najlepiej, oczywiście w towarzystwie wina! Kremowe jaglotto ze szparagami, rozmarynem i wegańskim parmezanem Składniki: 1 szklanka kaszy jaglanej 80ml mleka kokosowego 125ml wytrawnego wina białego 2 i 1/3 szklanki bulionu warzywnego (ewentualnie wody) 1 łyżka oliwy z oliwek 1 duża szalotka lub pół dużej białej cebuli 8-10 zielonych szparagów 90g pora 1 łyżeczka wegańskiego masła, lub 3/4 łyżeczki oleju(...)sitku (najlepiej zimną wodą). Potrząsając sitkiem, pozbywamy się nadmiaru wody i wrzucamy na rozgrzaną, suchą patelnię. Prażymy przez ok. minutę. Gdy kasza zaczyna przywierać do patelni, wlewamy szklankę bulionu. Gotujemy BEZ PRZYKRYCIA na średnim ogniu, aż do wyparowania wody i wlewamy kolejną szklankę bulionu. Podobnie jak poprzednio, gotujemy aż do wyparowania cieczy po czym dodajemy kolejno – wino, mleko kokosowe, resztę
Fill The Bowlnajlepiej, oczywiście w towarzystwie wina! Kremowe jaglotto ze szparagami, rozmarynem i wegańskim parmezanem Składniki: 1 szklanka kaszy jaglanej 80ml mleka kokosowego 125ml wytrawnego wina białego 2 i 1/3 szklanki bulionu warzywnego (ewentualnie wody) 1 łyżka oliwy z oliwek 1 duża szalotka lub pół dużej białej cebuli 8-10 zielonych szparagów 90g pora 1 łyżeczka wegańskiego masła, lub 3/4 łyżeczki oleju(...)sitku (najlepiej zimną wodą). Potrząsając sitkiem, pozbywamy się nadmiaru wody i wrzucamy na rozgrzaną, suchą patelnię. Prażymy przez ok. minutę. Gdy kasza zaczyna przywierać do patelni, wlewamy szklankę bulionu. Gotujemy BEZ PRZYKRYCIA na średnim ogniu, aż do wyparowania wody i wlewamy kolejną szklankę bulionu. Podobnie jak poprzednio, gotujemy aż do wyparowania cieczy po czym dodajemy kolejno – wino, mleko kokosowe, resztę
Fill The Bowljest fajne i dobre, ale zróbmy coś innego. Ja proponuję risotto ze szparagami i suszonymi pomidorami. Na risotto ze szparagami potrzebujemy: ryż arborio — około ½ szklanki suchego ryżu na osobę bulion warzywny – około 4 litrów, jeśli zostanie można wykorzystać do zup lub zamrozić dwie szalotki ząbek czosnku 3 łyżki oliwy pęczek szparagów zielonych 100 ml białego wina (można pominąć) ½ szklanki drobno(...)siekamy. Szparagi pozbawiamy twardych końcówek, odcinamy główki, a łodygi kroimy na mniejsze kawałki. Ścieramy parmezan do miseczki. Szykujemy wino, pomidory i pietruszkę. Podczas gotowania musimy pamiętać o kilku zasadach: bulion i wino muszą być ciepłe, w przeciwnym razie zahartują nam ziarna ryżu i nie będzie on chłonął płynu, zaś masło dodawane pod koniec musi być bardzo zimne, żeby zrobiło jedwabistą
ladykitchenmarchewka 1 mały seler kawałek pora 1 duża lub dwie małe cebule 2-3 ząbki czosnku mały około 2 cm kawałek świeżego korzenia imbiru 400 ml mleczka kokosowego 1l bulionu warzywnego lub wody oliwa do smażenia 1 łyżka masła pół łyżeczki gałki muszkatołowej pół łyżeczki mielonego kminku łyżeczka curry pół / cała łyżeczka ostrej czerwonej pasty curry ( w zależności jak lubicie(...)warzyw powędrowały na koniec różyczki kalafiora. Warzywa smażyłam przez około 15 minut. Dodałam masło i co jakiś czas mieszałam. Starłam czosnek i imbir. Wsypałam przyprawy. Wlałam bulion. Gotowałam pod przykryciem przez około 15 minut, aż warzywa zmiękły. Wlałam mleczko kokosowe. Wymieszałam i gotowałam jeszcze przez około 5 minut. Następnie wszystko zmiksowałam na gładką
potrawyregionalneSkładniki:3 duże buraki1 duży ziemniak750 ml bulionu warzywnego lub wody*1 ząbek czosnku2 cm imbiru1 łyżeczka gorczycy2 łyżeczki cukru trzcinowego100 ml koncentratu z buraków2 łyżki oleju (np. arachidowego)sól, pieprzDo podania: śmietana 18%sos balsamiczny (opcjonalnie)natka pietruszkioliwa z oliwekCZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MINPOZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY1. Imbir i czosnek ucieramy na tarce. Buraki i ziemniaka obieramy, kroimy w drobną(...)garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej. Wrzucamy imbir, czosnek i gorczycę i smażymy 2-3 minuty. Dodajemy pokrojone warzywa, 2 łyżeczki cukru i smażymy jeszcze 5 minut. Zalewamy bulionem lub wodą i gotujemy 30-45 minut (aż buraczki zmiękną).3. Zupę blendujemy na gładki krem i przecieramy przez sito. Dodajemy koncentrat z buraków, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze
