bulion warzywny - 3500 przepisów (strona:122/234)

Risotto ze szparagami 210

truskawkowego, zanim i one zaczną znikać... Składniki 3-4 porcje: 1 pęczek zielonych szparagów 1 cebula 1 szklanka ryżu do risotto (użyłam arborio) 100 ml białego wina 3/4-1 litr bulionu warzywnego oliwa z oliwek lub olej 3 łyżki masła 50 g tartego sera pecorino , parmezanu lub grana padano sól i pieprz świeże zioła do podania (u mnie trybula, ale może(...)Zdjąć z patelni i odstawić na bok. Na patelnię następnie wrzucić 2/3 pokrojonych na kawałki łodyg szparagów, podsmażać przez 3-5 minut. Pozostałą 1/3 szparagów ugotować do miękkości w bulionie, wyłowić i zmiksować z kilkoma łyżkami wywaru. Szparagowe puree odstawić na bok. Bulion zostawić na minimalnej mocy, cały czas powinien być gorący. Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę. Na patelni

Pełny talerz
WEGETARIAŃSKA ZUPA MEKSYKAŃSKA 300

wymagają zbyt wiele pracy czy zasobów finansowych, a to, nie oszukując się, ma dla studentów bardzo duże znaczenie. WEGETARIAŃSKA ZUPA MEKSYKAŃSKA /własny;/ 3-4 porcje 1 litr bulionu warzywnego 1/2 szklanki czerwonej fasoli 1/2 szklanki drobnej białej fasoli 1 puszka groszku konserwowego  1 puszka kukurydzy konserwowej 1 duża cebula 2-3 duże ząbki czosnku 2-3 nieduże marchewki(...)podania Cebulę i czosnek obieram, drobno siekam. W rondlu rozgrzewam klarowane  masło i na gorący tłuszcz wrzucam cebulę wraz z czosnkiem, szklę. Wrzucam  obydwa rodzaje fasoli, zalewam bulionem. Marchewkę i pietruszkę obieram, kroję  w niewielką kostkę i wrzucam do garnka. Gotuję warzywa do miękkości, najlepiej  pod przykryciem, dodając liść laurowy i ziele angielskie. Na samym końcu

W kuchni Karmel-itki
Klopsiki drobiowe w sosie koperkowym 244

sosie lutenica , klopsiki z ryżem i klopsiki z ryżem i natką . Składniki na ok. 12 dużych klopsików drobiowych w sosie koperkowym: 400 g mielonego mięsa z indyka 300 ml bulionu warzywnego 1 jajko 1 łyżka musztardy z wędzoną papryką i rozmarynem 1 łyżeczka ostrej papryki 1-2 łyżki otartego majeranku 1 łyżeczka domowej mieszanki suszonego czosnku i cebuli sól(...)pieprzem, mieszamy całość dokładnie aby masa stała się kleista a mieso dobrze formowało. Z mięsa formujemy klopsiki wielkości piłeczki do pink ponga 😉 i obtaczamy w mące pszennej. Zagotowujemy bulion w rondelku, na wrzący bulion wrzucamy klopsiki i dusimy je na małym ogniu ok. 20 minut pod przykryciem, aż płyn w garnku zacznie lekko gęstnieć. Wlewamy do garnka śmietankę, doprawiamy jeszcze

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Patisony nadziane 127

nadziane mięsem mielonym z sosem pomidorowym.  Składniki 2 patisony 200 g mielonej karkówki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 szalotka oliwa sól pieprz listki świeżej bazylii 150 ml bulionu warzywnego Sos : pulpa pomidorowa  koncentrat pomidorowy suszona bazylia cukier 1 cebula olej słonecznikowy sól   Przygotowanie   Ściąłem górę z patisonów, środek wyciąłem. Część miąższu pokroiłem w kostkę(...)mięso było już podsmażone dodałem pomidorowy sos bazyliowy. Patisony nafaszerowałem, przełożyłem do żaroodpornego naczynia , skropiłem oliwą. 15 ml bulionu wlałem do naczynia, piekłem 50 minut w temperaturze 180 C, podlewając stale bulionem, który pozostał. Zmniejszyłem temperaturę do 150 C, patisony przykryłem dekielkami i piekłem jeszcze 20-25 minut

