bulion warzywny - 3500 przepisów (strona:130/234)

Gołąbki z kaszą jęczmienną i grzybami 183

Do tej pory w mojej codziennej kuchni gościły gołąbki w wersji klasycznej z mięsem. W tym roku postanowiłam trochę zrewolucjonizować nasze tradycyjne menu wigilijne i zrobię

Kulinarne przygody Gatity
Kotlety Sojowe 276

nich przekonałam, obecnie stanowią element mojego domowego menu i uważam, że zawsze warto mieć w domu awaryjną paczuszkę kotletów. Kotlety Sojowe - Składniki:opakowanie kotletów sojowych2 jajkamąkabulion warzywny (1 kostka)sól, pieprz ulubione przyprawy (ja dodaje: czosnek, paprykę słodką, liść laurowy, ziele angielskie, zioła prowansalskie, lubczyk, przyprawa do kurczaka)olej do smażenia  Kotlety Sojowe - Sposób przygotowania:Zagotować(...)jajku i od razu kłaść na rozgrzany olej. Smażyć ok. 3-4 minut z każdej ze stron. Gdy kotleciki będą już usmażone na patelnie wlewamy ok. pół szklanki bulionu w którym się smażyły i dusimy przez chwilę pod przykryciem. Dzięki temu kotlety będą bardziej wilgotne i soczyste.Podajemy z marchewką i groszkiem lub ulubioną surówką oraz z ziemniakami w dowolnej postaci

Słodka Strona
Zupa krem z kukurydzy 142

Jeśli lubicie słodki smak kukurydzy, zaostrzony nieco pastą curry, która poza smakiem podkreśla też kolor kukurydzy, to z pewnością ta zupa przypadnie Wam do gustu. Aromatyczna

Smakowity Blog Kulinarny
Zupa pomidorowa / Tomato soup 121

Składniki / Ingredients: 1 szklanka bulionu warzywnego / 1 cup of vegetable broth4 łyżki koncentratu pomidorowego / 4 tablespoons of tomato paste makaron / pasta1 marchewka (pokrojona w kostkę) / 1 carrot (diced)6 ziaren ziela angielskiego / 6 grains of pimento4 listki liścia laurowego / 4 leaves of bay leafszczypta koperku  / pinch of dill1 łyżeczka pieprzu ziołowego / 1 teaspoon of pepper herbal1 łyżeczka(...)teaspoon of parsley  Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: ok. 20 min, gotowanie: 30 min, ilość porcji: ok. 5 Zanim zaczniemy gotować zupę, przygotujmy marchewkę i makaron. Wlewamy bulion do garnka (najpierw zagotować bulion) z wodą i dodajemy marchewkę, liść laurowy oraz ziele angielskie. Stawiamy garnek na gaz i gotujemy około 15 minut aż marchewka będzie al dente. Potem dodajemy

Projekty ze smakiem
Panga na sosie pomidorowo-cebulowym 160

łyżeczki mielonej papryki słodkiej sól 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu 1 łyżka pokrojonej natki pietruszki 1 łyżka pokrojonych listków świeżego ( lub suszonego ) lubczyku 1 łyżka pokrojonego koperku 1 1/2 szklanki bulionu warzywnego ( lub woda i szczypta przyprawy typu vegeta) szczypta cukru olej z pestek winogron do smażenia Pangę przygotować do smażenia tzn. rozmrozić i osuszyć dokładnie papierowymi ręcznikami kuchennymi ( niestety zużyjemy(...)patelni. Na tłuszcz po smażeniu ryby wrzucamy pokrojona w pół piórka cebulę i smażymy na złoto. Kroimy na ćwiartki pomidorki i razem z posiekanymi ziołami dodajemy do cebuli. Zalewamy bulionem i dusimy na małym gazie 20 minut. Doprawiamy do smaku przyprawami.  Na warzywach układamy rybę i podgrzewamy kilka minut tak by była ciepła i przeszła jednocześnie smakiem sosu. Podajemy

Buniabaje w kuchni
Zupa z pieczonymi burakami i kapustą / Roasted beet and cabbage soup 138

masła 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 duża cebula, pokrojona w kostkę 2 marchewki, obrane i pokrojone w kostkę 2 średnie ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę 8 szklanek bulionu warzywnego lub drobiowego 1×400 g puszka krojonych pomidorów 1/3 średniej kapusty, posiekanej 1/3 szklanki śmietanki 36 % sól, pieprz i cukier do smaku kwaśna śmietana, do podania 2 łyżki(...)lekkiego przestygnięcia. W międzyczasie, w dużym rondlu rozgrzej na średnim ogniu masło, dodaj czosnek, cebulę, marchewkę i ziemniaki i smaż do lekkiego zarumienienia, przez około 15 minut. Dodaj bulion, doprowadź do wrzenia i dodaj krojone pomidory z puszki. Obierz ze skórki buraki, pokrój w kostkę i dodaj do zupy. Gotuj na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż ziemniaki