My Culinary Artpomidorów suszonych 4 plastry szynki szwardzwaldzkiej zioła prowansalskie łyżka sosu sojowego jasnego papryka czerwona pieprz olej do smażenia Sos musztardowy: 2 łyżki musztardy dijon ¼ szklanki białego wina lub bulionu warzywnego tymianek, sól, pieprz 1 łyżka soku z cytryny 4 łyżki śmietany 18 % Przygotowanie: Piersi z kurczaka przekrajamy wzdłuż na dwa cienkie kotlety i lekko rozbijamy. Przyprawiamy i odstawiamy(...)każdej strony przez około 12-15 minut. Roladki odłożyć, na tą samą patelnię wlewamy wino. Podgrzewamy, cały czas mieszając około 1 minuty - aż się odrobinę zredukuje. Jeśli używacie bulionu nie musicie go redukować. Następnie dodajemy kremówkę, musztardę i przyprawy. Gotujemy cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje
Mania Gotowaniapassaty pół łyżeczki cukru 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego sól, pieprz, papryka słodka i ostra, kardamon olej rzepakowy do smażenia 0,5 szklanki wody 0,5 szklanki bulionu warzywnego natka pietruszki do smacznej dekoracji panierka do ryby: mąka pszenna i jajko - na oko, jak zabraknie dodajcie mąki lub jajka Wykonanie: Filety dorsza (lub mintaja) kroimy na około(...)dużej patelni szklimy cebulę oraz starte pozostałe warzywa, wrzucamy ziele angielskie, liście laurowe, przyprawiamy kardamonem i innymi przyprawami według uznania. Gdy zmiękną dodajemy passatę, przecier pomidorowy, wodę i bulion, doprawiamy cukrem. Dokładnie mieszamy, dusimy około 20 minut. W głębszej misce układamy na przemian: rybę i sos. Na wierzchu ma być sos. Posypujemy świeżą natką pietruszki
Zasmakuj Kuchniśredniej wielkości pomidory (lub pomidory z puszki) 1-2 nieduże marchewki 1 duża czerwona cebula (w Indiach czerwona cebula jest znacznie tańsza niż biała) 700 - 800 ml bulionu warzywnego lub drobiowego 2-3 ząbki czosnku, posiekane 2-3 łyżki oleju lub oliwy 1-2 łyżeczki soku z cytryny sól i pieprz i szczypta cynamonu do smaku Przygotowanie Buraki, pomidory(...)pokrojone buraki i marchewkę i ciągle mieszając smażyć smażyć przez 3-5 minut. Po tym czasie dodać pomidory i podsmażać przez kolejne 5-6 minut, a następnie zalać warzywa bulionem, doprawić do smaku i gotować aż buraki będą miękkie (w tradycyjnym garnku zajmuje to około 40 minut, w szybkowarze około 10 minut) Kiedy zupa przestygnie całość zmiksować na krem. Przed
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataprzepis. Nic więcej. No i trzeba się przy tym sporo namieszać. Reszta jest kwestią dodatków, a możliwości jest nieskończenie wiele. Składniki: 1 szklanka ryżu Arborio około 900 ml gorącego bulionu warzywnego lub drobiowego 1 kieliszek białego wytrawnego wina 10 suszonych pomidorów 2 łyżeczki kaparów odsączonych z zalewy 1 cebula, pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 4 łyżki tartego(...)czosnek. Dodajemy łyżkę masła, czekamy aż się rozpuści i wsypujemy ryż. Smażymy 2-3 minuty cały czas mieszając po czym wlewamy wino. Kiedy wino się wchłonie dolewamy chochelkę gorącego bulionu, mieszamy. Po zredukowaniu się płynu dolewamy kolejną porcję bulionu i tak dolewamy i mieszamy risotto aż ryż stanie się miękki. Ryż powinien gotować się na małym ogniu. Pod koniec gotowania
Smakowity Blog Kulinarnyzwykłe), przekrojone na pół 1 duża cebula, pokrojona w ćwiartki 2 duże ząbki czosnku, w łupinkach suszony majeranek suszona bazylia słodka i ostra papryka odrobina oleju 400 ml bulionu warzywnego lub mięsnego (może być z kostki) 2 gałązki świeżego oregano śmietanka 18% do zabielenia (u mnie około 100 ml) 1 łyżeczka cukru sól, świeżo mielony pieprz Dodatkowo: olej do smażenia(...)czosnek w łupinach. Skrapiamy odrobiną oleju, posypujemy szczyptą majeranku, bazylii, słodkiej i ostrej papryki. Pieczemy 30 minut. 2. Czosnek obieramy z łupinek. Wszystkie upieczone warzywa wkładamy do garnka, zalewamy bulionem, dodajemy gałązki świeżego oregano. Gotujemy 20 minut, a następnie przy pomocy blendera miksujemy na gładki krem. Zabielamy śmietanką, doprawiamy cukrem, solą i świeżo mielonym pieprzem. 3. W między czasie