R'n'G Kitchen
Kaszotto z fasolką szparagową, papryką i bobem 223

cebula ½ kg podudzi kurczaka bez skóry i kości garść świeżej fasolki szparagowej 1 młoda cukinia ½ czerwonej papryki 30 dag świeżego bobu 100 ml wytrawnego białego wina 350 ml bulionu warzywnego lub rosołu 50 g  kremowego serka topionego 1 łyżka klarowanego masła 2 łyżki oleju Sól do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Natka pietruszki do posypania Sposób przygotowania: Bób(...)mięso, posolić  do smaku, smażyć około 6 minut,   po czym wsypać  kaszę, podlać  winem i dusić  aż wino odparuje-kilka minut. Zalać gorącym  bulionem, dodać pokrojoną paprykę i fasolkę gotować  pod przykryciem, około 25 minut- aż kasza będzie miękka, od czasu do czasu zamieszać, gdyby kasza szybko chłonęła dolać więcej bulionu

Wanilia i Kardamon
Krem z zielonego groszku z mascarpone 157

Krem z zielonego groszku z mascarpone: 400 g zielonego groszku (wyłuskanego lub mrożonego) 4 spore cebule szalotki 4 średnie ziemniaki 200 ml białego wytrawnego wina (3/4 szklanki) 750 ml bulionu warzywnego (3 szklanki) 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka mascarpone (można zastąpić dwoma łyżkami gęstej śmietanki 36%) 1 łyżka masła duża szczypta cukru sól morska, świeżo mielony pieprz(...)białe wino. Pozwalamy mu się gotować ok. 2-3 minuty, aż alkohol wyparuje. W tym czasie obieramy ziemniaki i kroimy je w mniejsze części. Do gotującego się wina wlewamy bulion i dodajemy ziemniaki. Gotujemy 10 minut. Dodajemy groszek i gotujemy kolejne 5 minut. Blendujemy ręcznym blenderem na gładko. Dodajemy mascarpone i blendujemy ponownie. Przyprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Podajemy

Poezja smaku
Krem z zielonych i białych szparagów 155

krem ze szparagów „ Pyszne 25” pęczek szparagów zielonych pęczek szparagów białych 2 cebulki szalotki lub 1 zwykła cebula 1 ząbek czosnku 4 łyżki masła 2 średnie ziemniaki 500 ml bulionu warzywnego lub wody 2 łyżki śmietany 50g płatków migdałowych sól, pieprz po 2 krople sosu rybnego kawałek parmezanu do posypania- niekoniecznie Przygotowanie: Cebule i czosnek drobno posiekaj. Szparagi umyj(...)garnka wrzuć zielone, do drugiego białe szparagi i po jednym ziemniaku do każdego garnka. Smaż je przez 2-3 minuty. Do każdego garnka wlej 250ml ( ja dałam po 300ml.)bulionu lub wody i gotuj przez 8 minut. Zmiksuj blenderem zawartość obydwu garnków, a następnie dodaj po łyżce śmietany. Dopraw do smaku. Rozgrzej patelnię i wrzuć płatki migdałowe. Praż je przez

Kubki smaku
Risotto z podgrzybkami 185

krojone, zamrożone na surowo 2 szklanki ryżu arborio 1 cebula 3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia 1 łyżka masła sklarowanego 3/4 szklanki białego wina około 5 szklanek bulionu warzywnego 4 dag drobno startego parmezanu natka pietruszki do posypania ewentualnie sól do smaku Wykonanie: Ryż wsypałam na gęste sito i bardzo dokładnie wypłukałam pod bieżącą wodą, odstawiłam do osączenia(...)smażyłam ją powoli do zeszklenia. Dodałam osączony ryż i mieszając smażyłam około minuty, aż wszystkie ziarenka dobrze pokryły się tłuszczem. Wlałam wino, kilka razy przemieszałam, a następnie dolałam szklankę bulionu i dołożyłam podduszone grzyby. Każdą następną porcję bulionu dolewałam dopiero, kiedy poprzednia została wchłonięta przez ryż. Gotowałam do miękkości ryżu przez około 15-20 minut, dość często mieszając, żeby ryż

Kuchenne zapiski Edyty
Mleczny krem z kalafiora 196

kalafiora lubię w dwóch postaciach - na surowo, gdy smakuje trochę jak nie ostra rzodkiewka albo kalarepa, oraz właśnie w postaci kremu. Składniki: 1/2 główki średniego kalafiora 1,5 szklanki bulionu warzywnego (może być też mięsny, ale ja wolę w tym przypadku warzywny) 2 szklanki mleka (jeśli ktoś ma alergię na nabiał - można użyć wody i dodać więcej ziemniaków, któe zagęszczą(...)kalafior zmięknie. Odlać wodę, kalafiora wrzucić do garnka, zalać mlekiem i gotować na wolnym ogniu około 15 minut, aż kalafior całkiem zmięknie. Dodać pokrojonego w drobną kostkę ziemniaka oraz bulion i gotować około 15 minut. Dokładnie zblendować tak, aby zupa nie miała grudek i doprawić przed podaniem. Posypać płatkami migdałowymi. Smacznego

