek i podsmażyć. Dolać bulion z winem i dusić 30 minut pod przykryciem. Miękkie odłożyć i trzymać w cieple do wywaru z gotowania gołąbków dołożyć chrzan ze słoiczka i śmietanę. Zagotować mieszając trzepaczką balonową
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!KREM Z KALAFIORA. Składniki: 500 g kalafiora 10 cm kawałek pora 2 pietruszki 3 ziemniaki 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 1100 ml bulionu warzywnego lub drobiowego 2 łyżki soku z cytryny 125 ml słodkiej śmietanki 12% koperek 100 g pomidorków koktajlowych sól pieprz cayenne pieprz ziołowy Sposób(...)różyczki, umyć i osuszyć. W rondelku rozpuścić łyżkę masła, dodać por, ziemniaki i pietruszkę, podsmażać przez kilka minut. Dodać czosnek i przesmażyć około 1 minutę. Zalać warzywa gorącym bulionem. Dodać różyczki kalafiora i gotować zupę, aż do miękkości warzyw. Lekko przestudzić zupę, wlać sok z cytryny i słodką śmietankę. Zmiksować blenderem na krem i doprawić solą, pieprzem cayenne i pieprzem
Zakątek rozkoszy kulinarnychdyniowy 5 żółtych papryk 200-250g dyni hokkaido 4 ząbki czosnku 4 gałązki świeżego tymianku 3 nieduże cebule 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne 1/2 łyżeczki curry 200 -250 ml bulionu warzywnego lub wody sól pieprz oliwa z oliwek dodatkowo świeży tymianek świeży pomidor ( najlepiej malinowy) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Paprykę pozbawić gniazd nasiennych oraz białych błonek i pokroić w kostkę, dynię(...)czosnek posiekać w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulkę. Dodać czosnek i gałązki tymianku, smażyć chwilę. Wrzucić paprykę oraz dynie i smażyć 2-3 minuty. Zalać bulionem i dusić do miękkości ( około 20 minut). Wyciągnąć gałązki tymianku i całość zblendować na aksamitny krem. Doprawić do smaku solą, pieprzem, pieprzem cayenne oraz curry. Polędwiczki z dorsza pokroić w plasterki
DefinicjaSmakuwykonaniu. Polecam do wypróbowania. składniki na 3 porcje 3 plastry schabu bez kości 15 dag boczku (wędzonego lub gotowanego) 20 dag pieczarek 2 cebule 5 łyżek śmietany 18% szklanka bulionu warzywnego lub mięsnego ( może być z kostki ) 2 łyżki oleju do smażenia sól pieprz czarny przepis Pokrojone plastry schabu myjemy osuszamy i delikatnie rozbijamy , oprószamy sola i pieprzem . Na patelni(...)wstawiamy na 5 minut do nagrzanego piekarnika. Cebulę kroimy w kostkę , pieczarki razem z nożkami w plastry, boczek w kostkę. Na rozgrzanej patelni krótko dusimy boczek ,cebulę i pieczarki. Bulion mieszamy ze śmietaną i wlewamy do cebuli, pieczarek i boczku, kotlety wkładamy do sosu i dusimy do miękkości. Danie podajemy z ziemniakami lub kaszą i zestawem surówek
Smakowite Daniamarchewki 1 szklanka kaszy bulgur 1/2 żółtej słodkiej papryki 5 rzodkiewek 1/2 niedużej rzodkwi lodowej 3 duże jaja 1 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki mąki pszennej 1/2 kostki bulionowej warzywnej 1/2 limonki oliwa z oliwek sos sojowy oregano, pieprz cayenne, ostra papryka, pieprz czarny Marchewki obieramy i kroimy na połówki, po czym wrzucamy do wrzącej wody, aby podgotowały się(...)dodajemy obie mąki plus pieprz cayenne, ostrą paprykę, oregano i pieprz czarny. Ciasto ma być gęste. Następnie przygotowujemy kaszę bulgur według przepisu producenta. My zalewamy szklankę kaszy wrzącym bulionem warzywnym i odstawiamy na 20 min. pod przykryciem, a po tym czasie jeszcze chwilę gotujemy na małym ogniu, aby doszła do miękkości. Teraz czas na marchewki. Kiedy ugotują się na krucho