My Culinary Artpraskę pół paczki fety (opcjonalnie, nadaje specyficznego kwaskowego smaku) Sos pomidorowy: 1 cebula starta na tarce 2-3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę 1 puszka krojonych pomidorów 250 ml bulionu warzywnego z kostki bazylia, oregano sól, pieprz Sos beszamelowy: 3 łyzki masła 3 łyżki mąki 200 ml mleka gałka muszkatołowa sól, pieprz Pozostałe: kilka płatów makaronu do lasgne żółty(...)pomidorowego: Na patelni przesmażyć startą na tarce cebulę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, gdy sie zrumieni dodać pomidory z puszki, gdy się zagotują dodać bazylię i oregano. Stopniowo dodawać bulionu, sos powinien być dość żadki, ale nie wodnisty. Przygotowanie sosu beszamelowego: W małym rondelku, na małym gazie, roztopić masło, stopniowo dodawać mąkę, ciągle mieszając, aby nie zrobiły się krupki
Codzienne Gotowaniewłasny/ Pyszne, aromatyczne, pachnące wakacjami i słoneczną Italią. To risotto powinno jak najszybciej trafić na Wasze talerze! 2 szalotki 200 g ryżu arborio Italiamo 300 ml bulionu warzywnego ok. 70 ml czerwonego wina 4 łyżki masła kilka łyżek oliwy extra vergine Italiamo 1 słoik sugo di Datterimi con Basilico Italiamo (sos z pomidorów daktylowych z bazylią(...)szalotki i lekko podsmażyć, aż staną się szkliste. Wsypać ryż i cały czas mieszać. Trzeba pilnować, aby nie zaczął przywierać do dna. Kiedy ryż się zeszkli, wlać ok. 1/3 bulionu (oczywiście domowej roboty, nie z kostki!) i nadal mieszać. W momencie kiedy ryż wchłonie płyn, dolać kolejną porcję bulionu oraz stopniowo zacząć dolewać wino. Powtarzać tą czynność do momentu
KUCHARNIAwiosennego grilla, wystarczy zawinąć warzywa w folię aluminiową i upiec na kratce :) Składniki: 3 czerwone papryki 4 pomidory 4 ząbki czosnku średnia cebula lub 2 szalotki 0,5 litra bulionu warzywnego gałązka tymianku oliwa z oliwek łyżka masła sól i pieprz Do posypania: słonecznik pestki dyni płatki migdałów Przygotowanie: Piekarnik rozgrzać do 200°C. Warzywa dokładnie umyć. Papryki przekroić(...)powinna sparować i skórka będzie łatwiej odchodzić. Pomidory i paprykę obrać ze skórki i pokroić w kosteczkę. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na rozgrzanym maśle. Dodać pomidory, paprykę, czosnek, bulion i gałązkę tymianku. Gotować około 20 minut. Wyjąć gałązkę tymianku, doprawić solą i pieprzem. Dokładnie zblendować. Podawać posypaną płatkami migdałów lub uprażonym na suchej patelni słonecznikiem lub pestkami dyni
Piąty grzech głównypokrojone w kostkę 1 średnia główka młodej kapusty,posiekanej plus garść drobno posiekanej do podania 4 średnie ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę 6 posiekanych listków szałwii 6 szklanek bulionu warzywnego lub drobiowego ½ szklanki ulubionego ciemnego piwa 1 liść laurowy ½ szklanki startego sera cheddar (lub innego ulubionego sera żółtego) sól i pieprz do smaku Przygotowanie: W większym rondlu rozgrzej(...)przez 5 minut, do zeszklenia. Następnie wmieszaj marchewkę, kapustę i czosnek, a po 5 minutach dodaj ziemniaki i szałwię, po czym dopraw do smaku solą i pieprzem. Następnie wlej bulion i piwo, włóż listek laurowy i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień gotuj bez przykrycia przez około 30 minut, aż wszystkie warzywa zmiękną, łącznie z ziemniakami. Po tym czasie wyrzuć liść
karmelowypieczonego mięsa. Aparat niestety nie jest moim sprzymierzeńcem w pochmurne dni, stąd takie zdjęcia. 1 szklanka kaszy pęczak 2 cebule 3 ząbki czosnku 0,5 litra bulionu warzywnego + woda z moczenia grzybów 50 ml białego wina 20 g suszonych podgrzybków Nasza Chata 6 suszonych pomidorów oliwa z oliwek 1 łyżka masła sól, pieprz 1. Grzyby zalewamy 1 szklanką(...)grzyby. Po kilku minutach dodajemy czosnek i suszone pomidory. Po chwili wsypujemy kaszę i dokładnie mieszamy. Dolewamy wino i gotujemy do momentu aż kasza wchłonie płyn. Dolewamy gorący bulion i gotujemy do momentu całkowitego wchłonięcia płynu, co jakiś czas mieszając. Potrwa to około 30 minut. 5. Po wyłączeniu gazu, dodajemy masło i przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy
Szefowa kuchni