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Łosoś teriyaki z kaszą jaglaną i podsmażaną sałatą rzymską 233

przyrządzanych na grillu. Można dodawać go także do smażonych, grillowanych i pieczonych warzyw. Składniki (dla 2 osób): ok. 400-500 g świeżego łososia 1 szklanka kaszy jaglanej 800 ml bulionu warzywnego 1/4 szklanki sosu teriyaki 1 cm kawałem świeżego imbiru 1 łyżka miodu sok z 1/2 cytryny 1 mała sałata rzymska Sposób przygotowania: Łososia umyć i podzielić na kawałki odpowiedniej(...)najmniej 1 godzinę. Kaszę jaglaną przesypać na sito i umyć w zimnej wodzie, po czym przelać wrzątkiem (dzięki temu nie będzie miała gorzkiego posmaku). Gotować do miękkości w bulionie. Pod koniec gotowania kaszy usmażyć rybę (robię to na oleju z pestek winogron, który jest prawie bezwonny). W tym celu wyjętego z marynaty łososia przełożyć skórą do góry na rozgrzany olej

W SMAK
Zupa krem z pieczonej dyni i pomidorów 174

Sezon dyniowy rozpoczynam od kremowej zupy, która jest bardzo łatwa do przygotowania. Jeśli nigdy nie przygotowywaliście samodzielnie żadnej potrawy z dyni, to zupa z dyni to

Smakowity Blog Kulinarny
Risotto z szafranem i serem grana padano 228

Mój dzisiejszy obiad był z gatunku tych posiłków, które powstają spontanicznie z tego co jest pod ręką. Po Świętach byliśmy tak przesyceni, że nikomu nie chciało

Obiad za dychę
PIKANTNY KREM Z PIECZONEJ PAPRYKI. 220

Idę z rana dość wcześnie opustoszałą ulicą. Marzną już dłonie, nosek kostnieje, uszy sztywnieją. Do zimy tuż, tuż. Czekam na pierwsze mrozy i te cudowne malowidła

W kuchni Karmel-itki
Czerwona kapusta zapiekana z jabłkami i kiełbaskami. 199

wersji z kiełbasą niemal siostra ;) Podoba mi się w tym przepisie to, że przerywając jego produkcję na pewnym etapie uzyskamy dobrą surówkę, z kolei nie dodając kiełbasy - ciepły dodatek warzywny do typowego obiadu z mięsem lub bez. Jeżeli zaś zostanie nam część tej kapusty z jabłkiem na drugi dzień i dodamy do niej np. kawałki pieczeni czy boczku (i może(...)jabłka 1 łyżka oliwy 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżeczki brązowego cukru 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka suszonego tymianku 1/4 łyżeczki pieprzu 1 liść laurowy 100 ml mocnego bulionu warzywnego 4 małe kiełbaski (np. drobiowe) Wykonanie: Kapustę drobno poszatkować, cebulę pokroić na cienkie półplasterki, jabłka na ósemki lub szesnastki. Wymieszać wszystkie składniki od kapusty do pieprzu w dużej misce

zadanie-gotowanie
Klopsiki z dorsza w sosie pomidorowym z kaparami 215

łyżki bułki tartej 2 łyżki mąki sól, pieprz natka zielonej pietruszki olej do smażenia Składniki na sos: 1 puszka krojonych pomidorów 1 cebula 1 ząbek czosnku 100 ml bulionu warzywnego lub wody oregano 1 łyżeczka cukru, sól, pieprz 3 łyżki posiekanych kaparów (ze słoiczka) 1 łyżka masła ghee Wykonanie: z filetów rybnych usunąć skórę i ewentalnie pozostałe ości. Cebule obrać(...)minuty z każdej strony do zrumienienia czosnek i cebulę obrać i drobniutko posiekać, następnie zeszklić na maśle ghee. Dodać pokrojone pomidory z puszki, puszkę przepłukać wodą lub bulionem i dolać do sosu. Dodać przyprawy, posiekane kapary i gotować przez kilka minut. Nie blendowałam sosu, lubię jego gruzełkowatą strukturę. Jeśli wolisz jednolitą konsystencję sosu po prostu zblenduj go. Usmażone klopsiki przełóż

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!

Proponowane wyszukiwania