karmelowy
Pikantna zupa-krem z pieczonej papryki 92

Soup for a Every Day , z moimi modyfikcjami. 6 czerwonych papryk 4 dojrzałe pomidory 2 czerwone papryczki chili 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka cukru 500ml bulionu warzywnego 1 cebula 1 - 2 ząbki czosnku bazylia Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.  Papryki i papryczki chili przekroić na pół, pozbawić gniazd nasiennych, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skórką(...)warzywa wyjąć z piekarnika, dać im chwilę, aby przestygły, a następnie ściągnąć z nich skórkę (powinna łatwo odchodzić) i wrzucać do garnka z przesmażoną cebulą. Chwilę smażyć, mieszając, wlać bulion, przykryć i gotować na małym ogniu przez około 30 minut. Dokładnie zmiksować. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz bazylią. Natychmiast podawać przybraną listkami świeżej bazylii. Smanczego

Codzienne Gotowanie
Pomidory faszerowane 105

pomidory 1 cebula 1 cukinia - 250g 250 g mięsa mielonego 3 łyżki oleju 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól, pieprz 1 łyżeczka cukru oregano lub mieszanka ziół prowansalskich 100 ml bulionu warzywnego Wykonanie: z pomidorów ściąć czapeczki z ogonkami. Przy pomocy łyżeczki ( najlepiej przy pomocy małej łyżki do lodów) wybrać z pomidorów środki, następnie w wysokim naczyniu zblendować je na puree(...)oraz przyprawy i gotować do odparowania nadmiaru płynu piekarnik nagrzać do 200`C. Pomidory ustawić w naczyniu do zapiekania, napełnić przygotowanym farszem. Obok pomidorów ułożyć cukinię i podlać całość bulionem. Zapiekać 25-30 minut. Podałam z makaronem, ale świetnie smakuje również z bagietką

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa krem z młodej marchewki z dodatkiem pesto z jej natki 150

pierwszego tłoczenia sól, pieprz Zupa: 1 pęczek młodej marchwi (u mnie 8 sztuk) 3 cebule dymki 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy ½ szklanki czerwonej soczewicy 2 szklanki gorącego bulionu warzywnego lub wody ½ szklanki gęstej części mleka kokosowego 1 łyżka startego świeżego imbiru 1 łyżeczka startej skórki z cytryny sól, pieprz do smaku Natkę marchwi niedbale posiekaj i wraz z migdałami(...)przygotować zupę, marchew, cebule oraz czosnek pokrój w plastry.  W garnku rozgrzej łyżkę oliwy, wrzuć warzywa i podduś pod przykryciem przez 10 minut. Następnie warzywa zalej gorącym bulionem lub wodą i gotuj kolejne 15 minut.  Zdejmij z ognia, dodaj mleko kokosowe, starty imbir oraz skórkę cytrynową i zmiksuj za pomocą blendera na gładki krem. Dopraw do smaku solą

Roślinna - blog wegański
Gulasz wołowy z maślakami , kaszą gryczaną i ogórkami kiszonymi 166

masło klarowane – 100 ml* mąka pszenna – 50 g* sól – do smaku* pieprz – do smaku* liść laurowy – 2 szt* ziele angielskie – 3 ziarenka* bulion warzywny – 500 ml* śmietana 18% kwaśna – 2 łyżki* maślaki zasmażane Provitus – 1 sztDODATKOWO :* kasza gryczana biała* ogórki kiszoneSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :Oczyszczone mięso kroimy na niewielkie plasterki ( jeśli mamy grubą(...)jeśli wrzucimy wszystko naraz temperatura tłuszczu zbyt się obniży , mięso puści sok , w efekcie czego zacznie się dusić a nie smażyć ).Obsmażamy kilka minut z każdej strony.Zalewamy gorącym bulionem , dodajemy liście laurowe, ziele angielskie,pieprz ( uważajmy na sól , gdyż bulion jest słony ) i pod przykryciem dusimy na wolnym ogniu do miękkości – trwa do od 30-50 minut w zależności