vegetanierównież zmiksować za pomocą blendera, którego ja chwilowo nie posiadam Składniki (2 porcje): 2 filety ulubionej ryby sól, pieprz cytrynowy sok z cytryny Na sos: 2 cebule 3/4 szklanki bulionu warzywnego łyżka mąki łyżeczka curry sól, pieprz łyżka oleju lub masła roślinnego Przygotowanie Filety dzielimy na porcje, skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy solą i pieprzem. Można odstawić na godzinę(...)czasie cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na tłuszczu na patelni. Kiedy się zezłoci posypujemy ją mąką i curry. Podsmażamy jeszcze chwilkę i wlewamy bulion. Przyprawiamy i gotujemy dopóki sos nie zgęstnieje. Rybę podajemy polaną sosem
e-PrzepisyKulinarnegotowania wypełniony jest fantastycznym aromatem przypraw! Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * filet z kurczaka – 2 szt * pieczarki – 100 g * pomidor – 2 szt * duża cebula – 1 szt * bulion warzywny – ok. 500 ml * mleko kokosowe – 3 łyżki * olej – 3 łyżki * migdały mielone – 1 łyżka PRZYPRAWY: * czosnek – 1 ząbek * imbir – 1 płaska łyżeczka * chili(...)przekładamy w ciepłe miejsce. Na patelnie wkładamy imbir, czosnek, chili, pastę curry i zmieloną kolendrę – przesmażamy minutę. Dodajemy pokrojone w plastry pieczarki i pokrojone w kosteczkę pomidory. Zalewamy bulionem i doprawiamy solą. Dodajemy podsmażonego kurczaka, przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu do miękkości. Wlewamy mleko kokosowe i wsypujemy zmielone migdały, dokładnie mieszamy i dusimy jeszcze przez ok. 3 minuty
Ostra na Słodkojednocześnie. Radzę max 3 składniki poza bazową cebulkę i serem dodawanym na końcu, choć sama nie wiem czy dodaję więcej niż 2.Składniki:150g ryżu arborio (do risotto)szklaneczka bulionu warzywnego lub drobiowego175ml białego wytrawnego wina (kieliszek)1/2 białej cebuli pokrojonej w drobną kostkę250g szparagów125g wędzonego łososia porwanego na mniejsze kawałki widelcemmasło do smażeniaoliwa z oliwek2 garście startego parmezanu/grana padanoSposób(...)odkrywamy zdrewniałe końcówki. Gotujemy główki 3 minuty we wrzącej wodzie z solą, wyjmujemy i gotujemy pozostałe części przez 10 minut. Do pozostałego po gotowaniu wywaru ze szparagów wlewamy szklaneczkę bulionu i pozostawiamy na małym ogniu, by wywar był ciepły, gdy będziemy dolewać go do risotto.W kolejnym rondelku, w którym będziemy przygotowywać risotto rozpuszczamy pół łyżki masła z łyżką oliwy
W kuchni wieczorem40 dag ziemniaków5 dag kaszy jęczmiennej1 cebula2 marchewki1/4 małego seleraśredni korzeń pietruszki1,5 litra bulionu warzywnego2 ząbki czosnku1 łyżeczka suszonego majeranku2 łyżki gęstej śmietany2 łyżki oleju2
Świat Domowej KuchniWłoskie kremowe risotto z dodatkiem pomidorów. Jeśli lubicie pomidorową z ryżem to danie na pewno Wam zasmakuje ;) Może być samodzielną potrawą lub dodatkiem do dania głównego
wyzwania kuchenne