Ostra na Słodko
Rolady rybne ze szpinakiem i sosem na bazie cytrynowego pieprzu 137

sól – 1 łyżeczka* pieprz – 1 szczypta* gałka muszkatołowa – 1PURRE:* ziemniaki – 250 g* koper – 1 pęczek* masło – 1 łyżkaSOS:* ziemniaki – 100 g* bulion warzywny – 300 ml* chili – 1 szczypta* śmietana 30 % – 150 ml* sok cytrynowy-1łyżeczka* klarowane masło – 2 łyżki* pieprz cytrynowy – 0,5 łyżeczki* sól – 1 szczypta(...)parowarze.Gotujemy ok.15-17 minut. PURRE : Obrane ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, odcedzamy, dodajemy masło i ugniatamy razem z drobno posiekanym koperkiem. SOS :Ziemniaki rozgotowujemy na papkę w bulionie z dodatkiem chili.Dodajemy masło i sok cytrynowy,mieszamy.Wlewamy śmietanę i rozcieramy blenderem na gładki sos.Doprawiamy pieprzem cytrynowym i szczyptą soli. CAŁOŚĆ : Rybę podajemy gorącą z sosem i wyciśniętymi ze szprycy ziemniaczkami

Ostra na Słodko
Risotto z krewetkami i małymi pomidorkami... 131

świeci słońce, zapowiada się piękny dzień! Zatem proponuję szybki obiad i na spacer! Składniki; 20 dag pomidorów koktajlowych 1 łyżka miodu 3 łyżki oliwy ok. pół litra rosołu lub bulionu warzywnego 1 cebula 3 żabki czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego ok. szklanka białego ryżu 1 łyżka octu jabłkowego 20 dag krewetek (ja użyłam mrożonych) sól, pieprz, zielona pietruszka   Przygotowanie(...)krewetki i smażymy  ok. 4 min. Uważając aby cebula się nie przypaliła. Krewetki również wyjmujemy a do cebuli dodajemy wypłukany i osączony ryż. Co chwilkę dolewamy po odrobinie bulionu i mieszamy aby ryż się nie przypalił, i tak do wykończenia bulionu. Jeśli ryż nadal jest twardy wtedy należy zwiększyć ilość bulionu i podlewać do momentu aż ryż będzie miękki

Radość kipiąca uśmiechem.
Placek a'la po węgiersku, czyli bardziej po mojemu 228

innego) 2 większe papryki 1/2 puszki kukurydzy 300 g pieczarek 2 cebule czerwone 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki 300 ml passaty pomidorowej 200 ml bulionu warzywnego lub drobiowego pieprz natka pietruszki 2 -3  łyżki śmietany 18% 2 łyżki mąki masło klarowane do smażenia Składniki placki: 6 większych ziemniaków 1 cebula czerwona 1 ząbek czosnku(...)wędzoną paprykę. Jeśli wersja gulaszu ma być bardziej na ostro to dodajemy jeszcze z pół łyżeczki papryki ostrej. Po podsmażeniu indyka dodajemy go również do reszty składników. Wlewamy bulion i chwile gotujemy, dodajemy kukurydzę, passatę, natkę pietruszki. Gotujemy około 20 minut. Na końcu dodajemy śmietanę i przesianą przez sitko mąkę ( tu sprawdzamy gęstość gulaszu). Ziemniaki i cebulę obieramy, ścieramy

kruche babeczki
Kremowa zupa z kalafiora z kurkami 139

smakuje jak zaserwowana w najlepszej restauracji, czy może być lepiej??? Pyyyycha!  Koniecznie musisz ją zrobić! :) Składniki: 1 mały kalafior 1 duży ziemniak 1 średnia cebula 1 litr bulionu warzywnego masło oliwa z oliwek 0,5 litra mleka 3,2% 150 ml śmietanki 30% 300 gramów kurek świeża bazylia sól świeżo mielony pieprz starta gałka muszkatołowa 4-6 kawałków chleba(...)najjaśniejsze i najdelikatniejsze - są bardzo pyszne!). Na patelni rozpuść masło, dodaj odrobinę oliwy, kalafior, ziemniak i cebulę. Podsmażaj przez 10 minut pod przykryciem, co jakiś czas mieszając.  Wlej bulion, zagotuj. Następnie wlej mleko i gotuj na wolnym ogniu bez przykrycia przez 15 minut.  Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.  Do połowy śmietany wlej około

Garniec Magalie
Fasolka szparagowa po indyjsku. 719

Składniki: 1/2 kg fasolki szparagowej 2 marchewki 1 duża cebula 1 - 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka świeżo startego imbiru 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka brązowego cukru 150 ml bulionu warzywnego 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka ziaren kuminu 1 łyżeczka ziaren gorczycy 3 goździki 1 łyżeczka kurkumy chili wg uznania sól olej zielona pietruszka Wykonanie: W garnku rozgrzać olej(...)ogniu do miękkości. Dodać oczyszczoną i pokrojoną w około 3 cm kawałki fasolkę, oraz marchewkę pokrojoną w słupki tej samej długości. Dodać również koncentrat, kurkumę i chili i zalać bulionem. Gotować na średnim ogniu, pod częściowym przykryciem, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa staną się miękkie, ale jędrne (15 - 25 minut). Po zdjęciu z ognia wymieszać z jogurtem. Podawać

zadanie-gotowanie